Juventus cz.2 (zbiorczy) - Strona 479

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Juventus w lidze?

1
7
33%
2
5
24%
3
1
5%
4
4
19%
Poniżej 4
4
19%
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 631
Kontakt:

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 13 gru 2010, 13:44

(L)oczkerson pisze:
Koniecznie chcę go zobaczyć z Catanią w roli stopera.
ja najchętniej to bym go zobaczył w roli stopera już z City. Grygera niech zaliczy pierwszy mecz po kontuzji, a Sorensena dawać na środek!
Sorensen w LE nie zagrał żadnego meczu. On w ogóle może grać w tych rozgrywkach?

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 13 gru 2010, 13:54

10 pisze:On w ogóle może grać w tych rozgrywkach?
Nie, nie zostal w ogole zgloszony.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 932

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 13 gru 2010, 14:00

Juniorów chyba nie trzeba zgłaszać, o ile mają poniżej 21 lat - o ile mnie pamięć nie myli?

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 847

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 13 gru 2010, 14:05

wie ktos moze gdzie mozna ogladnac caly mecz??:)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 gru 2010, 14:22

Juniorów trzeba zgłaszać. Dla nich zresztą została stworzona lista B.
Sorensen na listę B nie mógłby się załapać, bo tam, zdaje się, trzeba być zawodnikiem danego klubu od minimum roku (+ oczywiście do 21 roku życia)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 13 gru 2010, 14:36

BadBoy pisze:wie ktos moze gdzie mozna ogladnac caly mecz??:)
http://www.youtube.com/user/TuttoZuliani#p/u
kanał kolesia, który wrzuca cały mecz w partach.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 794

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 13 gru 2010, 15:58

A dlaczego niby Sorensen nie może zostac na stałe na prawej obronie? Że nie ma nawyków? Ogarnijcie parę razy jak dobrze się ustawiał Bonucciemu do podań przy pressingu rywala, nieźle wg mnie gra krótkie dolne piłki a w tym meczu jak wspomniałem parę razy podłączył się do przodu. Jeżeli mam mu dawac wzorzec do osiągnięcia to dla mnie będzie to Stam z okresu Milanu, który też niby jako urodzony stoper bardzo dobrze radził sobie na boku defensywy. Nie mówię, że to jest jego przyszłośc, ale na pewno od razu nie będę odrzucał jego kandydatury na bok obrony.

PS.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Tak, to jest właśnie duch drużyny.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 13 gru 2010, 16:17

Ja bym się bardzo cieszył jakby Sorensen dograł do końca sezonu na prawej obronie, bo jego gra już teraz jest na miarę pierwszej 11 i warto na niego stawiać. Te występy na prawej obronie mogą mieć dla niego takie znaczenie jak dla Chielliniego na lewej. Warto też zauważyć, że Sorensen coraz lepiej pasuje do gry na prawej obronie, coraz swobodniej wymienia podania, coraz wyżej się ustawia i już nie zawsze odbiera piłkę będąc cofniętym tak głęboko jak Chiellini i Bonucci. Naprawdę wygląda to dobrze. Jedyne ale jakie widzę, to to, że gdyby Krasić miał większe wsparcie na skrzydle to by był jeszcze groźniejszy. Gdyby był obrońca oskrzydlający Serba, szukający często dośrodkowań, atakujący z piłką to Milos by był jeszcze trudniejszy do zatrzymania. Inna sprawa, że na chwilę obecną mnie prawa obrona wreszcie nie martwi, a Del Neri i Marotta Fredericowi nie dadzą zginąć bo każdy widzi ile ten chłopak może.

No i jeszcze jedno. Zamiast szukać porównań do Stama nie łatwiej było sięgnąć po Thurama, który też był środkowym obrońcą a na prawej obronie grał dużo dłużej i lepiej

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 794

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 13 gru 2010, 16:21

Nie, bo Thuram najpierw grał na prawej obronie a potem został przestawiony przez Capello na środek, bo w sezonie 2003/2004 za Lippiego całkowicie już nie ogarniał gry na boku obrony. Droga Stama przedstawia się odwrotnie.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 13 gru 2010, 16:56

ale w Parmie gdzie Lilian grał na środku, dopiero w JUVE wylądował na boku.

Nieważne. Przypomniał mi się jeszcze jeden powód przemawiający za tym by Sorensen grał na prawej obronie. Kiedyś o tym myślałem w kontekście wpasowania Marchisio na lewej pomocy i doszedłem do wniosku, że najfajniej by było gdyby w obronie na lewej grał piekielnie ofensywny obrońca/ofensywny pomocnik, a na prawej prawy obrońca mogący też grać na środku. Nazwijcie mnie szaleńcem, ale naprawdę myślę, że to by świetnie działało. Tylko trzeba bocznego obrońcę, który jest równie dobry jako ofensywny pomocnik. Coenteao mi pasuje bo w zeszłym sezonie pokazał ile może na lewej obronie, a teraz wrócił na ofensywną pomoc, która jest dla niego najnaturalniejszą pozycją.
Sprowadza się to mniej więcej do tego:

