FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1373

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 cze 2011, 11:43

fieldy pisze:Cesc, Sanchez i Rossi. Pewnie nie uda się wszystkich pozyskać, ale nie uważacie (wy, którzy byście chcieli tych transferów) że Barca jest na tyle zgrana i dobra, ze nie potrzebuje aż tylu nowych zawodników, którzy będą chcieli grać ?
Grzegorz już odpowiedział, ale i ja odpiszę bo autentycznie jestem zaskoczony, że tak podszedłeś do tego tematu :P Przecież jasne jest, że nie chcemy całej trójki. Chcemy jednego lub dwóch.

Barca jest zgrana i dobra, ale musi być lepsza. Uwierz nam fieldy bo już przerabialiśmy sytuację w której to będąc na szczycie spoczęliśmy na laurach (no bo skład był przecież cały czas świetny) i wylądowaliśmy z ręką w nocniku. Jak spojrzysz na kadrę pod kątem sukcesów to zobaczysz, że większość zawodników jest już bardzo utytułowana. Trzeba utrzymywać odpowiedni poziom motywacji i rywalizacji. Potrzeba świeżej krwi, konkurencji. Nie na zasadzie rewolucji oczywiście, ale przecież na nic takiego się nie zanosi.
fieldy pisze:Już za Ibre słono płaciliście, jasne ze pomógł coś tam wygrać :P ale po sezonie odszedł. Nie boicie się, ze sytuacja się powtórzy ?
Eeee nie łapię :> Co ma wspólnego Ibra z obecną sytuacją czy w ogóle z czymkolwiek? Odszedł bo był skłócony z trenerem i nie akceptował tego, że gwiazdą zespołu jest Messi potem Xavi z Iniestą i dopiero dalej może Szwed. Zdenerwowałeś mnie fieldy bo musiałem do tego wracać, ale doprawdy jestem w szoku, że przywołałeś coś takiego skoro nie ma to kompletnie żadnego związku z obecną sytuacją.
fieldy pisze: Sanchez, Rossi, czy Cesc na pewno chcieliby grać w pierwszym składzie.
Nie przesadzaj. Na pewno każdy z nich zdaje sobie sprawę z konkurencji w zespole i nie oczekuje, że z marszu stanie się podstawowym zawodnikiem pierwszej '11'. Zresztą zarobki jakie rzekomo by akceptowali (w przypadku Rossiego i Sancheza pisało się bodaj o 3 mln euro na sezon) świadczą o roli w zespole jaką na starcie gotowi są zaakceptować. O ile oczywiście te kwoty nie są z dupy wzięte :lol:

Generalnie jest oczywiste, że wzmocnień potrzeba. Nawet jeżeli kadry nie poszerzymy to trzeba przynajmniej wymienić pewnych zawodników na lepszych bo do tej pory w porównaniu do innych topowych klubów to kadrę mieliśmy raczej wąską a na dodatek niektórzy piłkarze z ławki nie dawali niemalże nic.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 08 cze 2011, 11:45

Matko Boska, jeszcze Caceresa spłacamy a to co nam Sevilla zapłaci nie starczy na ostatnią ratę :rotfl: :boje się:
I jeszcze został Hleb :angry2:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 cze 2011, 11:50

