MEKSYK - POLSKA 27 kwietnia 2005 - Strona 5

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 24 kwie 2005, 21:11

Ta wyprawa do USA polskiej reprezentacji to jakaś farsa... :? Ja rozumiem - to nie termin UEFA i te sprawy, ale bez przesady. Tu się okazuje, że jeden jechać nie może (choć Jelenia rozumiem), ten "niby" łapie kontuzje - zostaje powołany ktoś za niego. Nagle ten pierwszy wraca do kadry, ale przy okazji dochodzi do trzech innych zmian. Asystent selekcjonera też nie jedzie...Może kurcze jeszcze by Listkiewicz się wybrał w ramach programu "Work & Travel"... :?

Pewnie na lotnisku się okaże, że Janas nie zabrał wizy i też nie poleci... :lol: W zamian za niego poleci "Bobo" Kaczmarek albo Stawowy... :lol:

Jedno tylko mnie cieszy - w końcu Brożek może się pakować. Jak go Janas nie wystawi to...to ja już nie wiem co! O....

Awatar użytkownika
Anka
One I Love

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 24 kwie 2005, 22:02

Eh Pisakk, nie znasz się! Brożek jest za słaby na kadrę Janasa - dlatego go nie chce nasz kochany szkoleniowiec powołać... :D Tak na poważnie to uważam, iż Janas musi go od pierwszych minut wystawić, gdyż nie ma do dyspozycji większej ilości napastników. ;) Tylko Brożek jest jako-tako 'klasowy'. ;)

Awatar użytkownika
wazi
Bundesliga? To co najlepsze.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wazi » 24 kwie 2005, 22:07

Ja uwazam ze Janas powinien w napadzie wystawic napastnika ktory gra w swoim klubie na codzien a nie jak sie to ma w przypadku Brozka siedziec na ławie.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 24 kwie 2005, 22:12

A żeby was wszyskich pokarało i Brozio urwał trzy bramki :wink:.

Przypominam, że Palacz poszedł po rozum do Basałaja i Paweł wylądał w kadrze zamiast Franka. Poza tym Jeleń ma chore cielę :twisted:, dlatego Brożek musi grać :!:

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 24 kwie 2005, 22:22

Dam sobie głowę ucią...eeee...znaczy...założę się o rację :wink: , że w pierwszym składzie zagramy tylko jednym napastnikiem i będzie to nie kto inny jak Ślusarski. Pewnie odbędzie się to w ramach przestawiania zespołu na "taktykę, którą nikt z naszych piłkarzy jeszcze nie grał ale dwa dni wystarczą, żeby się jej nauczyć" i będzie ona mutacją przesławnej oniegdyś taktyki pt. "diament", a będzie się nazywać "szafir" - tyle że nieoszlifowany... 8)

Ok a tak całkiem serio. Nie wydaje mi się, żeby Janas zagrał na dwóch napstników. Jeśli przyjmiemy za pewnik, że skład ataku będzie jednoosobowy to jednak trzeba przyznać, że Ślusarki lepiej pasuje do tej roli bo i zastawić się umie i czasem strzał mu z trudnej pozycji wyjdzie.

Tylko zastanawia mnie ta jedna kwestia, którą już tutaj cześniej poruszyłem. Co ze skrzydłami?! Wszak w kadrze na ten mecz jest tylko jeden boczny pomocnik - imć Zając! A lewa flanka? Chyba, że tam Janas wstawi zapchajdziurę Rachwała, który poza bramką to w ostatnich dwóch latach grał chyba na wszystkich pozycjach? Nie wiem jakie są inne możliwości?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 24 kwie 2005, 22:32

Rachwał nie jedzie :shock:. Nawet mi przez głowę nie przeszło, że tak to będzie wyglądać. Jeden napastnik. Nie ma Bieniuka. Nie ma skrzydeł. Nie ma Jelonka. Palacz chyba będzie się musiał popytać Skorży jak mają zagrać. Aha. Skorża też nie jedzie :lol:. No to Grzywocza :twisted:.

A poza tym...
Już nigdy nie będę spekulował o taktyce Janasa. Już nigdy nie będę spekulował o taktyce Janasa. Już nigdy nie będę spekulował o taktyce Janasa.Już nigdy nie będę spekulował o taktyce Janasa. Już nigdy nie będę spekulował o taktyce Janasa. Już nigdy nie będę spekulował o taktyce Janasa. Już nigdy nie będę spekulował o taktyce Janasa.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 24 kwie 2005, 22:39

Zapowiada się rzeczywiście bardzo ciekawie (lub też jak kto woli - nie ciekawie). Taktyka to będzie prawidzwy freestyle Janasa :lol: Człowiek Lasu ma chyba jakieś nowe rozkminy (pewnie równie głupie albo i gorsze niż poprzednie) i ma zamiar je wprowadzić w życie. A co do powołanych zawodników to ja wciąż czekam na telefon :lol: W takim towarzystwie to i ja mam szanse zabłysnąć :lol: :wink:

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 25 kwie 2005, 22:09

27 kwietnia 2005, Chicago, stadion Soldier Field, towarzyski mecz Polska - Meksyk, początek meczu godzina 20:30 (czasu lokalnego).

