FMy - Strona 519

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
niente
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: niente » 21 gru 2010, 17:06

Martin Zeman? Fantastyczny Czech.

Wiloch
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wiloch » 21 gru 2010, 17:06

Okej, idę go sprawdzić - a wiesz kto może być jeszcze w razie czego? Z tego co pamiętam to on w Sparcie gra, chyba.

Awatar użytkownika
niente
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: niente » 21 gru 2010, 17:09

Chyba tak. Gai Assulin. Na wolnym kontrakcie jest chłopak.

Wiloch
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wiloch » 21 gru 2010, 17:13

Dobra, dzięki. Potem spróbuje ich ściągnąć, najpierw poobserwuje jakiś czas, aby sprawdzić czy się nadaje. :)

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 21 gru 2010, 17:43

Ja mam pytanie do Bartbuksa i Loczkersona w związku z waszymi sukcesami :P Taktykę ustawialiście sami w sensie coś tam kombinowaliście z ustawieniami indywidualnymi czy tylko dawaliście te standardowe role które są.
Z treningami to samo czy sami ustalialiście?

Nie mogę przeskoczyć pewnego poziomu w sensie 7 miejsca w lidze, co prawda gram Newcastle i skład może nie jest zbyt wyborowy , ale pościągałem paru grajków w podeszłym już wieku jak Berbatova czy Van Der Vaarta(ale wciąż z bardzo dobrymi atrybutami, poza rzecz jasna fizycznymi), ale jest też paru niezłych w dobrym wieku i prognoza mediów mam 7 miejsce, więc przy dobrej taksie myślę, że o takie 4 miejsce powinienem walczyć, szukam pewnych rozwiązań i nie wychodzi, ale skupiałem się właśnie na standarowych rolach, sam nie grzebiąc jeszcze w ustawieniach domyślnych:P

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 21 gru 2010, 17:54

Ja na przyklad ustawiam wszystko sam. Polecenia indywidualne,druzynowe,trening itp. Stworzenie dobrej taktyki zajmuje mi od kilku dni do tygodnia. Dodam tylko,ze nigdy nie nastawiam sie wylacznie na zwyciestwa. Najwazniejsze jest aby druzyna grala tak jak ja chce,a jezeli dochodza do tego dobre wyniki to w ogole jest super :P Jednym slowem moje taktyczne wizje i zboczenia z 'realu' staram sie sie wprowadzic w FM-ie :wink:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 21 gru 2010, 17:57

Dr. Fotball, pisałeś że nie grasz chyba w nowego fm?:P No bo we wczesniejszych wersjach też wszystko sam robiłem, teraz wprowadzone tam rolę na każdej pozycji możesz ustawić np. w środku pomocy, środkowy pomocnik obrona albo wsparcie, albo atak, pomocnik odbierający piłkę, pomocnik długodystanstowiec, cofnięty rozgrywający, wysunięty rozgrywający itd.
chodzi mi oto, czy panowie ustalali właśnie wg. tych ról każdą pozycję(w zależności jaką dasz zmienia się tam wiele w ustawieniach indywidualnych), czy kombinowali z nastawieniem, swobodą taktyczną rajdami pomimo ról.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 gru 2010, 18:10

Kamil232 ja nigdy nie używam standardowych ustawień. Dużo kombinuję, w wolnych chwilach czytam różne podsumowania i poradniki z netu, ściągam taktyki innych użytkowników, tylko po to, aby zobaczyć jak oni rozwiązują pewne problemy. Załóżmy, że masz np środkowego pomocnika, który jest zajebisty technicznie i ma niezłe kopyto do strzału z dystansu. Co robisz? Przecież nie ustawisz mu suwaka na przy strzałach z dystansu, tak aby nie robił tego. Trzeba mu na to pozwolić. Tak jak masz skrzydłowego, który tak wkręca obrońców w ziemię, że potem trzeba ich korkociągiem wyciągać. Pozwól mu poszaleć, powozić się, przytrzymać piłkę, a nawet daj mu Free Role i zrzuć z niego taktyczne obowiązki. Niech chłopak poszaleje.

Ale pamiętaj, że taktyka to nie wszystko. Wczoraj przez cały dzień mój bratanek (19lat) mi zawracał dupę, że mu Tottenhamem nie idzie. Wreszcie mówię mu zrób upa save. Odpalam a tam tragedia. Reżimy treningowe - domyślne, polecenia dla trenerów - domyślne! Treningów nie ustawiam sam, zazwyczaj ściągam jakąś paczkę z netu - taką która pasuje do mojej taktyki. Do tego ZAWSZE zbieram swój sztab, tak aby trening przynosił efekt. Niestety bez tego ani rusz.

Mniejszy nacisk kładę na scouting, bo wg mnie jeszcze nie jest taki rozwinięty i nie zawsze ich raporty są "poważne".

