Borussia Dortmund (zbiorczy) - Strona 68

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
JestemHardcorem
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 3

Re: Borussia Dortmund (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: JestemHardcorem » 27 lut 2011, 3:23

XXerez pisze:JestemHardkorem - Kolega ma rację. W Bundeslidze jest wiele ciekawych spotkań i aż miło się ogląda. Radze ci obejrzeć kilka meczów ligi Niemieckiej. Czasami lepiej jest obejrzeć mecz Hannover - Mainz niż Barcelona - Mallorca, albo Wigan - Manchester. Bundesliga moim zdaniem jest najciekawszą ligą.
To samo mogę napisać o SERIE A. Na podstawie meczu Bayernu z Borussia, dwóch drużyn walczących o mistrzostwo od razu toria że wszytskie mecze Bundesligi są ciekawe? Z pamięci podam podobnej rangi mecze we Włoszech jak Milan-Udine, Inter-Roma, Inter-Palermo, Genoa-Roma które biją na łeb i szyje ten szlagier z Bundesligi. A i drużyny słabsze jak Catania z Lecce czy Palermo z Violą czasem potrafią stworzyć niesamowite widowisko. Teraz nastała opinie że włochy to be, katenaczio, symulacje, korupcja, brudne stadiony itp. Włoska piłka może i w ostatnich latach trochę osłabła na korzyść Bundesligi, ale ja i zapewne nie tylko ja wolę klimat Włoskiej ligi niz ligi która mnie kompletnie nie interesuje. Po za tym oglądam czasem mecze Bundesligi, przyznaje czasem.. i w niektórych spotkaniach po za ładną otoczką nic zachwycającego nie ma.

Nie wypowiadam sie na tematy Anglii czy Hiszpani bo oglądam tamtejsze spotkania równie często jak lige Niemiecką.

A co do spotkania wczorajszego, dla mnie jako postronnego obserwatora, Polaka oczywiste jest że cieszy wygrana Borussi w której jak rzadko bywa bryluje 3 polaków. Z Bayernem może Borussia miała szczęscie bo jak to gdzies Akarin pisał czasem taki Ribery robił obronców jak chciał, ale z wykonczeniem był problem. Nie widziałem nigdzie wielkiej przewagi Borussi jak to niektorzy piszą, ale w sumie patrzyłem jednym okiem bo zaspany byłem wiec moze cos mi umknęło :P

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2884

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 27 lut 2011, 4:42

JestemHardcorem pisze: symulacje
Włączając napinkę, bo trohę zriony jestem, to hiszpańskiej nie da się przebić. :lol:

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 27 lut 2011, 9:01

Nie wiem co wy chcecie od Bundesligi. Oglądałem ją jak była na Polsacie Sport, później na Sportklubie, a teraz na Eurosporcie i zawsze były to ciekawe mecze. Do tego zawsze pełne stadiony, czego brakuje mi w Serie A i świetny doping.
Do tego podoba mi się, że wsadzają tych chłopaków z rezerw do pierwszych drużyn i z marszu grają bardzo dobrze, przez to ich reprezentacja wiele zyskuje. W Interze albo w Chelsea byłoby to nie do pomyślenia żeby wyciągać bramkarza z rezerw (Kraft) i stawiać na niego. A ten gra jeszcze bardzo dobrze do tego. Takich przypadków jest mnóstwo :)

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 27 lut 2011, 9:45

Z jednej strony to prawda, sam Sacchi podkreslał, ze we Włoszech trenerzy wola stawiac na emerytow niz na młode talenty, bo to moze skonczyc sie szybka utrata stanowiska, ale z drugiej strony nie wyobrazam sobie by taki Badstuber poradził sobie we włoskiej lidze. We Włoszech obrońca typu siła fizyczna i zdecydowanie moze sobie nie poradzic. Taki Bonucci troche krytykowany w Juventusie w Bundeslidze bylby chyba w absolutnym czubie. Włoska liga ma swoja specyfike i chyba jest najtrudniejsza liga dla obrońców. Poza tym kazda liga moze byc pasjonujaca jesli ktos jest w niej zakochany. Wczorajszy mecz ogladalem, bo chcialem rzucić okiem Interisty na Bayern i Polakow z Dortmundu. Oczywiscie mecz był swietny, ale to mecz z cyklu top 3 w kazdym sezonie i trudno polemizowac na podstawie tego meczu, która liga jest silneijsza. Zreszta jak ktos kocha lige wloska to i tak dla niego ta liga bedzie najsilniejsza.

