Ogólna dyskusja o polityce - Strona 170

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 30 wrz 2011, 17:34

Tak jest Babel ze swoimi lewackimi odchylami juz sie zjawil.
Zaraz wpadnie Kamil i powie cos o pedalach.

Czas na odwazne decyzje.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 702

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 30 wrz 2011, 17:58

W przypadku Palikota nawet nie chodzi o jego poglady bo mniemam, ze on ich nie posiada, a jedynie sie nimi wysluguje. Wczoraj budowała pokolenie JPII, dzis nie kleka przed biskupem. Okazja, zeby go 'sprawdzic' juz była. Z tego co nam wiadomo byl dosc wysoko w hierarchii partii rzadzacej, zanim zaczal stac w przeciągu. Rozumiem, ze wizja obecnosci red.nacz. Faktow i mitow w ławach poselskich jest kuszaca, ale szczerze powiedziawszy nie moge zrozumiec co wzbudza zaufanie do tego ruchu tak wielu swiatlych, mlodych osob? Czy istnieja jakie pozytywne przeslanki glosowania na niego?(rozumiem ze ewentualni wyborcy kieruja sie utrata złudzen co do sld i niezadowolenie z czterech najwiekszy obecnie partii)
Co do Biedronia, nazwalem go pajacem (mozesz zamiennie uzywac z klaunem, w zadnym wypadku z błaznem) na podstawie jego publicznych wystapien min. podczas 'debaty' w telewizji publicznej, jego objazdu stacji prywatnych w kołnierzu ortopedycznym(co nie znaczy ze wykrzykiwane w jego strone hasla przy zatrzymaniu byly obrzydliwe) itd. Mysle ze moja opinia nie jest dla niego jakos razaco krzywdzaca. Np. Marka Wiklinskiego pajacem bym nie nazwal, wydaje sie byc kulturalnym i milym czlowiekiem.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 30 wrz 2011, 17:58

Chlopaczek pisze:Chyba jasne ze to pierwsze.
To było z mojej strony pytanie retoryczne.
Chlopaczek pisze:Franz jest jak przyjaciolka zawsze doradzi.
Oj, zbędna złośliwość i argumentum ad personam – stać Cie na więcej.
Babel pisze:Franz, tak naprawde by odsunac klechow od koryta nie trzeba az tak radykalnych posuniec, ale skoro takie przewidujesz to moze jednak cos jest na rzeczy . Nic to, czas klechow est juz policzony przez Najwyzszego, niezaleznie od Ruchu Palikota, ruchu planet, czy od preferencji smoka wawelskiego.
Los „klechow" jest mi całkowicie obojętny.
Babel pisze:Wracajac do meritum to trzeba nadmienic, ze Palikotowi zdecydowanie blizej do FiM, bo zdaje sie ze redaktor naczelny tegoz periodyku kandyduje z jego list, a sam Palikot ma tam zdaje sie stala rubryke. Zdaje sie tez, ze sam Urban jak i cala "betonowa" lewica jest sceptyczna (co majac na uwadze przeszlosc Palikota ma swoje podstawy logiczne, choc nawet sam Grzegorz Napieralski by wpadł na to ze im wiecej Palikota, tym mniej zebow Grzesia Dyndały w TV) co do jego Ruchu tudziez ruchu jego poparcia, wiec nie wiem skad Ci sie to wzielo z tym "NIE" i Urbanem. Zakladam, ze to jedyna rzecz o ktorej (jeszcze) nie wiedziales, wiec sluze rada bracie.
Z tym poparciem FiM i kandydatura jej redaktora naczelnego do Sejmu - jasna sprawa i wiedza powszechna. Czego się spodziewać po ludziach którzy twierdza, ze Popiełuszko właściwie zabił się sam po tym jak spędził upojna noc w burdelu z kurwami i woda w ilościach godnych księgi rekordów Guinessa. W krajobraz poletka Pana P wpisuje się to idealnie

Jeśli chodzi o: „wiec nie wiem skad Ci sie to wzielo z tym "NIE" i Urbanem". Przyznam się szczerze ze w ramach drogi zawodowej miałem (nie) przyjemność dość obficie dyskutować ze znajomym i współpracownikiem ze środowiska pana Urbana. Z jego slow wynikało jednoznacznie, ze Jerzy kibicuje inicjatywie Palikota, zaś o nim samym wyraża się w samych superlatywach. Kolacje pana Jerzego z Palikotem w pewnej znanej warszawskiej restauracji to ponoć regularne spotkania dobrych przyjaciół.

