Notes z młodymi "gwiazdami"

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Re: Notes z młodymi "gwiazdami"

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 09 cze 2011, 15:43

Widzę, że jestem pierwszy po twórcy tematu. Podam dwa nazwiska zapewne mało znane ludziom, którzy nie śledzą Calcio. Pierwszy to gracz Primavery Milanu - Rodrigo Ely. Wielkie nadzieję są z nim związane. Ma 17 lat i wszyscy widzą w nim następce Silvy. Chłopak trenuje często z pierwszym składzie Milanu. Drugi to gracz Genui El Shaarawy. Również ciekawy gracz, który rozegrał bardzo dobry sezon w Seria B co wśród chłopaków w jego wieku jest rzadkością. Fani Calcio wiedzą, że jest to specyficzna liga i młodym jest dość ciężko o regularną grę nawet w drugiej lidze. Jest jeszcze Lorenzo Tassi, z którym są wiązane na półwyspie apenińskim prawdopodobnie największe nadzieje, ale za dużo o nim nie wiem. Ponoć Brescia rok temu odrzuciła ofertę Milanu w wysokości 5 mln euro a chłopak miał 15 lat.

Fajnie by było jakby w temacie umieszczać właśnie takich graczy. Mało znanych, bo mimo wszystko Lukaku, Hazard, Neymar to też młodzi gracze, ale znani przez wszystkich.

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 09 cze 2011, 15:56

To i ja pozwolę sobie zachwalić produkty ze szkoły The Blues (bynajmniej nie mam na myśli McEachrana, bo już jest w miarę znany) :wink: W Chelsea różnie bywa ze stawianiem na młodzież, ale jest kilku utalentowanych, o których trzeba coś napisać:

Nathaniel Chalobah, piłkarz z 1994, pochodzi z Sierra Leone. Na ubiegłorocznych ME do lat 17 był najmłodszym zawodnikiem całej kadry, dziś jest jej kapitanem. Jest obrońcą (nie wiem dokładnie jakim, ale może grać wszędzie, albo tylko na środku). Cechuje go niezwykła bramkostrzelność - jego statystyki prezentują się tak:

Chelsea Youth Team:
2009/2010 - 8 meczów, 2 gole
2010/2011 - 12 meczów, 5 goli

Chelsea Reserves:
2010/2011 - 14 meczów, 2 gole

Nie ukrywam, że wiążę z nim spore nadzieje.

Todd Kane, piłkarz z 1993 roku. Widziałem go pare razy na filmikach, głównie rzuca się w oczy fakt, że piłka świetnie leży mu na nodze, dzięki czemu zdobywał sporo bramek z dystansu (kiedyś nawet filmik wstawiałem). Dla youth team strzelił w tym sezonie 8 goli. A jest też obrońcą :wink:

(moje statystyki na podstawie thechels.info)

Jest jeszcze kilku wartych uwagi, ale raczej miałbym problem z dokładnym ich opisem

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 09 cze 2011, 16:10

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 09 cze 2011, 16:10

Kamil232 pisze:taki temat już istnieje
http://www.swiatpilki.com/viewtopic.php ... ml#p523171

ubecja :idzze:
Istnieje, ale o angielskim futbolu :) (mój post w sumie możnaby tam też podpiąć)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 cze 2011, 16:32

Fajny temat :beer: Sam chcialem taki zalozyc,ale jakos brakowalo mi weny.

Turnieju w Toulonie z powodow rodzinnych (walka o TV...) niestety nie ogladam,ale juz niedlugo czeka nas pelno roznorakich mistrzostw druzyn mlodziezowych.

Wymienie kilka mniej lub bardziej znanych perelek z mojego slynnego notesiku :wink:

Antoine Griezmann (20 lat,Real Sociedad) - szybki,dynamiczny lewoskrzydlowy z motorkiem w pupie. Juz niedlugo RSSS zrobi sie dla niego za ciasny. Zima podobno chcial go Liverpool.