Odnosnie meczu. Swietny Basti Fantasti. Taki cwany jest, a bral udział przy dwóch golach Borussii. Oby trzymał forme do meczu Interu i dalej zajmowal sie napinaniem. Tyle złosliwosci, przejdzmy do rzeczy mniej optymistycznych. Nie podzielam radosci w zwiazku z wczorajszym meczem kibiców Interu, jakoby on mial swiadczyc o naszej przewadze. Poki co mamy 0-1 a Bayern wczoraj gral o byc albo nie byc mistrzostwa, atakowal i dazyl do zwyciestwa za wszelka cene. W rewanzu z Interem nie bedzie musiał grac takiej otwartej pilki. Problemem jest tez to, ze gramy zupelnie inaczej niz Borussia i jestesmy w zwiazku z tym bardziej wygodni dla Monchijczyków. Nie mamy takich skrzydleł (nie mamy w ogole skrzydeł!), Sahin jest graczem lepszym i równiejszym niz Thiago Motta w konstruowaniu akcji, który w przeciwienstwie do Thiago jest liderem swojego zespołu. Thiago potrafi tylko nim bywac w pojedynczych meczach, choc to nie bylo problemem gdy gre bral na siebie Sneijder czy Maicon, a w defensywie pracowali Zanetti z Cambiasso. Teraz defensywa jest słabsza, a Sneijder gry nie ciagnie i Maicon jest osamotniony. Nasza gra na pewno bedzie bardziej zrównoważona, nie pojdziemy na wymiane ciosów tak jak Borussia, bo bedzie to dla nas zgubne. Dochodzi do tego kontuzja i slabsza forma Cuchu czy kontuzja Ranocchii i nawet w grze defensywnej sporo tracimy. Owszem, lepiej ze Bayern gra słabiej, tyle ze podstawowy problem jest taki, ze Bayern trzeba do tej słabej gry zmusic. My z jedym napastnikiem i Sneijderem ich do tego nie zmusimy i skonczy sie tak jak na SS. Musimy zagrac najlepszy mecz w rundzie, odwaznie w ofensywie, zeby myslec o wyeliminowaniu Niemców. Pytanie czy Leonardo nie bedzie gral w stylu Manciniego, czyli zachowawczo i moze cos strzelimy? Oczywiscie jeszcze sporo czasu do rewanzu i takie analizy sa przedwczesne, ale po takie porazce to czas dziala na korzysc Bayernu i po drodze moga ogolic jakichs frajerow i zapomniec o wczorajszej porazce. My poki co musimy martwic sie by zdobyc 6 punktow w meczach ze zespolami z Genoi by samamu nie przegrac mistrzostwa.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 27 lut 2011, 11:31

Wczoraj nie miałem czasu nic skrobnąć, bo od razu po meczu obejrzałem sobie Skazani na Showshank, a potem spać w dobrym humorze, bo zmęczony i niewyspany od kilku dni chodzę. Jak widzę to poruszenie jest w temacie BVB, nawet się takiego nie spodziewałem :D

