FMy - Strona 564

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 21 lip 2011, 1:05

myhalek_acm, jak to jest :?: Ściągnąłem to uaktualnienie gdzie Sampdoria jest w Serie B, później wkleiłem do folderu editor data, który znajduje się w folderze moje dokumenty i otworzyłem nową rozgrywkę i Sampdoria jest dalej w Serie A.

Wszystko robiłem na łatce 11.3.0

Awatar użytkownika
moja_stopa
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moja_stopa » 21 lip 2011, 9:22

spróbuj wrzucić w katalog z uaktualnieniem. katalog z grą/data/updates/update-1130/db/1130. powinno zadziałać.

Awatar użytkownika
YoOoOgI89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: YoOoOgI89 » 21 lip 2011, 10:56

No to teraz nie oddać żadnego zawodnika zimą, choć będzie bardzo trudno gdyż
nie wiadomo co prezes sobie wymyśli.
Pierwsze miejsce okupowane od 1 kolejki i do ostatniej miejmy nadzieję. :twisted:
W Europie odpadłem w czwartej rundzie z Palermo, 5-1 na wyjeździe i 1-1 u siebie.

tabela -> http://zapodaj.net/92b24ed3a4c3.jpg.html
taktyka -> http://zapodaj.net/4ba7e744f446.jpg.html

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 21 lip 2011, 11:55

Mirek15 pisze:myhalek_acm, jak to jest :?: Ściągnąłem to uaktualnienie gdzie Sampdoria jest w Serie B, później wkleiłem do folderu editor data, który znajduje się w folderze moje dokumenty i otworzyłem nową rozgrywkę i Sampdoria jest dalej w Serie A.

Wszystko robiłem na łatce 11.3.0
Robisz tak:
Wrzucasz do (...Moje dokumenty/Sports Interactive/Football Manager 2011/Editor data) maleńki pliczek, który ściągnąłeś. Następnie uruchamiasz FMa i rozpoczynasz nową grę. Następnie gdy wybierasz bazę danych (tam masz 11.3.0 domyślnie) klikasz takie małe okienko o nazwie "zmień" i sprawdzasz pliki, które wybrałeś do gry. Upewniasz się, że:
a) zaznaczone jest to ściągnięte uaktualnienie,
b) nie zaznaczyłeś innych uaktualnień (oczywiście nie chodzi o bazę danych 11.3.0, tylko o ściągnięte uaktualnienia).
Zaczynasz nową grę i powinno być okej :wink:

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 21 lip 2011, 14:55

piotrcies pisze:Wrzucasz do (...Moje dokumenty/Sports Interactive/Football Manager 2011/Editor data) maleńki pliczek, który ściągnąłeś. Następnie uruchamiasz FMa i rozpoczynasz nową grę. Następnie gdy wybierasz bazę danych (tam masz 11.3.0 domyślnie) klikasz takie małe okienko o nazwie "zmień" i sprawdzasz pliki, które wybrałeś do gry. Upewniasz się, że:
a) zaznaczone jest to ściągnięte uaktualnienie ,
b) nie zaznaczyłeś innych uaktualnień (oczywiście nie chodzi o bazę danych 11.3.0, tylko o ściągnięte uaktualnienia).
Zaczynasz nową grę i powinno być okej :wink:
Skopiowałem do editor data i wchodzę daje nową grę, wybieram łatkę 11.3.0 pozniej daje zmiany pliki w edytorze i pisze Aktywne 0(ogólem 0).

Teraz próbuje sposób moja_stopa

edit: tez nie smiga :|

W końcu :jupi: Pokombinowałem, usunąłem folder editor data i stworzyłem sobie nowy folder podpisałem go editor data i śmiga 8)

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1377
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 21 lip 2011, 23:20

FAQ do FM 2011 v11.3 by MazurXIII cz2

Dziś obiecane wcześniej ulubione zagrania.Z czym to się je?Pewnie większość z was zauważyła,że praktycznie każda z większych gwiazd ma coś takiego w swoim repertuarze (profil=>ustawienie – rubryka ulubione zagrania).Są to charakterystyczne zagrania,które stosuje piłkarz podczas meczu niezależnie od ustawień taktycznych.Dasz takiemu strzały z dystansu na minimum – on i tak od czasu do czasu odda takie uderzenie jeśli ma w ulubionych zagraniach strzela z dystansu.Często z dobrym skutkiem mimo posiadania słabego atrybutu strzały z dystansu.Taki już urok tej gry.Dzięki ulubionym zagraniom gracze w FMie nabierają indywidualnego charakteru i są podobni stylem gry do swoich rzeczywistych odpowiedników.

