Juventus cz.2 (zbiorczy) - Strona 604

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Juventus w lidze?

1
7
35%
2
5
25%
3
1
5%
4
3
15%
Poniżej 4
4
20%
petrdcm
Internetowy napinacz
Reputacja: 0

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 15 sie 2011, 22:23

Boromir pisze:Miały być Manchestery, Reale a będzie... Notts County na otwarcie najnowocześniejszego stadionu we Włoszech. Ja wiem, że termin FIFA, wiem, że fajnie brzmi, że to najstarszy klub świata i od nich mamy barwy ale spodziewałem się czegoś większego jednak.
Może to i lepiej, to ma być otwarcie stadionu i symbolicznie z kimś tam można zagrać przy okazji. Juve absolutnie nie ma priorytetowej potrzeby aby na otwarcie przyjechał jakiś znaczący rywal bo to jest klub który wielokrotnie nie tylko grał ale i wygrywał z największymi klubami na świecie przez wiele lat.

Wiadomo trochę bardziej prestiżowo by było Real czy MU, ale z braku laku może i optymalnie że się tak udało niż skoro ciekawsi rywale nie mogli gdyby przyjechać mieli jacyś łaskawcy drugiego sortu innych drużyn aby się sami promować. Tak to wiadomo że przeciwnik taki a nie inny, nazwa taka a nie inna, tylko ewentualnie aspekt historyczny jakiś jest w tym wszystkim i tyle.

Wiadomo super sprawa że nowy stadion będzie, ale też nie przeceniajmy samego dnia otwarcia tegoż obiektu.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 16 sie 2011, 0:18

A mój nieodżałowany Augero zdążył już dwa razy strzelić i asystować grając zaledwie 30 minut. Marotta miał go miesiąc na widelcu i wydawało się, że jest już nasz, ale wyszło jak wyszło, niestety.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6624

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 sie 2011, 1:14

No cóż, Marotta zmienił obiekt zainteresowań, który także nie wypalił. Ale w zamian jest Vucinić :roll:

A transfery? Jestem przekonany, że lewoskrzydłowy jakiś przyjdzie, podobnież obrońca. Pytanie tylko, czy będą to Vargas i Lugano, czy jakieś kołki z Catanii lub innej Brescii. Amauri też odejdzie, nikt go w klubie nie chce, a jeśli zgodził się na wypożyczenie zimą do Parmy, to odejdzie i teraz. Nie wiadomo jednak, czy dostaniemy za niego jakąś kasę.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 16 sie 2011, 16:59

Dziś rozmowy w sprawie Alexa. Ciekawy jestem czy się powiedzie i czy to będzie wypożyczenie lub transfer definitywny. Z obu opcji bylbym zadowolony, ale dla Marotty najważniejszy bedzię aspekt finansowy i to ile potencjalnie da się zaoszczędzić.

Ja z kolei wpadłem na pomysł, który wcale Juventusu by dużo nie kosztował. Mianowicie wziąć na wypożyczenie Alexa a następnie zapłacić te 3,5 mln za Lugano i byśmy mieli całkiem dobry, pewny i silny fizycznie środek obrony. Przy takim środku Chiellini wróciłby na swoją dawną pozycję na lewej obronie a prawą obstawiałby Szwajcar, którego wywarł na mnie jak do tej pory dość pozytywne wrażenie. Tak zestawiona linia obrony wyglądałaby nieporównywalnie lepiej w odniesieniu do porzednich lat. Pytanie tylko czy Marotta na to wapadnie i czy jest to możliwe do zrealizowania, bo mnie to niesamowicieby odpowiadało.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 16 sie 2011, 17:06

Chiellini jest środkowym nie lewym obrońcą. Na lewej nie ma wszystkich atutów potrzebnych do gry na tej pozycji, na środku jest kompletny.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 sie 2011, 17:40

Chiellini na tle Grosso czy Motty może i dobrze wyglądał na boku obrony, bo wreszcie nie każde dośrodkowanie dochodziło w pole karne. Ale ogólnie nie ma po co marnować talentu Giorgio, zwłaszcza, że wreszcie mamy dobrych bocznych obrońców, a zwłaszcza na lewej stronie gdzie są Ziegler i De Ceglie, który za Delneriego, do momentu kontuzji, dawał radę.

