Filmy - Strona 80

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2418
Kontakt:

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 20 lis 2011, 23:11

Generalnie chcę się teraz trochę bliżej zapoznać z nowelizacją ustawy o prawie geologicznym i górniczym, by wychwycić co ciekawsze informacje (nie przypadkiem nowe przepisy mają wejść w życie na początku 2012 i o ile mi wiadomo mają trochę wspólnego z pojawieniem się parcia na gaz łupkowy), ale zajmie mi to trochę czasu.

Wtedy też będę mógł odnieść się do innych rzeczy. Nie ma sensu rozmywać.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 24 lis 2011, 0:05

Polecam wszystkim Friends with Benefits, naprawdę dobry film. Jak ktoś nie jest przekonany, to warto obejrzeć chociażby dla samej Mili Kunis. :wink:

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 24 lis 2011, 0:13

Mi się np. nie podobał. Bardziej z komedii polecam Szefowie wrogowie.

Oglądał może ktoś film United :?:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 24 lis 2011, 0:18

Szefowie Wrogowie też jak dla mnie było ok. Z nowych komedii The Change-up, który w Polsce właśnie wchodzi do kin jako Zamiana ciał. Pierwsza godzina naprawdę zabawna, potem mocno obyczajowy ale przyjemny film i idzie się pośmiać. No i odpicowana Olivia Wilde :love:

Mirek jeśli chodzi Ci o United ten z 2011 roku o Busby Babies to już kilka razy był poruszany temat tego filmu i nawet się nie zastanawiaj bo naprawdę bardzo warto nawet pomijając fakt, że jestem kibicem MU :)

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 29 lis 2011, 12:11

The Change-up oglądałem wczoraj i nawet dobrze się pośmiałem w niektórych momentach. Również mogę polecić film "The Tunnel" film nakręcony w tym samym klimacie co REC, the Blair Witch Project i Paranormal Activity... bałem się w kilku momentach więc film dobrze się spisał. The Debt - film o 3 agentach Mosadu, którzy próbują złapać i przewieźć do Israela "chirurga z Birkenau" film nie jest na faktach, ale wierze, że historia odnosi się do Mengele znanego jako "Anioł śmierci"... godny polecenia.

justin81
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: justin81 » 30 lis 2011, 20:41

Widze, że tutaj raczej podglądacie takie masówki, ala hollywood gdzie wszyscy na końcu żyli długo i szczęśliwie.., ale jak ktoś szuka czegoś bardziej wymagającego bez happy ending to polecam kino hiszpańskie a szczególnie:
"Cela 211" moja ocena 9/10 w sumie to 10/10 wszystkim 4 filmom bo są mega, ale wychodze z przekonania, że zawsze można zrobić coś lepiej
"Sekret jej oczu" a po ang. "The secret of their eyes" 9/10,
"Nine queens" 9/10
"Intact" 9/10

A pozatym to nie nowe, ale warte obejrzenia:
"Blood diamonds" 8/10- jakoś nie ciągneło mnie jego oglądnięcia ze względu na DiCaprio, ale zagrał role życia jak dla mnie
"City of god" 8/10- brazylijska rzeczywistość
"Black book" 8/10 - jak łatwo ludzie przypisują komuś łatke bohatera albo zdrajcy. Właśnie jestem ciekaw kim jest Kręcina odwołany dzisiaj ze stanowiska.
"The Lives of Others" tytuł po niemiecku "Das Leben der Anderen"
no i oczywiście
"The shawshank redemption" -"Andy Dufresne - who crawled through a river of shit and came out clean on the other side"- za ten sam cytat ten film jest wart każdej nagrody.

