Juventus Turyn (zbiorczy) - Strona 29

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Czy Juventus będzie mistrzem Włoch w sezonie 2005/2006?

Tak
117
64%
Nie
65
36%
Awatar użytkownika
_*For_zaza_Milan*_
Moderator
Moderator
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: _*For_zaza_Milan*_ » 28 kwie 2005, 23:30

POST NIE DLA DZICI !!!

Synek spi to ja napisze.

Zakończył sie ten film ale nie program... teraz jatka a adwokatami i ludzmi od dopingu.

Filma jak film amatorska karera wchodzi koleś po pokuju wygłupy wikołki zabawa - jednego masuja drugie sobie siedzi.. zbliżenie na kroplówki. Po chywli zbliża sie Fabio kładzie sie i mu wbijają w zyłe... przed tym jeszcze kilka zdań wypowiedział są sie posmiał i jatka....było widać taki jak by odlot po wszczyknięciu jak na typowej fazie nie mówie że akurat na 100% ale troche juz widziale faz..

Potem wyszli a on został i leżał. Teraz w programie jest małe śledztwo adwokaci i prawnicy wiece sami jak to Włosi....

Twarz była tylko Fabio pokazana inne były zamazane. To był jednak mecz finałowy UEFA no i pamietamy Crespo na 1;0 jak sie nie myle :D

Nie wiem co o to nadal mysleć ... Aż kur..de mi sie zle zrobiło przez chwile ....
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2005, 23:30 przez _*For_zaza_Milan*_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alkoholiko
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Alkoholiko » 28 kwie 2005, 23:30

no i filmik poleciał!!

przed chwila na 144 kanale Cyfry+

no ładnie - Cannavaro widać ze sie cieszył ze jest szprycowany...
w pewnym momencie - pod koniec filmu wszedł Veron - ten z tatuażami - wiec on wiedział o szprycowaniu - nie wykręci sie...ten co fikołki robił...numer 16...tak sie składa ze wtedy z numerem 16 grał Paulo Sousa, ale wątpie żeby to był on...

No więc zapewne bedzie tak - wszyscy zfilmu zostana zawieszeni - Veron na 1 do 2 lat, Cannavaro pewnie ze 3 do 5, ci lekarze dożywotnio - reszta 'gapiów' tez, tak jak Veron 1-2 lata!
A Ol.Marsylia...wygrała wtedy czy przegrała, bo jak polegli to będą żądali oddania trofeum i medali!!

szkoda mi Cannavaro bo jestem za Juve i Napoli i zawsze kibicowałem Cannavaro...ale ewidentnie na filmie mu pasowało to szprycowanie...stracił sporo w oczach wszystkich Włochów!

Awatar użytkownika
_*For_zaza_Milan*_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: _*For_zaza_Milan*_ » 28 kwie 2005, 23:32

No własnie tego co pokazali z dziarami na ramieniu to był Veron ??

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 kwie 2005, 23:36

Alkoholiko pisze:
No więc zapewne bedzie tak - wszyscy zfilmu zostana zawieszeni - Veron na 1 do 2 lat, Cannavaro pewnie ze 3 do 5, ci lekarze dożywotnio - reszta 'gapiów' tez, tak jak Veron 1-2 lata!
A Ol.Marsylia...wygrała wtedy czy przegrała, bo jak polegli to będą żądali oddania trofeum i medali!!

szkoda mi Cannavaro bo jestem za Juve i Napoli i zawsze kibicowałem Cannavaro...ale ewidentnie na filmie mu pasowało to szprycowanie...stracił sporo w oczach wszystkich Włochów!
O czym Ty mowisz?
Nie ma mowy o zawieszeniach a tym bardziej takich dlugich.Oddania pucharu tez nie bedzie.Podobno ten srodek ktory bral Cannavaro byl wtedy dozwolony wiec nic mu nie zrobia.Zasieja tylko ferment w okol Starej Damy tym filmikiem bo dla mniej wnikliwych Cannavaro teraz stanie sie po prostu cpunem.