A w ściągnięcie dwóch środkowych obrońców też nie wierzę. Sprawa jest prosta, albo Lugano, albo Alex, pamiętajmy, że jest ktoś taki jak Bonucci, który został ściągnięty przez Marottę więc nie wierzę, że nagle zostanie on czwartym obrońcą. No i Barzagli przecież też dawał radę. Ja wolałbym Urugwajczyka, chociażby z powodu paszportu, Beppe widocznie preferuje Brazylijczyka.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 16 sie 2011, 18:40

A ja Chelliniego tam widze ponieważ grywał na tej pozycji, ma żelazne płuca, jest dość szybki, silny i nieźle dośrodkowywuje. Dani Alves ani Maicon z niego nie będzie, ale mimo to potrafi on zagwarantować wysoki poziom gry z tyłu a i z przodu nie ma się czego wstydzić.

Zresztą to są tylko moje rozważania nad tematem jak tu realnie i tanio wzmocnić naszą formację defensywną, bo drużynę buduje się od tyłu, ale niestety ta zasada od czasów Calciopoli została zapomniana przez nasz zarząd.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 sie 2011, 19:20

Tylko, że my nie potrzebujemy dwóch środkowych obrońców, bo raz, że Ziegler na lewej jest lepszy od Chielliniego na tej pozycji, a dwa, że Bonucci pomimo średniego pierwszego sezonu to jednak jest przyszłość nie tylko Juve, ale i kadry Włoch i ma potencjał, żeby wspólnie z Kielonem tworzyć reprezentacyjną parę przez lata. Tu jest potrzebny ktoś doświadczony na góra dwa sezony (jak Lugano), żeby Leonardo, ale też i Giorgio poczuli rywalizację, bo zwłaszcza Kielon się rozleniwił ostatnio.
bo drużynę buduje się od tyłu, ale niestety ta zasada od czasów Calciopoli została zapomniana przez nasz zarząd.
Zgadzam się z tym, ale nie wygląda to tragicznie.

Buffon/Storari
Lichsteiner/Motta - Bonucci/??? - Barzagli/Chiellini - Ziegler/De Ceglie

Marotta w to okienko zrobił już dużo - wymienił podstawowych bocznych obrońców i tak naprawdę to tylko Mottę bym zastąpił chociażby Hasanem, bo wykupienie Włocha jest dla mnie wielką zagadka tego mercato. Teraz potrzebny jest tylko środkowy obrońca jako alternatywa dla Bonucciego i powinno być dużo lepiej niż ostatnio. Jest jeszcze kwestia tego, czy linia pomocy ogarnie defensywę, jeśli pozbyliśmy się Melo i Sissoko. Zwłaszcza brak tego pierwszego może odbić nam się czkawką.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 16 sie 2011, 20:37

Boromir pisze:Jest jeszcze kwestia tego, czy linia pomocy ogarnie defensywę, jeśli pozbyliśmy się Melo i Sissoko. Zwłaszcza brak tego pierwszego może odbić nam się czkawką.
I też się nad tym zastanawiam.

Wracając do mojej pierwotnej myśli uważam, że wzmożnona rywalizacja wśród obrońców wyszłaby Chielliniemu i Leonardo tylko na dobre. Dodatkowo przy tak mocno obsadzonej formacji nie mielibyśmy problemów z wrazie zawieszeń i kontuzji. A wyglądałoby to tak:

Lichsteiner - Alex - Lugano - Chiellini
Motta - Barzagli - Bonucci/Sorensen - Ziegler/De Ceglie

Nie uważacie, że przez te lata posuchy staliśmy się strasznymi minimalistami?

