FMy - Strona 571

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 11 sie 2011, 11:38

Wrzucaj.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 12 sie 2011, 22:13

Skończyłem grę Dortmundem z powodu rynku transferowego. Nie chciało mi się grać klubem gdzie można piłkarza ściągać wartego max 80mln zł(20 mln euro).
Zostały 2 opcje: Milan(jeszcze nie wiem która łatka) bądź skończyć grać w FM 11 i poczekać na 12. Choć w 12 najprawdopodobniej dopiero w grudniu bo na jesieni wychodzi dużo ciekawych gier na X'a :D

Awatar użytkownika
Puzon93
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Puzon93 » 12 sie 2011, 22:59

Po co kończyć ? Nie lepiej urozmaicić sobie grę i np. ściągać zdolną młodzież lub inwestować w szkółki i bazę i grać wychowankami. Ja tam zawsze radziłem sobie z czasowym znudzeniem, szczególnie fajnie mi się grało gdy stawiałem na wychowanków w Legii :wink:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 14 sie 2011, 9:46

Pomóżcie...

Wczoraj gdy próbowałem odpalić FM'a wyskoczył błąd, że nie mam pliku steam_api.dll i gra się nie włącza. Możecie sprawdzić, w którym miejscu macie ten plik? Bo nie wiem gdzie go wrzucić. Thx from the mountain.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8405

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 sie 2011, 11:17

Poszukałem, znalazłem. Pliczek powinien być w (.../Steam/steamapps/common/Football Manager 2011), w głównym folderze gry (tzn. w steamie, bo gra tam się instaluje). Zuploadowałem Ci ten pliczek, możesz sobie go teraz pobrać i wrzucić tam gdzie być powinien :wink:
http://hotfile.com/dl/126766974/d0e4ebc ... i.dll.html

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 14 sie 2011, 11:47

Dzięki za zaangażowanie Piotrze.

Okazuje się, że plik jest na miejscu :D Więc nie mam pojęcia o co mu chodzi. No nic zrobię reinstalkę, bo w necie nic nie mogę na ten temat znaleźć.

Pomogło :)

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 sie 2011, 12:08

Spoko, miłej gry :wink:
PS,
Ściągnąłem Twoją taktykę, żeby sprawdzić jak wygląda to w praktyce. Dałem asystentowi (zagrałem Barcą, żeby było miarodajnie), przez pół sezonu miałem posiadanie na poziomie 55-65%, niby nie jest źle, ale podań rozgrywający wymieniał ok. 35-40.
Ja lubię się utrzymywać przy piłce, ale zazwyczaj zmniejszam tempo, zmniejszam mentalność (rzadziej idą pod bramkę, więcej gry w środku), ograniczam swobodę taktyczną (dzięki temu częściej mnie słuchają), ograniczam dośrodkowania, jeśli nie mam bydlaka w ataku, dodatkowo mało strzałów, krótkie podania, wąskie pole gry. Jak się moi przyzwyczają, to do 70% posiadania dochodzę :wink:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 14 sie 2011, 12:28

Ja Barceloną na tej samej taktyce nabijałem Xavim po 130 podań co mecz, posiadanie powyżej 70% chyba w każdym meczu. Takie rezultaty miałem już gdzieś po 5 kolejkach ligowych. Grasz na łatce 11.3?

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 sie 2011, 12:44

BarcaQzYN pisze:Grasz na łatce 11.3?
Tak.
Być może było to spowodowane kilkoma czynnikami, np. tym, że to asystent prowadził zespół, gdy byłem na urlopie i mógł coś zmieniać w czasie meczu, po drugie, jako nieznany trener i w dodatku z Polski, mogłem nie dotrzeć do zespołu. Zauważyłem, że znacznie lepiej łapią moją taktykę, gdy mnie szanują i, co naturalne, znam ich język. Dalszych testów nie przeprowadzałem, ale myślę, że wkrótce dogłębnie ją przeanalizuję w praktyce, nie będąc na urlopie :wink:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 14 sie 2011, 12:59

