Wisła Kraków (zbiorczy) - Strona 278

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Dotrze ten hajs czy nie dotrze?

Dotrze, dotrze
7
28%
Nie ma bata, nie dotrze
10
40%
Je**ć konfitury!!!
8
32%
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Re: Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 26 lut 2011, 20:54

Jaroszyk pisze:Mnie to raczej przeraża ;/ Nie takiej Wisły chciał Cupiał, ale co zrobić jak nasi prezesi przy wycenie zawodnika mnożą ilość zdobytych bramek przez 100 tys. zł albo nawet euro.
Mnie to nie przeraża. Z prostego powodu: polska piłka coraz bardziej dziaduje, pokolenie zawodników, którzy mieli jakieś konkretne umiejętności jest już stare, a młodzi (młodzi 25 letni zawodnicy :)) gwarantuje tylko kilka niezłych meczów w sezonie. Jeśli Wisła ma mieć jakieś cele, nie może polegać na takich zawodnikach. To raz. Dwa. Wisła wydaje dużo mniej na piłkarzy niż kluby z czołówki typu Legia, Lech, Polonia, Jagiellonia. Każdy Polak, którego Wisła mogłaby kupić,będzie droższy niż zawodnik o większych umiejętnościach z zagranicy. Tak jak zauważyłeś, ceny nie są proporcjonalne do umiejętności. Wiadomo, że każdy chciałby, żeby Wisła kupiła w pewnym momencie Grosickiego, Mierzejewskiego, Sobiecha, Sandomierskiego, ale wyobraźmy sobie, ile trzeba byłoby zapłacić za tylko tych czterech zawodników? I czy ktoś by ich puścił do rywala o tytuł? Nie wiem czy znaleźliby się inni polscy zawodnicy, którzy na pewno wpłynęliby na poprawę jakości. Smolarek, Sobota, Kupisz, Wołąkiewicz, Grzyb, Gol, Sadlok czy może Nowak? Duże kwoty, zero gwarancji. Przykład z Matusiakiem w Wiśle. Czy gdybyśmy teraz kupili Glika, zamiast Jaliensa, poradziłby sobie lepiej, czy przegrałby z Bunozą i zażarcie walczyłby z Kowalskim o krzesełko na trybunach? Teraz najlepsze polskie transfery nie pochodzą z ekstraklasy, ale z niższych lig jak Peszko, Lewandowski czy Kupisz. Mam nadzieję, ze w miarę upływu czasu, stabilizacji w pionie sportowym również Wisła wykorzysta te możliwości, to kolejna zmiana w klubie. Tymczasem wracając do tego Jaliensa. W Polsce nie ma wielu Polaków, którzy mają na koncie 10 występów w reprezentacji Holandii, prawdopodobnie ze względu na dyskryminację. Więc nie jest możliwa próba ucieczki rywalom za pomocą transferów Polaków.
Na szybki skok jakościowy droga Wisły była moim zdaniem jedyna. Wiadomo, że to co było do tej pory w Wiśle było na swój sposób piękne. Pośród klubów sprowadzających zawodników z zagranicy na pęczki, to u nas grali niezmiennie ci sami zawodnicy, liczący sobie występy w setkach. Trzon zawsze polski: Frankowski, Kosowski, Żurawski, Szymkowiak, Baszczyński, Głowacki, potem część starych zawodników Sobolewski, Brożkowie, Zieńczuk, Pawełek, w końcu Małecki. Sam miałem nadzieję, że Głowacki skończy karierę w Wiśle za 4-5 lat... Ci zawodnicy u nas trwali, niekoniecznie doskonali, ale każdy utożsamiał się z klubem i sportowo gwarantował jakiś poziom, więcej niż 7 asyst (Zieńczuk) czy bramek (Brożek), a w międzyczasie na zewnątrz trwał upadek Polaków, wymiana liderów na obcokrajowców, a za rekordowe pieniądze szedł Pączek. Ale nawet z prostego zestawienia pokoleniowego (Kosowski vs Zieńczuk, Frankowski vs Małecki) wynika, że i u nas była to równia pochyła. Nie jesteśmy Barceloną, gdzie jak Poziol czy Czabi skończą kariery, to sobie wyhodują następnych. Basałaj chce to zmieniać, to kolejna zamiana na plus w klubie.
Argument trzeci. Trzeba było kilku lat konfrontacji Wisły z europejskim futbolem, by potrzeba zmiany działania była widoczna. Piłkarze grający wyłącznie w polskim grajdołku z europejskim futbolem kilka razy do roku mieli okazję wyjechać poza granice kraju i... ich kultura gry (mentalność, czy kij wie co) nie wystarczała ostatnio nawet na Azerów. A wcześniej Estonię. No to sorry, jak bardzo byśmy nie kochali Polaków (a się nie kochamy przecież), to trzeba ich wypierdolić dyscyplinarnie. Sam będę długo tęsknił za Brożkiem, ale dzięki temu w klubie został tylko jeden stłamszony kompletnie frustrat (Patryk M.), a pieniądze za niego ufundowały paru niezłych zawodników. Utożsamianie się klubem, poświęcanie się dla niego? Już po derbach miałem poważne wątpliwości czy to jest potrzebne w skali całej drużyny, a nie pojedynczych piłkarzy. Przecież wtedy po golu cieszyli się obcokrajowcy, a nie zawodnicy, którzy rzekomo mogliby dać się pokroić za klub (złe porównanie w Krakowie). Zresztą, ilu Polaków się poświęcało? Najwyżej zmuszali się do ambitniejszej gry kiedy mistrzostwo uciekało. Wystarczy profesjonalizm. I tak zamiast Polaka mamy Meliksona, który gra pierwszy raz w minusowej temp., kopią go, biją, walą z łokcia, a on za każdym razem wstaje i jedzie dalej. Mniejszy związek z piłkarzami, ale mniej okazji do narzekania na minimalizm. Zastanawiałem się nad tym i jak dla mnie póki jest Sobolewski, można próbować robić drużynę na wzór europejski :). Jest pomysł na ten klub, coś w nim ruszyło. Trzeba się umieć tym cieszyć po ostatnich latach.

