Liga Mistrzów (zbiorczy) - Strona 266

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Najlepszy zwycięzca LM w historii?

PSG 2025
2
10%
Real 2016/2017/2018
3
15%
Real 2014
0
Brak głosów
Bayern 2013
6
30%
Bayern 2020
2
10%
Barcelona 2009
0
Brak głosów
Barcelona 2011
0
Brak głosów
Barcelona 2015
3
15%
Juventus 1996
0
Brak głosów
Marsylia 1993
1
5%
Inny
3
15%
Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 25 sty 2011, 11:15

(L)oczkerson pisze:Magnum weź sobie przejrzyj ostatnie 5 lat z których naliczany jest ranking, to zauważysz, że prócz Bayernu 3 zespołom niemieckim udało się awansować z grupy. Stuttgart punktem przed Unireą w zeszłym sezonie, Schalke w 2007/2008 wyprzedzając o punkt Rosenborg i 4 Valencię, która wtedy zaliczyła koszmarny sezon, i w 2005/2006 Werder, który skompletował 7 punktów i wyprzedził bilansem bramkowym Udinese.
Schalke w 2008 roku było w ćwerćfinale, bo póxniej pokonali jeszcze Porto. W tym roku również awans z silnej grupy. Drugi rok z rzędu dwie niemieckie ekipy w 1/8.

Skoro już mowa o sile niemieckiej piłki to można się rozpisac co i jak, dlaczego Niemcy nieco odstają od czołowych lig i jakie są tego przyczyny. Ale żeby nie rozpisywać dodam tylko, że niemiecka liga jak i piłka w latach 2002-2005 wpadła w ogromny dołek, z którego teraz stopniowo wychodzi. Do ligi przychodzą coraz lepsi piłkarze, coraz więcej wiąże z nią swoją karierę, a nie traktuje jako okazje do wypromowania jak to robiono w poprzednich latach. Systematycznie niemieckie kluby zachodzą coraz dalej w pucharach. Przykłady? W latach 2003-2006 w półfinale jakichkolwiek pucharów nie było niemieckiej ekipy. Zmieniło to Schalke awansując do 1/2 PUEFA w 2006, gdzie po walecznych bojach odpadli z Sevillą. Następnie w 2007 roku mamy Werder. W 2008 Bayern (pojawia się regularność wysokich szczebli i różnorodnośc klubów), w 2009 mamy już HSV i Werder i ta druga ekipa awansuje do finału, jako pierwszy niemiecki klub od 2002 roku. Rok później Niemcy mają przedstawiciela w finale LM i ponownie w półfinale LE HSV. Postęp aż nadto widoczny. Zestwcie sobie chociażby ostatnie dwa sezony z latami 2003 czy 2004. Przepaść. Pieniądze coraz większe, reprezenacja coraz mocniejsza. Sytuacja wraca do normy. Po prostu każda liga czy kraj ma jakiś zastój albo nagły rozwój zarówno w przypadku repry jak rodzimej ligi. Zobaczcie wyniki ligi angielskiej z lat 90-tych z wynikami niemieckich i włoskich klubów. Przpaść jeszcze większa niż teraz pomiędzy Anglią a Niemcami. Włosi systematycznie w dół. Ale kiedyś pewno się odbiją.

Przy tak dynamicznym rozwoju niemieckiej piłki możliwe, że za 3-4 lata doczekamy się europejskiego triumfatora może nawet LM i LE jednocześnie. Wspomnicie wtedy moje słowa, wejdziecie na forum i co napiszecie? Że Serie A lepsza? :lol: :lol:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 25 sty 2011, 11:27

Schalke w 2008 roku było w ćwerćfinale, bo póxniej pokonali jeszcze Porto. W tym roku również awans z silnej grupy. Drugi rok z rzędu dwie niemieckie ekipy w 1/8.
Brawo :brawo: Ostatni raz kiedy 2 włoskie zespoły awansowały do 1/8 to był sezon 2003/2004. Tak zawsze 3...
Wspomnicie wtedy moje słowa, wejdziecie na forum i co napiszecie? Że Serie A lepsza?
jak prawdopodobnie napiszę coś takiego: asnifonasdo[gadgbsa[bjdbfdsan[ojfsanj[of n[jojn[
nie łatwo jest pisać z zaawansowanym parkinsonem, którego spodziewam się na starość.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 25 sty 2011, 11:33