Może jeszcze dlatego, że trochę tę taktykę zmodyfikowałem w Lechu od czasu kiedy grałem na niej Barcą. Zaraz odgrzebię tamtą wersję bo mam ją zapisaną i wrzucę. Poza tym asystent mógł u Ciebie całkowicie pozmieniać pozycje piłkarzy na boisku, w tej taktyce Leo ma grać na środku ofensywy np. A może w ogóle zmieniał taktykę na mecze? :D spróbuj sam na niej pograć :)

EDIT:
Spróbuj tego :)
http://hotfile.com/dl/126781479/3c2931a ... ).tac.html

LiverpoolForever
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LiverpoolForever » 15 sie 2011, 8:50

Mam parę pytań do doświadczonych i znających się na rzeczy graczy ;)

Jestem w trakcie rozgrywania trzeciego sezonu Liverpoolem,w pierwszym sezonie zdobyłem wicemistrzostwo,w drugim mistrzostwo i Puchar Anglii,grałem też w finale Pucharu Ligi przegranym z Chelsea i finale Ligi Mistrzów przegranym z Lyonem.

Generalnie jestem zadowolony z wyników osiaganych przez mój zespół,ale jest kilka problemów które chciałbym wyeliminować.Moi piłkarze mają tendencję do olewania słabeuszy,ostatnio zdarzyło mi się pokonać Arsenal 4-0(który został mistrzem w 1 sezonie) by następnie męczyć się z Wolves.

Kiepska gra ze słabymi zespołami na przestrzeni 3 sezonów często się powtarza(chociaż i tak zauważyłem poprawe),zauważyłem,że jeśli moi piłkarze przechodzą obok meczu w pierwszej połowie to wyładowie na nich złości podczas rozmowy motywacyjnej w przerwie powoduje,że zwykle wygrywaja,ale czasami zdarza się,że jakiś zawodnik jest z tego powodu niezadowolony i przez jakiś czas ma bardzo niskie morale.Nie wiem w jaki sposób sprawić by bardziej mobilizowali się na mecze z zespołami w których są wyraźnym faworytem,na konferencjach prasowych przed meczem zwykle staram się nie wywierać na nich presji,może tu tkwi jakiś bład?Miał ktoś z Was podobny problem i wie jak go wyeliminować?

Kolejnym problemem jest to,że co jakiś czas przychodzi do mnie zawodnik który w prywatnej rozmowie wyraża niezadowolenie z powodu ‘braku dyscypliny panującej w klubie” i przez to potrafi nawet zażądać wystawienia na listę transferową! Tak było w przypadku Torresa,Fabio Aurelio i kogoś jeszcze,a czasem zdarzało się,że w tym samym czasie nawet 4-5 zawodników miało ten sam problem tylko nie każdy reagował tak gwałtowanie,ograniczało się to do b.niskich morali tych zawodników,a po zakończeniu sezonu pojawiał się komunikat w którym piłkarz mówił.ze wyjaśnił sobie ze mną spory i jest ok,ale mam wrażenie,że ta sytuacja powtarza się niezależnie od moich działań i niekorzystnie odbija się na atmosferze w trakcie sezonu.Niektórzy obrażają się do tego stopnia,że nawet nie chcą podejmować prywatnej rozmowy ze mną.Nie mam pojęcia z czego to wynika,a bardzo mi zależy żeby w końcu raz na zawsze się tego pozbyć.