PS. Sygnaturka niezgodna z regulaminem. Napisałem tego posta tylko po to, żeby zwrócić ci uwagę.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 28 lut 2011, 1:21

Major z Arką - jednak za wcześnie na oceny tego zawodnika, więc się wstrzymam i tylko filmik :).

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 28 lut 2011, 19:04

Wiem, że nie wypada się cieszyć z cudzego nieszczęścia, ale Grzelak, który był sprowadzony za Grosickiego zerwał ścięgno Achillesa i sobie w rundzie wiosennej nie pogra, na ten moment wydaje mi się, że jesteśmy faworytem do mistrzostwa :)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 28 lut 2011, 22:38

Z Grzelakiem na boisku mielibyśmy większe szanse.

http://kiks.tv/2011/02/wisla-odpowiada- ... -oburzony/
Zniszczyć Pierniczka :lol:. Mam nadzieję, że Valcx wniesie prywatne oskarżenie za tekst o nielegalnych kontaktach z agentami. Dzieje się ostatnio w Wiśle.

Jaroszyk
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jaroszyk » 01 mar 2011, 20:37

Robi się ciekawa sytuacja z Piechniczkiem. Wisła tupie nogą i straszy sądem. A miedzy Bogiem a prawdą to trochę jest racji w tej krytyce starego trenera. 9 obcokrajowców w I jedenastce to już na prawdę coś niebezpiecznego w Wiśle. Swoją drogą dość również nietypowa sytuacja dla kibica w Polsce, który zawsze utożsamiał się z drużyną opartą na Polakach...

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 01 mar 2011, 22:31

[']

Ale z drugiej strony Wisła może się skupić niczym Borussia już tylko na lidze, oby z podobnym skutkiem :)

aftewrent
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Download Your Uninstaller! 2006 5.0.0.230 Терри Пратчетт Мас

Post Wyświetl pojedynczy post autor: aftewrent » 01 mar 2011, 22:36

Мумий Тролль Comrade АМБАssador Ночь в музее 2 Long distance flight Barbara crochet Hoy №10 Качественный Sound Repairsoft Error Repair Professional v4.1.7 Handknitted_Bags
Some PDF to Word Converter 1.5 Portable Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига Алла Пугачёва В подарок от радио которое поёт кино морозко скачать
Школьная Супер Вечеринка 1 Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига Download CheapShareware CD Key Finder v1.2 VATylko We Dwoje vol14
Скачать Super Email Extractor v2.68 Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига Девять диалогов по психологии обыденной жизни Ibiza Club Trax
History Channel Тайны древности Астрология: Секреты звёзд 1996 Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига Italia Power House 79 Portable MP3 To Ringtone Gold 770
индийское кино танцуй танцуй скачать Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига Обои секси Азиатки шоколадная война
BBC: Истории о дикой природе Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига Fantastic mr fox 2009 The inglorious bastards
Jane Monheit The Season Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига Картинки и обои девушки Next day air dvd5
ElectroTrafic vol19 Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига VA Cream Ibiza Progresive Summer Камасутра искусство любви Положения Ароматного Сада
закричи на дьявола Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига 100 величайших открытий Медицина He's just not that into you 2009
Разрушители легенд Сезон 8 Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига Скачать Freecell mania pro 1.08 for palmos Windows XP Alternative version 992
MS Windows XP PRO SP3 Rus Fast Train Edition Деникин Антон Очерки русской смуты Аудиокнига Проверь свой английский Observe and report 2009

