Ekstraklasa w sezonie 2010/2011 - Strona 35

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Re: Ekstraklasa w sezonie 2010/2011

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 28 lut 2011, 14:59

Marco_Van_Basten pisze:tylko z pieniędzy miasta Poznań czytaj podatników.
Boli Cię fakt w temacie, o którym nie masz bladego pojęcia. Oświeć mnie Kolego czemu to KKS ma płacić za wymianę murawy ?

Co do meczu - Widzew na plus z achtungami, oraz konkretne racowisko, ale już rzucanie racami w IV trybunę to wieśniactwo.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 28 lut 2011, 15:02

ale już rzucanie racami w IV trybunę to wieśniactwo.
Za to naplucie przez Litara kobiecie i mężczyźnie w twarz to oznaka wielkomiejskiego stylu życia :D
Jarzinho pisze:Ty ale jesteś debil, w Obornikach to cudem znajdziesz pole uprawne, a pastwiska no cóż nie wiem, może jeszcze nie ogarnąłem. Druga sprawa Oborniki Wielkopolskie to stacja kolejowa, może u was w zwyczaju jest posiadanie na stacjach kolejowych pastwisk, ale wierz mi w Obornikach takie rzeczy nie mają miejsca. :wink:
Doskonale wiesz, że przykład miasta "Oborniki" jest tutaj drugorzędny. Celem mojej wypowiedzi było zwrócenie uwagi na skandaliczne warunki w jakich rozgrywany był mecz.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 28 lut 2011, 15:07

Marco_Van_Basten
Nie raczysz mi odpisać na pytanie ?

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 28 lut 2011, 15:08

Jednak zawsze warto sprawdzić czy to co się pisze ma jakikolwiek sens, bo może i Obornikach ostało się jeszcze jakaś większa łąka, ale nie na stacji.
Murawa w Poznaniu jest do dupy od dawna, nic w tym nowego. Zresztą co tu mówić o murawie skoro tak naprawdę trawy mniej niż u kibiców na trybunach . Dla mnie Lech powinien zacząć myśleć i robić kroki ku budowie własnego obiektu. Sytuacja z tym obiektem zaczyna robić się nudna. Wymieniać tak często murawę po prostu się w żaden sposób nie opłaca.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1546
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 28 lut 2011, 15:12

sbQ pisze:
P.S. Sotirović wypożyczony do Jagiellonii do końca sezonu.
Miałem taką nadzieję :wink: Może się nie pogryzą z Probierzem.
Dobry typ dogadał się już z Arką i szybciutko zmienił decyzję, jak pojawiła się oferta z Jagi. Zresztą z Widzewem też już kiedyś był dogadany, a nie pojawił się na konferencji prasowej jak miał zostać przedstawiony ;)

MEDNEZ dobrze wiesz, że nie upilnuje się 2 tysięcy ludzi i zawsze znajdzie się ktoś kto rzuci racę w sektor gospodarzy/gości.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 28 lut 2011, 15:15

NoName1989 pisze:dogadał się już z Arką i szybciutko zmienił decyzję
Arka ma do takich pecha. Najpierw Kowalewski, teraz Sotirović.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 28 lut 2011, 15:30

Z jednej strony, wiadomo Jaga sportowo dużo lepsza niż Arka, szanse na mistrza, ewentualnie grę w pucharach. Ale jak już się jest dogadanym z jakimś klubem to chyba nie wypada nagle podpisywać kontraktu z inną drużyną, jest to po prostu robienie z gęby szmaty i tyle. Świadczy tylko o tym jakim człowiekiem jest Vuk

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 28 lut 2011, 15:35

Jarzinho
Co do budowy własnego stadionu:
1) KKS z tego co mi wiadomo nie posiada na terenie Poznania żadnej ziemi, tym bardziej w takim miejscu by móc wybudować stadion z infrastrukturą, oraz w dobrej lokalizacji drogowej, transportowej.
Związku z tym miasto nie pozwoli Lechowi na zakup ziemi - będzie robiło wszystko by to utrudnić wiedząc, że pozostałby z kolosem sam.

2) Klub musiał by się zadłużyć, zaciągnąć kredyt - już widzę jak Rutkowski bierze z min. 300 mln zł

3) Najlepiej będzie jak się klub dogada z miastem. Jest to tak naprawdę jedyna dobra droga dla obu stron.

Teraz co do murawy. Jaka jest (a właściwie nie ma) każdy widzi. Dupy daje tu oczywiście miasto. Historia tej murawy nie zaczęła się w dniu jej ułożenia przez brytyjską firmę poleconą przez Uefę, lecz kilkanaście miesięcy wcześniej, by nie powiedzieć - lat.
Można by zacząć znacznie wcześniej (od braku przetargu na budowę stadionu) lecz nie chce mi się rozpisywać. Zatem zacznę od montowania dachu. Jakiś czas temu na płycie boiska położone zostały ciężkie betonowe płyty. Leżały one na płycie kilka miesięcy. Na tych płytach jeździł ciężki sprzęt. Podłoże nie miało jak oddychać, do tego pełno gruzu i jakiś substancji chemicznych szkodliwych dla gleby dostały się do podłoża. To już był duży cios.
Potem płyty odkryto i położono murawę. Potem położono kolejną i tak chyba z 4-5 razy. Zawsze były problemy, większe lub mniejsze.