Simone Verdi (19 lat,Milan) - na razie rzadzi Primavera ACM,ale moze w przyszlym sezonie Max pokaze go szerszej publicznosci. Genialny technik i drybler. Moze grac praktycznie na kazdej pozycji w ofensywie,choc wydaje mi sie,ze najlepiej poradzilby sobie jako cofniety napastnik.

Iker Muniain (19 lat,Athletic Bilbao) - szybki jak blyskawica,swietnie wyszkolony technicznie,a przy tym niesamowicie pracowity. W tym sezonie u Caparrosa gral na lewym skrzydle,choc zaczynal jako napastnik. To dzieki niemu odejscie Etxeberii odbylo sie praktycznie bezbolesnie. Iker to godny nastepca Joseby.

Mats Rits (18 lat,Ajax) - bardzo glosno jest o tym chlopaku w Belgii. Szczerze mowiac w akcji widzialem go tylko raz,ale chodza sluchy,ze ten malolat juz niedlugo zastapi Timmy'ego Simonsa w srodku pola Czerwonych Diablow. Nic dziwnego,ze niedawno skaperowali go dzialacze Ajaxu.

Artem Dzyuba (23 lata,Spartak) - to wlasnie dla niego ogladam mecze Spartaka. Wysoki i silny napastnik,ktoremu postura nie przeszkadza w efektownych dryblingach. To on przprowadzil slynna akcje w meczu z Porto,kiedy to minal cala defensywe FCP jak bande przedszkolakow. Nie rozumiem dlaczego nie gra jeszcze w reprezentacji Sbornej.

Stevan Jovetic (22 lata,Fiorentina) - o tym chlopaku napisano juz chyba wszystko. Genialny technik oraz drybler. W wieku 18 lat strzelal karne w Partizanie :!: Szkoda,ze ten sezon zmarnowal z powodu kontuzji. To wlasnie dla takich pilkarzy kochamy futbol.

Kenneth Zohore (17 lat,Kopenhaga) - zauwazylem go na ME U-17. Swietnie zbudowany napastnik,ktory mimo mlodego wieku gra juz w pierwszej druzynie Kopenhagi. Wraz z Eriksenem powinni za kilka lat pociagnac Dunski Dynamit do sporych sukcesow.

Vladimir Weiss Jr. (22 lata,Glasgow Rangers) - slowacki offensive alllrounder,ktory najlepiej czuje sie na skrzydle. Swietnie spisuje sie na wypozyczeniu w Rangers. Ciekawe co teraz z nim bedzie,bo w napakowanym gwiazdami MC miejsca raczej nie znajdzie.

Lorenzo Ebecilio (20 lat,Ajax) - przypomina mi Seedorfa z dawnych lat. U De Boera gra na lewym skrzydle. Zawodnik moze nie najskuteczniejszy,ale jego gra moze sie podobac. Lubi dryblowac,przetrzymac pilke,zejsc do srodka - holenderski skrzydlowy ze starej szkoly. Warto tez zwrocic uwage na jego brata,zawodnika Arsenalu,ktory z bardzo dobrej strony pokazal sie na wspomnianych przeze mnie ME U-17.

Na razie tyle. Potem postaram sie dodac jeszcze kilku :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 09 cze 2011, 19:15

Lorenzo Tassi
o nim to mówią jako o nowym Baggio. też dlatego, że wychowanek Brescii gdzie kończył karierę. Niedawno zaliczył debiut w Serie A. Interesują się nim najmocniejsi, ale jego Brescia pewnie nie odda tak łatwo jak Hamsika.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 cze 2011, 19:18

o nim to mówią jako o nowym Baggio. też dlatego, że wychowanek Brescii gdzie kończył karierę. Niedawno zaliczył debiut w Serie A. Interesują się nim najmocniejsi, ale jego Brescia pewnie nie odda tak łatwo jak Hamsika.
Nowym Baggio to bedzie Verdi :wink:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 09 cze 2011, 19:24

Dr.Football1 trzymam cię za słowo :)