Kilka razy zdarzyło się,że ustawiałem jakiś piłkarzy na nienaturalnych pozycjach przez jakiś czas,zwykle było to wymuszone kontuzjami innych zawodników a wtedy asystent sugerował mi abym zaczął szkolić danego zawodnika do gry na tej pozycji bo kiepsko sobie tam radzi na co się zgadzałem,potem gdy kontuzjowany zawodnik wracał do gry to jego zastępca wyrażał niezadowolenie z powodu zbyt dużych obciążeń treningowych i odbija się to na jego kondycji w trakcie sezonu,mam Coentrao który w przerwie meczu potrafi mieć ok. 60% kondycji podczas gdy reszta zespołu ma ok. 80 i jest jednym z piłkarzy których dotyczy ten problem,a to wymusza na mnie częste rotacje w składzie na tej pozycji.Patrzyłem na treningi,ale tam są jakieś ogólne programy dla zawodników i nawet nie było wszystkich na liście więc nie wiem co zrobić żeby te obciążenia trochę zmniejszyć.

Nie wiem czy Wy też tak macie,ale u mnie sposób przeprowadzania transferów jest co najmniej dziwny.W pierwszym sezonie nie miałem w ogóle pieniędzy na transfery wiec grałem tym co było,wiosną w klub zainwestował nowy akcjonariusz który udostępnił mi duże środki na wzmocnienia,ale zanim do tego doszło zimą szukałem napastnika bo Torres miał długi przestój w strzelaniu,N’Gog się nie nadawał,Kuyt nawet dawał radę ale wolałem grać nim na jego naturalnej pozycji.Sprzedałem kogoś żeby pozyskać fundusze i nagle Wolfsburg zaproponował mi kupno Dzeko którego miałem na liście życzeń za 9 mln Ł (tyle był wtedy wart) tłumacząc się szukaniem oszczędności.Dzeko zgodził się na 80 tys Ł/tyg ale ostatecznie do transferu nie doszło,bo zarząd stwierdził,że nie mam wystarczających funduszy na ten transfer.Musiałem czekać do lata gdy już miałem kasę od nowego prezesa,wtedy wróciłem z identyczna ofertą po Dzeko,a Woflsburg zażądał nagle ponad 40 mln Ł!Po ostatecznych negocjacjach zgodzili się na 25 plus klauzule,ale Dzeko który zimą akceptował 80 k/tyg nagle zażadał 200 k,a po negocjacjach zszedł na ok. 150 więc odpuściłem.
Potem dogadałem się z Realem w sprawie Benzemy który zażadał 300 k/tyg(po negocjacjach zszedł do 250),Adebayor zażądał 250 k,a po negocjacjach zszedł na 185.Odpuściłem sobie ich w trosce o budżet płacowy.Czas mijał a ja nadal byłem bez napastnika więc w końcu zdesperowany pod koniec okienka złożyłem ofertę za Abela Hernandeza z Palermo który strzelił w lidze około 20 bramek.Zaproponowałem 20 mln bo na tyle wycenił go scout,Palermo żadało 35 mln,więc znów zacząłem rozglądać się za kimś innym,ale gdy nie było lepszej opcji to w końcu złożyłem ofertę na 30 mln a Palermo zażądało 45 mln.Rozumiem,że pod koniec okienka cena rośnie,ale bez przesady.W końcu dałem 35 z klauzulą i go kupiłem,a nagle 2 dni poźniej MC składa mi ofertę kupna Balotellego którym byłem wcześniej zainteresowany za 9 mln Ł.Nie potrzebowałem już tak koniecznie kolejnego napastnika,ale okazja była dobra więc jego też kupiłem.Czy Wy też tak macie,że niektóre kluby oferują Wam swoich najlepszych piłkarzy po okazyjnych cenach tak jak Wolfsburg zimą i City latem(Arsenal kupił Coentrao za 6 mln,MU Fellaniego za 6,Zenit Ganso za 10),a inne zawyżają wartość swoich zawodników do granic absurdu(Lille zażadało 61 mln Ł za Hazarda,Milan 62 za Pato,Inter nawet nie chciał podjąć negocjacji po złożeniu 30 milionowej oferty za Santona,podobnie Fiorentina nawet nie chciała ze mną gadać gdy złożyłem ofertę 24 mln Ł za Ljajica).Jestem ciekaw Waszego zdania.