(L)oczkerson to i tak dobrze, bo ja już chyba doświadczyłem największych sukcesów Nietoperzy i raczej nie będzie mi dane w najbliższych latach oglądać Valencii na szczycie La Liga, bądź w finale LM. Ty chociaż z Parkinsonem popatrzysz na sukcesy Juve, a ja? Może będę miał tyle szczęścia że popadnę w śpiączkę i prawo nie pozwoli mnie odłączyć?

smurano
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smurano » 25 sty 2011, 17:16

bartbuks pisze:(L)oczkerson to i tak dobrze, bo ja już chyba doświadczyłem największych sukcesów Nietoperzy i raczej nie będzie mi dane w najbliższych latach oglądać Valencii na szczycie La Liga, bądź w finale LM.
Roku 2001 nie moge Wam darować. Mieliście wtedy wygrać :)

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 25 sty 2011, 19:38

(L)oczkerson pisze:
Brawo :brawo: Ostatni raz kiedy 2 włoskie zespoły awansowały do 1/8 to był sezon 2003/2004. Tak zawsze 3...

Takim tłukiem jesteś czy jak? Przecież to zdanie odnosi się do szerszej wypowiedzi traktującej o postępach i coraz większych sukcesach niemieckich klubów to skąd takie porównanie.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 16 lut 2011, 21:23

Mozliwe, że ta edycja Ligi Mistrzów będzie jeszcze ciekawsza jak ta ubiergłoroczna! Szachtar właśnie leje Romę w Rzymie, a biorąc pod uwagę wczorajsze wyniki możemy mieć sporą ilośc ciekawych klubów w ćwerćfinale.

Tak tylko antycypując - awans Tottenhamu, Schalke, Szachtaru i może jeszcze jakiejs Marsylii bądź Kopnehagi to powrót to beztroskiej, cudownej i szczęnięcej Ligi Mistrzów ze sporą dawką świeżości zamiast dziecięcego zblazowania. Pamiętacie edycję 2004?

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 16 lut 2011, 21:33

Milan, Roma... Włoski tydzień z Ligą Mistrzów pod znakiem kompromitacji? Boję się, że Bayern za bardzo się rozluźni :P

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 16 lut 2011, 21:34

Ostatnio byla dyskusja i wielka heca odnosnie miejsc w LM, ze wlosi straca przez ich podejscie w LE co jest nieuczciwe.. wg neiktorych. Jendak patrzcie jaki jest znak czasu... z duza doza prawdopodobienstwa wlosi moga nie meic przedstawiciela w 1/4

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 16 lut 2011, 23:09

Ktoś orientuje się, czemu grał Doni, a nie Julio Sergio? Czyżby Ranieri miał dość błędów w bramce?

Awatar użytkownika
JestemHardcorem
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: JestemHardcorem » 16 lut 2011, 23:24

10 pisze:Ktoś orientuje się, czemu grał Doni, a nie Julio Sergio? Czyżby Ranieri miał dość błędów w bramce?
Jakaś kontuzja na treningu przed meczem. Nic strasznego, wróci niedługo i znów bedzie strach o każdą lecącą w światło bramki piłke :roll:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 lut 2011, 23:28

W żadnym z dotychczasowych spotkań 1/8 LM nie wygrał faworyt :lol: Sielanka po całości, nie ma co.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 09 mar 2011, 22:10

Póki co, tak jak pisałem zapowiada się fajna, a nawet zajebista walka w ćwerćfinałach. LM z roku na roku staje się coraz ciekawsza i taka świeża. Z drugiej jednak strony wylosowanie Schalke (jeśli dowiozą awans) czy Szachtara to niemal wolny los. Barcelona już wie z kim zagra :wink:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 09 mar 2011, 22:13

Ebi pisze:Szachtara to niemal wolny los
oj wydaje mi sie ze niebawem odszczekasz te slowa. Juz kiedys ktos tak pisal (nie wiem nawet czy Ty) kiedy to byl mecz zenit - bayern

Poza tym samo zestawienie obok siebie Szachtara i Schalke to jawne zniewazenie "ukraincow". Laczy ich tyle ze nazwt zaczynaja sie od literki "S"

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 09 mar 2011, 22:16

równiez zgadzam się z cześkiem, szachtar to taki czarny koń tegorocznej lm, myślę, że schalke by wtłukli bez problemu

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 09 mar 2011, 22:18

Szachtar to niebezpieczny przeciwnik, nie stawiał bym ich w jednym rzędzie z Schalke, które ma mocne wahania formy. Ukraińcy jeszcze mogą namieszać z tymi swoimi Brazylijczykami w składzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”