Polski zespół wyleciał do Stanów Zjednoczonych z Warszawy w poniedziałek 25 kwietnia o godzinie 6:45; do Chicago drużyna poleci przez Mediolan i na chicagowskim lotnisku OHare wyląduje o 13:40 czasu lokalnego. Reprezentacja Meksyku doleci tam o 18:35.

We wtorek o godzinie 11.00 Meksykanie będą trenować na stadionie Soldier Field w Chicago. Sześć godzin później trening rozpoczną tam podopieczni Pawła Janasa.

Bramy stadionu Soldier Field otworzone zostaną dla kibiców w środę o 16.30. Półtorej godziny później rozpocznie się mecz drużyn Chicago Fire - New England Revolutin, poprzedzający spotkanie Polski i Meksyku, które zacznie się o 20.30 czasu miejscowego.

Powrót reprezentacji zaplanowano na 29 kwietnia o godzinie 11:45.

KADRA(OSTATECZNA) NA MECZ Z MEKSYKIEM

BRAMKARZE: Artur Boruc (1980, Legia Warszawa, 5A), Marcin Cabaj (1980, Cracovia, 0A).

OBRONCY: Marcin Baszczyński (1977, Wisła Kraków, 18A), Arkadiusz Głowacki (1979, Wisła Kraków, 16A), Tomasz Kłos (1973, Wisła Kraków, 59A-4 gole), Tomasz Kiełbowicz (1976, Legia Warszawa, 6A), Dariusz Dudka (1983, Amica Wronki, 2A), Patryk Rachwał (1981, Wisła Płock, 3A), Jarosław Bieniuk (1979, Amica Wronki, 6A-1 gol)

POMOCNICY: Radosław Sobolewski (1976, Wisła Kraków, 5A-1 gol), Piotr Giza (1980, Cracovia, 0A), Konrad Gołoś (1982, Polonia Warszawa, 0A), Przemysław Kaźmierczak (1982, Pogoń Szczecin, 0A), Marcin Burkhardt (1983, Amica Wronki, 9A-1 gol), Marcin Zając (1975, Dyskobolia-Groclin Grodzisk Wielkopolski, 10A).

NAPASTNICY: Bartosz Ślusarski (1981, Dyskobolia Groclin Grodzisk Wlkp., 0A), Paweł Brożek (1983, Wisła Kraków, 0A).

MEKSYK W PIGUŁCE

Stany Zjednoczone Meksyku (hiszp.: Estados Unidos Mexicanos 1) - kraj w Ameryce Północnej, graniczący na północy z USA a na południu z Gwatemalą i Belize. Od zachodu jego terytorium ograniczone jest wodami Pacyfiku, a od wschodu - Zatoki Meksykańskiej. Trzeci co do wielkości kraj Ameryki Łacińskiej i największy kraj Ameryki Środkowej.

Powierzchnia: 1 972 550 km² (13 miejsce na świecie).
Ludność: 104 907 991 (11 miejsce na świecie).
Stolica: Meksyk (zespół miejski liczy 24,41 mln. mieszkańców) .
Waluta: Peso.
Język urzędowy: hiszpański.
Hymn: Mexicanos, al grito de guerra (Meksykanie, na okrzyk bojowy).
Podział administracyjny: 31 stanów (estados) oraz Dystrykt Federalny (Distrito Federal), obejmujący miasto Meksyk, największą aglomerację miejską na świecie.
Głowa państwa: prezydent Vicente Fox.
Niepodległość: deklaracja - 16 września 1810, uznanie - 28 kwietnia 1836.

Federacion Mexicana de Futbol Asociacion, A.C. (FMF)
Założona: 1927.
Członek FIFA: 1929.
Adres: Colima No. 373, Colonia Roma, MEXICO, D.F. 06700
Prezes: Jose Alberto de la Torre Bouvet.
Barwy: Zielone lub biału koszulki, białe spodenki i czerwone getry.
Ranking FIFA: 8. miejsce (kwiecień 2005).

