El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 193

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2439
Kontakt:

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 sie 2011, 18:34

Ja tam nie mogę się już doczekać. Nie jest to może taka sytuacja, że do tego meczu czas odliczałem od tygodnia, ale od dzisiejszego popołudnia zaczęło się to wyjątkowe uczucie oczekiwania na coś jeszcze bardziej wyjątkowego. Bo Gran Derbi nadal jest czymś szczególnym, nawet jeśli kilka miesięcy temu były aż cztery w krótkim odstępie czasu. To nie ma znaczenia. Zauważyłem, że dość powszechne jest wracanie do tamtego czteropaku, ale to chyba nie ma większego sensu. Nastawiłem się na to, że ten dwumecz będzie zupełnie inny. Że Real zagra w nim trochę inaczej, że właśnie teraz może sobie pozwolić na coś więcej niż, czekanie, karcenie i znowu czekanie za swoją podwójną strefą obronną. Jakby to filozof czapi powiedział, może sobie pozwolić na grę w piłkę. Rzecz jasna z odpowiednią nutą ostrożności i szacunku, ale jednak. Może to naiwne, ale jak teraz sobie na to nie pozwoli, to nie zrobi już tego w Gran Derbi nigdy. To już nie jest pierwszy sezon Mou, to jest już drugi sezon Mou. Zmienia to tyle, że trzeba przekonać się na czym się stoi właśnie w tym dwumeczu. Lepszej okazji nie będzie. Barcelona to nadal Barcelona, nie podoba mi się budowanie atmosfery próbującej umniejszyć jej siłę. Nawet jeśli w ich brakach w przygotowaniu jest odrobina prawdy, to powtarzanie tego jest im wyjątkowo na rękę, a choć tamtego meczu nie oglądałem, z MU przegrali minimalnie nawet przy tak dużych brakach. Oni chcą, by Real za bardzo uwierzył, iż to nie jest ta sama Barcelona. A Przecież łomot spuszczany przez Królewskich przeciwnikom z łapanki, choć był bardzo przyjemny i momentami widowiskowy, wcale nie oznacza, że będzie łatwo. Dla mnie życzenie jest jedno. By sędzia pozwolił grać i by obyło się bez brudnych gierek z obu stron. To może być trudne, wielu ludzi po poprzednim sezonie zbrzydły Gran Derbi, a przecież napięta atmosfera tych spotkań jest w historii czymś normalnym. To te kilka sezonów wstecz, gdy Real zbyt łatwo i zbyt grzecznie przegrywał zmieniły ten wizerunek. Nie liczyłbym na brak napiętej atmosfery. Ona będzie. Liczę na brak brudnych gierek, bez chamskich zagrań, bez wyjątkowo niesmacznych prowokacji i usiłowania manipulowania arbitrem. To wszystko jest na drugim miejscu, jest prawie tak ważne jak wynik, czyli oby zwycięstwo Realu. :)

Pozostaje tylko napisać Hala! Czy się to komuś podoba, czy nie, futbol ma dziś swoje największe święto.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 14 sie 2011, 19:08

futbol ma dziś swoje największe święto.
Chyba kpisz.

Finały LM, nawet LE, World Cup, Euro, Copa America choćby są o wiele ważniejsze. jakiś superpucharek hiszpanii to największe świeto, dobre sobie. Rozumiem mecze Barcelony z Realem są poluparne ale bez takich kwiatków proszę

petrdcm
Internetowy napinacz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 14 sie 2011, 19:15

League pisze:
futbol ma dziś swoje największe święto.
Chyba kpisz.

Finały LM, nawet LE, World Cup, Euro, Copa America choćby są o wiele ważniejsze. jakiś superpucharek hiszpanii to największe świeto, dobre sobie. Rozumiem mecze Barcelony z Realem są poluparne ale bez takich kwiatków proszę
RealFan ma rację, nie zrozumiałeś słowa "dziś" w cytowanym zdaniu. I tyle.

Na dzisiejszy mecz jestem szczególnie ciekaw czy będzie coś nowego po tych kilku miesiącach czy spotkanie będzie wyglądało podobnie jak poprzednie. O ile wcześniej trudno było się tego spodziewać bo odstęp czasowy był dość krótki, a właściwie żaden o tyle teraz sytuacja wygląda zupełnie inaczej, mecz po okresie przygotowawczym, przerwa od wcześniejszego GD dość znacząca, i do tego niewiadomą jest forma nie tylko w tym etapie przedsezonowym, ale i to że szykuje się nowy sezon więc i dyspozycja może być taka sama ale równie dobrze inna, lepsza/gorsza. Dużo niewiadomych, będzie się ciekawie oglądało.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 14 sie 2011, 19:18

