AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1150

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Realista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista » 11 sie 2011, 12:19

mete pisze:Fiorentina w tym sezonie nie sprzeda Jovetica a my nawet nie jesteśmy z nim łączeni. Chłopak jest po kontuzji, więc cena jego karty spadła. Viola prawdopodobnie straci Vargasa, Montolivo i Gilardino, więc JoJo nie puszczą. On ma taki talent, że za rok czy dwa jego cena może pójść na pułap Pastore, więc totalnym idiotyzmem byłoby w przypadku braci Della Valle sprzedanie go teraz. Zresztą Jovetic mógł do nas trafić zanim przeszedł do Fiorentiny, ale miejsca dla gracza z poza UE zostało użyte na...Digao.
Fiorentina popada w przeciętność, Jovetic długo tam nie pogra moim zdaniem. Podobnie zresztą jak Ljajic.

Po prostu byłem ciekaw, czy jesteście z nim łączeni, Mazur o nim wspominał, a to by była świetna opcja dla Milanu. Witsel był do wzięcia za parę milionów ojro. Griezmann z Sociedad który spokojnie jest w stanie grać na pozycji ofensywnego pomocnika też w okolicach 10-12 milionów euro. Na pewno utalentowanych zawodników nie brakuje i niekoniecznie trzeba wydawać kupę kasy na Hamsików i jemu podobnych. Kupno Kaki to będzie duży krok w tył.
mete pisze:Dlatego pisałem, że transfer Aquilaniego czy Montolivo będzie cholernym rozczarowaniem spowodowanym głupimi zapowiedziami.. Nie jestem entuzjastą wydawania takich pieniędzy jak City czy PSG, ale uważam, że powinniśmy mieć stały budżet na transfery i nie liczyć na to co nam się uda zebrać z pańskiego stołu. W tym okienku Napoli, Juve czy Roma pokazały, że włoskie kluby stać na wzmocnienia. Z tego co niedawno czytałem to bodajże od 2007 roku różnica między kwotą wydaną na transfery a zarobioną na sprzedażach wynosi 9 mln...
Akurat Roma dla mnie się za bardzo nie wzmocniła, na dziś Menez&Vucinic gorsi od Krkica i Lameli na pewno nie są, obrona na papierze wygląda słabiej (jak naprawdę będzie to nie iwem, rok temu Roma miała straszne problemy w defensywie)... No ale zobaczymy, co da zmiana trenera i przebudowa składu, tak w ogóle jeszcze okno transferowe się nie skończyło.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 sie 2011, 12:22

Po prostu byłem ciekaw, czy jesteście z nim łączeni, Mazur o nim wspominał, a to by była świetna opcja dla Milanu. Witsel był do wzięcia za parę milionów ojro. Griezmann z Sociedad który spokojnie jest w stanie grać na pozycji ofensywnego pomocnika też w okolicach 10-12 milionów euro. Na pewno utalentowanych zawodników nie brakuje i niekoniecznie trzeba wydawać kupę kasy na Hamsików i jemu podobnych. Kupno Kaki to będzie duży krok w tył.
Tylko u nas jest taki problem, że te droższe transfery musi zaakceptować Berlusconi. A on raczej na mało znanych graczy pieniędzy nie daje. Witsel był dogadany, ale Silvio nie dał zielonego światła a w patrząc na to jak nasza pomoc wygląda i co będzie za rok taki transfer byłby na wagę złota.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 sie 2011, 12:25

