FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1366

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 03 cze 2011, 14:58

nie wiem czy ktos pisal, ale tak naprawde najwiekszy talent z la masia zgarnal w tym okienku totenham - cristiana caballosa (najwiekszy w sensie z tych ktorzy odchodzą).

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 cze 2011, 15:01

Mi też się nie chce prowadzić polemiki MGiggs bo najwyraźniej wciąż nie wiesz o czym piszesz. Co roku temat wraca, co roku powtarzane są pewne informacje, fakty, reguły, ale Ty najpewniej po prostu tego nie czytasz. Pamiętam naszą dyskusję jakiś czas temu kiedy starałem się coś wyjaśnić, pisałem kilkukrotnie to samo aż w końcu wypaliłeś, że Ty po prostu nie czytasz tego co ja piszę. Taka postawa uniemożliwia jakąkolwiek dyskusję także nie pisz do mnie bo to bez sensu.

Stwierdzenie "jesli Barcelona nie potrafi im zapewnic odpowiedniej kasy ktora stawiaja wyzej od barw klubowych to problem jest jedynie barcelony" zupełnie Cię dyskredytuje. Dokształć się w temacie, przyswój przynajmniej podstawowe informacje zanim zaczniesz bajdurzyć.

Urgi
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Urgi » 03 cze 2011, 15:01

Problem w tym, że Barcelona nawet jeśli by chciała nie może zaoferować takich pieniędzy/kontraktu jak kluby z Anglii. Zabrania tego prawo w Hiszpanii. Także tu żadne prawa rynku nie obowiązują.

Awatar użytkownika
Jaro1910
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jaro1910 » 03 cze 2011, 15:04

No niestety. Takim młodym grajkom, jakie wykrada Wenger, Barcelona z tego co czytałem finansuje tylko dojazdy na treningi taksówkami. W Anglii taki chłopak może już liczyć na konkretne pieniądze, przez co tak łatwo niektórych udaje mu się skusić na grę w Arsenalu.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 03 cze 2011, 15:15

Napisałem Ci ze nie czytałem całej dyskusji na temat Pepe i przerobionych filmików bo tego chyba nikt normalny w całosci nie przeczytał.Zadałem kilka pytań które mnie ciekawiły.Odpowiedzi konkretnych na moje pytania nie dostałem.Tak samo jest tutaj,konkretów nie usłyszalem.Wiem za to ze musze sie dokształcic w widzy na jakis temat a ludzie ktory maja ogromna ponoć wiedze nie są wstanie mi odpowiedzieć na pare pytan ktore zadałem.Nie musisz mi mentorze odpowiadac absolutnie,tylko zauwazyłem ze masz spytna strategie, nie wiesz co masz odpowiedziec starasz sie by Twój rozmowca dostała taka odpowiedz ze jest głupi,nic nie wie i nie warto mu odpowiadać.
Nie wiem co głupiego jest w moim pytaniu, widze za to brak odpowiedzi ale to jest logika o ktorej pisze wyzej.Młody gracz Barcy wybiera gre na wyspach za wieksza kase...jesli dla niego to jest bardziej atrakcyjne nic mozliwosc kariery i gry na CN to czyja to jest wina?Odpowiedzi nie oczekuje bo będzie taka sama.
Może ktoś kiedys wpadnie na pomysl ze marzeniem gracza Y ze szkolki Barcy nie jest gra na CN tylko gra wyspach i koszenie kasy od 16 roku zycia?

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 03 cze 2011, 15:16

Barcelona zgarnia 15,16 latkow wiec niech sie nie dziwia ze zgodnie z prawem ktos im zgarnie ich.
Pozwole sobie tylko nawiazac do tego zdania. Kwestia kluczowa jest slowo zgarnie. Oczywiscie ze Barcelona przeglada rynek europejski a nawet swiatowy. Wylapuje mlodych zdolnych pilkarzy jak kazdy klub swiata. tyle ze jest pewna roznica miedzy nami a klubami angielskimi. My nie podpierdalamy wychowankow innych wielkich renomowanych klubow. Barcelona glownie wychowuje chlopakow z regionu ew kraju. Niektorzy sami sie zglaszaja bo chca trenowac w La Masii.
Szukamy przede wszystkim piłkarzy z naszego miasta. Jeśli ich nie znajdujemy, rozglądamy się po regionie. Jeśli i tam ich nie znajdujemy, sprawdzamy inne części Hiszpanii. Dopiero na końcu, kiedy nie ma alternatywy, wychodzimy za granicę. Tajemnica sukcesu tkwi w odpowiednim treningu, jednak trening musi poprzedzić idealna selekcja. Jeśli w Katalonii pojawi się zdolny sześciolatek, my to wiemy. Zatrudniamy też 25 skautów odpowiadających za wszystkie regiony Hiszpanii, oni stale przysyłają raporty i przyjeżdżają na konsultacje. W całym kraju nie ma ani jednego gracza, którego byśmy zignorowali, sprawdzamy każdego z jakimkolwiek potencjałem. Kilku ludzi wysyłamy też na każdy ważny międzynarodowy turniej juniorski. Obcokrajowcom śledzącym zagraniczne rynki nie płacimy stale, dostają prowizję dopiero za podpisany kontrakt z piłkarzem - mówi Capellas.