Składy podałem wcześniej, dobre jak się okazało, a sam mecz bardzo ciekawy, sporo goli, dużo akcji, Klopp pięknie rozpracował Bayern także i od strony taktycznej mecz mógł się podobać. Sprawdziły się moje prośby i zastosowano podwojone krycie na mózgu Bayernu - Robbenie - pięknie współpracował Schmelzer kryjąc Arjena od zewnęrznej strony i Grosskreutz, który zazwyczaj grywa przeciętnie (dziś świetny mecz) od strony wewnętrznej. Robben dziś z 10 raz bezradnie rozkładał ręce, pokazując jak bezradny jest. Zresztą Bayern potrafił grać tak do 40 metra potem aby wycofywał piłkę i rozkładali ręce. Po drugiej stronie mniejsze zagrożenie - Ribery - dlatego tam mniejsze siły skierowane, skrzydłowy Goetze mniej wspierał Piszczka, bardziej pomagał Sahin (w defensywie razem z Benderem zagrali na najwyższą ocenę, z czego Nuri dorzucił asystę i gola pięknie jak na kapitana - wcześniej opaskę nosili Kehl, do momentu kontuzji oraz Weidenfeller, który nie grał z powodu kontuzji).

Jakoś dziwnie spokojny byłem o Langeraka i jak się okazało chłopak dał radę, jedyna bramka dla Bayernu wpadła po błędzie Piszczka, a nie jego. Ogólnie w BVB wszyscy zagrali świetne spotkanie (choć wg mnie Man of The Match kapitan - Nuri Sahin i dodałbym jeszcze nosa taktycznego Jurgena Kloppa), lecz niestety odstawał od poziomu spotkania Lewandowski (wbrew tym pochwałom jakie tutaj widzę). Kilka głupich strat, kilka gleb (odstaje fizycznie od reszty zawodników w Bundeslidze) i nie strzelił gola, a powinien (od ilu minut on już gola nie strzelił to mi się nie chce liczyć). Nie zagrał jakoś źle, zagrał przeciętnie, ale na tle reszty Borussen odstawał. Zdziwił mnie trochę Klopp, że gdy wchodził Błaszczykowski to byłem pewny, że zejdzie Grosskreutz, Lewy lub Barrios (kolejność nieprzypadkowa), a zdjął Barriosa, którego trener zechciał oszczędzać, a szansę na pokazanie się dał Lewemu, który mógł grać na swojej pozycji czyli szpicy. Widać jak Klopp ufa Lewemu, ile szans mu daje, niestety wczoraj i tak gola nie strzelił. W tym sezonie pewnie nic już nie pokaże, ale wierzę, że w następnym sezonie będzie grał na miarę oczekiwać, bo teraz zawodzi.
Po za tym bardzo fajna atmosfera jest w BVB widać to było jak Sahin strzelił gola, czy też na koniec meczu jak Klopp pobiegł na środek boiska i rozwalił okulary :lol:

Mistrza już mamy na pewno, chodzą plotki, że Reusa chcemy pozyskać, zawodnik ofensywny (coś w stylu Goetze), na pewno się przyda. Ma 21 lat, więc pasuje do nas, urodził się w Dortmundzie, więc wydaje mi się, że transfer bardzo prawdopodobny, jestem jak najbardziej za tym transferem, bo Reus gra bardzo dobry sezon w Gladbach, a jak Gladbach spadnie co jest bardzo prawdopodobne to na 99% Reus odejdzie i na 95% do nas. Oby teraz nikogo nie sprzedać i powalczymy w LM, pierwszym celem powinna być 1/4 myślę :think:

Aha jeszcze chciałbym dodać, że podobało mi się zachowanie Hummelsa jak strzelił gola w sensie cieszył się bardzo. On urodził się i ogrywał chyba do skończenia 19 lat w Bayernie, tam się na nim nie poznali i oddali bez żalu do nas, teraz to najlepszy środkowy obrońca niemiecki. Kumpel kibic Bayernu mówił, że sezon max 2 i wróci do nich bo Bayern ma w sercu, ale po tym jak bardzo się cieszył wierzę w jego słowa jakich udziela w wywiadach, że nigdzie się nie wybiera i że w BVB czuje się doskonale :) Heja BVB

PS. Nie oglądam ligi włoskiej bo dla mnie to jest liga obrońców i symulek (a przynajmniej taką łatkę ma ta liga), ale na poziom i całą otoczkę Bundesligi nie narzekam, osobiście jak dla mnie na ten moment top 3 Europy no i mam Eurosport 2 więc nie muszę bawić się w sopcasty by sobie ją na spokojnie obejrzeć :)