A dalej to:
"Ojciec chrzestny"-wszystkie 3 części, klasyka amerykańskiej mafii
"The usual suspects"
"Scarface"
"Reservoir dogs"
"Good will hunting"
"Enemy at the gates"
"The bank job"
"Carlito's way"
"The guardian"
"Catch me if you can"
"Law abiding citizen" - dobry motyw na początku, końcówka lipna, bo oczywiście amerykański system sądowy i prokuratura jest nieomylna i zawsze chronią obywatelów.
"The next three days"
"Hotel Rwanda"
"Austin Powers" wszystkie 3 części -moje kino, mój humor - chociaż w tłumaczeniu polskim brzmi to niezbyt śmiesznie, jednak w orginalnej wersji językowej kawał dobrej roboty.

o takich filmach jak:
"Seven" , "Fargo" , "Memento" czy "Requiem for a dream" nie wspominam bo nawet taki laik jak ja wie,że są to ABC kina ostatnich 15 lat.

Najlepiej jak ogląda się filmy w orginalnej wersji językowej, bo nasi dużo razy tłumaczą niektóre sceny zbyt dosłownie gubiąc sens wypowiedzi, albo zbyt ogólnie lub wprost pomijając niektóre dialogii. A przez to poprostu film dużo traci...

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2892

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 30 lis 2011, 20:48

Wymieniasz świetne filmy (większość oglądałem) a między nimi wciskasz Austin Powers. Byś się wstydził !

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 30 lis 2011, 20:53

Tu piszemy co ostatnio widzieliśmy a Ty wrzuciłeś taką listę na wzór "the best of". Zdecydowaną większość widziałem i przy wielu tytułach mogę się podpisać, część nie przypadła mi do gustu ale tak jak piszę, ta lista bardziej pasuje do ulubionych filmów aniżeli tego co ostatnio puszczają w kinach.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 30 lis 2011, 21:41

Nie no zajebioza :lol:

Piszesz o masówkach, a sam wymieniasz 90 procent amerykańskiego kina, które co pół roku leci w TV. Doprawdy elitarne kino dla nas znalazłeś.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 02 gru 2011, 12:53

Za namową koleżanek obejrzałem One Day. Średni film, nigdy nie trafiały do mnie takie wyciskacze łez. Najbardziej absurdalna jest końcówka, kiedy...

SPOILER

...główna bohaterka zostaje rozjechana przez ciężarówkę. Tani zabieg scenarzystów.

Na plus na pewno charakteryzacja i stroje, które naprawdę fajnie odzwierciedlają zmiany bohaterów w ciągu tych 20 lat.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 02 gru 2011, 22:23

Co z tego, że napisałeś SPOILER jak i tak się nie mogłem powstrzymać przed przeczytaniem tego :?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 gru 2011, 0:16

Jak się walnie taki oczojebny napis to aż ciężko na niego nie spojrzeć zahaczając przy okazji o resztę :P

Także jak spoilery to najlepiej na biało w cytacie:
bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 03 gru 2011, 0:21

Przeczytałem twój spoiler Mentor i żadnego nowego filmu nie będę mógł już obejrzeć, bo streściłeś fabułę :/.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 03 gru 2011, 10:00

Na forach filmowych spotkałem się z taką ciekawostką - jeśli chce się napisać spoiler, w ekranie pisania posta zaznacza się tekst i wciska przycisk "spoiler". Tworzy się wtedy w obrębie posta przycisk, po którego naciśnięciu rozwija się tekst. Przydatna i ciekawe rzecz, szczególnie jeśli nie chcemy znać szczegółów zakończenia filmów lub seriali.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 04 gru 2011, 1:25

Obejrzałem właśnie Warrior i mogę tylko powiedzieć, że film jest mistrzowski. Dla mnie jeden z najlepszych filmów tego roku. O ile wszystkie filmy sportowe są podobne i miło się je ogląda ale bez większych wzruszeń tak ten mimo że wielkim fanem MMA nie jestem, jest kapitalny. Może ktoś się nie zgodzić ale jak dla mnie RE-WE-LA-CJA! Bardzo gorąco polecam.

http://www.filmweb.pl/film/Warrior-2011-499338

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”