Montolivo już gra drugi z rzędu dobry mecz w kadrze i to na pozycji ofensywnego pomocnika. Aquilani natomiast jest bardzo chwalony za występy w meczach przedsezonowych.
Co za rekomendacja, to zasługi na miarę oczekiwań pod kątem Mr X. :lol:
Montolivo-Aquilani - każdy z nich jest lepszym zawodnikiem od Gattuso,który w sparingach i super pucharze nic nie pokazał,bo co miał pokazać oprócz biegania?
?!
ale jak dla Mnie ten piłkarz,to typowa "połówka" czyli pół zawodnika na boisku.Jego rolą jest robienie atmosfery i trzymanie szatni - ok.
?!?!
Ty wiesz, kto to jest Gattuso? Widziałeś go kiedyś w grze, prawda?
Z tego co wiem większość kibiców nie ma nic za złe Kace.
Patrząc na nastroje na włoskich forach - ma, i to to samo, co jest w Polsce głównym zarzutem pod jego adresem: ciągłe podnoszenie płacy, pazerność. Transfer do Realu jako zarzut pojawia się tylko przy ekstremalnych przypadkach.
Dlatego pisałem, że transfer Aquilaniego czy Montolivo będzie cholernym rozczarowaniem spowodowanym głupimi zapowiedziami..
To prawda - pół roku temu na tę dwójkę bym nie narzekał, teraz będzie trochę przykro. Niemniej dalej wierzę, że Milan jest w stanie zdobyć się na duży wysiłek ekonomiczny i nas zaskoczyć transferem.
ten Jovetić o którymś kiedyś pisałeś to realna opcja?
Nikt go dziś nie ściągnie z dwóch przyczyn - Viola go nie sprzeda oddając Montolivo i Vargasa, a nikt go nie kupi po takim urazie i bez ogrania w Serie A. Ale za pół roku już zacznę odliczać czas do odejścia Czarnogórca. Szkoda tylko, że za rok będzie rewolucja Milanu w pomocy i ściągnięcie takiego ofensywnego pomocnika przerośnie raczej możliwości finansowe Milanu.
Znow grajac nic wielkiego ego bedzie wam podpowiedac ze juz drapiecie po jajkach Barcelone czy Manchester
Oszczędź liczby mnogiej, nikt poważny w tym temacie takich haseł nie powtarza, liczba mnoga jest więc całkowicie nieuzasadniona. Rozsądni kibice widzą, w jakim miejscu jest Milan, a także to, że nawet z dwójką włoskich pomocników walka w lidze nawet będzie zażarta, a LM to przecież dużo wyższy poziom. Milan jest faworytem, ale na pewno nie bardziej zdecydowanym niż zeszłoroczny Inter. Wszystko się rozstrzygnie po pierwszych kolejkach - rok temu Allegri spisywał się na tyle słabo, że pokonał nas nawet Juventus na San Siro, dopiero od grudnia drużyna zaczęła grać tak, jak powinna. Jeśli teraz zacznie tak grać od sierpnia i nie będzie miała takich wpadek, to pewnie pod koniec roku będzie można mówić o byciu zdecydowanym faworytem. Prędzej zlekceważyłbym Juventus czy Romę niż Inter, względem którego po Superpucharze mam spore oczekiwania.
To nawet dobrze, bo akurat tam potrzebujecie duzo swiezosci, ale co planujecie?
Wygasa kontrakt trzem graczom doświadczonym - Ambrosiniemu, Gattuso i Van Bommelowi. Wydaje mi się, że rzucona gdzieś w sieci teoria o odejściu jednego z dwójki Ambro/Van Bommel, którego zastąpi Strasser. Za Gattuso dołączy do zespołu ktoś klasy Calvano - młody gniewny z pomocy.
Ta rewolucja wcale taka straszna być nie musi. Potrzeba sześciu graczy + zdolnych juniorów. Boateng, Van Bommel, Strasser, Flamini, jakiś nowy rozgrywający na półlewego pomocnika i ktoś nowy. Jeśli dobrze rozwiąże się sytuacja Strassera i Flaminiego, to Milanowi będzie trzeba jednego pomocnika do pomocy. Jeśli ściągniemy Aquilaniego już teraz, to on z Montolivo załata lewą stronę, Boateng z Flaminim prawą, a Van Bommel i Strasser pozycję defensywnego pomocnika. Jako narybek spokojnie mogą być Calvano i Merkel. Ale pewnie ktoś wysokiej klasy do klubu i tak trafi.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 sie 2011, 12:33

Co do rewolucji w pomocy to po sezonie kończą się kontrakty Nocerino i De Rossiemu. A wcale nie jestem przekonany, że ten drugi przedłuży kontrakt, więc może być o niego zażarta walka. Jeżeli będzie chciał zostać we Włoszech to będziemy mieli szansę. Natomiast w przypadku rozważania ofert z zagranicy odpadamy od razu.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 sie 2011, 12:41

Na pewno trzeba będzie się przyjrzeć komu kończą się kontrakty z innych klubów.
Obrońcy: Astori*, Canini, Chivu ( :wink: ), Basta, Coda, Bovo;
Pomocnicy: Cossu, Biondini, De Rossi, Muntari ( :wink: ), Nocerino;
*Nie wiem, czy w trakcie urlopu nie umknęły mi informacje na temat aktualnego statusu Astoriego.