12 WYSTĘPÓW W FINAŁACH MŚ

1930, Urugwaj: 1:4 Francja, 0:3 Chile, 3:6 Argentyna (4. miejsce w grupie).
1950, Brazylia: 0:4 Brazylia, 1:4 Jugosławia, 1:2 Szwajcaria (4. miejsce w grupie)
1954, Szwajcaria: 0:5 Brazylia, 2:3 Francja (4. miejsce w grupie).
1958, Szwecja: 0:3 Szwecja, 1:1 Walia, 0:4 Węgry (4. miejsce w grupie).
1962, Chile: 0:2 Brazylia, 0:1 Hiszpania, 3:1 Czechosłowacja (3. miejsce w grupie).
1966, Anglia: 1:1 Francja, 0:2 Anglia, 0:0 Urugwaj (3. miejsce w grupie).
1970, Meksyk: 0:0 ZSRR, 4:0 Salwador, 1:0 Belgia (1. miejsce w grupie), 1:4 Włochy (ćwierćfinał).
1978, Argentyna: 1:3 Tunezja, 0:6 RFN, 1:3 Polska (4. miejsce w grupie).
1986, Meksyk: 2:1 Belgia, 1:1 Paragwaj, 1:0 Irak (1. miejsce w grupie), 2:0 Bułgaria (1/8 finału), 0:0 karne 1:4 RFN (ćwierćfinał).
1994, USA: 0:1 Norwegia, 2:1 Irlandia, 1:1 Włochy (1. miejsce w grupie), 1:1 karne 1:3 Bułgaria (1/8 finału).
1998, Francja: 3:1 Korea Płd., 2:2 Belgia, 2:2 Holandia (2. miejsce w grupie), 1:2 Niemcy (1/8 finału).
2002, Japonia/Korea Płd.: 1:0 Chorwacja, 2:1 Ekwador, 1:1 Włochy (1. miejsce w grupie), 0:2 USA (1/8 finału).

KADRA MEKSYKU NA MECZ Z POLSKĄ

BRAMKARZE: Oscar Perez (Cruz Azul), Moises Munoz (Monarcas Morelia).

OBRONCY: Ricardo Osorio, Aaron Galindo, Salvador Carmona (wszyscy Cruz Azul), Gonzalo Pineda (U.N.A.M.), Rafael Medina, Carlos Salcido, Francisco Javier Rodriguez (wszyscy Guadalajara).

POMOCNICY: Ramon Morales (Guadalajara), Antonio Naelson (Toluca), Luis Ernesto Perez (Monterrey), Juan Pablo Rodriguez (U.A. de G).

NAPASTNICY: Miguel Zepeda, Francisco Fonseca (obaj Cruz Azul), Alberto Medina, Omar Bravo (obaj Guadalajara), Oribe Peralta (Monterrey).

Selekcjoner: Ricardo Antonio La Volpe Guarchioni (Argentyna).
Urodził się 6 lutego 1952 roku w Buenos Aires. Kariera piłkarska: Banfield (1970-1975), San Lorenzo de Almagro (1975-1979), Atlante (Meksyk, 1979-1982), Oaxtepec (Meksyk, 1982-1983). Był rezerwowym bramkarzem reprezentacji Argentyny podczas finałów MŚ-1978.
Kariera trenerska: Oaxtepec (Meksyk, 1983-84), Angeles de Puebla (Meksyk, 1984-86), Atlante (Meksyk, 1988-89), Guadalajara (Meksyk, 1989-90), Queretaro (Meksyk, 1990-91), Atlante (1991-95), America (Meksy, 1996), Atlas (Meksyk, 1997-2001), Toluca (Meksyk, 2001-02). Selekcjoner reprezentacji Meksyku od 22 października 2002 roku.

POLSKA - MEKSYK po raz szósty

W środę piłkarska reprezentacja Polski rozegra towarzyski mecz z Meksykiem w Chicago. Dotychczas obydwie drużyny spotkały się pięciokrotnie, Polacy wygrali trzy razy.

Po raz pierwszy Polska i Meksyk spotkały się 5 sierpnia 1973 roku w Los Angeles. Wówczas polska drużyna wygrała 1:0 po bramce Jerzego Gorgonia. Najcenniejsze zwycięstwo Polacy odnieśli w 1978 roku, pokonując rywali z Meksyku 3:1 w finałach mistrzostw świata w Argentynie. Dwie bramki strzelił wówczas Zbigniew Boniek, a jedną Kazimierz Deyna.

Po raz ostatni Polska i Meksyk grały ze sobą w lutym 1989 roku w towarzyskim meczu w Puebli. Wówczas górą byli gospodarze, którzy wygrali 3:1. Jednak najwyższą porażkę Polacy ponieśli w 1985 roku, przegrywając w Queretaro aż 0:5.