PS2. Wreszcie ktoś zgadza się ze mną co do Piszczka, nie wiem czy ja to pisałem tutaj, czy mówiłem kumplom, czy pisałem na gg albo fejsie, ale znajomi moi wiedzą, że ja uważam Piszczka za najlepszego Polskiego piłkarza, genialnie wykonuje swoje obowiązki z obronie, dodatkowo daje dużo w defensywie, top3 jeśli chodzi o najlepsze transfery w Niemczech, razem z Lahmem obecnie najlepszy prawy boczny obrońca ligi. Dziwiłem się, że w nominacjach do najlepszego Polskiego piłkarza jest Lewandowski, który nie grał nic ciekawego w BVB, a kasa poszła za niego konkretna, a nie było świetnego Piszczka, który gra sezon życia, no ale niestety jak to na weszło napisali, napastnik strzeli parę goli i jest na ustach wszystkich, a obrońca ma znacznie trudniej. Tak czy inaczej bardzo podoba mi się, że wreszcie media zaczynają go doceniać.
-> http://www.weszlo.com/news/6399
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, 11:38 przez Aker, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 27 lut 2011, 11:38

Aker pisze:Oby teraz nikogo nie sprzedać i powalczymy w LM
Jak Borussia stoi z punktami w pucharach ?
Będzie 3 czy 4 koszyk przy losowaniu ?

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 28 lut 2011, 15:52

dziwne te noty, ja nie zauważyłem jakieś wielkiej różnicy w grze Piszczka, a Schmelzera, jak już coś to różnica 0,5 powinna być, a nie, że 1,5 :lol: ale może chcieli docenić go za te wyłączenie z gry Robbena :think: Hummels i Sahin jak najbardziej słuszne te jedynki. Goetze grał wg mnie lepiej od Lewandowskiego, Lewemu to bym dał 3,5 moim zdaniem najsłabsze ogniwo BVB.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 01 mar 2011, 9:59

Wiadomo, że trzeba się cieszyć z sukcesu Polaków, ale w tym akurat konkretnym meczu takie a nie inne noty mnie nie dziwią. Piszczek zamulił z kryciem Gustavo przy golu. Do tego RIbery po jego stronie stwarzał kilkukrotnie razy większe zagrożenie niż Robben przeciwko Schmelzerowi. Stąd ta rozbieżność. Trzeba jednak trochę w tym momencie usprawiedliwić Łukasza, bo Goetze nie pomagał mu tak jak Grosskreutz Schmelzerowi.
Co do Lewandowskiego to też niestety trzeba się zgodzić. Zupełnie nie jego mecz.
Przyznam się, że nie często oglądam Bundesligę, BVB może 3 raz w tym sezonie, ale ogromne wrażenie zrobił na mnie Hummels. Ciągle słyszę jakieś plotki łączące silne ekipy z Suboticem, ale czemu nie lepiej postarać się o Niemca? Gorszy jest?

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 01 mar 2011, 10:43

Bo o Hummelsie mówi się raczej tylko w kontekście powrotu do Monachium. Gdyby nie ten mądry Klinsmann to Mats by byłe tylko wypożyczony do BVB, a tak już po pół (lekko ponad) sezonu został wykupiony. Zresztą istnieje, podobno, klauzula, dzięki której za rok Bayern mógłby go kupić za 8 mln. Sprzedany został za 4 mln. A to jeden z moich zawodników z młodzieżówki Bayernu był...
Jak dla mnie to jest opcja idealna i mam nadzieję, że latem Mats wróci do klubu w którym się wychował i w którym spędził ponad 10 lat.
Btw, Klinsmann oddał też Marcela Jansena i wziął Oddo, bo uważał, że będzie lepszym rozwiązaniem :lol:

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 01 mar 2011, 11:01

Tylko pamiętaj, że sam Hummels może nie chcieć wracać do Monachium :) . Wielokrotnie powtarza, że jest wdzięczny Borussi za danie mu szansy, której nie otrzymał w Bayernie. W Dortmundzie poza tym czekają go sukcesy jeśli oczywiście Borussia się nie rozprzeda. To nie jest Eintracht czy Mainz, które są odskocznią. Myślę, że Klopp postara się o to żeby za dużo zawodników nie odeszło. Sahin, Barrios i Subotić mają chyba największe szanse na transfer. Reszta powinna zostać.
Na mnie bardzo duże wrażenie robi Bender. Oglądałem kiedyś jakiś młodzieżowy turniej, gdzie w środku druzyny niemieckiej królował Timo Gebhart, a wspierali go Lars i Sven Benderovie. Ciekawe, że jego brat nie robi takiej kariery jak on.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 01 mar 2011, 11:02

Ciekawe jest to, że Piszczek obok Gotze i Lewandowskiego dostał najniższą notę z graczy Borussii od "Kickera", a przez portal bundesliga.de został wybrany do jedenastki kolejki. Znalazło się tam zresztą aż ośmiu piłkarzy BVB (także Gotze, który też od "Kickera" dostał trójkę). Hummels wybrany do jedenastki po raz siedemnasty! :shock:

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 147

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 01 mar 2011, 11:43

Tej klauzuli 8mln już nie ma , bo Borussia zapłaciła te 8mln żeby zlikwidować klauzulę.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 248

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 01 mar 2011, 12:01

Też mi się wydaje że podpisał nowy kontrakt przez co klauzula (8mln) przestała istnieć...

Dla mnie Hummels to najlepszy obrońca całej ligi i w raz z Mertesackerem Niemcy środek mają wypełniony..Subotić to obrońca który nie umie opanować emocji przez co popełnia błędy - w/g mnie trochę przereklamowany...Jest dobry ale nie na Chelsea czy inne kluby jak swego rodzaju się pisało :)

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 01 mar 2011, 17:44

Oczywiście, że Mats nie musi chcieć wrócić. Uważasz jednak, że zawodnik, który spędził kilkanaście lat w jednym klubie, zna podstawy funkcjonowania, bo grał tam od małego, nie marzy, aby kiedyś znów wrócić i zagrać w barwach klubu, który uwielbia (sam przyznawał wielokrotnie)? Najlepszą opcją wtedy dla niego byłby powrót już tego lata, a my byśmy się pozbyli Buytenów i innych i mogli postawić na swoją parę wychowanków na środku obrony. Nie dziwię mu się, że jest szczęśliwy w BVB, które dało mu szansę na wybicie się i pokazanie klasy, której przebłyski było widać w Bayernie już.
Naprawdę uważasz, że w BVB czekają go większe sukcesy niż w Bayernie? Bo ja bym za nic w świecie tak nie powiedział.
Poza tym jest jeszcze kwestia finansowa, wiadomo, że BVB obecnie jest stabilna, ale jeśli Bayern będzie chciał jakiegoś gracza z BL to go dostanie i to jest niemal pewne. Nikt w Bundeslidze nie może konkurować pod względem finansowym z Bayernem.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 01 mar 2011, 19:17

Z tego co czytałem klauzula za Hummelsa została zlikwidowana podpisaniem nowej umowy z nim, a i BVB sypnęło coś kasy Bayernowi, nie wiem dokładnie jak to jest ale klauzuli już na pewno nie ma. Zgadzam się z powyższymi tezami, że Hummels jest lepszy od Suboticia, o tym zresztą już pisałem w temacie Arsenalu jak fieldy pisał, że Arsenal był bliski sprowadzenia Suboticia. A jeszcze wracając do Matsa, to zauważyłeś Akarin jak on się cieszył gdy strzelił gola? Myślę, że jeśli wróci do Bayernu to nie szybko, a i BVB głupie nie jest i konkurencji wzmacniać nie będzie. Mi to się w ogóle wydaje, że jeśli ktoś odejdzie po sezonie to tylko Barrios, bo już coś wspomina o ligach angielskiej, hiszpanskiej i włoskiej, z czego o tej ostatniej wypowiada się bardzo ciepło np. że to jego ulubiona liga itp. (generalnie mam nadzieję, że nie odejdzie).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”