Naprawde nie wiem o co tutaj chodzi.Dlaczego teraz wyemitowano ten filmik.Jesli srodek ktory bral Fabio jest dozwolony to dlaczego w ogole to zrobili?Jesli nie byl dozwolony to dobrze ze to zrobili ale dlaczego po 6 latach?
Czy w Rai nie ma udzialow Berlusconi?Zart :lol:

Awatar użytkownika
_*For_zaza_Milan*_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: _*For_zaza_Milan*_ » 28 kwie 2005, 23:43

Nie no chyba taknie bedzie. Pamietajmy że to Włochy to po pierwsze ale reszta jest na ludzki rozum prosta. Przeciesz to nie Niemczyk ?? także jemu juz czas wyleczył rany także z zawiesznie nie wierze.

Tym bardzie że było tak z 3 4 gracz także nie ma mowy [chyba] tutaj teraz walcza adwokaci na pyskówki. Ale to jest jebn. sprawa !!!

Chłopaczek Silvio bardzie mediasat kieruje :D

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 kwie 2005, 23:57

_*For_zaza_Milan*_ pisze:
Chłopaczek Silvio bardzie mediasat kieruje :D
Tak ale czy czasami wlasnoscia Mediasatu nie jest publiczna telewizja Rai?

Awatar użytkownika
_*For_zaza_Milan*_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: _*For_zaza_Milan*_ » 29 kwie 2005, 0:04

Chłopaczek Szczerze mówiąc bym sie nie zdziwił ... Ale pewne jest że Silvio tego nie nagrał i nie brał..

SAM NIE WIEM ... NAPRAWDE CO O TYM MYSLEĆ - JAK KIEDYŚ BYŁEM "PIERWSZYM" ZAŁOŻYCIELEM PARTI ** **FORZA CZYSTE CALCIO** ** TO TERAZ MAM JAKIEŚ TEŻ FAZY DZIWNE ... MAM DZIWNE MYŚLI ...

Teraz tu wojenka napyskowki zeszli na Juve oczywiście pokazywali proces EPOkowy konferensie Agriccoli przesłuchanie Vialiego Toricchillego Peruzziego teraz próbóją coś wyknuć ... i kłucą sie o leki i oczywiście czystośc Calcio

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 29 kwie 2005, 1:29

No wstałem to napisze coś a Tata poszedł spać..

Na początku pamietajcie że to nie jest program mojej parti **FORZA CZYSTE CALCIO** :D i informacja ta była dla mnie szokiem gdyż jako fan defensywy mam dla Fabio ogromny szacunke [choć może miałem.. zobaczymy ] i nie wierzyłem że to on niby jest na tym filmie. Sądze że ten kto czytał dzisiaj troche moich postów i wymieniał ze mna poglady bedzie na tyle mądry że nie odbierze tego jako ofensywe ...

Pewnie i tak rano sie znajdzie kliku "znawców" ale Ci który wiedza o co mi chodzi i tak odpisza madrze.. Zastanawiełme sie nad tym filmikiem nawet teraz dzwonił koleś do mnie i wywnioskowaliśmy podobnie. Choć nadal jestem troche zagubiony ....

:arrow: Po 1: Chłopaczek --- ćpun nie ćpun ale pamietaj że kapitan Squadra. Przeją opaske po naszym Paolo to jak to tak ?? Wtedy młody dobrze zapowiadający sie gracz dzisiaj gwiazda defensywy jeden z najlepszych obrońców świata....

:arrow: Po 2: Finał pucharu UEFA 1999 czyli troche minieło. Nie wiem skad oni mieli ta taśme ale może jakiś konfident dostarczył tyklo dziwi mnie że to "ktoś" dostarczył teraz - może też zemsta, może na złośc, a moze Rai kupiła od kogoś tą taśme. Tez tak moze być...

:arrow: Po 3: Teraz wiece co bedzie - ja nie prorokuje bo nie ma sensu ale wiedząc co włoska prasa i media robią jestem pewne że bedzie jatka. I nie chodzi o to że zaraz jeden czy drugi napisze że to było dozwolone bo to kapitan a ten film nie był jego wizytówką.