Awatar użytkownika
Qaski
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Qaski » 16 sie 2011, 22:49

Tracąc Thurama, Zambrotte i Cannavaro, żadne sprowadzony jak do tej pory obrońca nie zbliżył się do ich poziomu. Takie moje skromne zdanie. Najbardziej podobał mi się Mellberg, ale to i tak nie ta półka.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 16 sie 2011, 22:52

Nie uważacie, że przez te lata posuchy staliśmy się strasznymi minimalistami?
Od skrajności w skrajność. Alex i Lugano nie przyjdą do Was po to, by zająć miejsca 3 lub 4 w kolejce. Barzagli czy Bonucci szybko będą chcieli odejść, jak będą mieli w Juventusie pozycję numer pięć na środku obrony.
Nawet dużo lepsze w tej chwili kluby we Włoszech na pozycji numer pięć czy sześć trzymają graczy o wiele niższej renomie i umiejętnościach.
No i na lewej obronie De Ceglie sprzed kontuzji i Ziegler są o wiele lepsi od Chielliniego. Szkoda marnować go na gorszej dla niego pozycji.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 16 sie 2011, 23:09

Transfer tych dwóch defensorów znacząco podniósłby poziom naszej defensywy. Ten sezon dla Juventusu jest bardzo ważny i jeżeli nie będzie Ligi Mistrzów na jego koniec to będzie to ostateczny znak, że Stara Dama stała się włoskim średniakiem. Smutne to, ale prawdziwe.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 16 sie 2011, 23:14

Z nowym stadionem bycie średniakiem Wam nie grozi. Natomiast sprowadzanie graczy to nie jest, jak Ci się wydaje, spełnianie widzimisie tylko klubów. Jestem przekonany, że Lugano i Alex przy rozmowach monitorują sytuację na środku obrony i nie zgodzą się dołączyć do Was razem wiedząc, że będzie w klubie czterech fajnych obrońców, Barzagli i i utalentowany Sorensen.
Swoją drogą poprawiliście mi humor z tym "Aguero na widelcu".

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 sie 2011, 23:39

Soerensen ma odejść gdzieś na wypożyczenie. Nie pochwalam takich ruchów, bo może skończyć się tak jak z Ariaudo, który bardzo fajnie się zapowiadał na takiego rezerwowego obrońcę, coś jak Legrottaglie, a został oddany za bezcen. Soerensen potencjał ma, ale musi dostawać szansę na środku a nie na boku. A w Juve nie ma na to szans. Sytuacja, gdzie przychodzą do nas Alex i Lugano mogłaby mieć miejsce jedynie, gdyby Bonucci faktycznie miał odchodzić do Zenitu. W innym przypadku szkoda tracić pieniądze na pensje. Paradoksalnie Ozdobny zajmujesz się formacją, w której jest najmniej znaków zapytania. Dużo bardziej mnie nurtuje kwestia, kto to do cholery jest Carlos Eduardo. :roll:
Wilmore pisze:Z nowym stadionem bycie średniakiem Wam nie grozi.
No właśnie, nowy stadion tworzy ogromną przewagę, a na pewno wyrówna poziom Juventusu do Interu czy Milanu. Tyle, że stanie się to może za rok, dwa. Ale do tego potrzebna jest też LM. Conte nie może dać dupy.
Wilmore pisze:Swoją drogą poprawiliście mi humor z tym "Aguero na widelcu".
To bardzo miło z naszej strony. Ty też nam często humor poprawiasz.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1302

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 16 sie 2011, 23:41

Swoją drogą poprawiliście mi humor z tym "Aguero na widelcu".
Mnie również to rozjebało. To tak jakby ktoś powiedział że mieliśmy Cesca jednak Barca szybciej zadziałała i sprowadziła go do siebie :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”