Ja z całej trójki chciałbym tylko Sancheza. Bardzo chce przyjść do Barcy, cena za niego prawdopodobnie najniższa, potencjał olbrzymi i do tego myślę, że godził by się na status pierwszego rezerwowego. W ataku bardzo często zmieniałby Ville lub Pedro. Jeżeli nie on, to wiadomo - Rossi. Natomiast Cesc to opcja potrzebna, ale nie na gwałt. Na pewno nie chcę Fabregasa kosztem Thiago czy Bojana. Jest nam potrzebny, ale tak samo jak rok temu - możemy jeszcze rok poczekać.
Na pewno nie widzę miejsca dla całej trójki.
Wszyscy mówią, że potrzebujemy szerszej kadry, bo i Guardiola przecież to powtarza. Moim zdaniem ławkę mamy i tak szeroką, przydałaby się rzeczywiście jedna opcja w ataku. I tyle. Nic więcej. Pep w trakcie sezonu sam narobił sobie trochę nie potrzebnych problemów, bo głównie w pierwszej jego części wszyscy byli zdrowi to zawsze wystawiał najmocniejszą możliwą ekipę, przez co pod jego koniec większość piłkarzy była absolutnie wyczerpana. Messi, Xavi, Villa, Puyol grali kiedy tylko mogli i pod koniec wysiadły im baterie. Thiago, Jeffren, Milito i cała reszta szanse dostali dopiero gdy pierwsza jedenastka nie dawała już rady. To był błąd, i wnioski na ten sezon powinny być inne niż takie wielkie transfery.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 08 cze 2011, 11:53

Mentor...Xavi ma z 31 lat - te okienko to jedna z ostatnich szans by wyrwać Cesca na jego następcę...Arsenal nie chce sprzedawać Hiszpana,sam Cesc oficjalnie nie powiedział,że chce odejść,a Braca mówi,że jest zainteresowana...kto tu jest petentem?Jeśli Wenger będzie zmuszony oddać Hiszpana (ten nie wykaże chęci przedłużenia kontraktu tudzież jak to się fajnie nazywa będzie szukał nowych wyzwań czy okazji do zdobycia trofeów) ,to z punktu widzenia Arsenalu na pewno nie do Barcy za 30 baniek jeśli na stole będzie leżała np. oferta Interu rzędu 45 mln € czy jakiś kosmos od City (a zainteresowany jego usługami jest Milan czy 'od zawsze' Real)...To nie jest tak,że w wypadku C.Fabregasa istnieje tylko Arsenal&Barca i długo,długo nic.A myślę,że Arsene będzie chciał jasnej deklaracji + przedłużenia kontraktu i nie będzie biernie czekał aż zostanie rok do końca umowy vide obecne zamieszanie z Nasrim.W końcu Fabregas to 'najlepszy pomocnik świata' i oferta rzędu 30 mln € + jakiś utalentowany młodzik to jakby plucie Arsenalowi w twarz...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 cze 2011, 11:56

Mentor pisze:Zdenerwowałeś mnie fieldy
w końcu mi się udało :lol:
Mentor pisze:Przecież jasne jest, że nie chcemy całej trójki. Chcemy jednego lub dwóch.
przecież zaznaczyłem, że piszę do tych, co chcą całej trójki, jak nie chcesz trójki, to sie nie wypowiadaj :P
Mentor pisze:Eeee nie łapię Co ma wspólnego Ibra z obecną sytuacją czy w ogóle z czymkolwiek? Odszedł bo był skłócony z trenerem i nie akceptował tego, że gwiazdą zespołu jest Messi potem Xavi z Iniestą i dopiero dalej może Szwed. Zdenerwowałeś mnie fieldy bo musiałem do tego wracać, ale doprawdy jestem w szoku, że przywołałeś coś takiego skoro nie ma to kompletnie żadnego związku z obecną sytuacją.
Nie musiałeś wracać przecież, nie obraziłbym sie jakbyś nic nie napisał :P ale jak już napisałeś, to spróbuje jaśniej się określić. Ibra nie mógł przeboleć, że nie jest gwiazdą, ja wiem, że ma specyficzny charakter i wielką wiarę w swoje umiejetności, wiec sie zastanawiam, czy jak przyjdą nowi piłkarze (wcale nie tani) to czy nie będą narzekać, że nie grają regularnie. Jak za piłkarza płaci się krocie, to ma on chyba prawo sądzić, ze będzie grał. Oczywiście jest opcja, ze marudzić nie będą, tego nie wiem, dlatego pytam, czy nie sie tego nie boicie (tzn nie ty, bo ty nie chcesz wszystkich trzech :D).
Reasumując, czy jest sens wydawać masę kasy na nowych piłkarzy, w obecnej sytuacji Barcelony (gdy macie znakomity skład). Raz jeszcze zaznaczę, kieruje to pytanie do osób, które chcą cała trójkę ;)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 cze 2011, 12:17

