El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 201

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 16 sie 2011, 17:36

Jakby ode mnie zalezalo to wole stracic pierwszy miesiac na przygotowaniu fizycznym i wygrac puchar z Realem...ale do rzeczy
dokładacie pewne bzdury po meczu, opierajac sie na czystym wyniku, jakbyscie nie pamietali jak wygladala gra
wynik idzie w swiat co sami kibice Realu dobrze wiedza po fecie za puchar Hiszpanii :lol: Oczywiscie kazdy rozumny kibic Barcy widzi ze wynik byl lepszy niz nasza gra. Chyba raz na rok my tez mozemy miec cos z gorszej postawy wlasnych pilkarzy.
Ale ok, skoro politowanie budzi fakt, ze przy skutecznosci Villi i Messiego, sam Benz zakonczylby mecz z hatrickiem, a Real z 5-6 bramkami, to nie mam pytań.
...ale nie zakonczyl wiec moze budzic politowanie.
P.S. Przygotowanie Realu również dotyczyły całego sezonu, a nie tego meczu, problem w tym, ze po jednej wypowiedzi Pepa, wmowiliscie sobie, ze jestescie wyjatkowo słabo przygotowani (symptomatyczne, ze nikt nie pamieta o wypowiedzi VV, ktory stwierdzil, ze jesteście fizycznie przygotowani dobrze),a Real przygotował sie specjalnie do tego meczu, co jest oczywiscie bzdura.
przeciez zanim Pep sie wypowiedzial juz wiekszosc fanow ktora ogladala sparingi to przewidziala ze nasze przygotowanie jest daleko w tyle. Nie wiem po co mieszac wypowiedzi Mistera i VV skoro weryfikacja byla na boisku ( USA). Nie bede tez wspominal o etapie przygotowan obu ekip czy tez o ambicjach Mou.

btw Jak to jest z ta teoria o lepszym przygotowaniu Realu (dzieki wczesniej zaczetym przygotowaniom) skoro najlepsi w Barcelonie byli Alexis i Alves trenujacy z druzyna krotko i majacy za soba CA?
to dziala w 2 strony. Czemu np gwiazda presezonu zagrala slabo tak jak np inni zawodnicy CA?

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 16 sie 2011, 18:31

Realista pisze:O co Ci chodzi z tą sytuacją z Pedro bo nie pamiętam i nie rozumiem?
Już pisałem wcześniej o tej interwencji. Sędzia zagwizdał faul Coentrao, akcja poszła dalej Pepe zaliczył interwencje tak, nie żeby wybić piłkę ale po prostu wybić i przy tym przyj... Pedro ile mocy w nodze. Coś jak z Getafe. Na 100% mógł sobie darować przywalenie w przeciwnika.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 16 sie 2011, 23:57

Etus2 pisze:mysle ze dla dobra futbolu brazylijczyk tez powinnien szybko zakonczyc kariere najlepiej niech otworzy teatr i zabierze jeszcze kilku waszych aktorow ktorzy po kazdym dotknieciu padaja i leza przez 20min wyjac z bolu :haha:
Prawda. Na miejsce każdego gracza Barcelony powinien przyjść jeden Pepe. Świat byłby lepszy. Futbol byłby lepszy :) Bez odbioru.
Amaru pisze:nagle okazuje sie najwiekszym brutalem na boisku
Uważaj bo jak ktoś zapyta kto był Twoim zdaniem większym brutalem to będziesz miał problem. Doprawdy nie trzeba być kibicem Barcelony, aby zauważyć, ale Pepe nie potrafi się powstrzymać od idiotycznych, brutalnych wejść. Oczywiście stereotypy robią swoje, ale we wszystkim przydałby się umiar. Alves zapracował sobie na łątkę aktora, ale taki Pedro na pewno nie a jednak są tacy co przyklejają etykiety chyba na oślep. Pepe bezustannie pracuje na swoją opinię i próby wybielania go po meczu w którym znowu miał zaniki myślenia (albo atakował z premedytacją - sam nie wiem co gorsze) mijają się z celem.
tylerdurden pisze:Ale fakt gdyby tak sfaulowal Alonso czy Benzema, nikt by o tym nie wspomniał
Wspomniałby, ale w formie wzmianki/epizodu a nie kolejnego wpisu do kartoteki jak w przypadku Pepe, którego bibliografia powinna być liczona w paragrafach.