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 01 mar 2011, 22:38

co tam sie dzialo :shock: :shock: ? wracam z roboty i widze 0:1 a dla mnie po tym co Wisla pokazala w gdynii mecz kandydowal do pewniaka dnia :lol:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 01 mar 2011, 23:30

Wisła mogła przegrać nawet wyżej, gdyby nie dobra gra Pareiki. Jaliens z tym napastnikiem Podbeskidzia jak chorągiewka, nie wierzę, że ktoś tego nie wrzuci na youtuba :lol:. Zawiedli piłkarze, zawiódł trener. Miałem nadzieję, że w tej rundzie odbuduje się Żurawski, ale to chyba jest dla niego koniec... Ciężko to zwalić na brak zgrania, bo prostu pół drużyny zagrało źle, ciekawe czy to wynikało ze zlekceważenia przeciwnika, bo mecz mi jak żywo przypominał spotkanie sprzed paru lat z Ruchem na Reymonta. Dobrze, że taka wpadka w Pucharze, gdzie można jeszcze gonić, a nie w lidze. Ale to jedyny pozytyw, poza paroma akcjami.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 01 mar 2011, 23:35

PODBESKIDZIE!! 8)

Meczyk na korzyść TSP, chociaż bardziej 0-0 widziałem. Poprzeczke mieliśmy w 1 połowie, kilka dobrych akcji. A Wisła poza Małeckim zero praktycznie, dobry gość z numerem 5 w Wiśle, który wszedł w drugiej połowie.

piwus byłeś na meczu? 8) ja robiłem kryptopiknika, wolałem nie pokazywać po której stronie jestem :mrgreen:

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 01 mar 2011, 23:38

#5 Maor Melikson

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 01 mar 2011, 23:39

Na którym sektorze byłeś? Ogólnie to kibice Podbeskidzia nie krępowali pokazywać się za kim są :roll:

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 01 mar 2011, 23:54

Na E15 bodajże, ja byłem solo z kumplem, koło nas sami frustraci z Wisły :p, ale sektor obok była jakas zorganizwana grupa z TSP. Ja tam doping TSP słyszałem tylko na początku meczu, i po strzeleniu gola wyzej wspomniana grupa się odezwała, ale szybko zostali uciszeni.

Jaroszyk
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jaroszyk » 02 mar 2011, 0:39

brylancik pisze:Na którym sektorze byłeś? Ogólnie to kibice Podbeskidzia nie krępowali pokazywać się za kim są :roll:
Ogólnie to nie mieli się czego bać /w przeciwieństwie do widzewiaków incognito przyłapanych po części jesienią na PP na Reymonta/, bo Podbeskidzie bardzo neutralna ekipa:)

A co do meczu to zgodzę się z tym co napisali na oficjalnej Wisły - Podbeskidzie dobrze odrobiło pracę domową z Wisły a drużyna Maaskanta nawet nie zajrzała do notatek.
Jak będzie wyglądał rewanż - nie trudno zgadnąć. Pełne trybuny, całe miasto będzie żyć nadzieją wyeliminowania Wielkiej Wisły. Na boisku 10 gospodarzy obrońców i bijąca głową w ścianę "Biała Gwiazda". Szybki gol konieczny.
Melikson kolejny mecz ciekawie.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 02 mar 2011, 9:09

Nie wiem jakim cudem Wisła tego nie wygrała. Ma już jeden mecz ligowy za sobą, a TSP zagrało pierwsze poważne spotkanie po przerwie zimowej. Czy to brak zgrania, czy zlekceważenie rywala? Coś mi się wydaje, że rewanżu Podbeskidzie się zamuruje.
Jaroszyk pisze:całe miasto będzie żyć nadzieją wyeliminowania Wielkiej Wisły
Całe? Chyba zapomniałeś, że w Bielsku są dwa kluby, które za sobą nie przepadają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”