Grając AV nie robiłem wielu transferów. Pamiętam, że kupiłem do ataku Iaquintę, który trochę postrzelał. Z tego co pamiętam to grałem trochę defensywnie i z nastawieniem na kontrataki. 4-2-3-1, ale trójka pomocników grała na środku boiska w linii (bez ofensywnych pom) i Vicek na szpicy :P

Aaaaa i pamiętaj! STAŁE FRAGMENTY GRY! I ofensywne i defensywne. Dla mnie to jest bardzo ważna sprawa. Jak masz dobrze grającego głową zawodnika, to gwarantuję Ci, że przy doskonałym ustawieniu zawodników przy rzutach rożnych, stanie się on jednym z najlepszych strzelców w lidze :P Kiedyś w Elche miałem taki duet DC, który siekał co sezon po 15-20 goli! Albo wynik 6:0, gdzie dwaj stoperzy walą po hattricku ;)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 21 gru 2010, 18:17

Kamil232 pisze:Dr. Fotball, pisałeś że nie grasz chyba w nowego fm?:P No bo we wczesniejszych wersjach też wszystko sam robiłem, teraz wprowadzone tam rolę na każdej pozycji możesz ustawić np. w środku pomocy, środkowy pomocnik obrona albo wsparcie, albo atak, pomocnik odbierający piłkę, pomocnik długodystanstowiec, cofnięty rozgrywający, wysunięty rozgrywający itd.
chodzi mi oto, czy panowie ustalali właśnie wg. tych ról każdą pozycję(w zależności jaką dasz zmienia się tam wiele w ustawieniach indywidualnych), czy kombinowali z nastawieniem, swobodą taktyczną rajdami pomimo ról.
Tak,ja akurat gram w FM 09 :wink: W tej wersji rowniez mozna zmieniac role pilkarzy tylko,ze trzeba pokombinowac troche z suwakami. W FM 10/11 robi to za Ciebie kreator taktyk dodajac jedynie 'plakietke' (cofniety rozgrywajacy,pomocnik dlugodystansowiec itp.) :wink: A co do 'obrony,wsparcia i ataku' to tez bardzo proste:

forward runs - rarely >>> obrona
forward runs - normal >>> wsparcie
forward runs - often >>> atak

Tu masz bardzo fajny poradnik do FM 10,ale do 11 tez powinien pasowac :wink:

http://www.fm-britain.co.uk/tactics-ebo ... eorems-10/

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 21 gru 2010, 18:38

Taktyka to zabawa szczegółów. Im więcej mogę wykombinować tym bardziej mnie to cieszy. Dopasowanie poleceń dla zawodników tak by idealnie dopasować go do ich stylu gry i atutów, doprecyzowanie ustawień zespołowych, wymyślenie gdzie można zastosować wymienność pozycji, wymyślenie jak można inaczej ustawić drużynę na konkretnych rywali, jak zatrzymać poszczególnych zawodników przeciwnika. Dla mnie to największa zabawa. Te 2 ostatnie Fm,y tej frajdy mi nie dają, bo w zasadzie we wszystkim zostałem w sporym stopniu wyręczony. Kiedyś musiałem się nakombinować co zrobić by idealnie grać z kontry, czy by zamęczać rywala posiadaniem piłki, teraz wystarczy, że zmienię nastawienie zespołu i po ptakach. Kiedyś trzeba było samemu kombinować jak zatrzymać poszczególnych graczy rywala, czy co zmienić gdy nie idzie. Teraz wszystko za ciebie zrobi asystent i jeszcze Ci powie co masz zmienić :roll:
Oczywiście dalej wszystko można robić samemu, ale mi się taka zmiana podejścia nie podoba.

Zresztą taktyka to tylko jeden z elementów, budowa sztabu szkoleniowego, treningu, stałe fragmenty gry też są cholernie ważne i dlatego pierwszy miesiąc gry zawsze schodzi mi cholernie długo. W szczególności, że zawsze mam w głowie drugi zupełnie inny schemat taktyczny i przy kupowaniu graczy jestem cholernie wybredny, bo każdy zawodnik musi idealnie pasować do 2 ustawień.

No i gardzę gotowymi taktykami czy treningami. FM, to dla mnie sprawdzian tego co umiem, a nie urządzenie do bicia rekordów dzięki pomysłom innych.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 gru 2010, 18:50

(L)oczkerson pisze:No i gardzę gotowymi taktykami czy treningami. FM, to dla mnie sprawdzian tego co umiem, a nie urządzenie do bicia rekordów dzięki pomysłom innych.
Ja tylko korzystam z reżimów, choć należy pamiętać, że np trening Tuga jest zajebisty do Premier League, lecz np w La Liga miałem tyle kontuzji, że głowa mała. No ale reżim to jedno, a ustawienie zadań dla trenerów i skompletowanie sztabu to drugie. Możesz korzystać z miliona reżimów treningowych, lecz jak schrzanisz przydziały obowiązków, to i tak nic to nie da... FM to zabawa dla ludzi cierpliwych. Czasami przez 3-4 sezony nic nie wychodzi, ale w 5 zaskoczy i siekiera :P To uczucie jak przyjeżdża Chelsea/Barca/Real/ManU/Arsenal/Milan/Inter/Bayern na Estadio da Luz i zastanawiasz się, czy zaaplikujesz im kilka bramek, a bramkarz dopisze sobie kolejny clean sheet i czy Messi przekroczy średnią 6.0 ;)