Natomiast przypuszczam, że każdy piłkarz Barcelony zwijający się z bólu jest od razu na cenzurowanym bez względu na to jaki to piłkarz oraz co naprawdę się stało. Oczywiście nie dotyczy to oczywistych sytuacji, ale wiadomo o co chodzi. Jeżeli nie mam racji to nie wiem w jaki niby sposób Pedro zapracował sobie u niektórych na łatkę aktora jak nie przez Alvesa czy Busquetsa.
Kamil232 pisze:Ponoć Messi wymiotował w przerwie, a grał do końca meczu
Podobno wymiotował w przerwie choć trudno ocenić wiarygodność takich doniesień :P Podczas meczu kamery uchwyciły natomiast taki moment --->
Kamil232 pisze:czyli zespół który trzyma wymiotującą swoją największą gwiazdę na boisko do końca mecz to oznaka, że zespół odpuścił mecz. Świetnie, niemal równie dobre jak płacz niektórych piłkarzy zespołu który odpadł z LM co ma być dowodem na to, że ten zespół odpuścił mecz o LM :mrgreen:
:mrgreen:

Też lubię tę emotę :mrgreen:

Ośmielę się zapytać - skąd ta wzmianka o odpuszczeniu meczu :> Guardiola bynajmniej nie próbował deprecjonować znaczenia tego dwumeczu i choć wspominał o problemach z przygotowaniem to jednocześnie zapowiadał, że gramy o trofeum i damy z siebie wszystko. Nie wiem co dolegało Messiemu (pewnie nic), ale wiem, że przed meczem mówiło się o kilku zawodnikach niepewnych występu (Pique, Busquets, Xavi) i choć każdy teoretycznie mógł zagrać tak wszyscy zaczęli na ławce rezerwowych.
Kamil232 pisze:Rzeczą oczywistą jest, że piłkarze Barcy są nieprzygotowani i to wpłyneło mocno na ich postawę, ale pisanie, że ten mecz potraktowali pobłażliwie czy na luzie jest marnym wytłumaczeniem nędznej jak na Barce postawy w tym spotkaniu.
Sporo ostatnio się dzieje więc mogłem przeoczyć te wpisy. Pozwolę zatem zapytać - kto tłumaczy taki a nie inny występ zlekceważeniem meczu, potraktowaniem go pobłażliwie czy też na luzie?

Słabe przygotowanie + osłabienia to główne przyczyny takiego a nie innego występu. Nie żadne odpuszczenie meczu czy coś takiego. Oczywiście piłkarze zapewne nie grali z taką determinacją jakiej można by oczekiwać dajmy na to w ligowych GD, ale nie to było najważniejsze.
tylerdurden pisze:najlepsi w Barcelonie byli Alexis i Alves
Alexis? Przeca Etus2 napisał, że cały mecz nic nie zrobił :> :wink:

Alves w tyłach był niezły, dawał sobie jako tako radę z Cristiano wygarniając kilka piłek dobrym wślizgami, ale w ofensywie było go mało (co oczywiście można usprawiedliwiać takim a nie innym przebiegiem spotkania), ale przy okazji miał kilka głupich strat kiedy trzeba było poklepać z przodu. Także gdybym miał go oceniać to na tle pozostałych dałbym mu niezłą notę, ale lepszy był chociażby Iniesta moim zdaniem :P Adriano też zagrał nie najgorzej.

Real Madryt: Iker Casillas; Sergio Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo; Xabi Alonso, Khedira (Callejón, m.57), Di María (Coentrao, m.53); Özil, Cristiano Ronaldo, Benzema (Higuaín, m.81)

Nie pomylę się chyba pisząc, że to jest optymalny skład Realu. Jeżeli nawet nie optymalny to na pewno bliski optymalnego. Większość piłkarzy miała za sobą normalny pre-sezon choć jeżeli się mylę to niech mnie ktoś naprostuje :> Di Maria jest po CA - nie będę wchodził w szczegóły odnośnie minut rozegranych w Argentynie oraz ubiegłym sezonie. Angel pograł 53 minuty. Dziesięć minut Pipity chyba nie jest nawet warte odnotowania :>

FC Barcelona: Valdés; Dani Álves, Mascherano, Abidal, Adriano (Piqué, m.61); Keita, Thiago (Xavi, m.57), Iniesta; Alexis, Villa (Pedro, m.72), Messi.

Skład daleki od optymalnego. Bez Puyola (odsyłam do statystyki wyników Barcelony z Puyolem i bez niego - powinna być gdzieś w pobliżu :lol: ), 30 minut Pique, Alves 90 minut po dosłownie kilku treningach w klubie, Mascherano podobnie, Xavi nieco ponad 30 minut, Alexis 90 minut po kilku treningach w klubie, Messi to samo. Pisząc 'po kilku treningach' mam na myśli zawodników, którzy stawili się w klubie w poniedziałek 8 sierpnia i mecz z Realem był dla nich pierwszym klubowym występem dla Barcelony w tym sezonie.