To ci ciekawsi gracze, którzy są w zasięgu Milanu - bo Maicona czy Lucio nie ma sensu wymieniać. Wiadomo, że Cagliari nie zgodzi się utracić dwóch swoich podstawowych obrońców w jednym sezonie, niemniej jeden z nich (lub Bovo/Coda dodatkowo za Bonerę i Yepesa) i dwóch pomocników z trójki Biondini, Nocerino, De Rossi to byłyby fantastyczne ruchy. Ale wygląda to trochę zbyt wirtualnie, bo dwójka z graczy reprezentacyjnych raczej na raz nie dołączy do klubu, by obaj mieli walczyć o pierwszy skład, gdy mają takie umiejętności.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 sie 2011, 12:46

Chivu to od ostatnich dwóch derbów pracuje nad przenosinami do Milanu :D

Jeszcze z tego co wiem kontrakty kończą się Isli i Handanovicowi (o ile się coś nie zmieniło) no i Montolivo. Natomiast Astori wraz z całkowitymi przenosinami do Cagliari podpisał nowy kontrakt, ale głowy nie dam sobie uciąć.

Handanovic(Amelia), Canini(Yepes), Isla(Zambrotta), De Rossi(Bommel), Nocerino(Gattuso), Montolivo(Seedorf) - darmowa rewolucja, ale to musiałby być cud.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 11 sie 2011, 12:53

Trochę przesadzacie z tą siłą Napoli. Pamiętajcie, że czeka ich Liga Mistrzów, za co zapłacą zapewne tak jak zapłacił Tottenham. Nie upatrywałbym w nich jednego z zespołów które będą na podium po sezonie. Milan na 100%, Inter na 60%. Poza nimi raczej Roma. Ale szczerze mówiąc już prędzej Lazio, czy Juve niż Napoli.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 sie 2011, 12:54

Napoli nie dość, że było silne to wzmocnili się tam gdzie tego wymagali. W lidze mistrzów będą grać co nie zmienia faktu, że we Włoszech będą mocni. Porównanie do Tottenhamu nie ma sensu. Zupełna inna sytuacja i siła ligi.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 sie 2011, 12:55

Wg. transfermarkt.de Handanović i Isla mają kontrakty odpowiednio do 2016 i 2015 roku. Plus po obu w razie wygasającego kontraktu pojawiłyby się takie kolejki, że nie mielibyśmy żadnych szans na nich. Jeśli ściągać graczy za free, to albo po wielkich sukcesach (Flamini), albo z Włoch, którzy we Włoszech chcą pozostać.
Na pozycję ofensywnego pomocnika nie wydaje mi się, by potrzebny był zaraz nowy gracz. Odejdzie Seedorf, ale zostanie Robinho i El Shaarawy. I Verdi w Torino - wydaje mi się, a głęboko w to wierzę, że rozwój jednego z tych graczy załata nam tę pozycję na lata. Patrząc na grę młodych Włochów prędzej uwierzę w eksplozję talentu tej dwójki, niż podzielenie losu Di Gennaro przez obu. A przecież jest jeszcze Boateng, którego jednak Allegri jako jedyny w towarzystwie Milanistów widzi na trequartiście. ;) Nie wierzę też w Montolivo na tej pozycji. Niech sobie tak gra w reprezentacji (Pirlo też zachwycał jako ofensywny pomocnik za Lippiego), w Milanie czeka na niego pozycja Seedorfa z zeszłego sezonu.
Obawiam się, że za rok będzie trzeba dwóch środkowych obrońców, a po Albertazzim w Getafe nie spodziewam się wiele dobrego. Sam Canini problemów nie załata, skoro możemy zostać z dwójką środkowych + Bonera za rok.
Natomiast do pomocy dzięki uniwersalności Boatenga przy zostawieniu jednego z weteranów za rok wydaje mi się, że jeden transfer załata problem. Ale De Rossi na ten moment nie mieści mi się w głowie.