Zagrania te możemy podzielić na 2 grupy - możliwe do nauczenia się drogą treningu (interakcja=>prywatna rozmowa=>ulubione zagrania) oraz do nauczenia się poprzez opiekę mentora.Te fajniejsze i bardziej skuteczne (np. wchodzi w pole karne,podkręca piłkę) niestety tylko od opiekującego się juniorem zawodnika.Już wiecie po co zatrudnia się dziadków po 30-ce.Nie zawsze zawodnik chętnie zgadza się nauczyć danego zagrania czy na danego mentora – temat szerzej omówię w następnej części faqa.Zawodnika można także oduczyć danego zagrania (poprzez interakcję),jednakże nie wszystkich - analogicznie jak z nauką – wyjątek dyskutuje z sędziami,który można nabyć poprzez trening z mentorem,a pozbyć się już samodzielnie.Nie każdego zawodnika można także nauczyć wszystkich zagrań – po pierwsze maksymalna liczba ulubionych zagrań to bodajże 8 (mniej więcej po tej liczbie zawodnik oznajmia,że jego styl jest wystarczająco zróżnicowany i odmawia dalszego treningu),po drugie może mu na to nie pozwalać pozycja na której gra – mocno ograniczony wachlarz zagrań posiadają bramkarze czy np.prawy obrońca nie będzie atakował po lewym skrzydle (jeśli nie ma wytrenowanej pozycji na lewej flance w stopniu chociaż minimalnym).

ULUBIONE ZAGRANIA MOŻLIWE DO NAUCZENIA TYLKO POPRZEZ NAUKĘ U MENTORA:

Wchodzi w pole karne przeciwnika – przydatne zagranie.Zawodnik będzie starał się znaleźć w obrębie pola karnego najczęściej jak to możliwe.Przydatne u dynamicznych pomocników (Lampard,Kevin Prince Boateng)

Podkręca piłkę – użyteczne zagranie.Zawodnik uderza piłkę z duża rotacja często mijając mur (przy rzutach wolnych) i myląc bramkarza ergo nieodzowne dla wykonawców SFG.Dobrze też mieć te zagranie w parze ze strzela z dystansu czy strzela z dużą siłą…

Dyskutuje z sędziami - zupełnie nieprzydatne – zwiększa ryzyko złapania kartki

Przetrzymuje piłkę – ciężko określić przydatność tego zagrania.Zawodnik monopolizuję grę vide Riquelme,co w dzisiejszej piłce raczej nie znajduje zastosowania i jest postrzegane negatywnie…z drugiej strony jeśli mamy gwiazdę w drużynie reszta wyraźnie odstaje poziomem to chcemy by ten zawodnik był jak najczęściej przy piłce.Przy wysokich wartościach trybutu decyzje może być nawet pożyteczne

Spóźnia się z wejściem w pole karne – zdecydowanie negatywne.Zawodnik nie nadąża za akcją…po co to komu?

Nie oddaje piłki pod presją – przydatne przy pressingu przeciwnika (np. grze z Barcą).Sprawdza się wraz z wysoka wartością atrybuty opanowanie.Zawodnik robi swoje i nie pęka pod naciskiem przeciwnika.Może tez mieć negatywne skutki - jeśli obskoczy piłkarza z 3 przeciwników,a ten zamiast oddać piłkę będzie się bawił w drybling niebezpiecznie blisko swojej bramki

Gra tylko na swojej połowie – przydatne u obrońców.Nie anagżują się w akcje ofensywne

Bije mocno rzuty wolne – zawodnik stara się uderzyć piłkę jak R.Carlos…z bliskiej odległości często trafia w mur,z większej może paść widowiskowa bramka

Wykonuje rzuty wolne z dystansu – ot taki Juninho.Przy wysokiej wartości atrybutu rzuty wolne może nawet coś wpaść

ULUBIONE ZAGRANIA MOŻLIWE DO NAUCZENIA TAKŻE POPRZEZ TRENING:

Atakuje z piłką lewym skrzydłem – zagranie charakterystyczne dla lewych obrońców/pomocników/skrzydłowych.Z piłką przy nodze starają się zrobić trochę wiatru na skrzydle.Przydatne wysokie atrybuty dryblingu,przyspieszenia,zwinności i równowagi