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 21 gru 2010, 19:11

No rzecz jasna, że trenerów mam pościąganych, trening również bazowany na treningu TUG-a. Mnie jakoś nie bawi ustalanie treningu, gdybym był menago na żywo mialbym od tego ludzi :P Najwiekszą frajdę sprawia mi taksa i transfery rzecz jasna. Tyle, że jestem sredniakiem :P Taką Aston Villa czy Everton do pewnego poziomu dochodze i nie potrafię go przeskoczyć. Jeśli chodzi o podpowiedzi asystenta to jak często ustalałem grę słabszą nogą gościom co grają w napadzie to zbyt często moi obrońcy skupiali się na tym by nie dopuścić gościa do tej nogi, a on walił z drugiej i gol. To samo ze skrzłydowymi daję np. gościowy co gra na lewym skrzydle wymuszanie grą słabszą nogą to traciłem sporo goli tym, że typ schodził do środka.
Dlatego tego generalnie nie daje.

Natomiast jesli chodzi o taksę to rzecz jasna, że jak ktoś ma duży atrybut strzałów z dystansu to mu go daje, ale chodzi mi o ustawienia ogólne jak np. mentalność, swoboda taktyczna itd. No bo jak patrzę to generalnie tam jest wszystko dobrze ustawienią, mentalność dobry odstęp między formacjami, to samo z grą przy przeciwniku, no ale coś w mojej taksie jest nie tak, bo w ostatnim sezonie zacząłem genialnie sezon w Listopadzie byłem na szczycie tabeli, to potem przez 2 miesiące meczu nie wygrałem :lol: i skończyło się jak zwykle na 7 miejscu.
Dużo kombinuję, w wolnych chwilach czytam różne podsumowania i poradniki z netu, ściągam taktyki innych użytkowników, tylko po to, aby zobaczyć jak oni rozwiązują pewne problemy.
Pamiętam, że w cm 01/02 (czy 00/01) w każdym bądź razie ten kultowy tak samo stoworzyłem sobie świetną taksę, właśnie biorą trochę od tego trochę od tamtego, więc jeśli panowie macie chwilkę czasu to podeślijcie na kamil232@o2.pl swoją taksę to obczaję.
Ja podobnie jak Bartek męczę taksę 4-2-3-1 z dwoma piwotami w środku, kadrę mam dość szeroką z niezłymi DM którzy na pozycji piwotów spisywali się kiepsko i dlatego próbowałem ciupać coś co Arsenal gra czyli 4 w obronie jeden dm, dwójką w środku pola, 2 wysuniętych na skrzydłach i jeden napastnik, ale mi nie wychodziło :lol:
W każdym bądź razie mam niezłych grajków do grania i tak i tak :mrgreen:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 21 gru 2010, 19:26

Te 2 ostatnie Fm,y tej frajdy mi nie dają, bo w zasadzie we wszystkim zostałem w sporym stopniu wyręczony. Kiedyś musiałem się nakombinować co zrobić by idealnie grać z kontry, czy by zamęczać rywala posiadaniem piłki, teraz wystarczy, że zmienię nastawienie zespołu i po ptakach.
I wlasnie o to chodzi. Moim zdaniem FM 09 byl ostatnim prawdziwym symulatorem menadzerki. Nowe wersje sa bardziej arcade'owe,napchane zupelnie niepotrzebnymi opcjami... Troche gdzies ta magia i dusza uciekly po drodze,a moze to po prostu ja traktuje ta gre zbyt powaznie ? Sam nie wiem.

''Reyes ! Grasz jako skrzydlowy,bedziesz wspieral. Aha,gramy stylem plynnym. Reszte wyjasni ci kreator.''

Dla mnie ekran taktyczny,suwaki oraz instrukcje indywidualne to swego rodzaju tablica na ktorej rozrysowuje pilkarzom co,jak,gdzie,kiedy i po co.
No i gardzę gotowymi taktykami czy treningami. FM, to dla mnie sprawdzian tego co umiem, a nie urządzenie do bicia rekordów dzięki pomysłom innych.
Cudze taktyki,treningi,talenty,FMRTE,GenieScout,save & load i inne szity ? Nigdy dotad,nigdy odtad.

Wiloch
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wiloch » 21 gru 2010, 20:50

Rozmawiam z tym Gai'em Assulin'em, prawdopodobnie przejdzie - chłopak ma możliwości.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 21 gru 2010, 21:00

W grze jest słaby, miałem go sezon w Wolfsburgu i nie przebił się w ogóle, wiec teraz drugi sezon w rezerwach siedzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”