Seriale - Strona 23

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1490
Kibicuję: Inter Mediolan

Re: Serialomania - co po Loście i PB?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 23 lis 2010, 13:54

FCB keres
ja jakies 2 tygodnie temu skonczylem ogladac Twin Peaks i mam takie same odczucia jak Ty , najbardziej mnie zaskoczylo ze Bob wstapił w Coopera i dalej nie moge ogarnac tej koncówki , ale to chyba chodzi o ten balans miedzy zyciem a smiercia i ten tunel czasu .

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 188

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 23 lis 2010, 14:07

Swgo czasu poszperalem i znalazlem dosyc ciekawe interpretacje na filmwebie. Nalezy tez pamietac, ze serial skonczyl sie nieco przedwczesnie, byly planowane kolejne sezony.
W kwestii ostaniej sceny pisze:z ta pasta wydaje mi sie proste jak konstrukcja cepa - Bob ktory juz zapanowal nad Dale'em po prostu sprawdza czy ma dostateczna kontrole. najpierw wypowiada [w tym kontekscie bezsensowne] zdanie 'musze umyc zeby'. [sensu nadaje to iz bob po prostu uzyl tego zdania jak zrobilby to inny czlowiek, z tym ze w takiej sytuacji (po wyjsciu z chaty) brzmi to irracjonalnie, czego Bob nie bierze pod uwage - po prostu uwazal ze tak bedzie najlepiej gdy zachowa sie (w jego mniemaniu) normalnie].

nastepnie zaczyna 'mycie', wyciskajac paste, zauwazcie ze gdzy w polowie oproznia tubke - usmiecha sie , tak jakby z mysla 'taaak jest, mam go' [w sensie ze Dale robi to co chce Bob, czyli kontrola na 100%].
W kwestti tego co sie zdarzylo w czarnym domu pisze:Moim zdaniem Czarna i Biała Chata to jedno miejsce. Strach otwiera wejście do czarnej chaty (tak weszli Annie Blackburn i Windom Earle), agent Cooper wszedł do Chaty bez strachu, kierowała nim miłośc i chęc uratowania ukochanej (w którymś z odcinków padła informacja, że wejście do Białej Chaty otwiera miłośc). W Chacie można spotkac dobro i zło. Dlatego Cooper spotyka tam zarówno dobrego Olbrzyma jak i uosobienie zła, czyli Boba, dobrą Laurę Palmer i jej złą stronę. W serialu podana zostaje informacja, że jeśli dana osoba okaże strach w Czarnej Chacie-jej dusza zostanie zabrana. Cooper przez cały czas pobytu w Chacie był opanowany i nie okazywał strachu, nawet w konfrontacji z Windom Earle'm czy z Bobem. Bob pozwolił mu odejśc i obiecał nie zabierac Cooperowi duszy. Niestety agenta zgubił strach przed samym sobą. Nie obawiał się żadnej postaci w Chacie i z każdą był gotów na konfrontację, prócz samego siebie. Zaczął uciekac, co było jego porażką. Dlatego ostatecznie Bob zagarnął duszę Coopera.

Awatar użytkownika
Kendo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kendo » 23 lis 2010, 15:21

Ze swojej strony chciałem polecić chyba znany już na forum serial Ekipa, chociaż szósty sezon zawodzi( Turtle ma laske, a to tak jakby kojot złapał strusia- koniec starej ery) W ogóle słyszałem o pełnometrażowym filmie z udziałem chłopaków z 'Ekipy' i szczerze nie mogę się doczekać, bo pewnie zostaną wybrane same kryształowe docinki Ariego Golda.
Natomiast serdecznie chciałbym zachęcić do oglądania 'U nas w filadelfii' na razie najlepszy, a na pewno najśmieszniejszy serial jaki dane było mi oglądać. Kapitalnie poruszane są najbardziej kontorowersyjne tematy, z mnóstwem śmiechu i zabawy. Sezony 1-3 tendencja zwyżkowy, 4 troche słabszy, niedługo obejrzę V, kótry ponoć jest lepszy.

Z seriali które oglądam myśle że wart polecić również Las Vegas.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1490
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 23 lis 2010, 15:33

ogladał ktoś z was Detektyw Murdoch ? słyszłem ze bardzo fajny serial , jakby ktos widzial to prosze o opinie .

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 23 lis 2010, 16:10

Kendo pisze:W ogóle słyszałem o pełnometrażowym filmie z udziałem chłopaków z 'Ekipy' i szczerze nie mogę się doczekać, bo pewnie zostaną wybrane same kryształowe docinki Ariego Golda.
Następny sezon Ekipy będzie ostatnim, a potem powstanie długometrażowy film. I tak oto ma się zakończyć przygoda z Ekipą.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2878

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 23 lis 2010, 16:56

Kurde powiem wam, że po beznadziejnym 3 sezonie Dextera straciłem nadzieję, ale kolejny sezon a także obecny wlały iskierkę w serce, jest dobrze. :) Ogląda ktoś "Supernatural" :?: Strasznie polewkowy najnowszy odcinek z nawiązaniem do Archiwum X. :lol:

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 24 lis 2010, 20:49

Ogląda ktoś może 3 sezon In Treatment? Miałem spore obawy co tej serii bo skończył się oryginalny scenariusz Izrealeskiego pierwowzoru. Ogólnie jest całkiem nieźle, ciężko mi się wypowiadać na temat poziomu pod względem psychoanalizy bo się na tym nie znam, ale ogląda się bardzo lekko.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 gru 2010, 21:19

To ja zmienię temat. "Sons of anarchy" - wyjebane zakończenie sezonu :!: Kto nie zna tego serialu to... się nie zna. Trzeba ten serial pooglądać :!:

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 02 gru 2010, 21:42

Rezus pisze:To ja zmienię temat. "Sons of anarchy" - wyjebane zakończenie sezonu
Tak właśnie zastanawiałem się nad pooglądaniem tego serialu, ale nikt z moich znajomych tego nie tknął, więc nie wiem czy warto. Rezus zachęć mnie ;)

Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 02 gru 2010, 21:45

mi tez sie skonczyly seriale ostatnio o czym te syny anarchii ? ;>

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 gru 2010, 21:56

http://www.filmweb.pl/serial/Sons+of+An ... 008-479538
bartbuks pisze: Rezus zachęć mnie ;)
Koleżance ostatnio pisałem o trochę innym serialu (Lie to me), pooglądała kilka odcinków i mi napisała - "jak zawsze miałeś rację" bo to już nie pierwszy raz coś polecam. Btw. jakoś mnie wena opuściła, bo jestem mocno zmęczony, ale naprawdę warto to zobaczyć, nie znam nikogo komu by się ten serial nie spodobał. :wink:

Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 07 gru 2010, 21:41

obejrzalem wlasnie 2 pierwsze odcinki Sons of anarchy , na razie calkiem wporzo serial ;D najlepsze jest to ze ojcem glownego bohatera jest Al Bundy :D (just kiddin' :mrgreen: )

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 07 gru 2010, 21:57

Krótka piłka: Pacyfik czy Kompania Braci?

Dexter się kończy, Californication dopiero za miesiąc, więc trzeba się zabrać za coś nowego. :wink:

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 07 gru 2010, 22:05

Kompania Braci.

Etus2
Lider Drużyny