Atakuje piłką prawym skrzydłem - zagranie charakterystyczne dla prawych obrońców/pomocników/skrzydłowych.Z piłką przy nodze starają się zrobić trochę wiatru na skrzydle.Przydatne wysokie atrybuty
dryblingu,przyspieszenia,zwinności i równowagi

Atakuje piłką środkiem pola - zagranie charakterystyczne dla pomocników i napastników (środkowych).Z piłką przy nodze starają się przedrzeć środkiem pola.Przydatne wysokie atrybuty dryblingu,przyspieszenia,zwinności ,równowagi i siły

Wychodzi na wolne pole – zawodnik stara się znaleźć lukę w obronie przeciwnika i tam czekać na podanie.Ważny atrybut – gra bez piłki.Przydatne szczególnie u napastników

Często wychodzi do przodu – zawodnik angażuje się praktycznie w każdą akcję ofensywną.Czasami przydatne,czasami wręcz przeciwnie (vide Lucio)

Lubi proste i krótkie podania – zagranie dobre dla obrońców czy rygli defensywnych.Niech odbiorą piłkę i natychmiast oddadzą piłkę do najbliższego,lepiej wyszkolonego technicznie partnera.Rozważyć przy niskich atrybutach podania,technika,kreatywność

Próbuje podań otwierających drogę do bramki – przydatne dla rozgrywających,ofensywnych pomocników,czy ofensywnie usposobionych pivotów.Rozważyć przy wysokich atrybutach podania,kreatywność i technika

Unika prostopadłych podań – przeciwieństwo powyższego – jeśli pomocnik zalicza dużo niecelnych podań,ma niską kreatywność,słabe podania i kiepską technikę – wtedy warto go nauczyć tego zagrania

Strzela z dużą siłą – bardzo ważne zagranie.Zawodnik będzie uderzał piłkę najmocniej jak potrafi.Dobrze jest nauczyć DMFa czy obrońcę tego zagrania (uderzy zawsze na siłę),napastnika (kiedy chcemy wyhodować drugiego Batistutę czy Adriano) czy kogokolwiek innego – jednakże nie ma róży bez kolców – zawodnik może przestrzelić kiedy wystarczyło by tylko lekko dotknąć piłki…

Lubi plasowane strzały – popularne szczurki.Warto nauczyć takiego lisa pola karnego czy innego napastnika.Lekki mierzony strzał jest w niektórych przypadkach dużo skuteczniejszy niż mocna laga.Wysoka wartość atrybutu wykańczanie akcji wskazana

Próbuje mijać bramkarza – w sytuacji sam na sam piłkarz objeżdża bramkarza,dzięki czemu przeważnie kieruje piłkę do pustej bramki.Wskazana wysoka zwinność oraz duże przyspieszenie i szybkość

Gra na granicy spalonego – przydatne dla napastników.Inzaghi style.Gra w linii z obrońcami by urwać się w chwili podania.Świetne dla graczy,którzy nie grzeszą dużą szybkością – dzięki temu zyskują przewagę nad obrońcami już na starcie.Ważny atrybut – gra bez piłki.

Lubi lobować bramkarzy – nuff said.Wskazane wysokie wykończenie akcji

Odbiera piłkę wślizgami – przy wysokich wartościach odbioru – podstawa.Dobry wślizg jest w stanie zastopować każdego.Jednakże występuje ryzyko faulu lub bardzo zwinny zawodnik jest w stanie jednak uniknąć szarży…

Odbiera piłkę bez wślizgów – zawodnik nigdy nie odbierze piłki wślizgiem.Słaby odbiór u napastnika?Często łapie bezsensowne kartki?Naucz go tego zagrania

Często atakuje z piłką – zawodnik lubi atakować z piłką przy nodze.Ot taki C.Ronaldo czy Messi.Wysoki drybling,przyspieszenie,szybkość,zwinność ,równowaga czy siła wskazane.