:arrow: Po 4: To zauwarzyłem już kiedyś w czasie jednej z naszej kłótni [EPOkowej] dzisiaj mi to koleś przypomniał i to jest juz jedna wielka może głupia ale dziwne układanka. [oczywiście to życie ułozyło ale..]

Juventus oskarżony o doping 5 lat procesy odwołania skandale wyroki jakti . niby wyrok i koniec. Przychodzi Blasie z Parmy i ma "za uczami" potem pojwaia sie Mutu i ma "za uszami" i teraz taki film jak by nie patrzeć obnażający troche Fabio...

OCZYWIŚCIE JA NIE PISZĘ ŻE WSZYSCY BRALI BO MIMO ŻE WIDZIAŁEM GŁUPI FILMIK Z CANNAVARO W "ROLI GŁÓWNEJ" TO JEMU NAJBARDZIE BYŁ WIERZYŁ I NAWET WOLE WIERZE ŻE BYŁY LEGALNE TE ŚRODKI NAPRAWDE WOLE ....

Tylko niech mi potem jakis kibic Juve powie że Barwy to nie macie z hańbione i teraz potencjalnie słowo "doping = Juve" ... Jak to dzisiaj Galliani powiedział::
"Juventus to nie wróg - tylko ligowy rywal"" Także to tez da może co nie którym do myślenia.. Po przypadkach Blasiego czy Mutu można chciało by sie napisac "Ciągnie wilka do lasu" Poprostu widze że są mądrzy kibice którzy trzeźwo patrza na to sie działo [dzieje] a są tacy który zachwują sie jak typowe kur..y który zawsze maja racej chodz nie wiedza co jest grane.. czy wola zdonić na tego, na to czy nawet na ten klub.

Kiedyś chyba kolega Measrto [coś znikną ostatnio] sie kłucił ze mną że Juventus ma w Polsce najwiecej kibiców [ a stadion pusty dziwne :roll: ] ale jak to maja byc tacy kibice to Wam prawdziwym Juvenito powinno być wstyd za nich. Chwilami zastanawiem sie czy potencjalny kibice Juve ma tyle lat co Real ?? 12 :!: Bo tak to wygląd niestety a to nie sa kibice bo oni co sezon zmieniaja barwy ...

Tu macie "ciekawostke" bo pewnie nie jeden cos bedzie szukał ..:arrow:
http://www.goalcity.it/livello2.jsp?liv ... ontrollo=1[/url]

DOBRANOC TYM CO NIE ŚPIĄ - POZDRO Ale sie napisałem :D i nawet bez fazy wnioski mogą wyjści odpowiednie ..hehe

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 29 kwie 2005, 2:51

Coz musze stanac w obronie Cannavaro bo wydaje mi sie ze jest niewinny.
*_For_zaza_Milan_* pisze: :arrow: Po 1: Chłopaczek --- ćpun nie ćpun ale pamietaj że kapitan Squadra. Przeją opaske po naszym Paolo to jak to tak ?? Wtedy młody dobrze zapowiadający sie gracz dzisiaj gwiazda defensywy jeden z najlepszych obrońców świata....
Co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr to po pierwsze ziomek.Po drugie to prawdopodobnie nie byly zakazane (w tamtym okresie) srodki wiec nie widze problemu.Po trzecie i tak go nie ukaraja bo to by bylo niesprawiedliwe wzgledem Jufentusu-wiadomo ze jak naloza dyskwalifikacje to nie bedzie mogl grac.
*_For_zaza_Milan_* pisze: :arrow: Po 2: Finał pucharu UEFA 1999 czyli troche minieło. Nie wiem skad oni mieli ta taśme ale może jakiś konfident dostarczył tyklo dziwi mnie że to "ktoś" dostarczył teraz - może też zemsta, może na złośc, a moze Rai kupiła od kogoś tą taśme. Tez tak moze być...
Mnie to tez zastanawia.A moze Milan he he?Wszystkie chwyty dozwolone.Podobno Cannavaro jest zalamany i ten fakt bedzie mial wplyw z pewnoscia na jego forme (czytaj spadek formy).Cel zostal osiagniety...

Oczywiscie nie oskarzam ukochanego klubu.Glosno mysle i tyle.