Historia meczów Polski i Meksyku:

5.08.1973, Los Angeles, Polska - Meksyk 1:0 (0:0)
8.08.1973, Monterrey, Meksyk - Polska 1:2 (0:0)
10.06.1978, Rosario, Polska - Meksyk 3:1 (1:0) MŚ
5.02.1985, Queretaro, Meksyk - Polska 5:0 (3:0)
14.02.1989, Puebla, Meksyk - Polska 3:1 (2:0)

Bilans - 5 meczów: 3 zwycięstwa Polski - 2 porażki, bramki: 7-10 na korzyść Meksyku.

Awatar użytkownika
player
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: player » 27 kwie 2005, 17:56

Budzicie sie nad ranem czy powtorki zobaczycie tylko?

Awatar użytkownika
paszkwil
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: paszkwil » 27 kwie 2005, 18:00

ja sie budze w nocy zeby ogladanc na zywo....mam andzieje ze polska zrobi mi ladny prezent urodzinowy i wygra :P

Awatar użytkownika
player
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: player » 27 kwie 2005, 18:06

ja tez sie (chyba) obudze, bo chciałem sobie nagrać i jutro obejrzeć na spokojnie, ale na 99% wiedziałbym juz jak sie skonczył i kto strzelił, takze oglądałbym bez większego przekonania

Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefiu » 27 kwie 2005, 18:09

Jaki proponujecie skład? :wink:

Boruc(Cabaj)
Baszczu-Kłos-Głowacki(Rachwał)-Kiełbowicz(Dudka)
Zając-Sobolewski-Giza-Burkthardt
Brożek-Ślusarski

Awatar użytkownika
player
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: player » 27 kwie 2005, 18:16

Wszystko elegancko, ale podyskutowałbym na temat napastników :P :)

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 27 kwie 2005, 18:31

W tym meczu zdeycdowanie trzeba dać szanse młodym :!: Przecież to zwykły mecz towarzyski, a normalnie to już będzie mało czasu na experymenty kadrowe.W ataku Ślusarki i Brożek...w sumie dobry wybór, ale szkoda że wycofał Jelenia.Powołać mógł też Banię z Cracovii.W sumie to chyba za wielkich roszad nie ma w ataku :D.Bartek Ślusarki tuż za Jeleniem w klasyfikacji strzelców (6 miejsce) z dorobkiem 8 goli.Jego partnerem będzie debiutujący w kadrze Paweł Brożek.Dziwi mnie trochę jego powołanie, niespodziewane, ale nie ma co się dziwić - w Wiśle z takim napadem nie ma co rywalizować.

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 27 kwie 2005, 21:12

Mecz jak mecz wedlug mnie bedzie bez historii i nie warto nim sie wiele zajmowac.Ta kadra,ktora Polska przywiozla do Chicago to smiech.PZPN obraza kibicow w USA prezentujac taki sklad.Ludzie przyjada na mecz,ale i tak wiecej bedzie Meksykanow niz Polakow.Problem tylko w tym,ze raczej beda zawiedzeni jak zobacza sklad i nie daj Boze gre naszej kadry.PZPN ,trenerzy kadry i sami zawodnicy olewaja ten mecz jak widac przez kilka tygodni bylo.Wedlug mnie PZPN z Listkiewiczem chyba podpisali jakis dokument z promotorem duzo wczesniej,aby ten mecz sie odbyl i majac zobowiazania musza je wykonac,bo inaczej dostana po tylku i po kieszeni.Termin,sklad oraz okolicznosci tego spotknia wszystko jest na NIE.Zwiazek nasz nie zarobi na tym meczu tylko Amerykanie i podejrzewam polski promotor meczu.Mysle ze kadra moze wyjsc najwyzej na zero,czyli koszty poniesione w ten mecz sie zworca i tylko tylke bo nikt tym niudacznikom z Pzpn nie da zarobic oczywiscie.
Wynik? a czy to wazne? przeciez i tak chyba nikt z nowych pilkarzy z tego skladu nie bedzie brany na el. MS lub ewentualne MS,wiec po co grac mecz w srodku sezonu w Polsce?Nie ma sensu i zadna normalna federacja pilkarska tak nie robi.

Meksyk tez nie wystawil najsilniejszej kadry,ale wydaje sie jednak,ze silniejsza od naszej.Wazne tylko jest jak Meksykanie podejda do tego spotkania,bo jak historia pokazuje oni tez nie przykladaja wagi do meczow towarzyskich granych o nic.Trudno wskazac na wynik tego pojedynku jednak ostroznie stawiam na wygrana Meksyku 1:0,bo uwazam ze Meksykanie sa lepsi,ale nie beda grali tego co potrafia bo im sie nie bedzie chcialo,gdyby grali z np. z Brazylia,Wlochami,Anglia to by dali z siebie wszystko a z Polska nie bedzie im sie po prostu chcialo.

Zablokowany

Wróć do „Polska”