BarcaQzYN pisze:Bardzo chce przyjść do Barcy, cena za niego prawdopodobnie najniższa, potencjał olbrzymi i do tego myślę, że godził by się na status pierwszego rezerwowego.
Bardzo chce przyjść? Tak samo 'chce' jak Rossi i wielu innych. To, że media napisały o jego marzeniu gry w Barcelonie to nic nie oznacza. Tym bardziej, że w mediach włoskich można przeczytać o chęci pozostania w Serie A.

Cena najniższa? No nie wiem czy Udinese puści go taniej niż Villarreal Rossiego :> IMO podobne kwoty a w takim przypadku wolę pewniejszego (tzn. ograny w lidze, utrzymujący dobry poziom od lat w tym rewelacyjny ostatni sezon) Włocha.

Akceptacja roli w zespole? Jestem przekonany, że Rossi jest równie rozsądny.

Wytykasz przedziwny błąd Guardioli choć nie masz pojęcia jaki poziom prezentowali nasi rezerwowi. Niektórzy wychodzą z dziwnego założenia, że przykładowy Jeffren nie gra albo nie wiadomo czemu albo nie gra bo nie :roll: Opcja pt. bo jest za słaby jakby gdzieś niektórym ulatuje :>

Milito był bardzo słaby po kontuzji i to nie przypadek, że kombinowaliśmy z defensywnymi pomocnikami na środku obrony. Jeffren to jeździec bez głowy, który na dodatek często się łamie a Thiago był jeszcze na etapie latania pomiędzy pierwszym zespołem a rezerwami i to jest etap standradowy, nie on pierwszy i nie ostatni to przechodzi.

Przecież taki Xavi nie grałby tak wiele gdyby nie musiał. Naprawdę nie czaję skąd w ogóle się biorą inne teorie :roll: Kto ma zastępować Xaviego? Thiago to inny typ - zdecydowanie bardziej Iniesta niż Xavi. Gra bardziej ofensywnie, bardziej odważnie (czasem jeszcze może nawet zbyt odważnie) i nowym Creusem nie będzie. Kto zatem inny? Keita? Jonathan to bardziej typ Xaviego, ale skoro jest dalej od pierwszej drużyny niż Thiago to ja tłumaczę sobie takich sytuacji przypadkiem czy też niezrozumiałą decyzją trenera bo tak się składa, że w temacie piłkarzy rezerw to my nie wiemy w zasadzie nic. Skoro Xavi musiał grać pomimo problemów a szans nie dostawał Jonathan to albo nie mamy zmiennika dla Xaviego albo Pep sabotuje drużynę.

Także kompletnie nie zgadzam się z Twoimi wnioskami BarcaQzYN. Ja widziałem w ubiegłym sezonie, że Xavi musi zapierdalać cały rok pomiędzy zastrzykami z krwi bo nie ma kto go zastąpić a w ataku zaskakująco łatwo może nam zabraknąć ognia jeżeli Leo będzie zmęczony. Tak na dobrą sprawę to obrona zdała egzamin najlepiej toteż nie dziwią mnie doniesienia o braku planowanych wzmocnień tej formacji.

Cesc jest priorytetem bo rozwiązuje najtrudniejszy problem a więc zmiennika a w przyszłości następcę Xaviego. Nie trzeba się tutaj zbytnio rozpisywać.

W ataku przydałby się jeszcze ktoś konkretny bo Bojan chyba jednak konkretny nie jest a Jeffren to już na pewno nie.
MazurXIII pisze:Mentor...Xavi ma z 31 lat - te okienko to jedna z ostatnich szans by wyrwać Cesca na jego następcę...Arsenal nie chce sprzedawać Hiszpana,sam Cesc oficjalnie nie powiedział,że chce odejść,a Braca mówi,że jest zainteresowana
Jedna z ostatnich szans? Niby czemu?