*_For_zaza_Milan_* pisze: :arrow: Po 3: Teraz wiece co bedzie - ja nie prorokuje bo nie ma sensu ale wiedząc co włoska prasa i media robią jestem pewne że bedzie jatka. I nie chodzi o to że zaraz jeden czy drugi napisze że to było dozwolone bo to kapitan a ten film nie był jego wizytówką.
Pewnie bulwarowki go zaszczuja.
*_For_zaza_Milan_* pisze: :arrow: Po 4: To zauwarzyłem już kiedyś w czasie jednej z naszej kłótni [EPOkowej] dzisiaj mi to koleś przypomniał i to jest juz jedna wielka może głupia ale dziwne układanka. [oczywiście to życie ułozyło ale..]

Juventus oskarżony o doping 5 lat procesy odwołania skandale wyroki jakti . niby wyrok i koniec. Przychodzi Blasie z Parmy i ma "za uczami" potem pojwaia sie Mutu i ma "za uszami" i teraz taki film jak by nie patrzeć obnażający troche Fabio...
No tak ale z drugiej strony Stam ktory tez dostal pare miechow kary gra u nas.

Mnie nie ciekawi o tyle fakt czy Cannavaro bral tylko dlaczego wyszlo to dopiero teraz (tak samo jak zmarl papiez dopiero wyszlo ze ktos go inwigilowal ciekawe dlaczego dopiero teraz podobno nie chcieli robic przykrosci papie :lol: ).Interesuje mnie kto za tym stoi.Tego pewnie sie nie dowiemy.
Z drugiej strony czym wiekszy zamet w druzynie Starej Damy tym lepiej dla Milanu i z tego moge sie cieszyc.Atmosfera w szatni po tym filmiku na pewno dobra nie bedzie.Jeszcze zawieszenie Zlatana.Dobra nasza :twisted:

Pozdrawiam tate Zazy :lol:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 29 kwie 2005, 9:46

Chłopaczek staniesz w obronie Fabio ?? Przeciesz ja go nie atakuje bo nadal nie wiem co o tym wszystkim mysleć. Takze żle chyba odebrałeś. Ja nie smie podwarzać opini obserwatora z ramienia UEFA ale wiesz .

Coś Ci napisze Wstaje dzisiaj ok. 8:34 obudził mnie telefon :evil:[ jak zawsze niestety]. Patrze 7 połończe nie odebranych od Pracusia [kolesia zapalonego fana Primiership i swoje roboty]. Dzwonił z telefonu prywatnego czyli nie jest w pracy ..... ja sie "ogrnełem" i dzwonie do frajera co chce bo mnie obudził a tam sekretarka ale nie jego głos odziwo ale nagrana pierwsza wiadomość dnia Eurospotru news: "Włoska telewizja emitowała film jak Fabio Cannavaro ...... [nie zabroniony] - (...) jest to kolejny dopingowy skandal w serie A we Włoszech juz rozgorzała dyskusja na temat ...." - To wydaje sie głupie i frajerskie ale pokazuje jakie to spojzenie rzuca na wszystko... On tego nie zrobił specjalnie bo juz z nim gadałem tylko poprostu to dziwne sytuacja..

Stam ?? hmm ?? No tak !! Widziesz i znów trzeba zadać sobie jedno pytanie. Stam ?? o.k - grał w MU i miał kłopot z dopingiem [niby] Jeden z najlepszych obrońcow świata .. pożegnał sie z MU przez sir Alexa. przyszedł na jego miejsce Rio Ferdinand notabene tez jeden z najlepszych defensorów i tez mia kłopot :!: Czyli co - wniosek - w MU dają ?? czy sami braki tylko Ci najlepsi :?:

Wiesz ten wczorajszy film uświadomił mi że to mógl być każdy środek - każdy pilkarz - w każdy klubie i każdej lidze.... a niby tylko spotkanie przed mecze w hotelowym pokoju...

Walka o scudetto trwa na dobre zostało juz naprawde nie wiele wierze w dublet bo w tym sezonie scudetto bedzie jak "Trzy". Dziwny sezon - afer skandali - prowokacji - zamieszek - czy nawet karygodnych błedów..

