FMy - Strona 534

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 31 maja 2011, 20:58

Ligue 1 jest do luftu :red: Po drugim sezonie mimo wicemistrzostwa Francji (nie byłem w stanie rywalizować z Lyonem, który wygrał ostatnich 13 spotkań z rzędu :roll: ) i awansu do Ligi Mistrzów, byłem tak wykończony ciągłą grą co trzy lub cztery dni, że podziękowałem. Wróciłem zatem jak ten syn marnotrawny do ukochanej Serie A, by przywrócić Lazio blask i w jak najkrótszym czasie sięgnąć po scudetto. Skład mam ciekawy, szczególnie duet napastników Rocchi - Pandev powinien odpowiednio wykorzystany nieźle narozpieprzać. Poza tym Kolarov, Ledesma, Matuzalem, Meghni i... to by było na tyle z ciekawych grajków :lol: Straszą już na wejściu obrońcy... Rozehnal, Cribari czy Radu to mocno przeciętni gracze. Potrzebny mi lider, który ogarnie grę w destrukcji a z kasą cinko :roll: Dobrze że Thiago Silva gra jeszcze w Brazylii i da się go wyjąć za jakieś 6 baniek. Reszta jest milczeniem :P

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 488

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 01 cze 2011, 17:02

Salas11 pisze:(nie byłem w stanie rywalizować z Lyonem, który wygrał ostatnich 13 spotkań z rzędu :roll: )
To co ja miałem powiedzieć jak Liverpool wygrał u Mnie w FMie na ostatnie 19 meczy, aż 17 wygrał i 2 razy zremisował i moje pierwsze realne mistrzostwo po 15. sezonach gry poszło się rypać :?:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 01 cze 2011, 18:48

Takie kwiatki się zdarzają, nie ma co kryć. To potrafi cholernie zdeprymować, gdy człowiek dwoi się i troi, by wyciągać z drużyny 200% możliwości podczas gdy inny zespół wygrywa wszystko jak leci :roll:

Operacja Lazio rozpoczęta 8) Cel na pierwszy sezon - awans do europejskich pucharów, czyli po prostu pierwsza siódemka. Nie kombinuję, kupuję tanio sprawdzonych graczy (Vukcevic, Thiago Silva, Ochirosii) Na więcej mnie nie stać. Już raz się brałem za prowadzenie Lazio, ale wówczas mój przerost ambicji nad możliwości klubu doprowadził do buntu zawodników, kiepskiego morale i utraty posady :lol: Teraz będzie lepiej (chyba :P )

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 01 cze 2011, 22:14

Ja właśnie złapałem pierwszą zadyszkę. Przepaczowałem jakiś czas temu grę jak pisał Themaniek bodajże, zacząłem Valencią i rozegrałem jak dotąd mniej więcej półtora sezonu. Pierwsza rzecz która rzuciła mi się w oczy do tragiczna kadra... niestety we wcześniejszych wersjach gry było zdecydowanie lepiej, teraz brak Villi, brak Silvy, Joaquin popierdółka, obrona na poziomie Segunda... dodatkowo Del Horno z zarobkami na poziomie 140,000 tygodniowo ( :lol: ), Albelda 120, Joaquin 100, Vicente 90... szybko trzeba było ich wytransferować i zrobić porządek z płacami i dostać sianko na transfery. Udało mi się (wszystkie transfery rozbite na 48 miesięcy) ostatecznie zrobić spore zmiany, kupiłem Coentrao (11,5), Ramiego (7,5 (genialny obrońca, ale o tym dalej)), Coatesa (3,2), Vrsaljko (1,2), Badelja (4,2) i Babacara (15 (ze względu na potencjał bo ciężko z takim budżetem w przyszłości o cracka na atak)). Zanim ekipa się zgrała i wszystko zaczęło jako tako chodzić to odpadłem z LM w grupie (wygrana w ostatnim meczu z Milanem dawała mi wyjście, porażka dała mi 4 :lol: ). W lidze nieco lepiej, 4 miejsce, 78 punktów i zapewnienie sobie gry w LM.