Za pomoc i wszystkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny ;)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 15 sie 2011, 11:49

LiverpoolForever pisze:Kiepska gra ze słabymi zespołami na przestrzeni 3 sezonów często się powtarza(chociaż i tak zauważyłem poprawe),zauważyłem,że jeśli moi piłkarze przechodzą obok meczu w pierwszej połowie to wyładowie na nich złości podczas rozmowy motywacyjnej w przerwie powoduje,że zwykle wygrywaja,ale czasami zdarza się,że jakiś zawodnik jest z tego powodu niezadowolony i przez jakiś czas ma bardzo niskie morale.Nie wiem w jaki sposób sprawić by bardziej mobilizowali się na mecze z zespołami w których są wyraźnym faworytem,na konferencjach prasowych przed meczem zwykle staram się nie wywierać na nich presji,może tu tkwi jakiś bład?Miał ktoś z Was podobny problem i wie jak go wyeliminować?
U siebie ze słabymi dawaj że oczekujesz wygranej, na wyjazdach że mogą wygrać plus jeśli przeciwnik ma serię kilku meczy bez wygranej to też że oczekujesz. Jeśli z lepszymi jest ok to bym nic nie ruszał, chociaż ja uwielbiam dawać 'życzę szczęścia'. Zwykle asystent potem mi wmawia że jest zadowolony z naszej postawy z silniejszymi rywalami, chociaż to też zależy od ukrytych atrybutów grajków.
LiverpoolForever pisze:Kolejnym problemem jest to,że co jakiś czas przychodzi do mnie zawodnik który w prywatnej rozmowie wyraża niezadowolenie z powodu ‘braku dyscypliny panującej w klubie” i przez to potrafi nawet zażądać wystawienia na listę transferową! Tak było w przypadku Torresa,Fabio Aurelio i kogoś jeszcze,a czasem zdarzało się,że w tym samym czasie nawet 4-5 zawodników miało ten sam problem tylko nie każdy reagował tak gwałtowanie,ograniczało się to do b.niskich morali tych zawodników,a po zakończeniu sezonu pojawiał się komunikat w którym piłkarz mówił.ze wyjaśnił sobie ze mną spory i jest ok,ale mam wrażenie,że ta sytuacja powtarza się niezależnie od moich działań i niekorzystnie odbija się na atmosferze w trakcie sezonu.Niektórzy obrażają się do tego stopnia,że nawet nie chcą podejmować prywatnej rozmowy ze mną.Nie mam pojęcia z czego to wynika,a bardzo mi zależy żeby w końcu raz na zawsze się tego pozbyć.
Karz graczy. Po czerwonej kartce z dwóch żółtych słowne upomnienie, po bezpośredniej tydzień bez pensji, po występie z notą około 6 w interakcji karz oficjalnym upomnieniem, poniżej 6 tydzień bez pensji. Czasem kogoś można tym wkurzyć i chce odejść, ale reszta jest zadowolona i się nie buntuje. W prywatnej rozmowie pochwała za ostatni mecz czy za formę podnosi tylko morale zawodnika, plus ma jakiś tam wpływ że szybciej doda Cię do ulubionych osób.

