Post Wyświetl pojedynczy post autor: MacGyyer_1990 » 10 kwie 2005, 11:35
MacGyyer_1990

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jaget » 10 kwie 2005, 12:07
jaget
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 kwie 2005, 12:14
Mentor
Post Wyświetl pojedynczy post autor: mrc » 10 kwie 2005, 12:29
mrc

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mariano italiano » 01 maja 2005, 15:45
Pisakk pisze:Hop do góry temacik!![]()
Polecam fantastyczną książkę Josepha Heller'a pt. "Bóg wie"! Polecam ją zwłaszcza Chłopaczkowi - z racji przekonań. Najpierw notka od wydawcy:
"Narratorem tej przezabawnej powieści autora "Paragrafu 22" jest biblijny władca Izraela, król Dawid - następca Saula, pogromca Goliata, twórca potęgi państwa żydowskiego na przełomie X i XI wieku p.n.e. W błyskotliwym monologu starzejący się władca opowiada o swoim życiu wielkiego wojownika i mocarza, genialnego poety i wspaniałego kochanka, rozpamiętuje losy Izraela. Wadzi się i godzi z Bogiem, "poprawia błędy" Starego Testamentu, bezlitośnie obnażając wszystkie słabości jego herosów, których ukazuje jako zwykłych, nieporadnych, nierzadko głupich ludzi (np. Mojżesz to jąkający się idiota, któremu Dziesięcioro Przykazań wpada w ręce trochę przez przypadek). Odsłania przy tym cały swój narcyzm, cyniczny humor i ignorancję tak charakterystyczne dla bohaterów Hellera"
Dla zarekomendowania tej książki polecam jeden jej fragment:
"Ładna mi ziemia obiecana! Owszem, był tam miód, ale mleko przynieśliśmy my, a raczej nasze kozy. Mieszkańcom Kalifornii Bóg dał wspaniałą linię brzegową, przemysł filmowy i Beverly Hills. Nam dał piasek. Cannes dostaje od Niego pluszowy festiwal filmowy, my - Organizację Wyzwolenia Palestyny. Nasze zimy są deszczowe, nasze lata upalne. Ludziom, którzy nie umieją nakręcić zegarka, daje podziemne oceany ropy naftowej. Nam daje przepuklinę, hemoroidy i antysemityzm(...)"
Już zbliżam się do jej końca - jest świetna. Polecam!
Nota:
9/10
Później zabieram się za "Paragraf 22" bo również mam w domu. Podobno tak samo świetna...
mariano italiano
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 01 maja 2005, 16:08
Chociaż "Paragraf 22" jest wg mnie lepszy od "Bóg wie" to jednak tą drugą książkę też polecam. Ale "Paragraf" to jest po prostu mistrzostwo świata - jedna z moich ulubionych książek.mariano italiano pisze: Paragraf 22 to moja ulubiona książka, aktualni9 przerabiam wszystko Hellera, ale "Bóg Wie" jeszcze nie czytałem, w każdym razie facet dla mnie jest mistrzem... a pargraf to arcydzieło
Pisakk
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuchar » 01 maja 2005, 16:26
Kuchar
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 01 maja 2005, 17:46
Anka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 maja 2005, 21:22
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nazguls » 03 maja 2005, 21:48
1. co do tlumaczenia - zalezy czyje tlumaczenie dostales, the best jest tłumaczenie Marii Skibniewskiej a jesli dostales tlum. J. Łozinskiego to zaluj...Kuchar pisze:W polskiej wersji sa bledy w tlumaczeniu, np. zamiast Helmowy JAR jest Helmowy Parowglupi blad.
(...)
ocena:
ksiazka 8,5/10 - bledy w tlumaczeniu|wersja angielska - 9/10
film 10/10 - po prostu SWIETNY!!!
Nazguls

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 03 maja 2005, 21:51
Dzisiejszej młodzieży już nic nie szokujefutbolowa pisze:Ja wszystkim polecam książkę 'Daj mi'. Początkowo szokuje ilość przekleństw itd., ale potem uderza to, jak bardzo bliskie są opisane sytuacje.
petru
Post Wyświetl pojedynczy post autor: veelden^ » 03 maja 2005, 21:58
zalezy jakie tlumaczenia miales. Ja czytalem z tlumaczeniem Marii Skibniewskiej (lub jakos tak) i wiekszych bledow sie nie dopatrzylem. "Wladca Pierscieni" to rzeczywiscie swietna lektura, ale za nim ja sie przeczyta warto najpierw wymeczyc "Silmarilion'a", wtedy jakby wiecej rzeczy jest zrozumialych i mamy lepsze wyobrazenie calego Srodziemia.Kuchar pisze:ehh... nie ma to jak "Władca Pierścieni". To jest moja ulubiona ksiazka
Czytalem po ang. i po polsku. W polskiej wersji sa bledy w tlumaczeniu, np. zamiast Helmowy JAR jest Helmowy Parow![]()
veelden^
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 04 maja 2005, 10:56
Nie wiem czy już to wcześniej polecałem, ale jeśli nie to teraz to czynię. Lovecrafta czytałem "Szepczący w ciemności" i uważam, że jak na razie to był najlepszy horror jaki czytałem (ale będąc szczerym to nie było ich zbyt dużoveelden^ pisze: z innych ksiazek to polecam "W gorach szalenstwa" i "Zew Cthulhu" H.P.Lovecraft'a
Ja dostałem w ręce Łozińskiego i żaluję... Po obczajeniu orginału Tolkiena sam się łapałem za głowę i dziwiłem jak można to w tak fatalny sposób przetłumaczyćNazguls pisze:1. co do tlumaczenia - zalezy czyje tlumaczenie dostales, the best jest tłumaczenie Marii Skibniewskiej a jesli dostales tlum. J. Łozinskiego to zaluj...
Pisakk
Post Wyświetl pojedynczy post autor: veelden^ » 04 maja 2005, 11:11
ksiazki nie czytalem, ale widzialem film i powiem tyle, ze jest genialny. Robert De Niro, Brad Pitt i Kevin Bacon to gwarancja swietnego kina. Polecam !!!Pisakk pisze:Marsz do ksiągarni/biblioteki/antykwariatu i pytać o książkę "Uśpieni" Lorenzo Carcaterry!! Dość powiedzieć, że w ciągu trzech dni przeczytałem ją dwa razy![]()
. GENIALNA!!!!
veelden^

Post Wyświetl pojedynczy post autor: w00jtas » 07 maja 2005, 12:29
w00jtas
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio