Liga Portugalska - Strona 9

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto wygra Superlig???

FC Porto
44
61%
Benfica
12
17%
Boavista
5
7%
Sporting
11
15%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: Liga Portugalska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 30 maja 2011, 15:20

Ale jak można to liczyć w ten sposób? Nigdy się z czymś takim wcześniej nie spotkałem.

Porto w 30 ligowych kolejkach zdobyło 73 gole z czego duet Hulk/Falcao zdobył 39, czyli 53% całości.
W Lidze Europejskiej 17 spotkań (licząc od rundy barażowej) i 44 gole z czego ten duet zdobył 24 bramki, czyli 54% całości.
Asysty? Nie wiem jak wygląda ogólna liczba asyst Porto i nie chce mi się tego szukać, ale Hulk i Falcao uzbierali w lidze 20 asyst oraz 9 asyst w LE. Liczbę spotkań podawałem wcześniej przy okazji bramek.

To chyba uczciwsze postawienie sprawy niż liczenie spotkań w jakiś pokraczny sposób z którego wynika, że jeżeli w meczu grali obaj to liczy się to jak dwa mecze.

Jeśli chodzi o Barcelonę to mamy 95 bramek w 38 kolejkach ligowych z czego MVP 62 bramki, czyli 63% całości.
Liga Mistrzów to 30 goli w 13 meczach z czego MVP trafiało 21 razy, czyli 70% całości.
Asysty? 39 w lidze i 7 w LM.

To wszystko jednak tylko w ramach ciekawostki. Duetowi Porto nie mam zamiaru w żadnym razie umniejszać bo mi również imponowali jak cały zespół zresztą.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 30 maja 2011, 15:29

Florent Sinama-Pongolle i Milan Purović mają dołączyć do SCP w najbliższym sezonie . Tylko o nich dwóch słyszałem/czytałem na razie
Purovic jest chyba wlasnoscia SCP. Sinama ? To juz wole Czarnogorca :P
Palencia ciągnie za sobą Rodrigueza z Bragi, jest ten młody talent Carrillo którego chciało podobno też Lazio, na obronę ma przyjść także ktoś z trójki Garay/Alex Silva/Rafael Toloi podobno, mówi się o przyjściu Bobo któremu kończy się kontrakt, zainteresowanie Sporting wyraża też własnie Moreno, Rinaudo, Zahavi czy Jo, ogólnie sporo zmian będzie bo ma przyjść 7-8 piłkarzy i wszyscy na dość niezłym poziomie (biorąc pod uwagę tych co są w klubie). Chociaż dla mnie i tak największe wzmocnienie to przyjście Palencii.
No mam nadzieje,ze przyjdzie kilku solidnych grajkow,bo w ostatnich latach wygladalo to marnie. Trzeba rowniez pozbyc sie szrotu w postaci wszelkich Hildebrandow czy Maniche'ow :wink:

Forca Sporting :spoko:

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 30 maja 2011, 15:33

Pobił bodajże wynik samego [Beckenbauera?!]
Klinsmana. Beckenbauer to raczej nie napastnik.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 30 maja 2011, 15:37

Dr.Football1 pisze:Purovic jest chyba wlasnoscia SCP. Sinama ? To juz wole Czarnogorca
Obaj są zawodnikami Sportingu i obaj wracają z wypożyczenia, z tym że obaj zapewne także zostaną sprzedani. Poza tym odejdzie Hildebrand (znaczy już chyba odszedł nawet), Coelho, mówi się o odejściu Vukcewicia który gra słabo, możliwe że Polga, Caneira, Abel czy Grimi który właściwie ciągle jest połamany.

Zmiany mają ten plus, że zamiast 9-10 zawodników na poziomie będzie 15-16 i to już będzie ok.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 04 cze 2011, 12:25

Ricky van Wolfswinkel przechodzi z Utrechtu do Sportingu za 5,5 mln. :jupi:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 04 cze 2011, 12:37

Właśnie przeczytałem informację o van Wolfswinkelu i jestem zaskoczony kierunkiem w jaki się udał. Ciekawi mnie jak będzie spisywał się w Portugalii. Liczę Sammyy, że czasem coś o nim skrobniesz. Ciekawe czy dadzą mu w Sportingu strzelać karne.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 04 cze 2011, 12:43

O ile będzie grał w pierwszym składzie (trudno powiedzieć jak będzie wyglądała podstawowa dwójka napastników, obecnie jest Postiga, Saleiro, Ricky i Bobo) to powinien bo jakiegoś specjalisty od tego w Lizbonie nie ma. Poza tym przy nowym trenerze wszyscy zaczynają od zera więc nic nie szkodzi na przeszkodzie.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 cze 2011, 21:48