Awatar użytkownika
Realista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista » 11 sie 2011, 12:59

mete pisze:Tylko u nas jest taki problem, że te droższe transfery musi zaakceptować Berlusconi. A on raczej na mało znanych graczy pieniędzy nie daje. Witsel był dogadany, ale Silvio nie dał zielonego światła a w patrząc na to jak nasza pomoc wygląda i co będzie za rok taki transfer byłby na wagę złota.
Trochę frajerstwo ze strony Milanu - Benfica dała za Witsela 6,5 milionów euro, zawodnik warty dwa, trzy razy tyle. Praktycznie transfer bez żadnego ryzyka, tym bardziej mnie to dziwi.

Co do transferu Kaki jeszcze, to zaczynają się pojawiać plotki o zainteresowaniu Realu ofensywnym pomocnikiem, a takowego Real sprowadzi właśnie w wypadku odejścia Brazylijczyka.

Handanović niedawno przedłużył kontrakt.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 sie 2011, 13:00

Trochę frajerstwo ze strony Milanu - Benfica dała za Witsela 6,5 milionów euro, zawodnik warty dwa, trzy razy tyle. Praktycznie transfer bez żadnego ryzyka, tym bardziej mnie to dziwi.
Z tym, że Standard od nas za Axela chciał prawie 15 mln. Wielki klub zawsze będzie musiał płacić więcej niż ten troszkę słabszy.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 sie 2011, 13:02

Tylko tu nie chodziło o to, czy Milan stać, bo nawet tę zawyżoną kwotę by Milan wyłożył, gdyby był naprawdę zdeterminowany, tylko o to, gdzie miałby grać Witsel. On pewnie oczekiwał pewnego placu gry, bo jest w takim wieku, plus ma specyficzny charakter - a w pomocy Milanu na ten moment musiałby rywalizować z Boatengiem, Van Bommelem, Ambrosini, Flaminim... Gdyby odchodził za rok, to pewnie by wylądował w Milanie, jeśli nie pojawiły się jakieś kwestie piłkarskie, o których nie wiemy.

Awatar użytkownika
Realista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista » 11 sie 2011, 13:15

mete pisze:
Z tym, że Standard od nas za Axela chciał prawie 15 mln. Wielki klub zawsze będzie musiał płacić więcej niż ten troszkę słabszy.
Oczywista oczywistość, miałem o tym wspomnieć. Skończyłoby się pewnie na kwocie około 10 milionów, Witsel był chyba na ostatnim roku kontraktu, skoro tak tanio poszedł. Benfica w normalnych okolicznościach nie miałaby prawa rywalizować z Milanem o takiego zawodnika, za bardzo ceny Belga też by nie podnosiła.

Wilmore, Witsel to zawodnik o dużo większym na dziś potencjale od wymienionych przez ciebie zawodników i na dziś chyba nie gorszych umiejętnościach, kwestia tego, jak szybko zaaklimatyzowałby się we Włoszech. Zresztą mete pisał, że zarząd był problemem w tym transferze.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 11 sie 2011, 13:20

Wilmore, Witsel to zawodnik o dużo większym na dziś potencjale od wymienionych przez ciebie zawodników
Dużo większy potencjał od Van Bommela czy Gattuso to ma Essien czy Cambiasso. Jakoś nie wydaje mi się, by Witsel się choć do nich zbliżał.
Byłem za transferem Belga do klubu, ale nie róbmy z niego teraz jakiegoś brakującego ogniwa pomocy Milanu. Nie dołączył do nas, bo na dziś mamy w zespole lepszych piłkarzy. A że za rok mieć nie będziemy? Znajdą się inni.
Zresztą mete pisał, że zarząd był problemem w tym transferze.
Mylisz. Mete napisał o cenie, a Ty piszesz o zarządzie. Zarząd może być przeszkodą przy podchodach po Sneijdera. Ze Standardem łączą Milan bardzo ciepłe i przyjazne relacje, po prostu chcieli uzyskać większą kwotę. Gdyby Milan zaproponował więcej od Benfici, to by do nas gracz dołączył, ale Milan tego nie chciał.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 sie 2011, 13:23

Mylisz. Mete napisał o cenie, a Ty piszesz o zarządzie. Zarząd może być przeszkodą przy podchodach po Sneijdera. Ze Standardem łączą Milan bardzo ciepłe i przyjazne relacje, po prostu chcieli uzyskać większą kwotę. Gdyby Milan zaproponował więcej od Benfici, to by do nas gracz dołączył, ale Milan tego nie chciał.
Berlusconi zablokował ten transfer. Po upadku rozmów Galliani powiedział, że według Silvio nie jest to piłkarz na miarę jego prezentu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”