Amaru
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Amaru » 17 sie 2011, 0:59

Uważaj bo jak ktoś zapyta kto był Twoim zdaniem większym brutalem to będziesz miał problem.
Szczerze to miałbym problem bo zaden zawodnik sie w tym meczu jakoś szczególnie tym aspektem nie wyróżnił, ale mimo wszystko bardziej wskazałbym Khedire :)dlatego dziwni mnie przypinanie po tym meczu kolejnych łatek... konkretne statystyki nie będę się spierał bo drugi raz nie chce mi sie oglądać tego meczu czy ewentualnie szperać w statystykach (bo szczególnie nie warto poświęcać mu tyle uwagi) i może niektóre zatarły sie w niepamięć ale na pewno nie były to sytuacje decydujące w tym aspekcie... Napisałem we wcześniejszym poście że chodzi mi wyłącznie o ten mecz...i moim zdaniem Pepe zagrał twardo ambitnie nieraz na granicy przepisów ale czy brutalnie? nie da się ukryć że FCB i sama osoba Pepe mają zupełnie z sobą nie po drodze i co niektórzy mogą zbytnio zaangażować się emocjonalnie na boisku...ale to jakby nie patrzeć są GD i męskiej walki w tych meczach też się trochę przyda :)

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 17 sie 2011, 9:19

Bienias
Nie chce mi sie juz tego walkowac, bo albo nie chcesz zrouzumiec, albo to jest dla ciebie za trudne. Barcelona wyraznie wyglada slabiej niz w swojej standardowej formie, to jest jasne, i bylo jasne, ze tak bedzie o tej porze sezonu, przed jego rozpoczeciem, tego nie neguje. Neguję jednak tą mityczna wielka roznice w przygotowaniu fizycznym NA TLE REALU, bo tego na boisku nie bylo widac, jestescie w gorszym rytmie meczowym (o czym wspomnialem) i graliscie bez polowy podstawowych zawodnikow, zreszta to samo napisal Mentor.

Co do "gwiazdy presezonu" - jaka gwiazda taki wystep ;)

Apropos Alexisa, to dla mnie tez nie zagral niczego wielkiego, po prostu na tle kolegow wygladal dobrze tamtego dnia,byl aktywny.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 17 sie 2011, 9:44

Tylerdurden - moim zdaniem, gdyby nawet przygotowania do sezonu przebiegły tak jak powinny to i tak Real miałby w tym momencie sezonu przewagę na Barcą wynikającą z charakterystyki piłkarskiej drużyny, i stylu gry.
Ale cześć amerykańska przygotowań wypadła źle(częściowo z przyczyn klimatycznych - upały) a częściowo z powodu gonitwy za kasą.
W dodatku wpadły nam 3 kontuzje kluczowych graczy a z tego(z wyjątkiem Sergio) nie powinno się sztabu trenerskiego rozgrzeszać
Dlatego było gorzej niż powinno

Nie rozumiem wiec oskarżeń(Kamil), ze Barca, czy jej kibice odpuszczają Supercoppa, po prostu uważamy podobnie jak Mourinho, ze nie jest to najważniejszy puchar w tym sezonie :wink:
To Jose miał prawie cała kadrę przez całe przygotowania i żaden z jego piłkarzy nie jest tak wyeksplatowany jak Xavi(Kaki nie liczę, żaden z niego kluczowy zawodnik)

Podsumowując: podejrzewam, ze wy(tzn kibice Realu) w Polsce i Hiszpanii uważacie, ze Real jest już bardzo, bardzo blisko Barcy(a nawet bardziej niż blisko, na tym samym poziomie, lub wręcz, że Barca się kończy) a my ze strachu zaklinamy rzeczywistość.
Wasze prawo, ale żebyście się (znowu) nie zdziwili

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 17 sie 2011, 16:37

Possible line-up (vs Real Madrid): Valdes - Alves Mascherano Pique Abidal - Xavi Busquets Iniesta - Pedro Messi Villa #fcblive [elpuntavui]
Wiadomo, Pep może zaskoczyć. Nie zdziwiłbym się gdyby Fabs wyszedł od początku (a co:P). Gdyby spekulacje się sprawdziły to wyjdzie najmocniejszy na obecną chwilę skład, gorzej z formą.
Barcelona are unbeaten in their last 28 home games: 24W - 4D - 0L
Co by się nie działo nie będzie wymówek jak to powiedział Guardiola.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 17 sie 2011, 16:42