Rzadko atakuje z piłką – przeciwieństwo powyższego.Warto rozważyć u wolnych zawodników z słabym dryblingiem.Poza tym można nauczyć tego zagrania obrońców czy defensywnych pomocników jeśli wykonują za dużo rajdów z piłką

Strzela z dystansu – świetne zagranie.Strzela z dużą siłą + strzela z dystansu + wysoki atrybut strzały z dystansu – podstawa u każdego defensywnego pomocnika klasy światowej i nie tylko.Bardzo przydatne na autobusy – zawsze coś może wpaść po rykoszecie

Próbuje strzałów z przewrotki – ot taka ciekawostka.Mięciel style.Wysokie atrybuty technika i błyskotliwość jak najbardziej pomocne

Mija przeciwnika przerzutem piłki – jeśli zawodnik jest szybki,ale słabo drybluje te zagranie sprawia,że nie bawi się w drybling tylko ‘bierze’ przeciwnika na szybkość.Bardzo przydatne u bocznych obrońców czy słabszych technicznie skrzydłowych

Unika gry słabszą nogą – przydatne jeśli zawodnika ma jedną nogę genialną,a drugą tylko się podpiera (Di Maria).Warto także nauczyć tego zagrania bramkarzy czy słabszych technicznie obrońców

Zagrywa długie piłki – przydatne u cofniętych rozgrywających,czasami u obrońców.Wysokie wartości atrybutów podania,technika i kreatywność wskazane

Przerzuca piłkę na drugie skrzydło – przydatne by przenieść ciężar gry w inny sektor boiska.Warto nauczyć bocznych obrońców i skrzydłowych

Spowalnia grę – zagranie bardziej negatywne niż pozytywne.Unikać w grze kontrami,może się przydać w ataku pozycyjnym

Strzela z pierwszej piłki – ważny atrybut gra z pierwszej piłki.Dość przydatne zagranie- zawodnik zamiast bawić się w przyjęcie po prostu uderza i nie daje czasu obrońcom na reakcję

Odgrywa z klepki – również przydatne.Pozwala zgubić krycie.Dobra gra pierwszej piłki nieodzowna

Dyktuje tempo gry – podstawa u rozgrywających.Zawodnik odpowiada z tempo akcji ofensywnych.Wysokie wartości atrybutów decyzje,podania,kreatywność wskazane

Schodzi do środka – zawodnik ze skrzydła łamie akcję schodząc do środka vide Messi.Przydatne dla zawodników z nogą odwrotną do strony,na której grają (wtedy łatwiej im oddać strzał czy zagrać prostopadłą piłkę)

Cofa się po piłkę – zawodnik szuka gry vide Rooney.Całkiem przydatne u ofensywnych pomocników czy cofniętych napastników

Gra przy linii – zawodnik trzyma się bocznych sektorów boiska by dośrodkować czy oddać partnerowi piłkę

Szuka podań zamiast okazji do strzałów – przydatne dla zawodników,którzy mają tragiczne wykończenie akcji czy strzały z dystansu.Nauczenie tego zagrania obrońców czy defensywnych pomocników nie jest złym pomysłem

Krótko kryje przeciwnika – zawodnik lubi być plastrem.Wysoki atrybut krycia,co oczywiste,ale i także przyspieszenia czy szybkości by np. taki Walcott nie urwał się przy pierwszym kontakcie z piłką

Gra tyłem dobrami – przydatne u odgrywających,wysoka siła wskazana

Potrafi wrzucać piłkę z autu w pole karne – nieodzowne u bocznych obrońców (najczęściej to oni wykonują auty),wysoka wartość atrybutu długie wrzuty wskazana

Następnym razem postaram się podpowiedzieć jak wyszkolić młodego zawodnika oraz wspomnę co nieco o scoutingu.

Awatar użytkownika
Minor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Minor » 22 lip 2011, 18:18

Rozpocząłem grać od nowa Malagą, nowym systemem, posprowadzałem przyszłych cracków (swoją drogą strasznie przepakowane są te raty, psują klimat imo) i przystąpiłem do sezonu. Jak na razie 12 miejsce, ale pomijając to mam takie pytanie - wrzuciłem dobrze zapowiadającego się zawodnika do drużyny u-19 (pomyślałem sobie, że genialnym pomysłem jest to żeby sobie grał co tydzień), jak bardzo się tam rozwinie w porównaniu do normalnego rozwoju?

