AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1023

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 02 mar 2011, 14:46

To byłaby dopiero głupota. Astori ma papiery na lepszego od Mexesa gracza, jest o wiele młodszy, na pewno tańszy, lewonożny, z Milanem w sercu, a oddalibyśmy go do poważnych rywali w walce o mistrzostwo. :roll:
Widzę, że nie ustają marzenia o ściągnięciu Ramosa. To kapitalny gracz, oczywiście, ale ja go w Milanie nie chcę - nie szukamy takiego piłkarza na prawą obronę, a poza tym potrzebujemy kogoś tańszego, zresztą mam uraz do hiszpańskich graczy.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 729

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 02 mar 2011, 16:57

Z Astorim również wiąże pewne nadzieję. Jednak na tą chwilę jest to piłkarz gorszy od Mexesa. Młody Włoch jest w takim wieku i gra na takiej pozycji, że potrzebuje regularnej gry do dobrego rozwoju a w Milanie tego w przyszłym sezonie nie doświadczy. Trzeba też dodać, że jest różnica między graniem w klubie pokroju Cagliari(praktycznie zero presji) a w Milanie.. Najlepszym przykładem jest Sokratis(który w Genoi był bardzo chwalony za grę) czy chociażby Bonucci. Na ten moment dla nas lepszą opcją jest Mexes(ponoć ma to być 3,7 mln euro) a dla Astoriego dobre byłoby pozostanie na kolejny rok w Cagliari bądź wykupienie go od nich i oddanie na wypożyczenie do Romy(wtedy byśmy mogli lepiej ocenić na co go stać). Za rok prawdopodobnie pożegnamy się z Nestą, Yepesem i Davide mógłby liczyć na więcej gry a i doświadczenie byłoby większe. W tym sezonie nie chcę u nas naszego wychowanka bo źle na tym wyszlibyśmy my i pewnie też Astori.

Mexes dla mnie jest świetną opcją pod warunkiem, że przychodzi jako zmiennik dla Nesty i Silvy, a nie jako następca Sandro. Gdy ten pożegna się z nami(liczę, że za rok) to liczę na kogoś z papierami na gracza światowej klasy, jednak już w miarę ogranego. Mam swoje typy, ale na razie nie będę o tym pisał.
Widziano go też na meczu Marsylia - ManU. Ciekawe, kogo obserwował. :wink:
Taiwo, Lucho(Zawsze podziwiałem tego gracza i zdziwiłem się, że z Porto nie odszedł do większego klubu. Teraz już chyba za późno. 30 lat na karku.) i Mbia.
Widzę, że nie ustają marzenia o ściągnięciu Ramosa. To kapitalny gracz, oczywiście, ale ja go w Milanie nie chcę - nie szukamy takiego piłkarza na prawą obronę, a poza tym potrzebujemy kogoś tańszego, zresztą mam uraz do hiszpańskich graczy.
Jeżeli Ramos jest naprawdę w złych stosunkach z Mourinho i będzie chciał odejść to jest duża szansa, że do nas trafi. Pewnie na takiej zasadzie jak Robinho - prezent od Sylvio dla kibiców. Galliani zawsze powtarza, że jeżeli jest okazja na transfer "mistrza" to Milan czeka co się wydarzy. Osobiście wolałbym chociażby Van der Wiela, ale wiem jakie panuję realia u nas klubie. Jeżeli jest szansa na gracza takiego formatu po w miarę przystępnej cenie to wysyła się tam Gallianiego. Dla mnie wygląda sprawa tak. Milan na transfer nie będzie naciskał, jeżeli Real nie wyrazi chęci sprzedaży. Jednak jak tylko Ramos będzie na rynku to Galliani będzie w Madrycie.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2896

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 mar 2011, 20:39

Ja tam się cieszę z ewentualnego przyjścia Mexesa, chciałem go już dawno w Milanie. Co do Astoriego to nie śledzę meczów z jego udziałem i się nie wypowiem, ale taki jeden wniosek się nasuwa - nie ma co płakać za straconym zawodnikiem bo to jest Milan a nie Cagliari, do klubu z Mediolanu za rok/dwa może wskoczyć inny talent a poprzednik pójdzie w zapomnienie, tak to jest w czołowych klubach świata.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 924