Pozwolę zatem zapytać - kto tłumaczy taki a nie inny występ zlekceważeniem meczu, potraktowaniem go pobłażliwie czy też na luzie?
Bienias.
Nie rozumiem wiec oskarżeń(Kamil), ze Barca, czy jej kibice odpuszczają Supercoppa, po prostu uważamy podobnie jak Mourinho, ze nie jest to najważniejszy puchar w tym sezonie :wink:
:?: Przecież ja pisałem coś wręcz odwrotnego. Że właśnie pomimo tego, że sytuacje mieliście jaką mieliście co opisałes trudnośći w przygotowaniu, gracze na CA, czy wyeksploatowani to skoro największa gwiazda wymiotuje i ogólnie źle się czuje, a zapierdziela do końca meczu, a trener jej nie zmienia to jednak jakoś wam na tych meczach zależy i ich nie odpuszczacie mentalnie. Można rzecz, że wręcz przeciwnie i dość mocno zależy wam na tym trofeum, eksploatując w ten sposób Messiego. Więc nie wiem skąd wysnułęś swój wniosek.

Edit: Chociaż źle :P Bo pewnie gdyby to nie był mecz z Realem to by Messi zszedł, albo w ogóle nie grał, więc nie o trofeum tu się rozchodzi, a o GD. Więc po prostu jak pisałem przed mecze to są GD i o żadnym odpuszczaniu mentalnym mowy być nie może i każy gra na maxa, inna sprawa, że na obecnym etapie przygotowań ten max jest dość niski :wink:(rzecz jasna patrząć na potencjał danych zawodników, bo dla wielu ten max jest czymś czego nigdy w życiu nie osiągnął :P )

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 17 sie 2011, 16:57

Nie moge znaleźć a chcialbym wiedziec - Cesc jest w kadrze meczowej na dzisiejszy mecz?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 17 sie 2011, 17:03

Professor Chaos pisze:Nie zdziwiłbym się gdyby Fabs wyszedł od początku (a co:P)
Ja natomiast byłbym... zdumiony? Zaszokowany? Mało powiedziane.
Magnum pisze:Nie moge znaleźć a chcialbym wiedziec - Cesc jest w kadrze meczowej na dzisiejszy mecz?
Z tego co mi wiadomo to kadra meczowa nie została jeszcze podana.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 17 sie 2011, 17:43

Kamil232 Nie od dziś wiadomo, że Leo sam decyduje czasami czy zagra czy nie. Pep wielokrotnie chciał mu dać odpocząć, a on sam chciał grać i wychodziło na jego. Ciężko go przekonać, a jak już Barca grała z Realem to pewnie to było niemożliwe.

Barcelona nie odpuściła meczu, wszyscy twierdzili, że nie będzie wymówek. Choć sprawa była postawiona jasno, przygotowania nie przebiegły tak jak chciał tego Pep, Barca na dzień dzisiejszy daleka jest od swojej optymalnej formy, a doszły do tego niestety jeszcze urazy. Jednak każdy kto wyszedł na boisko miał dać 100% tego co obecnie może.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 17 sie 2011, 17:57

No i przecie piszesz dokładnie to samo co ja, można rzecz, że zgadzamy się w 100. Hmmm chyba coś ze mną nie tak, bo jeśli mogę napisać, że zgadzam się z fanami Barcy w 100% to chyba świat się kończy? :P

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1500
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 17 sie 2011, 20:20

gdzie te czasy, gdy przed takimi pojedynkami toczyły się całymi dniami batalie między kibicami, spokój tu jak makiem zasiał :P

są już składy ? jestem ciekawy jak się to wszystko potoczy, 3mam kciuki za Mou z wiadomych względów :)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 17 sie 2011, 20:22

Kamil232 pisze:
Pozwolę zatem zapytać - kto tłumaczy taki a nie inny występ zlekceważeniem meczu, potraktowaniem go pobłażliwie czy też na luzie?
Bienias.

[
Bienias pisze:
Ja mysle, ze odpuscili jesli ktos pisze o odpuszczeniu tego meczu to ma na mysli przygotowania. To znaczy przygotowania Barcelony do sezonu nie byly ustawione tak, zeby sie przygotowac na to spotkanie czego owoce widac.
dokladnie. Zawodnicy nigdy nie odpuszczaja meczu z Realem
:roll: :roll: :roll:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 17 sie 2011, 20:30

No dobrze potem już wytłumaczyłeś o co Ci chodziło i ja to przyjmuje, ale ten post który cytujesz już był po moim wpisie do którego odnosił się Mentor i pisząc tamten post nie wiedziałem co miałeś na myśli, a pisałeś iż
ktory ten mecz potraktowal bardzo powaznie w przeciwienstwie do Barcelony.
więc ja się do tego odnosiłem, gdybyś od początku napisał o co dokładnie Ci chodzi czyli to co teraz zacytowałeś to bym się nie wpisywał :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”