Przyczyną tego bagna jest podłoże, które nie zostało wymienione. Winowajca - oczywiście miasto, POSiR. Kolejne siano szło i idzie w błoto. Obecna murawa miała gwarancję. Jednak w umowie było zapisane, że na stadionie gra Lech... a miasto dopuściło Wartę i gwarancja poszła się jeb@ć.
Drugą przyczyną jest też nasłonecznienie. "Genialnie" zaprojektowany stadion za ponad 713 mln zł tu się kłania. Jednak tym razem lampy były cały czas, więc tym bardziej pokazuje to, że te podłoże jest do wymiany. Zresztą o tym mówił co drugi bardziej ogarnięty kibol, tylko POSiR uważał, że wszystko jest cacy. Zresztą dla nich "ok" jest do dzisiaj.

Były głosy, że murawa ma być wymieniona po Widzewie... patrze na kamerkę i nic. Nie zanosi się na wymianę. Na tej murawie zapewne Lech i Warta dograją do końca sezonu. Po sezonie ma być wymiana podłoża. Szybko...

NoName1989 pisze:MEDNEZ dobrze wiesz, że nie upilnuje się 2 tysięcy ludzi i zawsze znajdzie się ktoś kto rzuci racę w sektor gospodarzy/gości
Wiem. Mnie to jakoś wielce nie oburza. Rozumiem, że czasem trudno upilnować swoich, emocje itd :wink:

E: Tylko, że Wy walczycie o swój własny stadion i tym pokazem nie daliście argumentu dla swojej racji władzom Łodzi. Dlatego tym bardziej powinniście pilnować tych co odpalają race, a jak mniemam przypadkowe osoby ich nie odpalają, tylko wybrani.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 28 lut 2011, 22:47

Obrazek

Lepiej się nie śmiać z poznańskiego pastwiska. Myślę, że wkońcu pójdą w mieście know-how po rozum do głowy i zamiast wymieniać co sezon murawę, to zamontują sztuczną i reszcie ligi zrzednie mina jak na Arce :lol:. Zresztą już teraz Lechowi, jako drużynie wysoce techniczna, mniej przeszkadzała obecna murawa niż Widzewowi.
MENDEZ pisze: ale już rzucanie racami w IV trybunę to wieśniactwo.
Przyganiał kocioł garnkowi.

Jaroszyk
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jaroszyk » 03 mar 2011, 0:38

piwus pisze:Obrazek

Lepiej się nie śmiać z poznańskiego pastwiska. Myślę, że wkońcu pójdą w mieście know-how po rozum do głowy i zamiast wymieniać co sezon murawę, to zamontują sztuczną i reszcie ligi zrzednie mina jak na Arce :lol:. Zresztą już teraz Lechowi, jako drużynie wysoce techniczna, mniej przeszkadzała obecna murawa niż Widzewowi.
Pójdą po rozum, ale za wieeelkie pieniądze

lechpoznan.net

Na Stadionie Miejskim nie chce rosnąć trawa – ten gorący temat spędza sen z powiek osobom odpowiedzialnym za przygotowanie poznańskiej areny Euro 2012. Jak informuje „Głos Wielkopolski” w czerwcu prawdopodobnie dojdzie do gruntownego remontu, który może kosztować nawet 1,5 mln euro!

- Musimy sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chcemy mieć porządną trawę, za którą zapłacimy raz, czy decydujemy się na jej wymianę nawet kilka razy w roku - mówi Maciej Mielęcki, zastępca dyrektora POSiR. - Obecnie trwają rozmowy, więc żadne konkretne decyzje nie zapadły. Jeśli dojdzie do gruntownego remontu w czerwcu, to trzeba się dobrze zastanowić nad wymianą teraz - mówi Mielęcki. I dodaje: - Pytanie jednak, czy na obecnym boisku będzie możliwe rozegranie wszystkich meczów rundy wiosennej.

Gruntowny remont, który miałby zostać przeprowadzony w czerwcu polegałby na wymianie podłoża, a to wiąże się ze zdemontowaniem instalacji służących do nawadniania murawy, a także podgrzewania płyty boiska. Koszt przedsięwzięcia może wynieść nawet 1,5 mln euro. Jednak dzięki niemu temat fatalnej murawy na stadionie przy ul. Bułgarskiej miałby zostać zamknięty.