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 03 cze 2011, 15:21

Jak kupujesz/podbierasz hurtowo z malych sklepow to jest wszystko ok, jak od czasu do czasu zrobisz to w znanej sieci to jestes zlodziejem. :lol: , typowo katalonska logika ;)

A i napisze zdanie, ktore według Mentora dyskredytuje ,ale dla mnie jest kluczem: jezeli mlody chlopak nie chce zostac w Realu Madryt by pojsc do Arsenalu/MU/Chelsea czy Barcelony to jego strata, a wina lezy gdzies posrodku miedzy zawondikiem, a klubem, bo z jednej strony zawodnik czy jego rodzice podejmuja IMO bardzo nierozsadna decyzje, z drugiej strony cos nie tak jest w procesach zarzadzania klubem, jezeli wychowankowie nie chca/ nie maja przekonania do pozostania w tak wielkim klubie.
Za odejscie Maty (troche inna sytuacja bo zawodnik byl juz dobrze uksztaltowany) nie winilyem Valencii czy nawet samego zawodnika (nie mialem do niego pretensji), ale kierwnictwo klubu.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 15:28 przez tylerdurden, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 03 cze 2011, 15:22

Kopalnia śmiechu to co kolega Bienias napisał :rotfl:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 03 cze 2011, 15:23

To nie takie proste mete. Nie należy moim zdaniem zabraniać zupełnie takich transferów a jedynie ustalić jakąś uniwersalną formę kontraktu, aby przed ukończeniem 18 roku życia nie dało się podpisać profesjonalnej umowy opierającej się na pieniądzach.
Tu masz sporo racji, może się za bardzo zagolopowałem nie biorąc pod uwagę rozwoju młodych graczy. Przewaga klubów Brytyjskich polega na tym, że w Anglii można podpisać z 16 latkiem umowę(To odgórne chyba prawo, a nie operujące tylko w świecie futbolu) a we Włoszech z 17 latkiem i w Hiszpanii chyba podobnie. I właśnie ty wykorzystują głównie kluby Angielskie. Głośne jest wybieranie młodych graczy z Barcelony, ale we Włoszech też było sporo kontrowersji(Macheda, Borini, Petrucci i kilku mniej znanych).
Mete-co rozumiesz pod słowem transfer? :P bo jesli rozumiemy tez przejscie 10,11 latka to moze sie okazac ze w samej Barcelonie az tak duzo wielkich talentow nie ma :wink:
Transfer to według mnie umowa między dwoma klubami i obópólna zgoda na to by klub zainteresowany rozmawiał z piłkarzem, którego chcą kupić. A nie załatwienie wszystko bez zgody klubu i czekanie na werdykt UEFA w sprawie kwoty, która trzeba zapłacić za danego gracza(ekwiwalent za wyszkolenie się to nazywa?).

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 cze 2011, 15:24

ok.

MGiggsie, jesli Twoje pytanie jest zawarte tutaj:
MGiggs pisze:Mentorze....jesli gracz x zamiast kariey na CN ma oferte od Arsenalu i chce tam isc to jego sprawa jesli pieniązki przysłaniaja pewne wartosci którymi powinien sie kierowac, jesli młody gracz łasi sie na kase a nie na mozliwosc gry na CN to dla mnie jest coś nie tak.Wszystkiemu winny jest Wenger/Arsenal...przypomne ze nikt młodemu zawodnikowi i jego rodzinie pistoletu nie przeklada.To ich decyzja,takie sa prawa rynku, jesli Barcelona nie potrafi im zapewnic odpowiedniej kasy ktora stawiaja wyzej od barw klubowych to problem jest jedynie barcelony.Barcelona zgarnia 15,16 latkow wiec niech sie nie dziwia ze zgodnie z prawem ktos im zgarnie ich.
to Ci odpowiem.

Problemem sa roznice w prawie miedzy Anglia i Hiszpania. Jesli Barcelona zgarnia zawodnika w wieku 16 lat to oferuje mu ni mniej ni wiecej jak tylko mozliwosc gry w juniorach wielkiego klubu, pracy z dobrymi trenerami i nadzieje z gre w pierwszej druzynie bo nie moze zaoferowac kasy, gdyz w Hiszpani kluby nie moga podpisywac zawodowych kontaktow z zawodnikami w tym wieku.
W Anglii kluby moga podpisywac takie kontrakty wiec poza tym co oferuje Barca oferuja tez kase... i ciezko miec do angielskich klubow pretensje o to, ale tez niezko nie zauwyazyc, ze nie jest to sprawiedliwe...

Takwiec problemem nie jest to, ze Barca nie chce dawac swoim juniorom kasy, tylko, ze w swietle prawa nie moze!

