Poradnik kulinarny - Strona 4

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Poradnik kulinarny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 10 lis 2011, 23:54

Tak się składa, że robiłem dziś grochówę. W zasadzie na takich samych zasadach co fieldy, choć na koniec dodałem boczek, wędzoną kiełbasę (nie nie wędziłem sam to dla mnie czarna magia) i cebulę podsmażoną. No i nie musiałem dodawać mąki bo i tak wyszła zajebiście gęsta.

Swoją drogą widzę, że fieldy obcykany w rybach. Macie jakiś fajny przepis z wykorzystaniem łososia? Bo zawsze od ryb uciekałem, a ostatnio się przekonałem, że żyłem w błędzie (przynajmniej odnośnie łososia).

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 lis 2011, 0:06

Boże kochany :angry2: o boczku zapomniałem.

Oczywiście do grochówki jeszcze boczek wędzony :lol: :P

ja za łososiem akurat nie przepadam, jeśli o ryby chodzi to uwielbiam zwykłego mintaja w panierce. Do ryb najlepsza cytryna, sam długo się nie mogłem przekonać, bo mi się wydawało, że kwaśne będzie i mi zabije zapach ryby :lol: ale po usmażeniu cytryna wzmacnia smak ryby, a nie zastępuje go :]
chciałem sobie kupić ostatnio mintaja, ale 35% glazury :roll: to jednak zdecydowanie za dużo :maruda:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 11 lis 2011, 0:14

a jak cytryna to może jeszcze w myśl klasycznego połączenia rozmaryn? Hę?

E: i jeszcze masełko. Może z czosnkiem. Chyba mam fajny pomysł.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 lis 2011, 0:42

(L)oczkerson pisze: i jeszcze masełko. Może z czosnkiem
ja dziś robiłem masło czosnkowe :] na jutro będzie potrzebne ...

odnośnie ryb, to mi się jeszcze przypomniał jeden przepis, ale to raczej nie na obiad, a tak po prostu do podjadania sobie :lol:
filety z zielonych śledzi panierowane w samej mące i obsmazane, po czym zalewane ... uwaga ... zalewą :lol:

zalewa: woda, ocet (w stosunku 2:1), liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziarenek), cebulka, troche oleju, gorczycy oraz odrobinę cukru i soli. Całość musi się zagotować i pokryć wszystkie śledzie. I to później musi poleżeć z 3, 4 dni, po czym można się delektować. ości dzięki zalewie znikają, wiec jak ktoś nie je ryb ze względu na ości, to ten przepis jest dla niego :P

sbQ pisze:
fieldy pisze:Boże kochany :angry2: o boczku zapomniałem.
:haha:
też kiedyś będziesz stary i będziesz zapominał różne rzeczy, zobaczysz ...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 gru 2011, 13:50

na tvp 2 Okrasa o wedzeniu opowiada, oglądać !!

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 10 gru 2011, 14:13

Zawsze gdy wspominam żagle z Soliny to obok przyjemności pływania właśnie wędzony pstrąg. Wujaszkowie mojego kumpla na wyspie mają obóz żeglarski a przy przeprawie na wyspę jest hodowla ryb więc rybę mają pod nosem. Zapłacić coś ok 6 zeta (przygotowywali ją kumple a wędzarnie mają na terenie obozu) za wędzonego pstrąga - bezcenne. :)

Awatar użytkownika
mzatlanta
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mzatlanta » 28 gru 2011, 4:26

Salatka Swiateczna (ja ja robie na wszelkie mozliwe swieta :) ) z awokado:

Skladniki: Awokado (co do ilosci, to zalezy kto na ile osob robi, ja na 2 osoby z malym apetytem robie z dwoch duzych owocow awokado i na dwa razy wystarcza- pozostale skladniki podaje na ta sama ilosc, dla czterech osob byloby więc dwa razy tyle skladnikow etc.) a więc 2 srednie, puszka kukurydzy (ja lubie Bonduelle), ogorki kiszone- tak okolo 30 deko na ta ilosc, zalezy, na ile kwasne kto lubi. Szynka lub poledwica pieczona (nie gotowana, dlatego wszelkie szynki gotowane i poledwica sopocka odpadaja)- u mnie to się nazywa Poledwica Tradycyjna :wink: 10 deko. Dwie torebki ryzu- najlepszy mieszany dziki z parboiled, specyficzny smak ma. Majonez- ilosc jak kto lubi, mi wystarcza, jak juz pisalam, na 4 porcje jeden maly- chyba ma 225 ml. Oprócz awokado glownym skladnikiem tej salatki- choc wymieniam go na koncu :D są orzeszki pinii. Caly numer w tym, zeby je jeszcze podsmazyc na patelni i dodac do salatki- nie za dużo, pol malego opakowania wystarcza. Pinie są jak dla mnie dość drogie (ale warto je dodac- efekt genialny), więc czasem daje w zastepstwie gotowy smazony i solony slonecznik (jego już podsmazac nie trzeba).