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 03 mar 2011, 11:08

Oglądałem wczoraj mecz Valencia-Barcelona i abstrahując od samego widowiska byłem zachwycony grą Banegi. Gracz znany nie od dziś, jednak nigdy jakoś specjalnie się nim nie interesowałem, chociaż do Hiszpanii przychodził jako kolejny wielki talent argentyński. Poszperałem trochę w internecie i okazało się, że w 2007 roku młody Banega był o krok od Milanu. Gracz był obserwowany przez Braidę przez dłuższy okres czasu i ten wpadł mu w oko. Milan złożył oficjalną ofertę za młodego piłkarza - 10 mln E, jednak działacze Boca uznali to za sumę zbyt niską. Milan miał jeszcze zaoferować większe pieniądze, ale nic z tego nie wyszło. Później piłkarz trafił do Valencii za 18 mln E i sprawa została zamknięta. W Hiszpanii na początku niezbyt dobrze sobie radził, został wypożyczony do Atletico, ale tam również nie zachwycał. Po powrocie do Valencii rozegrał świetny sezon, chociaż w obecnym prezentuje się trochę słabiej. W zeszłym roku Liverpool oferował 10 mln funtów, jednak transfer nie doszedł do skutku.
Do rzeczy - Banega już kilka lat temu porównywany był do... Pirlo. Aktualnie ma 23 lata i powoli zaczyna chyba grać na poziomie jaki jest od niego wymagany. Jego młody wiek sprawia, że przy odpowiedniej pracy może być zawodnikiem jeszcze lepszym. Patrząc na jego wczorajszą grę przyszło mi na myśl, że byłby idealnym następcą Pirlo w Milanie. Z racji młodego wieku i sporych już umiejętności wydaje się być ulepszoną wersją naszego rozgrywającego. Jest od niego zdecydowanie lepszy w odbiorze piłki i generalnie w grze defensywnej, a przy okazji znacznie mocniejszy fizycznie. Porównania do Pirlo nie wzięły się znikąd, bo Banega jest także świetny w ofensywie - patrząc na jego wczorajszą grę pod kątem następcy Pirlo, myślę, że ma ogromny potencjał w tej materii. Jest zawodnikiem niesamowicie kreatywnym, ma drybling na najwyższym poziomie, który pozwala mu bardzo płynnie przejść z fazy defensywnej do ataku, mając na plecach zawodników drużyny przeciwnej potrafi się łatwo od nich uwolnić. Wizja gry na najwyższym poziomie, podania nawet długie dogrywane precyzyjnie do kolegów z drużyny. Jedyne w czym wyraźnie ustępuje Pirlo to strzał z dystansu, który nie należy do jego firmowych zagrań, ale na dobrą sprawę do jego zadań nie należałoby nadmierne ostrzeliwanie bramki przeciwnika tylko rozegranie i kreowanie tych sytuacji innym zawodnikom.
Patrząc na to jak Allegri stara się ustawiać Milan, grając trójką jednak defensywnych pomocników w środku, odpowiedzialnych bardziej za defensywę można się pokusić o stwierdzenie, że idealnie by pasował do jego koncepcji. Jednocześnie wzmocniłby środek pola pod względem defensywnym (w porównaniu z Pirlo) i wniósł sporo kreatywności o szybkiego rozegrania piłki do graczy ofensywnych.
Tak na koniec - Banega jest bardzo dynamiczny i szybki - przy człapiącym od kilku lat Pirlo wygląda jak TGV przy PKP :)

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 03 mar 2011, 11:26

Banega to bardzo ciekawy piłkarz. Pierwszy raz widziałem go na młodzieżowych mistrzostwach Świata w 2007 w Kanadzie i już tam zrobił na mnie olbrzymie wrażenie. Tak sobie pomyślałem, że skoro Ganso prawdopodobnie do nas jednak w tym roku nie trafi(Sam przyznał, że ma ochotę pozostać jeszcze w Santosie, a dotego coraz poważniej flirtuje z Leonardo) to czy nie lepiej byłoby się skupić na tylnej części pomocy. Na pozycje ofensywnego pomocnika mamy Robinho i Boatenga(Allegri ostatnio stwierdził, że narazie widzie Kevina na tej pozycji, bo jeszcze nie jest przygotowany taktycznie do gry jako lewy półskrzydłowy) i od biedy Cassano. Dodatkowo odpuszczając Lamelę bądź Ganso zostaje nam miejsce na gracza z poza UE(nie wiadomo czy w końcu będzie można kupić 2 takich graczy), które możemy wykorzystać na Taiwo. Dodatkowo nasza pomoc jest wiekowa i nie chciałbym, aby przyszło nam ją wymieniać całą w jedno mercato, bo koszta duże i trzeba czasu, aby się gracze zgrali. Jak wiemy Rino kończy się kontrakt za rok i wtedy może się pożegnać z karierą(Kiedyś mówił, że zawiesi buty na kołku w wieku 33-34 lat), Ambro i Bommel mogą dostać kontrakty na przyszły rok i wtedy w 2012 możemy się pożegnać z 3 graczami plus nie wiadomo co będzie z Pirlo.