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 09 cze 2011, 19:28

Doktorze wymieniasz Ebecillio z Ajaksu, a pomijasz Siema de Jonga? Ma 22 lata, więc spełnia twoje wymogi wiekowe sądząc po innych piłkarzach jakich wymieniłeś. A przecież Siem ma za sobą udane dwa sezony, w których grając głównie w pomocy strzelił łącznie ponad 30 goli. Ładnie się zastawia, wywalcza piłki i dysponuje bardzo silnym strzałem. Nie zagrzeje długo miejsca w Holandii tak grając.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 cze 2011, 19:33

emdżej pisze:Doktorze wymieniasz Ebecillio z Ajaksu, a pomijasz Siema de Jonga? Ma 22 lata, więc spełnia twoje wymogi wiekowe sądząc po innych piłkarzach jakich wymieniłeś. A przecież Siem ma za sobą udane dwa sezony, w których grając głównie w pomocy strzelił łącznie ponad 30 goli. Ładnie się zastawia, wywalcza piłki i dysponuje bardzo silnym strzałem. Nie zagrzeje długo miejsca w Holandii tak grając.
To dopiero poczatek mojej listy :wink: Oczywiscie,ze de Jong to ogromny talent,podobnie zreszta jak jego brat Luuk z Twente.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 09 cze 2011, 19:34

A wiesz, że dopiero podczas ostatniego meczu się zorientowałem, że to bracia? :lol:

GacekCCM
Skład B
Skład B
Reputacja: 13

Post Wyświetl pojedynczy post autor: GacekCCM » 09 cze 2011, 19:35

Nowym Baggio to bedzie Verdi
Verdi to na razie zawalił jako lider mecz z Romą. Ok, to było jedno spotkanie, ale sygnał to dla mnie niepokojący - przyszly rok będzie dla niego decydujący, jeśli w przyszłym sezonie się nie przełamie (na wypożyczeniu, primavera jest dla niego za ciasna!), to może to być kolejny zmarnowany talent w Milanie.

Z primavery Milanu w kontekście nowych gwiazd nie wymieniałbym koniecznie Ely'ego, ale przede wszystkim Strassera, Verdiego, Ghiringhelliego, a z młodszych ekip Milanu Di Molfettę i Gallianiego, widziałem ich na oczy w meczu pucharowym Giovanissimi i zrobili na mnie piorunujące wrażenie.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 cze 2011, 19:36

emdżej pisze:A wiesz, że dopiero podczas ostatniego meczu się zorientowałem, że to bracia? :lol:
W sumie ja tez dopiero niedawno sie o tym dowiedzialem :D De Jong to przeciez bardzo popularne nazwisko w Holandii :wink:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 09 cze 2011, 19:50

A ja dodam jeszcze Frederica Sorensena, bo to co on zrobił w JUVE jest niesamowite. Debiutanckie występy na nieswojej pozycji w nowej dużo mocniejszej lidze, a grał naprawdę pewnie.

Z ligi włoskiej od dawna intryguje mnie Abel Hernandez, który musi wreszcie zostać podstawowym graczem Napoli. Szybki, silny, dobry technicznie i mający duży instynkt napastnik.

Z Palermo też jest bardzo ciekawy Afriyie Acquah. Podobny do Kwadwo Asamoaha, też z Ghany. Jeszcze bardzo mało ograny, ale kto wie co z niego będzie.

Gaston Ramirez-Po pierwszym sezonie w Serie A dla Bologni zwrócił uwagę silnych klubów. Wszechstronny ofensywny pomocnik. Kto wie co osiągnie w przyszłym sezonie

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 09 cze 2011, 19:57

Z ligi włoskiej od dawna intryguje mnie Abel Hernandez, który musi wreszcie zostać podstawowym graczem Napoli. Szybki, silny, dobry technicznie i mający duży instynkt napastnik.
Nie musi, bo Napoli raczej go nie kupi:) Gracz cholernie ciekawy. W debiutanckim sezonie strzelił chyba wszystkim wielkim ekipom bramkę. IMHO pierwszy rok w Seria A miał lepszy niż Cavani. Tylko on chyba jakiś problem z kontuzjom miał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”