Problem z murawą na Stadionie Miejskim pojawił się już w grudniu 2009 roku. Wtedy płyta boiska wytrzymała jedynie 3 miesiące. Nowa trawa położona w marcu 2010 roku także nie rozwiązała problemu. Jesienią ubiegłego roku postanowiono nawet skorzystać z pomocy UEFA. Europejska Unia Piłkarska wskazała firmę, której usługi kosztowały 300 tys euro, a za samo doradztwo zainkasowała 50 tys euro. Ówczesny dyrektor POSiR zapewniał, że to sprawi, iż w najgorszym razie kolejne wymiany będą się ograniczać do rozwinięcia zielonego dywanu, jednak tak wcale nie jest. Już mówi się o kolejnym gruntownym remoncie.
1,5 mln euro... Dodajmy do tego 4 (a może 5? Ktoś pamięta dokładnie?) razy zwykłą wymianę murawy za 300 tys. zł. I gdzie ta poznańska oszczędność?

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 04 mar 2011, 19:46

ach ta ironia losu... man of the match Slask - CraCOvia - Kaczmarek

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 04 mar 2011, 22:06

Prawdę mówiąc to Kaczmarek tyle strzałów wybronił, ale trudne one nie były. Ale ustawiał się na tyle dobrze, że każda piłka szła właściwie prosto w niego. Śląsk zdecydowanie bardziej stracił dwa punkty niż zdobył jeden, bo przy tylu sytuacjach mecz powinien wygrać.
Natomiast w drugim meczu zasłużona wygrana Wisły, która z wyjątkiem kilku okazji Ruchu i strzelonej przez Grzyba bramki dominowali przez większość spotkania. Bardzo duże znaczenie miała szybka odpowiedź na bramkę "Niebieskich". Wygraną Wiśle zapewnili dziś przede wszystkim trzej piłkarze: Małecki, Jirsak i...Bronowicki.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 mar 2011, 22:39

Wisła wygląda najpewniej jeśli chodzi o kandydatów na MP 2011. Jagi nie liczę, zresztą niespecjalnie się z nimi liczyłem od początku sezonu. Zobaczymy jak będą wyglądać wiosną, ale dla mnie szczytem dla nich będzie 3.
Wisła ma ciekawą drużynę, z ławki mają kogo wpuścić, a jedyny problem to chyba defensywa. Dzisiaj raczej pewnie sobie nie poczynała. Bunoza nic ciekawego nie pokazał już jesienią, z Ruchem się strasznie gubił. Chavez także mi nie imponował, a ten Holender wystawiane ma świetne opinie, ale jak będzie wyglądał dopiero zobaczymy. Bardziej podoba mi się ten Maor, facet ma pojęcie o grze i pomysł na kierowanie nią. Jeszcze nie wszystko robi tak pewnie jakby chciał, ale on najbardziej mi zapadł pozytywnie z tych nowych zawodników. Białorusin trochę się starał trochę, ale spodziewam się i po nim lepszych występów.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 05 mar 2011, 22:55

Cholera nie wiem od czego zacząć. Czyżby w Widzewie trafiły się talenty jakich tu dawno nie było? Nika przy każdym kontakcie z piłką robił zamieszanie w szykach Korony,a to co zrobił przy drugiej bramce dla Widzewa to ręce same składają się do oklasków. Musi nabrać trochę ogrania i o ile nie wpadnie w ligową szarzyznę to Widzew będzie miała z niego nie lada pociechę. Riski który wszedł za Pawła w drugiej połowie kilkoma akcjami pokazał się z fenomenalnej strony, szybki, dobry przegląd pola..Z drugiej strony teraz na młodego Gruzina obrońcy mogą zwracać większą uwagę i nie będzie miał już tak lekko, łatwo i przyjemnie. No cóż zobaczymy. Najważniejsze są 3 punkty, bo Korona to naprawdę poukładana drużyna, która zawsze jest groźna.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 05 mar 2011, 23:05

Jagiellonia ku radości Wiślaków zgubiła dziś dwa punkty. Remis raczej sprawiedliwy bo oba zespoły specjalnie nie zachwyciły. Najlepszą okazję do zdobycia bramki miał Frankowski, ale chyba nie spodziewał się, że obrońca za nim nie nadążył i wykonał zwód zamiast od razu strzelać, przez co jeden z bełchatowian zdołał wybić piłkę z linii. Na koniec nie popisał się sędzia, który dał bezsensowne żółte kartki Buzale i Cionkowi. Dla Buzały była już druga i musiał zejść do szatni, a Cionek wyleciał chwilę później.

W Zabrzu dość niespodziewanie wysoka wygrana Górnika. Zwłaszcza, że do strzelenia gola prezentowali się gorzej od rywala. Po bramce na 2:0 jednak z lubinian już całkiem zeszło powietrze. Zabrzanie zrobili najwyraźniej dobre transfery bo trzy bramki strzelili dziś nowi gracze: dwie Gasparik i jedną Jeż. Ciekawe czy utrzymają taką formę. Podobnie zresztą jak wspomniany przez NoName1989 Szalamberidze, który zagrał dzisiaj kapitalnie.

P.S. Nie chciałbym być dzisiaj na miejscu kibiców Arki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”