LiverpoolForever pisze:Kilka razy zdarzyło się,że ustawiałem jakiś piłkarzy na nienaturalnych pozycjach przez jakiś czas,zwykle było to wymuszone kontuzjami innych zawodników a wtedy asystent sugerował mi abym zaczął szkolić danego zawodnika do gry na tej pozycji bo kiepsko sobie tam radzi na co się zgadzałem,potem gdy kontuzjowany zawodnik wracał do gry to jego zastępca wyrażał niezadowolenie z powodu zbyt dużych obciążeń treningowych i odbija się to na jego kondycji w trakcie sezonu,mam Coentrao który w przerwie meczu potrafi mieć ok. 60% kondycji podczas gdy reszta zespołu ma ok. 80 i jest jednym z piłkarzy których dotyczy ten problem,a to wymusza na mnie częste rotacje w składzie na tej pozycji.Patrzyłem na treningi,ale tam są jakieś ogólne programy dla zawodników i nawet nie było wszystkich na liście więc nie wiem co zrobić żeby te obciążenia trochę zmniejszyć.
Jak wchodzisz w zawodnika to na górze masz zakładkę trening. Tam możesz odznaczyć mu naukę na nowej pozycji czy naukę indywidualnego treningu jakiejś cechy. Poza tym treningi ustaw własne bo te standardowe są o kant dupy rozbić, ba czasami nawet spowalniają rozwój grajków. Inna sprawa, że jak ktoś ma problemy to możesz w indywidualnym poleceniu nakazać mu trening wytrzymałości. Luzować graczy jeszcze możesz poprzez zmniejszenie treningu przedmeczowego.
LiverpoolForever pisze:Nie wiem czy Wy też tak macie,ale u mnie sposób przeprowadzania transferów jest co najmniej dziwny.W pierwszym sezonie nie miałem w ogóle pieniędzy na transfery wiec grałem tym co było,wiosną w klub zainwestował nowy akcjonariusz który udostępnił mi duże środki na wzmocnienia,ale zanim do tego doszło zimą szukałem napastnika bo Torres miał długi przestój w strzelaniu,N’Gog się nie nadawał,Kuyt nawet dawał radę ale wolałem grać nim na jego naturalnej pozycji.Sprzedałem kogoś żeby pozyskać fundusze i nagle Wolfsburg zaproponował mi kupno Dzeko którego miałem na liście życzeń za 9 mln Ł (tyle był wtedy wart) tłumacząc się szukaniem oszczędności.Dzeko zgodził się na 80 tys Ł/tyg ale ostatecznie do transferu nie doszło,bo zarząd stwierdził,że nie mam wystarczających funduszy na ten transfer.Musiałem czekać do lata gdy już miałem kasę od nowego prezesa,wtedy wróciłem z identyczna ofertą po Dzeko,a Woflsburg zażądał nagle ponad 40 mln Ł!Po ostatecznych negocjacjach zgodzili się na 25 plus klauzule,ale Dzeko który zimą akceptował 80 k/tyg nagle zażadał 200 k,a po negocjacjach zszedł na ok. 150 więc odpuściłem.
Takie kwiatki się zdarzały na podstawowej wersji gry, bez łatek. Proponuję ściągnąć sobie 11.3 z pierwszej lepszej strony o FM.
Pamiętam jak na niej grałem to 3/4 zawodników których miałem obserwowanych przez skautów było potem proponowanych przez kluby (zwykle podczas nowych negocjacji kontraktowych). Sprawa jednak z Dzeko prosta, nie podobało mu się, chciał odejść, klub wystawia go po cenie rynkowej, jako że nie przeszedł i został to mu przeszło i mu się dalej w klubie podoba. Ja np. jak mam w klubie kogoś kto chce odejść do 'większego klubu', a jest dla mnie ważny to daję mu opcję że pozwolę mu odejść po sezonie. W 99% przypadków po kilku tygodniach zawodnicy chcą zostać bo dobrze czuję się w klubie.

LiverpoolForever
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LiverpoolForever » 15 sie 2011, 14:32

Wielkie dzięki Sammyy,na pewno wypróbuje wszystkie rady jakich mi tu udzieliłes :)
Ta najnowsza łatka nie wpłynie na moja obecną grę,tzn.nadal będę mógł grać na tym samym pliku?

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 15 sie 2011, 19:41

LiverpoolForever pisze:Ta najnowsza łatka nie wpłynie na moja obecną grę,tzn.nadal będę mógł grać na tym samym pliku?
Spokojnie, nie wpłynie. Nowa łatka dodaje uaktualnienie, ale dopiero przy rozpoczęciu nowej gry, w Twoim przypadku spowoduje to tylko zmiany w kodzie, czyli właśnie poprawę błędów, bez zmian w składach :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”