Cesc oficjalnie nie powiedział, że chce odejsć? No jasne i nigdy tego nie powie bo to byłoby nie fair. Woli poczekać aż kluby się dogadają zamiast robić smród zanim to zrobią (tym bardziej wiedząc, że mogą się znowu nie dogadać). Ja naprawdę jestem bezradny i nic nie poradzę na to, że niektórzy powątpiewają chęć Cesca do powrotu do Barcelony :] Wypowiedzi przed rokiem były i to dosyć jednoznaczne - nie wierzysz mi to zapytaj fieldy'ego.
MazurXIII pisze:To nie jest tak,że w wypadku C.Fabregasa istnieje tylko Arsenal&Barca i długo,długo nic.
Jedne 'długo' można skreślic i będzie OK moim zdaniem.
MazurXIII pisze:A myślę,że Arsene będzie chciał jasnej deklaracji + przedłużenia kontraktu i nie będzie biernie czekał aż zostanie rok do końca umowy
:lol:
fieldy pisze:Jak za piłkarza płaci się krocie, to ma on chyba prawo sądzić, ze będzie grał.
Przecież piłkarzom się nie tylko płaci, ale i z nimi rozmawia o ich roli w zespole. Do tego dochodzą jeszcze wspomniane przeze mnie zarobki. Jeżeli nowy napastnik będzie zarabiał 3 mln euro rocznie to nie jest to kwota wskazująca na to, że jest filarem zespołu.
fieldy pisze:Raz jeszcze zaznaczę, kieruje to pytanie do osób, które chcą cała trójkę ;)
A są takie osoby :> :P

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 08 cze 2011, 12:27

Cena najniższa? No nie wiem czy Udinese puści go taniej niż Villarreal Rossiego :> IMO podobne kwoty a w takim przypadku wolę pewniejszego (tzn. ograny w lidze, utrzymujący dobry poziom od lat w tym rewelacyjny ostatni sezon) Włocha.
Przyglądałem się obu zawodnikom - Rossi jest graczem bardzo dobrym, ale Sanchez to kandydat na nowego C. Ronaldo, gwiazdora na miarę złotej piłki, Rossi to świetny gracz, ale to nie ta półka.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 cze 2011, 12:33

Mentor pisze:Opcja pt. bo jest za słaby jakby gdzieś niektórym ulatuje
Tyle się czyta o najlepszej szkółce, że trudno uwierzyć, że ktoś jest za słaby :P
BarcaQzYN pisze:Natomiast Cesc to opcja potrzebna, ale nie na gwałt. Na pewno nie chcę Fabregasa kosztem Thiago czy Bojana.
Poważnie nie chciałbyś wymienić Bojana na Ceska ?
Mentor pisze:Cesc oficjalnie nie powiedział, że chce odejsć? No jasne i nigdy tego nie powie bo to byłoby nie fair. Woli poczekać aż kluby się dogadają zamiast robić smród zanim to zrobią (tym bardziej wiedząc, że mogą się znowu nie dogadać). Ja naprawdę jestem bezradny i nic nie poradzę na to, że niektórzy powątpiewają chęć Cesca do powrotu do Barcelony Wypowiedzi przed rokiem były i to dosyć jednoznaczne - nie wierzysz mi to zapytaj fieldy'ego.
Potwierdzam. Cesc nie powiedział "chcę odejść", ale to wyraźnie sugerował. W oświadczeniu mówił, że zostaje, ale że wizja gry w Barcelonie była dla niego atrakcyjna, bo tam sie uczył grać i kocha ten klub. Że Arsenal odrzucił oficjalne oferty Barcy i on to rozumie, że wiele zawdzięcza Kanonierom i dlatego się podporządkuje i będzie grał na 100% dla Arsenalu.
Mentor pisze:A są takie osoby
wywód jordana20 o rozkładaniu kwot na raty, etc. może świadczyć o tym, że są ;)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 cze 2011, 12:37