Jednak patrząc na sytuację z kontraktami uważam, że w tym mercato skupimy się na defensywie a pomocą zajmiemy się dopiero za rok. Jeżeli w tym roku będą jakieś ruchy do pomocy to będzie to ofensywny pomocnik lub jeżeli pożegnamy się z Andreą to środkowy pomocnik o podobnych cechach do Pirlo i tu za faworytów uważam Poliego(bardzo cenionego przez Allegriego) lub Montolivo. Banega raczej nie jest w naszych planów, choć nie wykluczone, że Braida ma go w naszych planach. Jednak mimo wszystko wolałbym Włocha, bo za niedługo będzie ich coraz mniej u nas w kadrze, bo w końcu Abbiati, Nesta, Gattuso, Ambrosini, Pirlo, Inzaghi młodzieniaszkami nie są.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2896

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 03 mar 2011, 16:46

Ewentualny powrót Kaki: "Bardzo kocham Milan i jego piłkarzy. Jednak ostatnie doświadczenia nauczyły mnie, żeby nie idealizować gwiazd. Kocham Ibrę jako wielkiego gracza, ale nie jako człowieka, bo grał w Juventusie i Interze. To samo tyczy się Szewczenki, który po transferze do Chelsea od razu całował ich koszulkę. Jeśli chodzi o Kakę, to sądzę, że sentymenty w piłce nożnej nie mają sensu. Nie można go brać za zasługi z przeszłości. Ricky do Interu? Piłkarze to profesjonaliści, ale często najemnicy. Idą tam, gdzie więcej płacą".
Bardzo ładnie Crudelli się wypowiedział, oby w zarządzie też tak myśleli i uczyli się na błędach.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 03 mar 2011, 19:20

Crudeli to fajny gość i zazwczyaj dobrze poinformowany o tym co się dzieję w Milanie. W tym samym wywiadzie powiedział, że napewno do Nas trafi ofensywny pomocnik. Teraz trzeba się zastanowić kto to będzie. Ganso i Lucas się bardzo oddalili. Z tych co się najwięcej mówi to zostali Lamela i Eriksen. Ja po cichu liczę, że zrobimy transfer a'la Rui Costa, czyli wewnątrz ligowy i marzy mi się Pastore, bądź Hamsik. Mało realne, ale marzenia nie kosztują :)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 mar 2011, 19:31

Oby to był Hamsik, Pastore mnie co prawda bardziej przekonuje sportowo, ale mam już dość ofensywnych pomocników robiących wszystko poza prostopadłymi zagraniami i biegających we wszystkich sektorach. ;) Obawiam się jednak, że ściągniemy jakiegoś Brazylijczyka, młodego, bo jest przecież Robinho.

O Banedze na forum pisałem już ze dwa lata temu z żalem, że nie ściągnął go Milan, tylko Valencia. Może to jednak dla niego był dobry wybór - przyzwyczaił się do europejskiej piłki, nabrał doświadczenia, a teraz czas na Milan. ;)
W swoim czasie równie wielkim talentem był Cigarini, szkoda, że sprawia wrażenie zmarnowanego, ale na tej pozycji można w każdej chwili wskoczyć na wyższy poziom, ciągle trzymam za niego kciuki.
Banega, Poli, Montolivo, mało tych opcji do kupienia na następcę Pirlo.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 03 mar 2011, 19:33

Banega, Poli, Montolivo, mało tych opcji do kupienia na następcę Pirlo.
Sahin jest lepszy od każdego z nich a też pasuje na tą pozycję idealnie.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 03 mar 2011, 19:35

Droższy i dotego raczej niechętny do przeprowadzki. W Dortmundzie kroi się fajna ekipa i raczej nie będą chętni do sprzedaży.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 mar 2011, 19:36

Czy jest lepszy od każdego to nie wiem, na pewno od wszystkich lepszy jest Xavi, z tych samych względów go nie wymieniłem w tym gronie.

Ubiegł mnie mete. ;)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 03 mar 2011, 19:37

Piszecie o Hamsiku czy Pastore a jak wtrące Sahina to nagle problemem jest to jakie jest prawdopodobieństwo transferu :lol:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 03 mar 2011, 19:39

Wie ktoś jak wiarygodnym źródłem jest L’Equipe?
Piszecie o Hamsiku czy Pastore a jak wtrące Sahina to nagle problemem jest to jakie jest prawdopodobieństwo transferu :lol:
Ja po cichu liczę, że zrobimy transfer a'la Rui Costa, czyli wewnątrz ligowy i marzy mi się Pastore, bądź Hamsik. Mało realne, ale marzenia nie kosztują :)
Ostatnio zmieniony 03 mar 2011, 19:47 przez mete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 03 mar 2011, 19:42

oj tak bo pierwszy raz jęczycie, że Pastore czy Hamsik by się wam przydał :P

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 03 mar 2011, 19:45

A w Juventusie by się nie przydali?? Wiadomo, że chętnie by każdy kibic Milanu ich ujrzał w naszych barwach jednak realnie patrząc nie ma na to szans. Są drodzy, Zamparini za Łysym nie przepada a Napoli raczej nie sprzeda swojego lidera do Milanu. Przypomnę, że obaj kiedyś mogli trafić do Milanu. Pastore był brany pod uwagę jako następca Kaki i mówił o tym sam Galliani. Hamsik był nam zaoferowany gdy grywał jeszcze w Brescii jednak woleliśmy wydać kasę na ... Emersona.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”