Oby on sie dobrze skończył i bedzie dobrze bo mam już troche go dośc [sezonu] rzuca cien na Calcio ale nie tylko bo piłka potrzebuje nowych wizji i poprawy wszystkiego - nie tylko w Poslce czy Włoszech.

:arrow: W Polsce to jest jak jest nie kiedy kabaret nie kiedy zabawa. Wisła idze po mistrza w wiekszośc klubów pod kreską. Działacze kłuca sie z Miastem a miata maja klub głęboko.

:arrow: Serie A- Sedziowie nie popisują sie w tym sezonie. Kibice też - skandale dopingowe a nawet oskarzenia na temet brudnej kasy czy podatków. Błedy sedzowskie spowodowały kryzys w Romie - ciężkie dni w Parmie i wcześniej Lazio - falstart Violi.. tez sedziowie mieli swoej w tym.. itd..

:arrow: W Angli napisze tylko jedno bo to mie cały czas "boli". Bład sedzeigo zadecydował o mistrzostwie w 15 kolejca. Rooney wymusza karnego w meczu z Arsenelem przerwana passa 50 meczy bez porazki - Kanonierzy w psychicznym dołku przez 7 kolejek. Oczywiście nie widomo czy by obronili mistrza bo Chelsea jest dobra ale jeden karygodny ewidentny fatalny i może nawet ustawiony błąd ....ITD.

Także jak sie skończy sezon mam nadzieje że jeba... krawaty wezma sie do pracy. Jak Belka mówi: "Do roboty panowie" Trzeba jasno określić prawo anty-dopingowe - FIFA powinna zarzadzić działanie z zwiaskach piłkarskich np. wymiane sedziów i pan Racalbuto bedzie gwizdał w Hiszpanie - we Włoszech Luis Fernandes a np. Kim Nilton Nielsen w Angli. Na pewno bedzie mniej skandali sedziowskich.. Pewne rzycze na stadionach tez nie powinny miec miejsca - wiec trzeba działać. Nawet video zapisy tylko z konkretnym prawe a nie ze Moggi co decyzje Lega innaczej sie tłumaczy. ... przeciesz to juz jest chory :!: :!:

Nie wiem może każdy z was to wszystko odbiera inaczej ale to jest chore.. i trzeba to powiedziec wprost nie na podstawie wczorajszego filmu tylko sezonu .....

Chłopaczek - no tak ewentualniy cel osiagniety ale sądze że chyba aż takich chwyty nie są dozwolone.. i nie wierze ... [ to był żatr w Twojej strony ale trzeba jasno powiedzież ze nie ma takie "szansy"] Pamietaj że Canna był gracz Inter derby grał z 15 razy o każda stwke..

Bardzie mi paswał by że to jakis konfident albo sprzedawczych lepiej brzmi. Canna załamany hm ?? nie dziwie mu sie wiesz sam że teraz bedzie jatka może nie jakies zawiesznia bo tak jak mówisz nie maja podstaw i czas leczy rany ale ile straci w oczech fanów ?? znawców prasy krytyków ...

Na pewno to zamieszanie spowoduje w Juve jatka dla nas Milanistów to cool Tak ? Tylko wiesz że My sie nie boimy Juve nawet bez tych kłopotów. Nie ?? Bo czemu sie niby bać Kto jest mistrzam i pólfianlistą ? No i wszytsko... Ale masz racja w szatni pewnie nie jest ciekawie - Cioa LM potem - Mutugate lada dziś raport Ziobry, Sposor sie wycofuje niby, Ibra zawiecha - teraz takie głupie nie do konca zrozumiałe prowokacje ...

POZDRO

Sorry za błedy jak coś ...

Awatar użytkownika
Alkoholiko
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Alkoholiko » 29 kwie 2005, 10:48

jest tak:

jeśli wstrzykiwany był my środek który w tamtym czasie był dozwolony - to nie ma tematu!!
niepotrzebnie teraz robi sie z tego szum!

a kasete dostarczył którys z byłych piłkarzy Parmy, któryś z byłych pracowników...zgłosił sie do Rai - powiedział cene jaką chce za ta kasete i tyle!

jesli ten srodek był dozwolony w tamtym czasie to - NIE MA TEMATU !!!!!!!!