Być może, ja w temacie Sancheza opieram się niemalże tylko na opinii osób trzecich. Oglądałem go niewiele razy a z tego co widziałem to rzuciły mi się w oczy predyspozycje nie tylko do miana wielkiego piłkarza, ale i niestety jeźdźca bez głowy choć jak już wspominałem - widziałem go niewiele razy. Tak czy inaczej nie neguję tego, że może być wielki choć to raczej odległa perspektywa.
Wilmore pisze:Rossi to świetny gracz, ale to nie ta półka.
Trochę niefortunne wyrażenie chyba :> Może nie ta skala talentu jeśli już. Na chwilę obecną to chyba raczej Chilijczyk goni Rossiego a nie na odwrót :>
fieldy pisze:Tyle się czyta o najlepszej szkółce, że trudno uwierzyć, że ktoś jest za słaby :P
W innych czasach może byłby wystarczająco dobry, ale sam widzisz jak silny mamy obecnie zespół, jak dobre pokolenie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 cze 2011, 12:40

Sam też Sancheza dobrze nie znam. Z tego co pamiętam to świetnie drybluje i potrafi stwarzać okazje, które później na potęgę marnuje.
Pozostaje pytanie, czy np. grając w Barcelonie poprawiłby skuteczność, tzn jak nie będzie dużo grał. Czy nie lepiej dla niego byłoby iść do słabszego klubu (ale lepszego od Udine) gdzie miałby pewne miejsce w składzie. Wtedy chyba szybciej by się rozwinął. Choć kto wie, może same treningi z piłkarzami Barcy wystarczą :P

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 cze 2011, 12:41

MazurXIII pisze:Mentor...Xavi ma z 31 lat
Jeszcze 4 lub 5 lat gry na najwyższym poziomie przed nim.
Rola jaką pełni na boisku w dużej mierze jest zależna od myślenia i techniki aniżeli sprawności fizycznej.
W tym wieku bardziej bym się martwił o Inieste

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 08 cze 2011, 12:46

Przyjdzie Cesc to zobaczymy, co się wydarzy. Nie przyjdzie to nie zobaczymy. Nie ma się co denerwować. :lol: Poczekajmy na coś oficjalnego ;)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 cze 2011, 12:46

kaczy pisze:Jeszcze 4 lub 5 lat gry na najwyższym poziomie przed nim.
Rola jaką pełni na boisku w dużej mierze jest zależna od myślenia i techniki aniżeli sprawności fizycznej.
Nie ma szans by Xavi w wieku 35-36 lat mógł grać cały sezon (ile Barca gra spotkań) w pierwszym składzie Barcy, jak już teraz ma kłopot by wytrzymać fizycznie trudy sezonu. Raczej jak Scholes ostatnio w United. 20-30 meczów, w zależności od potrzeb, nie zawsze oczywiście w pełnym wymiarze czasowym.
Pewnie jak już Cesc przyjdzie to na początku będzie grał mniej, a Xavi więcej i z każdym sezonem będą się proporcje zmieniały.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 08 cze 2011, 12:48

W poprzednim sezonie Villi też zdarzało się marnować na potęgę, więc to bym sobie nadzieji nie robił :lol:

Sanchez z tego co obserwuję, to bardziej gra na skrzydle, tzn tam szuka gry, ew. schodzi do środka bazując na dynamice i dryblingu natomiast Rossi to to cofnięty napastnik, potrafiący dobrze wspierać drugą linię i atakować z głębi pola,ale tez umiejący grać szeroko.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 08 cze 2011, 12:48

Trochę niefortunne wyrażenie chyba :> Może nie ta skala talentu jeśli już. Na chwilę obecną to chyba raczej Chilijczyk goni Rossiego a nie na odwrót :>
Ja Sancheza stawiam wyżej i chciałbym, by wyjechał z Włoch już, skoro nie gra dla Milanu. ;)
Sanchez ma to samo, co młody C. Ronaldo - jest dość chaotyczny, ale kiedy ktoś go na boisko odpowiednio ustawi i zmusi do gry pod taktykę i dla drużyny, to będzie graczem doskonałym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”