W druga strone natomiast dzialaja przepisy prawa jesli chodzi o kontrakty dla obcokrajowcow, bo pod tym wzgledem hiszpanskie kluby maja duza przewage (obcokrajowcy przez pierwszych 5 lat placa duuuuzo mniejsze podatki niz w innych krajach UE, przez co de facto zarabiaja wiecej) i wiekszosc prezesow klubow spoza Hiszpanii wypowiada sie na ten temat i wyraza zdanie, ze nie jest to sprawiedliwe. Znowu, ciezko winic hiszpanskie kluby, za to, ze poprostu wykozystuja mozliwosci jakie daje im prawo, ale znowu ciezko wymagac, zeby przedstawiciele innych klubow sie cieszyli w takiej sytuacji...

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 03 cze 2011, 15:24

Pewnie Mentor mnie opieprzy,ale ja tez kompletnie tego nie rozumiem... Barca bierze mlodych graczy to jest ok,a Gunners 'kradna'. O co tu chodzi ?

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 03 cze 2011, 15:27

Dodam jeszcze ze Stec gdzies wyczarował że Fabregas to wg przepisów fifa czy Uefa wychowanek Arsenalu. Ja też chetnie bym chciał poznać dokładną definicje wychowanka bo jest duzo dla mnie niejasnosci.
Nie jestem chyba pewien, ale chodzi o to, że jak X zawodnik spędził 3 pełne sezonie w klubie zanim osiągnął 21 lat to jest traktowany jako wychowanek klubu. I to chyba jest prawda, bo Pato jak jest zgłaszany do LM to chyba zajmuje miejsce jako wychowanek. Więc chyba jakby się uparł to Ronaldo mógłby być traktowany jako wychowanek United.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 03 cze 2011, 15:32

Sam widzisz ile dają luki prawne z tym niskim podatkiem dla obcojrajowcow i ile na tym zyskaly kluby w Hiszpany gdy w Premiership z tego co pamietam jest 50% podatek.Tylko to jest ok dla Barcelony ale kiedy Wegner wg prawa może dac 16 latkowi kontrakt wtedy cos trzeba w prawie zmienic :roll:
Prawo kalego jak sie patrzy.Niektorzy nie rozumieja za 16 latek woli sobie kupi wielki dom z ogrodem i grac w Prem a jego marzeniem nie jest gra an CN...

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 cze 2011, 15:49

MGiggs pisze:Sam widzisz ile dają luki prawne z tym niskim podatkiem dla obcojrajowcow i ile na tym zyskaly kluby w Hiszpany gdy w Premiership z tego co pamietam jest 50% podatek.Tylko to jest ok dla Barcelony ale kiedy Wegner wg prawa może dac 16 latkowi kontrakt wtedy cos trzeba w prawie zmienic
Prawo kalego jak sie patrzy.Niektorzy nie rozumieja za 16 latek woli sobie kupi wielki dom z ogrodem i grac w Prem a jego marzeniem nie jest gra an CN...
Nie, nie, nie...

Tak samo hiszpanskie kluby chca zmiany prawa dotyczacego kontraktow dla nastolatkow jak europejskie kluby chca zmiany prawa dotyczacego podatkow... I nie ma to nic wspolnego z moralnoscia Kalego tylko jest to normalne zachowanie... kazdy broni swoich interesow i nie ma w tym kompletnie nic dziwnego.

Poza tym to co piszesz o nastolatkach, ktorzy wola sobie kupic dom. Oczywiscie masz racje, jednak roznica polega na tym, ze owi nastolatkowie nie maja mozliwosci kupienia sobie domu w Hiszpanii i grania w PD, za darmo przechodza do Anglii. Natomiast zarobki pilkarzy owszem wplywaja na zwiekszenie checi gwiazd do gry w PD, czy umozliwiaja hiszpanskim klubom oferowanie 'wyzszych' kontraktow, jednak zeby pozyskac takiego zawodnika klub musi najpierw wylozyc odpowiednie pieniadze dla klubu w ktorym ow zawodnik gra...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 cze 2011, 15:53

Sęk w tym, że ja Arsenalu ani Wengera od złodziei nie wyzywam. Nie podoba mi się to, że podbiera nam małolatów a my ze względu na prawo nie możemy zbyt wiele zrobić, ale trudno. Rozumiem/akceptuje również wybory młodych piłkarzy. Trudne wybory przed którymi stają w bardzo młodym wieku. Stąd też nie uważam Cesca za zdrajcę jak niektórzy.
tylerdurden pisze:z jednej strony zawodnik czy jego rodzice podejmuja IMO bardzo nierozsadna decyzje, z drugiej strony cos nie tak jest w procesach zarzadzania klubem, jezeli wychowankowie nie chca/ nie maja przekonania do pozostania w tak wielkim klubie.
Coś jest nie tak w zarządzaniu bo małolatom brak czasem przekonania, cierpliwości czy rozsądku? Chyba zbyt daleko idące wnioski. Pewnych spraw przeskoczyć się nie da, w drużynie nie ma tyle miejsca, aby każdy pograł tyle ile zechce, wszystko trzeba sobie wywalczyć. Cierpliwość, pracowitość, determinacja - to wszystko się liczy. Nawet jeżeli La Masia nie jest tworem idealnym to na pewno jest ideału najbliższej w swojej dziedzinie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”