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 29 kwie 2005, 18:21

Alkoholiko - hehe rozwaliłeś mnie :D To już sie troche sam zgubiłes chyba ? Wczoraj po filmie sam wymierzyłeś im kare a dzisiaj juz inaczej. :D Sen jest potrzebny jak też tak myśle choć mało spie.

Awatar użytkownika
Alkoholiko
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Alkoholiko » 29 kwie 2005, 18:34

*_For_zaza_Milan_* pisze:Alkoholiko - hehe rozwaliłeś mnie :D To już sie troche sam zgubiłes chyba ? Wczoraj po filmie sam wymierzyłeś im kare a dzisiaj juz inaczej. :D Sen jest potrzebny jak też tak myśle choć mało spie.
moje zdanie było takie jakie było, napisałem co myślałem ....i podtrzymuje swoje zdanie o dyskwalifikacjach, jeśli ten środek wtedy był niedozwolony!!

a jesli był dozwolony to ni ma tematu!!

Awatar użytkownika
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Turyn - Juventus Arena

Post Wyświetl pojedynczy post autor: infernus » 09 maja 2005, 21:04

Turyn - Juventus Arena
Pojemność: 40 000 (lub 35 000)
Klub: Juventus
Obrazek
Nowy stadion Juve - kibice zapłacą za komfort
Juventus jest pierwszym włoskim klubem optującym za zniesieniem barier dzielących kibiców od spektaklu rozgrywającego się na murawie. Cel ten przyświecał klubowi podczas projektowania nowego stadionu, który powstanie w efekcie rekonstrukcji Stadio Delle Alpi. Niestety "przyjaźniejszy" w tym wypadku znaczy mniejszy - liczba miejsc na trybunach zostanie drastycznie zredukowana. Za pomysłem budowy obiektu na modłę angielską stoi prezes zarządu klubu Antonio Giraudo, który kilka dni temu na forum mediolańskiej giełdy przedstawił swoją wizję.

Przebudowa, która potrwa przynajmniej dwa lata, miała rozpocząć się latem ubiegłego roku, ale utrudnienia biurokratyczne spowodowały, że termin został przesunięty na najbliższy czerwiec. Jednak z myślą o przyszłości klub już w tym sezonie wprowadził sprzedaż wyłącznie abonamentów imiennych - krok niezbędny do zagwarantowania bezpieczeństwa, które leży u podstaw projektu. Niewiadomo jednak czy w ten sposób nie odstraszono potencjalnych nabywców, których liczba spadła z 29 tysięcy do zaledwie 17 tysięcy.

Zdaniem dziennika sportowego La Gazzetta dello Sport klub nie odczuwa z tego tytułu straty, ponieważ mniejsza liczba widzów na stadionie przekłada się na większą liczbę odbiorców płatnej telewizji, z której Juventus czerpie zdecydowanie większe zyski niż ze sprzedaży biletów. Stąd też nie powinien dziwić zamiar zmniejszenia trybun do ok. 35 tysięcy miejsc siedzących (obecnie 70 tys.), zwłaszcza, że rzadko kiedy występy bianconerich przyciągają większą ich liczbę. O tym, że zyski stanowią w tym wypadku priorytet potwierdza także pomysł ochrzczenia nowego stadionu nazw1 sponsora. Pomyślano także o przyciągnięciu bardziej zamożnych sympatyków futbolu, na których będzie czekać 240 przeszklonych 8-osobowych loży.

Antonio Giraudo tłumaczy projekt chęcią stworzenia na arenie pojedynków Juventusu "gorętszej atmosfery", takiej z jakiej słynną obiekty sportowe w Hiszpanii czy Anglii. "Dzisiaj większość kibiców we Włoszech opowiada się za stadionami bez barier, które dają uczucie uczestniczenia w meczu, w radościach i trudach ulubionej drużyny" - twierdzi działacz Starej Damy - "Juventus od samego początku proponował projekt, w którym boisko nie byłoby oddzielone od widowni żadnymi barierami i który przybliżałby tifosich do piłkarzy, oczywiście bez narażania ich bezpieczeństwa".