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 22 lip 2011, 22:56

Idzie Sampdorią jak po maśle. Na trasnfery wydałem 4mln zł, a zarobiłem z nich 85 mln zł. Więc można powiedzieć, że jeszcze przed sezonem się osłabiłem. Kluczowe było ściągnięcie Suazo i Machedy(wypożyczenie).
Załączniki
Włoska Serie B (Informacje_ Tabela).png
Włoska Serie B (Informacje_ Tabela).png (146.63 KiB) Przejrzano 1443 razy

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 24 lip 2011, 19:05

Znudziła mnie już trochę stała gra Napoli i w sezonie 2019/2020 postanowiłem posprzedawać większość zawodników i odejść. Po 8 latach można powiedzieć, że tyle co ja zrobiłem dla nich żaden inny trener nie zrobi 8) 5 razy mistrzostwo Włoch, 6 razy puchar Włoch, 8 razy superpuchar Włoch, jedno zwycięstwo w LM i jedno w LE. Postanowiłem, że będę przechodził do innych klubów i żeby specjalnie się nie przywiązywać to po każdym zwycięstwie w lidze będę przechodził do innego klubu, żeby nie wpaść znowu w monotonię. Teraz padło na BVB która dość słabo przędzie - 13 miejsce w lidze, w ostatnich 8 latach nikłe sukcesy. Co ciekawe po rozsprzedaniu Napoli są jednym z najbogatszych klubów, za większość kluczowych zawodników dostałem sumę łączną 243 miliony więc nie jest źle 8) Warto dodać, że w roku 2019 tacy gracze jak Modric, Snejider, Lahm, Adebayor, Barrios są na wolnym transferze. Polacy w tej grze to niestety porażka. Jedynymi godnymi reprezentantami są Ireneusz Jeleń, Robert Lewandowski i Wojtek Szczęsny, reszta prezentuje tak denny poziom, że nie warto nawet ich obserwować. Polska Liga też niestety nie jest jakimś potentatem. Co ciekawe w tej grze po kilku sezonach upada 'hegemonia' wielkich klubów. W Anglii najczęściej wygrywa Everton bądź Blackburn bądź City. W Hiszpanii Sevilla bądź Valencia, we Włoszech Udine bądź Genoa.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 24 lip 2011, 19:39

Arwin pisze:Co ciekawe w tej grze po kilku sezonach upada 'hegemonia' wielkich klubów. W Anglii najczęściej wygrywa Everton bądź Blackburn bądź City. W Hiszpanii Sevilla bądź Valencia, we Włoszech Udine bądź Genoa.
To chyba tylko u Ciebie, grałem 17 sezonów Bostonem i mistrza zdobywał LFC, Chelsea, Man Utd lub City - nikt inny. W Hiszpanii tam coś od czasu Atletico wygrało i we Włoszech Napoli było dość dobre, choć i tak Inter i Milan dominowali. O Bundeslidze nawet nie będę mówił bo wiadomo, ale za to we Francji Grenoble brylowało(choć składu jakiegoś rewelacyjnego nie miało) - 5 razy mistrzostwo z rzędu.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 24 lip 2011, 21:56

Takie tam z mojej Borussi:
bab1.jpg
bab1.jpg (98.65 KiB) Przejrzano 1236 razy
bab2.jpg
bab2.jpg (151.7 KiB) Przejrzano 1237 razy
Babacar mistrzem świata w tej grze. W nastepnym sezonie liczę na to, ze poprawi wynik 44 bramek. W 2014 r. zdobyłem wszystko, Mistrzostwo Niemiec, puchar Niemiec, LM.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 24 lip 2011, 23:38

Na jakie wersji grasz :?: Bo słyszałem, że Babacar jest bez rewelacji na 11.3.0. Taktyka tez jest trochę dziwnie wygląda, o pozycji Marquinhos nie mówiąc.
Awansowałem Sampa do Serie A i teraz mam mocno okrojoną kadrę. Może być ciężko...

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 24 lip 2011, 23:47

Marquinhos tam grał bo inni byli po urlopach, poza tym to tylko sparing. Gram na wersji 11.3 gdzie Babacar jest mistrzem.

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 25 lip 2011, 18:44

Zacząłem jednak od nowa Valencią i staram się przerwać panowanie Barcy/Realu w lidze.
Załączam screen z LM z Chelsea 8)
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (43.14 KiB) Przejrzano 1064 razy

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 25 lip 2011, 19:24

Zacząłem drugi sezon Sampdorią od trzech zwycięstw. Z ciekawych transferów jakich dokonałem to Lukaku(40mln zł łącznie z bonusami), Ochoa (37mln zł), Jadson(28mln zł), Insua(10mlnzł), Gago i Macheda(obaj wypożyczeni).
Chciałem jeszcze zapytać użytkownika THEMANIEK jaki w tej grze jest Nastasic(młody Serb z Fiorentiny) :?:

edit: Mam konto na minusie(-15mln zł). Mogą być z tego jakieś negatywne skutki :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”