To tyle prywaty. Jeśli chodzi o oficjalne stanowisko „NIE” , to nie znam go. Szczerze mówiąc nie sledze linii redakcyjnej tego doskonałego pisma. Na pewno jest słuszna i postępowa.
Babel pisze:Nie wiem na kogo zaglosuje, znow nie mam ochoty na nikogo.
Mam podobnie.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 30 wrz 2011, 18:18

franz pisze:Kolacje pana Jerzego z Palikotem w pewnej znanej warszawskiej restauracji to ponoć regularne spotkania dobrych przyjaciół.
W takim razie ja posypuje głowe popiolem. Dawno temu czytalem "NIE", wiec moze wiele sie zmienilo. Powiem szczerze, ze intelekt Urbana oceniałem wyzej niz superlatywy w kontekscie Palikota. Mowiac kolokwialnie, czas zapierdala.
franz pisze:Kolacje pana Jerzego z Palikotem w pewnej znanej warszawskiej restauracji to ponoć regularne spotkania dobrych przyjaciół.
Oj tam, kompanem do wodki moze byc niezlym. Ja tez z Wami pic wodke lubie tak samo jak Kwasu lubi(ł) pic z Głodziem. To nic nie znaczy, jestem lewakiem, ale znam swoje obowiazki i przy wodce (i w ogole) jestem przesympatyczny!

Nie wiem jakim pajacem jest Biedroń. Malo mnie to obchodzi, bardziej chodzilo o to ze w kazdej partii znajdzie sie osoby o podobnych sklonnosciach do bycia telewizyjnym pajacem. Jesli to mam byc jedyny powod nie glosowania na jakas partie to człowiek dopiero teraz uswiadamia sobie, przed jak glebokim dylematem staje poprawnie skreslajac kogokolwiek przy urnie. Przeciez przed wyborami wszyscy walcza o to by zrobic z siebie telewizyjnego idiote - wtedy zdobeda wiecej glosow. Dla mnie to straszny wniosek.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 30 wrz 2011, 18:32

Janusz Palikot? Ten słynny katolik z rubryką w Tygodniku Powszechnym, który się wybił na rzekomym alkoholizmie Lecha Kaczyńskiego i insynuacjach dotyczących ingerencji władz w lądowanie w Smoleńsku i pijaństwie Lecha Kaczyńskiego podczas lądowania w Smoleńsku? Który ma skład na Sejm porównywalny do Partii Pracy i na czas wyborów dorzucił antyklerykalizm?
Sprawdzajcie, sprawdzajcie :). Tylko Palikot was nie zmanipuluje :).

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 30 wrz 2011, 18:41

Tylko boje sie Bablu, ze jesli juz RPP wejdzie do sejmu, to bedzie tworzony tylko i wyłacznie z samych tzw. pajacow telewizyjnych. Palikot, Biedron, Leszczyński?

Awatar użytkownika
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukinis131 » 30 wrz 2011, 18:48

Nie należy wierzyć w żadne słowa Palikota . Osobnik ten jedno mówi , drugie robi . Mamy na to wiele przykładów , chodźby ten który przytoczył piwuś . Najpierw biznesmen katolicki a teraz antyklerykalny . Najpierw prawica , teraz lewica . W kampanii krytykuje Platformę , program ma całkiem odmienny od niej . Po chwili dodaje , że koalicje to by z chęcią z PO zrobił . Palikot próbuje się chwytać wszystkiego żeby tylko wejść do parlamentu . Mniejmy nadzieję ,że to mu się nie uda .

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 30 wrz 2011, 19:19

lukinis131 pisze: Najpierw biznesmen katolicki a teraz antyklerykalny . Najpierw prawica , teraz lewica
To ze ktos zmadrzal nie powinno byc podstawa do jego krytyki.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 30 wrz 2011, 19:22

My w Polsce na proces mądrzenia mówimy hipokryzja i cynizm :). Ale armia młodych much na to leci.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 30 wrz 2011, 19:43