Wygląda jednak na to, że mimo tych deklaracji klub bardziej liczy się z pieniędzmi kibiców niż ich odczuciami. Przy obecnej, zbyt rozległej konstrukcji Delle Alpi tylko z części sektorów można obejrzeć mecz bez używania lornetki. Mimo że i tam widoczność pozostawia wiele do życzenia ceny biletów oscylują w granicach 100 euro. Redukując liczbę miejsc Juventus chce wymóc na kibicach zakup karnetów i zapewnić sobie stały dochód. W ten sposób jednak ogranicza dostęp do widowiska sportowego z udziałem bianconerich tym osobom, które chodzą na mecze sporadycznie.

"Chcemy wytworzyć swego rodzaju więź pomiędzy kibicami a piłkarzami i nowy stadion nam to umożliwi" - tłumaczy Giraudo - "Kibic powinien czuć się aktywną częścią boiska, walczyć po stronie swoich idoli, widzieć z bliska ich taniec z piłką, słyszeć ich głos, czuć się jak u siebie. Wrażenie na mnie zrobiła sytuacja z meczu z Realem na jednym z najsławniejszych stadionów świata - Santiago Bernabeu, kiedy to Roberto Carlos oddał kibicom na trybunach uszkodzoną piłkę, praktycznie wręczając im ją do rąk".

Obiekt ma przyciągać nie tylko w dniu meczu. Zyskana dzięki rekonstrukcji trybun przestrzeń zostanie zagospodarowana na bary, sklepy, restauracje i inną działalność handlową. "Stadion nie musi być milczącym gigantem ożywiającym się na 90 minut w tygodniu. Powinien stanowić integralną i aktywną część miasta, zachęcać do jego odwiedzania mieszkańców i turystów, być prawdziwym domem dla kibiców. W ten sposób na widownię wrócą rodziny, a trybuny będą pełne ludzi - młodych i dorosłych, mężczyzn i kobiet - przeżywających i cieszących się widowiskiem sportowym" - zachwyca się Giraudo.

Roboty budowlane nie przeszkodzą w rozgrywaniu meczy przyszłego sezonu. Stadion będzie rekonstruowany fragmentami i z użycia zostaną wyłączone tylko sekcje objęte w danym czasie pracami. Z technicznego punktu widzenia idea przebudowy jest dość niezwykła - nowy obiekt zostanie "wpisany" w stary bez naruszania wielu elementów obecnej konstrukcji. Istotnym założeniem tego oryginalnego projektu jest ograniczenie do minimum wyburzeń, a co za tym idzie skrócenie czasu jego realizacji.

Szkoda jedynie, że za pięknymi ideami i słowami kryje się kłująca w oczy chęć odniesienia jak największych korzyści finansowych z przedsięwzięcia. Kibic stał się dla Juventusu przede wszystkim klientem z pieniędzmi. Emocjonalny związek ze Starą Damą jest dla działaczy z Turynu drugorzędną sprawą.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Źródło: www.stadiony.igol.pl

Awatar użytkownika
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Juventus mistrzem

Post Wyświetl pojedynczy post autor: infernus » 09 maja 2005, 21:14

Osobiście nie podoba mi się to co wymyslili z tym stadionem. Jeżeli był za duży to można go zmniejszyć. Ale po cholere zmieniac prawie wszystko (bo nawet gdzies wyczytałem ze boisko ma byc przekręcone w którąś tam strone) mogliby usunąć ta durna bieżnie i przysunąc i zmniejszyć trybuny... a oni zmniejszą stadion ze bedzie wyglądał tak jak stadiony w polsce... Jak na Cracovii sie miesci 20 000 widzów to co to jest 40 000. Co prawda w Turynie mały procent to kibice Juve i racja że 70 000 na delle alpi to za dużo bo rekord to bylo cos 50 pare tysiecy. Wszyscy kibicują AC torino. Ale z calych włoch sie ludzie zjeżdzaja na mecze. Poprostu zmieniąją stadion na gorsze ! :( Syfny jest ten projekt. O wiele bardziej podoba mi się ten Stadion w Stambule na którym ma byc finał LM.

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”