Wykonanie: Wszystkie skladniki po prostu wymieszac ze soba :wink: Awokado kroimy w drobna kostke, ogorki tez, ryz gotujemy na poltwardo, szynke rwiemy, dodajemy kukurydze i pinie/ slonecznik, na koniec majonez i wsio :wink: Przyprawy zadne nie są potrzebne można dodac soli, pieprzu nie polecam, bo caly sekret w tym, ze salatka ma być lekko mdla (awokado i pinie) a jednoczesnie kwaskowata od ogorkow... Aha, awokado musi być miekkie i dojrzale!

Oczywiscie można poszalec (wedle inwencji i gustu :P ) i dodac jeszcze inne skladniki, kiedys do tej wersji, ktora podaje dodawalam gotowana zielona soczewice. Istnieje inna wersja tej salatki, zamiast szynki idzie do niej kurczak pieczony lub wedzony, albo wersja zamiast miesa z paluszkami surimi, które trzeba przed dodaniem obsmazyc i dodac troche przyprawy chinskiej lub wegety czy czegoś.
Smacznego.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 mar 2012, 1:14

na specjalne życzenie towarzysza sbQ ... potrawka z ryżem

Gotujemy ryż (jak nie potrafimy, to szukamy na necie przepisu :lol: ) w rondlu rozpuszczamy łyżkę (może być 1,5) masła i wsypujemy ok 2 łyżek mąki (nie za dużo, bo sie kluchy zrobią, ale nie za mało, bo sosu nie będzie :lol: ) trzeba to (masło i mąkę) rozmieszać na kleik, po czym dolewamy tyle wody ile chcemy miec sosu. Po zagotowaniu dodajemy łyżeczkę cukru, magi jak ktos lubi, trochę skórki z cytryny (podstawowy smak tej potrawki) + soku z cytryny, jak ktoś lubi kwaśne (potem na talerzu można jeszcze kwasku cytrynowego dodac, jak ktoś lubi bardzo kwaśne). Na końcu wlewamy trochę mleka i gotowe. Sos powinien wyjść dosyc gęsty (jak damy za mało mąki to wyjdzie zupa :!: ) no i podajemy z uprzednio ugotowanym ryżem.
Po posiłku wchodzimy na forum i piszemy czy smakowało.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 09 mar 2012, 7:59

fieldy a gdzie mięcho? przecież jak kiedyś ubekowi powiedziałem, że jem aglio olio, czyli spaghetti z oliwą, czosnkiem, papryczką i natką pietruszki, to zapytał się dość poważnie czy jestem wegetarianinem? :lol:

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 322

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 09 mar 2012, 9:45

Tez wlasnie mialem pytac, chyba od 2 lat nie zdazylo mi sie zjesc potrawy obiadopodobnej bez miesa, podziwiam ze tak umiecie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 mar 2012, 10:23

panowie, dzisiaj piątek i sbQ specjalnie prosił o przepis na potrawę bez mięsa, taką więc zapodałem. Oczywiście (jak pisałem na haxie) można do tego wszystkiego wrzucić pociętą w kawałki paróweczkę* :] o ile ktoś w piątek mięso spożywa, albo robi to w inny dzień, ale Adrianowi sie pomysł łączenia ryżu z parówką nie spodobał.

* o ile przyjmiemy, że parówka to mięso :lol:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 09 mar 2012, 11:52

Istnieją parówki sojowe, moja siostra wegetarianka je dość regularnie spożywa, wtedy na pewno nie będzie mięsa. W smaku kojarzą się z kartonem (choć nie próbowałem nigdy kartonu), nie polecam. :lol:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 09 mar 2012, 12:17

Kurde, wiedziałem, że przeczytam tu o parówkach. Aż mi się Kaczy przypomniał :lol:

Awatar użytkownika
Khalifa
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Khalifa » 10 mar 2012, 2:35

Jakby ktoś chciał mam przepis na przepyszną pizze i bezkonkurencyjny sos czosnkowy 8)

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 10 mar 2012, 9:30

Khalifa pisze:Jakby ktoś chciał mam przepis na przepyszną pizze i bezkonkurencyjny sos czosnkowy 8)
No to się nie pytaj, tylko pisz :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”