Babel pisze:Powiem szczerze, ze intelekt Urbana oceniałem wyzej niz superlatywy w kontekscie Palikota.
Ja rowniez. :)
Berele Lewartow pisze:W przypadku Palikota nawet nie chodzi o jego poglady bo mniemam, ze on ich nie posiada, a jedynie sie nimi wysluguje. Wczoraj budowała pokolenie JPII, dzis nie kleka przed biskupem.
piwus pisze:Janusz Palikot? Ten słynny katolik z rubryką w Tygodniku Powszechnym, który się wybił na rzekomym alkoholizmie Lecha Kaczyńskiego i insynuacjach dotyczących ingerencji władz w lądowanie w Smoleńsku i pijaństwie Lecha Kaczyńskiego podczas lądowania w Smoleńsku? Który ma skład na Sejm porównywalny do Partii Pracy i na czas wyborów dorzucił antyklerykalizm?
lukinis131 pisze:Nie należy wierzyć w żadne słowa Palikota . Osobnik ten jedno mówi , drugie robi . Mamy na to wiele przykładów , chodźby ten który przytoczył piwuś . Najpierw biznesmen katolicki a teraz antyklerykalny . Najpierw prawica , teraz lewica . W kampanii krytykuje Platformę , program ma całkiem odmienny od niej . Po chwili dodaje , że koalicje to by z chęcią z PO zrobił . Palikot próbuje się chwytać wszystkiego żeby tylko wejść do parlamentu
Otoz to.

Palikot to poprostu zwykla chorągiewka. Skąd wiatr (moda, poklask mediow) zawieje - tam i on rusza śmiało. W czysto pragmatycznych celach, może w jednej chwili pozbyć się swoich poglądów, zasad, własnego zdania.

Dawniej katolik, konserwatysta, człowiek związany z silami klerykalnej reakcji. Wydawca katolickiej prasy. Ucztujący z plebanem przykładny katolicki ojciec rodziny. Polak – patriota wypisz, wymaluj.

Teraz ucztujący z Urbanem, postępowiec i antyklerykał. Z gumowym penisem w dloni i ludzmi ktorzy bija kijem bejsbolowym w leb (odsylam do pana, ktory jest 1 rpp w Elblagu) - chce zbawiać kraj.

Nie wiem jak można akceptować taka dwulicowość i zakłamanie.

Chlopaczek nagle jest calym sercem za Interem, a Babel kocha Milan. I wszystko jest OK. Tylko ktory zmadrzal? :lol:
piwus pisze:My w Polsce na proces mądrzenia mówimy hipokryzja i cynizm
To zdanie dla mnie jest ostatecznym i zamykającym dyskusje stwierdzeniem.

Wyborcom pana P. – krzyż na drogę.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2326
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 30 wrz 2011, 21:01

Dostałem właśnie pakiet wyborczy.Okręg wyborczy nr 44 Warszawa I - tylko 4 kandydatów do Senatu, po jednym z PO, PSL, PiS I KWW Krzekotowskiego. Jako ze glosuje pierwszy raz, dlaczego jest tyle ludzi i kazda partia do sejmu a do senatu tylko tyle? :think:

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 30 wrz 2011, 21:04

Do senatu są jednomandatowe okręgi wyborcze. Do Sejmu są wielomandatowe. Swoją drogą jednomandatowe okręgi w wyborach centralnych występują pierwszy raz u nas.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 30 wrz 2011, 21:56

Nie wiem na kogo zaglosuje, znow nie mam ochoty na nikogo. Jesli na Palikota to na zasadzie pokerowe "sprawdzam". Natomiast wasze posty, pełne miłości i braku pogardy dla człowieka, coraz bardziej mnie don przekonuja.
Zgadzam się.
Też miałem problem z tym, na kogo zagłosować, ale ujadanie na ludzi Palikota ze strony sympatyków takich osobistości jak Brudziński, Kempa, Hoffman et consortes budzi we mnie takie rozbawienie, że coraz poważniej rozważam oddanie na nich mojego głosu. Niby to są osoby nieznane, ale kto startując pierwszy raz ma doświadczenie w polityce?
W moim okręgu numerem jeden na liście jest jakiś przedsiębiorca, zaradny człowiek, ciekawszy jest numer dwa - pani psychoterapeuta, współpracuje z sądem w dziedzinie psychologii. Przydadzą się takie osoby w sejmie. Z drugiej strony na tej liście pojawia się też nazwisko Oleksy... :wink:
Będzie wesoło po wyborach.
Powiem szczerze, ze intelekt Urbana oceniałem wyzej niz superlatywy w kontekscie Palikota.
Jeśli czytałeś Urbana lub kiedyś go słyszałeś, to powinieneś wiedzieć, że on poprze każdego, kto będzie krytykował kościół, tym bardziej, gdy na scenie politycznej takich osób prawie nie ma. To nie ma nic wspólnego z zaletami Palikota.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 30 wrz 2011, 23:42

I po co te nawoływania o merytoryczna kampanie? Wystarczy poczytac pilkarskie forum, ze podjac decyje na kogo glosowac :)

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 01 paź 2011, 5:59

Cóż jeśli nie palikot to zostaje mi tylko nowa prawica zresztą i tak się tylko między nimi waham bo PO uczyniło ze mnie przestepcę

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”