Mam pytanie. Mecz idzie tylko na TVP Sport w telewizji :?:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 14 sie 2011, 19:25

Na TVP1 też będzie.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 14 sie 2011, 19:26

TVP1 podobno.
Barcelona w żaden sposób raczej nie będzie się broniła przygotowaniami. Powiedzieli, że były problemy z różnych przyczyn i tyle, ale wymówek nie ma bo to mecze o tytuł. Malo istotny co podkreślił i Pep i JM, ale jednak tytuł, który chcą z pewnością obaj.
Co do tych przygotowań, Pep postawił sprawę jasno liczy się cały sezon, nie dwumecz o superpuchar. Z tego powodu Messi, Alexis, Mascherano nie zagrali żadnego spotkania, a wrócili/dołączyli do drużyny 6 dni temu. Oczywiście chciałbym aby cała trójka była wcześniej, aby Xavi i Carles byli zdrowi, ale po prostu nikt nie ryzykuje mając na uwadze nie 2 mecze a 60.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 14 sie 2011, 19:30

Jarzinho pisze:Na TVP1 też będzie.
No to dzięki. Pięknie 8)

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 14 sie 2011, 21:12

Barcelona line-up (non-official): Valdes - Alves Mascherano Abidal Adriano - Thiago Keita Iniesta - Alexis Messi Villa #fcblive [cat radio]
No zobaczymy. Kiepsko widzę środek, Real to nie Internacional czy Bayern. Nie wiem czy Thiago będzie potrafił chociaż w połowie tak kontrolować grę w środku jak Xavi.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 14 sie 2011, 21:16

Alexis przy tej formie fizycznej jaką prezentował ostatnio Pedro to by nie była może niespodzianka, nawet mimo, że to by był debiut. Pique i Sergio w takim razie nie są w 100% gotowi po meczu reprezentacji. Szkoda ich obu. Keita będzie miał kolejną okazję nabrać doświadczenia jako defensywny pomocnik w taktyce Barcy. Oczywiście jeśli ten skład się potwierdzi.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 14 sie 2011, 21:17

Barcelona line-up (official): Valdes - Alves Mascherano Abidal Adriano - Thiago Keita Iniesta - Alexis Messi Villa
Cienko to wszystko widzę :pray:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 14 sie 2011, 21:21

Wydaje mnie się, że to Iniesta będzie grać głębiej i to on zajmie miejsce Xaviego, a Thiago bedzie grać wyżej. Aczkolwiek to moje takie przypuszczenia.

Mnie tam się podoba dzisiejszy wieczór przy GD, to są zawsze mecze prestiżowe choćby to był mecz o puchar weszło. Ciekawy jestem jak to będzie wyglądało, niby Barca nie przygotowana ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego, że Real ją zdominuje. Jakieś mam przeczucie, że będzie ciekawie czego sobie i wam życzę :wink:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 sie 2011, 21:27

Środek pola może martwić przede wszystkim za sprawą Keity, który nie przekonuje mnie swoją grą na pozycji DM-a. Na dodatek jest przeraźliwie wolny jeśli chodzi o decyzje, podania. Thiago z Iniestą w ofensywie nadrobią, ale w tyłach to co innego.

Xavi, Busquets, Pique - kluczowi piłkarze o których problemach wiedzieliśmy, ale cała trójka miała być gotowa do gry. Wszyscy zaczynają na ławce co jedynie podkreśla 'wagę' spotkania.

Zgadzam się z Kamilem odnośnie przewidywanej pozycji Thiago. Ostatnio grywał nawet jako fałszywy napastnik także sądzę (a nawet mam taką nadzieję bo w roli spokojnego rozgrywającego wolę jednak Andresito), że będzie grał wyżej.

No i pewnie wszyscy ciekawi Alexisa. Debiut w Gran Derby :lol:

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 14 sie 2011, 21:28

Jak Keita sobie dziś nie poradzi, to przepowiednie Buyo moga się sprawdzić :lol:
Niby w sparingach tak grał , ale wiadomo, to nie to co mecz stawkę
Pep oszczędza Pique, Sergio i Xaviego za to Real w najmocniejszym składzie, ale cóż nie można było inaczej
Thiago i Alexis rzuceni na głęboką wodę od razu, o Seydu już pisałem

Będzie ciekawie :P
Ostatnio zmieniony 14 sie 2011, 21:32 przez grzegorzfcb, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 sie 2011, 21:31

Aaa zapomniałbym! Będzie szpaler :>

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 741

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 14 sie 2011, 21:33

Podoba mi się skład Realu. Chyba Mourinho zobaczył, że można sobie podbudować morale przed sezonem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”