Sammyy pisze:O ile będzie grał w pierwszym składzie (trudno powiedzieć jak będzie wyglądała podstawowa dwójka napastników, obecnie jest Postiga, Saleiro, Ricky i Bobo) to powinien bo jakiegoś specjalisty od tego w Lizbonie nie ma. Poza tym przy nowym trenerze wszyscy zaczynają od zera więc nic nie szkodzi na przeszkodzie.
Mam nadzieje,ze to oznacza odejscie drewnianego Saleiro (mowi sie o Gijon). Transfer Wolfswinkela o tyle dziwny co swietny. Zima przymierzano go nawet do Liverpoolu. Fajna sprawa,to pokazuje jak duze ambicje ma SCP. Licze na wielki powrot wielkiego Sportingu w przyszlym sezonie 8)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 05 cze 2011, 22:00

Doktor, co możesz napisać o 20 letnim stoperze Czarnogóry, Saviciu ? Tego z Partizana.
Chłopak jest obserwowany przez Portugalskie kluby, w tym Sporting.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 cze 2011, 23:51

Za duzo o nim powiedziec niestety nie moge. Interesuje sie czarnogorska oraz serbska pilka,ale trudno jest dorwac mecze z tych lig. Widzialem go jedynie raz,wiec nie bede szerzej sie wypowiadal. Slyszalem,ze chlopak ma duzy talent i jest jedna z najwiekszych nadziei futbolu czarnogorskiego. SCP bylby dla niego idealnym klubem do rozwijania swietnie zapowiadajacej sie kariery.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 11 cze 2011, 14:30

Z ciekawostek:

Rinaudo już właściwie zawodnikiem Sportingu, zostały drobiazgi.
Quaresma negocjuje ze Sportingiem, podobno chce wrócić do ojczyzny.
Innym możliwym transferem jest przejście Guardado, który podobno zadeklarował chęć odejścia z Deportivo, a Sporting już zaczął wstępne rozmowy.
Yannick znalazł się na celowniku niemieckiego Hoffenheim i odejście jest możliwe, to by oznaczało zostanie w klubie Saleiro zapewne.
Pongole odejdzie do Francji, podobno Lorient widzi w nim następcę Gameiro, chociaż inne kluby też go chcą.

Rolando podobno jest już dogadany z Romą i odchodzi z Porto.
Fernando podobno dogadał się z Lyonem, suma ma wynosić około 20-25 mln.
Sapunaru ma zostać następcą Lichtainera w Lazio, Porto nie będzie robiło problemów ze względu na powrót po kontuzji Fucile.

A Bola donosi, że Atletico kontaktowało się z Benfiką w sprawie odzyskania Roberto.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 11 cze 2011, 16:41

A Bola donosi, że Atletico kontaktowało się z Benfiką w sprawie odzyskania Roberto.
A na cholere ta dziadyga na Calderon ? Juz lepiej zostac z Joelem i Asenjo.
Yannick znalazł się na celowniku niemieckiego Hoffenheim i odejście jest możliwe, to by oznaczało zostanie w klubie Saleiro zapewne.
Nie ! Djalo to jeden z moich ulubiencow. Jeszcze beda z niego ludzie w przeciwienstwie do drewniaka Saleiro.

A transfer Dayro Moreno nie doszedl jednak do skutku.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 11 cze 2011, 17:07

Dr.Football1 pisze:A na cholere ta dziadyga na Calderon ? Juz lepiej zostac z Joelem i Asenjo.
Jest po dobrym sezonie, poza tym to jednak tylko plotki.
Dr.Football1 pisze:Nie ! Djalo to jeden z moich ulubiencow. Jeszcze beda z niego ludzie w przeciwienstwie do drewniaka Saleiro.
Podstawowy atak zapewne będzie wyglądał Bobo - van Wolfswinkel.
Możliwe, że będzie sam chciał odejść jeśli miałby być tylko zmiennikiem.
Dr.Football1 pisze:A transfer Dayro Moreno nie doszedl jednak do skutku.
Niepotrzebny już skoro jest Ricky.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 11 cze 2011, 17:12

Podstawowy atak zapewne będzie wyglądał Bobo - van Wolfswinkel.
Możliwe, że będzie sam chciał odejść jeśli miałby być tylko zmiennikiem.
A Postiga ? Atak Helder,Bobo,Ricky i Yannick prezentuje sie bardzo fajnie. Jeszcze tylko pozbyc sie Saleiro,Maniche'a,Hildebranda i bedzie super.

Awatar użytkownika
SobolPL
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SobolPL » 11 cze 2011, 17:14

Czytałem też gdzieś ostatnio, że do ojczyzny ma wrócić Hugo Almeida i właśnie do Sportingu, po kompletnie nie udanym pobycie w Besiktasie :wink:
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 17:19 przez SobolPL, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”