Opcja defensywna:
------------------Quagliarella------Vicek-------------------
--------------------------------------------------------------
-Marchisio------Aquilani-----------Melo-----Krasic------
-Coentrao------Chiellini---------Bonucci----Serensen-
-------------------------------------------------------------
---------------------------Buffon---------------------------

opcja ofensywna:
------------------Quagliarella------Vicek-------------------
-Coentrao--------------Aquilani----------------Krasic----
----------------Marchisio---------Melo--------------------
-------------------------------------------------------------
-----------Chiellini-------Bonucci-------Sorensen-------
----------------------------Buffon---------------------------

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 13 gru 2010, 17:41

Pierwsza jak najbardziej mi sie podoba. Coentrao podobnie jak Milos ma niesamowita wydolnosc,wiec bieganie od linii do linii nie sprawilaloby mu wiekszych problemow. W razie potrzeby ubiezpieczalby go Marchisio,ktory majac tej klasy pilkarza po lewej stronie moglby takze czesciej schodzic do srodka :think: Na prawej flance nie szalejacy zbytnio w ataku Thuram II pilnuje plecow Nedveda II,wiec rownowaga zostaje zachowana :wink:

Drugie ustawienie za bardzo zalatuje mi Genua Gaspariniego (3 obroncow fuj) :P Opcja ofensywna tzn. na ostatnie 20-30 minut kiedy trzeba gonic wynik czy raczej formacja wyjsciowa na mecze z Bari,Lecce itp. ?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 631
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 13 gru 2010, 17:44

To raczej ustawienie tego samego składu przy atakowaniu i bronieniu się.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 13 gru 2010, 18:01

Dr.Football1 pisze: Drugie ustawienie za bardzo zalatuje mi Genua Gaspariniego (3 obroncow fuj) :P Opcja ofensywna tzn. na ostatnie 20-30 minut kiedy trzeba gonic wynik czy raczej formacja wyjsciowa na mecze z Bari,Lecce itp. ?
Nie chodzi mi o to, by drużyna grała jednym lub drugim "na sztywno". Jak zespół się broni wiadomo, że każdy myślący będzie grał 4-obrońców, ale gdy drużyna gra w ataku i utrzymuje się przy piłce, a rywal jak to często ostatnio bywa ma może 1 gracza na połowie JUVE nic nie szkodzi na przeszkodzie by zwiększyć ilość graczy operujących w pomocy przepychając Coentrao na skrzydło pomocy, a Marchisio do środka pola. Drużyny często wyglądają w fazie ataku inaczej niż w obronie. Po meczu Barcelony z Realem ktoś tam po obejrzeniu statystycznych pozycji zawodników na boisku się dziwił, że Barcelona tak naprawdę grała 2 obrońców. Co w tym dziwnego? Skoro Barca utrzymywała się przy piłce przez prawie cały mecz to przez prawie cały mecz boczni obrońcy grali na wysokości pomocy, bo tam mają się ustawiać gdy Barcelona atakuje i gra piłką.
Więc ja się na to patrzę raczej jako opcja pierwsza defensywna, gdzie JUVE się broni i ta druga gdy JUVE gra piłką i atakuje. W pierwszej przewagę robi Marchisio i Sorensen, którzy robią więcej w obronie niż zazwyczaj piłkarze na ich pozycjach (w przypadku Frederica raczej piszemy o możliwościach), a w ofensywnej JUVE mimo 5-osobowej pomocy dalej ma 2 środkowych napastników. Zresztą w Serie A jest trochę zespołów grających 4-3-1-2, gdzie skrzydła są mocno osłabione i boczny obrońca i tak jest często bezrobotny w obronie.
To raczej ustawienie tego samego składu przy atakowaniu i bronieniu się.
o właśnie!

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 13 gru 2010, 18:17

Zresztą w Serie A jest trochę zespołów grających 4-3-1-2, gdzie skrzydła są mocno osłabione i boczny obrońca i tak jest często bezrobotny w obronie.
Chociazby Milan.

Oczywiscie teraz rozumiem. Chodzilo Ci po prostu o ustawienie druzyny z pilka/atak i bez pilki/obrona. Na poczatku myslalem,ze piszesz o dwoch roznych taktykach na rozne okazje.

A Coentrao to bardziej Twoje marzenie gwiazdkowe czy sa juz jakies konkrety :>

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 13 gru 2010, 18:21

Dr.Football1 pisze:
Oczywiscie teraz rozumiem. Chodzilo Ci po prostu o ustawienie druzyny z pilka/atak i bez pilki/obrona. Na poczatku myslalem,ze piszesz o dwoch roznych taktykach na rozne okazje.
dokładnie tak
A Coentrao to bardziej Twoje marzenie gwiazdkowe czy sa juz jakies konkrety :>
Kiedyś coś tam media wspomniały, ale one piszą o każdym zawodniku godnym uwagi. Wiec raczej to pierwsze, choć obsesją bym tego nie nazwał. Po prostu pierwszy naprawdę dobry zawodnik mogący grać równie dobrze w obronie i pomocy, który mi przyszedł go głowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”