Na drugi sezon zmiany już ogromne, zarząd dał nieco więcej na transfery, sporo też zarobiłem na kilku cieniasach i udało mi się (znowu po rozbiciu transferów na 48 miesięcy) zebrać przyzwoity skład. Monreal (2,6) Mandanda (6), Victor Ruiz (9), M'Vila (16), Douglas Costa (13), Jovetic (20) i Cazorla (17), dodatkowo jedynie Cazorla dostaje więcej niż 60,000 tygodniowo i ogólnie na płace wydaje poniżej miliona tygodniowo (a jak zaczynałem Valencia płaciła około 400-500 tysięcy więcej, a będzie jeszcze lepiej za rok o około 150 tyś. bo przestanę opłacać dodatkowe 70,000 Del Horno (inaczej nie zgodziłby się na transfer), 15 Renana, 10 Maduro, 25 Domingueza czy 57 Miguela ze względu na koniec kontraktu).

Obecnie w lidze mimo wszystko mogę liczyć na maks 4 miejsce, w pierwszym sezonie Barca, Real i Atletico zdobyły ponad 85 punktów, teraz zanosi się podobnie bo wygrywają wszystko jak leci. Ja obecnie na 6 miejscu (po 16 kolejkach) z bilansem 10-2-4... masakrycznie ciężko się gra. W LM udało się wyjść z pierwszego miejsca więc jest szansa na ćwiećfinał bo po losowaniu czeka mnie walka z OM.

Pierwsza jedenasta względnie stała:

---------------------Mandanda---------------------
Vrsaljko-----Rami----------Coates-----Coentrao
-----------------------M'Vila------------------------
Cazorla-----Banega--------------------------Mata
-------------------------------Jovetic--------------
----------------------Soldado-----------------------

Zawsze grałem na mocną obronę, szybkie skrzydła i prostopadłe podania na napastnika. Niestety Soldado jest mimo wszystko średni (w porównaniu do Villi którego miałem zawsze we wcześniejszych edycjach), a Babacar gra w kratkę więc musiałem dopracować coś nowego. No i stałe fragmenty gry, zajebista sprawa. Ustawiłem kornery i wolne na Ramiego i chłopak w pierwszym sezonie 11 bramek we wszystkich rozgrywkach, w tym sezonie już ma 7 goli w lidze (najskuteczniejszy mój zawodnik :lol: ) plus 2 w LM, poza nim już Coates i Victor Ruiz mają po 2 więc jest świetnie. Tracę mało, strzelam średnio półtora gola na mecz co jest jednak już wynikiem słabym, nie stać mnie mimo wszystko na klasowego snajpera (znaczy takiego w stylu Aguero, Pato czy innego cracka bo nie widzę sensu w kupowaniu kogoś na poziomie Soldado) więc muszę się męczyć, albo czekać na eksplozję u Babacara czy Paco na co się nie zanosi w najbliższych 2 sezonach... strasznie irytujące jest.

Trzeba odpocząć kilka dni i potem mając świeże pomysły może coś poprawię w tym ataku.

Awatar użytkownika
czaro09v
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czaro09v » 01 cze 2011, 22:26

Widzę , że tych najlepszych tj. Mata , Soldado , Banega zostawiłeś ;) . I dobrze. Jestem ciekawy jak się zaprezentuje M'Vila , bo u mnie jest świetny :D .

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 01 cze 2011, 22:33

Sammyy, a jak w FM 11 wygląda Gignac? Ja często lubiłem go sprawadzać (może nawet pokuszę się po sezonie, Rocchi jest mocny ale stary)

Pamiętam że jak prowadziłem Valencię, miałem w składzie niejakiego Sunny'ego, Nigeryjczyka grającego w barwach Hiszpanii. Przecinak był z niego niesamowity. Silny, waleczny, pracowity, wytrzymały a i rozegrać przyzwoicie potrafił :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 cze 2011, 22:42

jakiś za łatwy ten FM 11. Postanowiłem pograć Legią. W drugim sezonie zakwalifikowałem się do CL. W grupie miałem Arsenal, Villareal i Szachtar. Z Kanonierami dwa razy dostałem, ale z 5 punktami kosztem Villarealu zakwalifikowałem się z 3 miesca do LE. Tam wyeliminowałem Besiktas, Zenit, Sporting Lizbonę i w półfinale odpadłem z Sevillą 1:2. Najśmieszniejsze jest to, że 3/4 składu takie jak na początku gry :lol:

No i mimo takiego sukcesu dalej nikt ciekawy do mnie przyjść nie chce i mając 11 mln € na transfery nie mam ani jednego ciekawego gracza na celowniku :?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 01 cze 2011, 22:48

czaro09v pisze:Widzę , że tych najlepszych tj. Mata , Soldado , Banega zostawiłeś . I dobrze. Jestem ciekawy jak się zaprezentuje M'Vila , bo u mnie jest świetny .
Mata chciał odejść, powiedziałem że po sezonie, zgodził się, potem mu się odwidziało, dostał nowy kontrakt i jest happy, Banega podobnie, z tym że obyło się bez nowego kontraktu. Soldado jak pisałem jest średni, no ale lepszy od tych co mam, czasem nawet coś mu wyjdzie. Z francuza jestem natomiast zadowolony. Na początku dostał 2 czerwone kartki z rzędu (w LM i lidze), ale pogadałem i już jest świetnie (co mecz nota w granicach 7,5), a biorąc pod uwagę że alternatywą jest Fernandes o jest nie do ruszenia.
Salas11 pisze:Sammyy, a jak w FM 11 wygląda Gignac? Ja często lubiłem go sprawadzać (może nawet pokuszę się po sezonie, Rocchi jest mocny ale stary)
Satystyki ma dobre, ale statystyki w FMie jak wiadomo mają znaczenie pośrednie i ciężko coś wyrokować. Jak zagram z OM za kilkanaście dni to dam znać.
Salas11 pisze:Pamiętam że jak prowadziłem Valencię, miałem w składzie niejakiego Sunny'ego, Nigeryjczyka grającego w barwach Hiszpanii. Przecinak był z niego niesamowity. Silny, waleczny, pracowity, wytrzymały a i rozegrać przyzwoicie potrafił
W FM09 był także u mnie zawsze podstawowym DMem, ale tutaj ma 2 gwiazdki, w sparingach testowałem i grał po prostu słabo więc siedzi cały czas w rezerwach i tam jest jego miejsce :P

No i co do transferów to póki co jestem zadowolony ze wszystkich raczej. Najsłabiej prezentował się Jovetić, ale ostatnio gra świetnie, najwięcej problemów jednak było z Coentrao który w pierwszym sezonie przez to za dużo nie grał. Najpierw morale ssały, potem aklimatyzacja i urlopy, potem pokłócił się z Cesarem i znowu morale spadły, miałem nawet go sprzedać ale końcówka sezonu niezła, a teraz niszczy system na lewej stronie :]

THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Post Wyświetl pojedynczy post autor: THEMANIEK » 01 cze 2011, 23:49

Sammy pewny jestes ze grasz na najnowszym patchu bo wiem ze Rami to w styczniu przeszedl do Valencii i powinienes go miec od razu, a i gra jest jeszcze lepsza i trudniejsza na tym wlasnie patchu.

Sunny w fm11 a i fm10 to juz nie ten koles co z 08,09 tutaj to naprawde jest straszna zapchajdziura ktorej trzeba sie pozbyc od razu.

u mnie obecnie sezon 2018-2019 i dalej ciezko, Man City Mourinho prowadzi a Man utd Guardiola :mrgreen: wiec mam godnych rywali, tylko ci plus Barcelona cos tam graja reszte jade powoli. Z Realu obecnie podstarzale gwiazdy jak Higuain i C Ronaldo chca uciec i przebakuja o zmianie otoczenia :afro:

aha obczajcie kolesi Erick Torres i Taufic Guarch obaj Meksykanie, naprawde swietna para. Polecam ;)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 01 cze 2011, 23:57

THEMANIEK pisze:Sammy pewny jestes ze grasz na najnowszym patchu bo wiem ze Rami to w styczniu przeszedl do Valencii i powinienes go miec od razu, a i gra jest jeszcze lepsza i trudniejsza na tym wlasnie patchu.
W rzeczywistości Rami dołącza do Valencii dopiero teraz, gdyby był od zimy to nie byłoby takiej kompromitacji w LM zapewne. Mam 11.2, z tego co wyczytałem jest lepsza od 11.3 więc zdecydowałem się na tę. Uaktualnień składów nie ściągam natomiast jeśli być może o to Ci chodziło ;)

Sport-House
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sport-House » 06 cze 2011, 10:48

Ja mam niestety wersję 11.1 i właśnie szukam jakiejś ciekawej stronki z której można byłoby pobrać uaktualnienie. Bo do FM 2012 przyjdzie nam poczekać z pół roku,wiec trzeba jakoś zająć ten czas :) FM jest najlepszą ku temu metodą.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 07 cze 2011, 23:26

Obrazek

Panowie, mam problem. Zawsze grałem strasznie defensywnie plus kontry, licząc na szybkich skrzydłowych czy niezłego napastnika. Póki co w tym FMie nie było to zbyt skuteczne to pobawiłem się taktyką i zacząłem grać bardziej do przodu. Ok, wyniki są (zmiana taktyki po dwóch porażkach) chociaż przeciwnicy przeciętni, ale... dużo problemów sprawia mi obrona. Niby straciłem gole w dwóch meczach (z Saragossą było już 7:1 i zaczęli w obronie grać tragicznie, ale grałem od 40 minuty w 10 więc można to jakoś usprawiedliwić chociaż to i tak mocno naciągane), ale sama gra stoperów jest fatalna. Ustawiają się dobrze, na spalone łapią, jednak idzie pełno błędów indywidualnych, potrafią zagrać mecz na 8,5 by kolejkę później wyłapać 5,5. We wcześniejszej taktyce wyglądało to bardzo dobrze (parametrów obrońców nie ruszałem), czyścili wszystko, a teraz jak amatorzy momentami. Macie jakieś przyzwoite pomysły na grę dwóch środkowych ? Obecnie mam Obrońca-obrona plus Grający piłką - zabezpieczenie, słupki po swojemu.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 07 cze 2011, 23:31

Jak u nich z poziomem koncentracji? Są szybcy czy wolniejsi? Jak wysoko ustawiasz obronę i jak każesz im kryć rywali?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 07 cze 2011, 23:38

Przy tej taktyce linię obrony mam na 18 punktów, czyli prawie na maksa (skala 20). Cofnięcie jej nie wchodzi w grę bo robi się ogromna dziura między liniami, dodatkowo po cofnięciu środkowych pomocników przód nie działa jak trzeba dlatego tego nie ruszam. Rami ma 15/16 (przyśpieszenie/szybkość) a Victor Ruiz 14/16, koncentracja 15+ więc tutaj też problemu nie ma. Krycie 1-1 plus ścisłe (dotąd się sprawdzało, tym bardziej że 90% ekip gra jednym napastnikiem).

Ogólnie sytuacja wygląda tak, że rywale mają 3-4 okazje w meczu i niemal zawsze po 2-3 podaniach z klepki wychodzą sam na sam (akcje 1 na 1 w większości czyszczę). Gra pressingiem czy agresywny odbiór wiele tutaj nie zmienia bo cały czas wszystko wygląda tak samo. Stracona bramka to niemal zawsze komentarz, że wina któregoś ze stoperów chociaż ja osobiście tego tak nie widzę, no ale nota do bani, forma przez to do bani, a i morale takiemu spadają.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 07 cze 2011, 23:58

Sammyy pisze:Ogólnie sytuacja wygląda tak, że rywale mają 3-4 okazje w meczu i niemal zawsze po 2-3 podaniach z klepki wychodzą sam na sam (akcje 1 na 1 w większości czyszczę).
Miałem podobną sytuację w Lazio. Środek obrony w mocnej obsadzie (Thiago Silva, Vermaelen/Ranocchia) zadziwiająco łatwo dawał się ogrywać nawet w meczach z kelnerami. Gram lekko wysuniętą obroną na (12) bo to zawsze działało u mnie najlepiej. Ja usprawiedliwiam to po prostu wciąż zgrywającą się formacją obronną. Z moich doświadczeń wynika, że dwójka stoperów naprawdę dobrze zaczyna grać gdzieś w trzecim sezonie wspólnej gry, no a już bosko jest, gdy w osobistych mówią Ci, że współpraca z kolegą x świetnie mu się układa. Prochu nie wymyślę, nie zmienię ustawień, które wielokrotnie świetnie się sprawdzały. Koncentracja na 15 to IMO dość mało dla stopera jeśli wymaga się naprawdę dobrej gry w obronie. Jeśli gubią się przy klepkach rywali, może przewidywanie u nich szwankuje, które też jest bardzo ważnym atrybutem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”