Skoki Narciarskie - Strona 53

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Re: Skoki Narciarskie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 04 gru 2011, 14:54

Oglada w ogole ktos skoki kiedy nie ma juz Adasia ? :mrgreen:

Tak slicznie Zyla skoczyl,to Stoch musial mi humor zepsuc... Tepes na prowadzeniu,a za nim Morassi i Wank :shock:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8687
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 gru 2011, 14:57

Dr.Football1 pisze:Oglada w ogole ktos skoki kiedy nie ma juz Adasia ? :mrgreen:
A ja sobie dziś włączyłem, niestety dalej wiatr rządzi tym sportem, dlatego też rzadko oglądam. Może jak zbudują ogromne skocznie w jeszcze większych halach będzie wtedy ciekawiej.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 197

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 05 gru 2011, 15:45

Dr.Football1 pisze:Oglada w ogole ktos skoki kiedy nie ma juz Adasia ? :mrgreen:
Ja powiem tak. Jeszcze przed Adamem bardzo lubilem sobie poogladac skoki - szczegolnie corocznie konkurs 4 skoczni. Sporo fajnych zawodnikow ciagnelo ta dyscypline - szczegolnie Japonczycy z Funakim i Harada (pamietny konkurs druzynowy bodajrze w Nagano jak upadkiem przegrali zloto :shock: ). Funaki to byl jednak moj ublubieniec, jego styl lotu poza skala. Inne ekipy tez mialy swoje gwiazdy - Peterka, Goldeberger czy Widholzl. Era z Malyszem obfitowala w osobowosci jak Ahonen, Hannawald czy Schmitt. A teraz, teraz nie da sie tego ogladac :roll:
Pytanie czy to tylko taki etap przejsciowy czy stopniowy upadek/marginzalizacja dyscypliny.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 05 gru 2011, 15:51

Może tradycyjnie to nie kwestia upadku dyscypliny tylko smęcenia "kiedyś było lepiej, stare dobre czasy" i jako dzieciak bardziej jarałeś się Haradami, Hannawaldami aniżeli teraz miałbyś to robić w przypadku Morgich i Szlirich. Mało osób trzeźwo patrzy na fakt, że nostalgia i sentyment odgrywa wielka rolę. Kiedyś to były bajki, kiedyś to były programy dla dzieci, kiedyś to były piosenki achh... gówno prawda wam powiem.

Wracając do tematu. Tak. Ja oglądam skoki, co prawda nie wszystkie konkursy, ale z ochotą lubię sobie "do hałasowania" włączyć TV przy robieniu jakichś innych zadań. Już rok temu, kiedy to małyszomania przygasała odczuwałem satysfakcję, że oglądam zawody wiedząc, że już mało z kim dookoła mogę sobie podyskutować na ten temat. Sezon zakończył Adaś z brązem MŚ i brązem PŚ to nagle jakoś odżyło towarzystwo, a ja zadowolony oglądałem sobie jeg wyczyny od początku sezonu.

Jedynie do czeg mógłbym się przyczepić to fakt, że brakuje w stawce nieco starych lisów. Zawsze dobrze dla imprez robił jakiś nie najmłodszy już gwiazdor, który ich lał

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 gru 2011, 15:51

Maciek (interista), za te nazwiska, które wymieniłeś już Cię lubię :beer: Miałem eurosport od małego w domu i sporty zimowe bardzo lubiłem oglądać, ZIO w Nagano to oglądałem wszystko, pobudka o 1 w nocy i jazda :P a później człowiek w szkole na lekcjach zasypiał :rotfl: Funakiego też podziwiałem, układał się w locie, leciał leciał i... 5 x 20 :P

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 gru 2011, 16:02

Zgadzam sie z Ebim. Przeciez za kilkanascie lat mlode obecnie gnojki beda mowic ''oj kiedys to byly czasy,Schlieri,Morgi,Evensen...''. Poza tym pokazalo sie w ostatnim czasie kilku naprawde fajnych skoczkow takich jak Zografski,Tepes,Koudelka czy nawet nasz Piotrek Zyla.

A co do starych czasow to ja wychowalem sie na wiecznej walce Jensa Weisfloga z Andi Goldbergerem :) Byli jeszcze Ari-Pekka Nikola,Espen Bredesen,Dieter Thoma,Tommy Ingebrigsten,no i oczywiscie wielka radosc kiedy Wojtek Skupien zdolal zakwilifikowac sie do "30" :love:

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 197

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 05 gru 2011, 16:23

Dr.Football1 pisze: Przeciez za kilkanascie lat mlode obecnie gnojki beda mowic ''oj kiedys to byly czasy,Schlieri,Morgi,Evensen...''. :
Oj szczerze watpie, ale nie wazne :]

Dzisiaj zreszta trafilem na tekst Chruscickiego o kryzysie w skokach. Ale pewnie go tez dosiegla starcza nostalgia do lat mlodosci :o
http://www.eurosport.pl/chlodnym-okiem_ ... full.shtml

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 05 gru 2011, 16:48

Kurde, ja nie załapałem się na lata 90., lecz z przyjemnością wspominam skoki z początku 00, kiedy Małysz walczył z dziesiątką
1.Sven Hannawald
2.Martin Schmitt
3.Janne Ahonen
4.Matti Hautamaki
5.Martin Hoolwarth
6.Andreas Widholzl
7.Roar Ljokelsoey
8.Rsito Jussilainen
9.Tommy Ingebrigtsen
10.Primoz Peterka
Ach, piękne czasy,ponadto czaem przebłyski Pettersena,Kasaiego, starego mistrza Goldiego czy też młodego(z perspektywy czasu wiadomo, że niespełnionego)wielkiego talentu - Floriana Liegla.A obecnie skaczą jedynie Schmitt i Matti i muszę powiedzieć, że im kibicuje :D
Wydaje się, że ogólnie świat 10 lat temu był jakiś taki lepszy :wink:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 gru 2011, 19:36

młodego(z perspektywy czasu wiadomo, że niespełnionego)wielkiego talentu - Floriana Liegla
O pamietam go :) Taki strasznie wysoki jak na skoczka (chyba ze 190 mial). Ciekaw jestem co sie potem z nim stalo,bo jak szybko sie wybil tak szybko zaginal.
Dzisiaj zreszta trafilem na tekst Chruscickiego o kryzysie w skokach. Ale pewnie go tez dosiegla starcza nostalgia do lat mlodosci
http://www.eurosport.pl/chlodnym-okiem_ ... full.shtml
Ten pomysl mi sie podoba,bo naprawde moglby przyciagnac wiecej kibicow,choc ja akurat uwielbiam skoki i zbytnio nie przeszkadzaja mi slabsze skoki na poczatku konkursow. No i gdzie wtedy podzialyby sie Mietusy,Hule i inne Koty :P

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 05 gru 2011, 19:52

Podbijam Macka Interniste. Również wychowałem się na walce Weifssloga z Goldim, potem Goldiego z Ari Peka NIkola, czy Laitinenem i to był całkiem inny poziom jak teraz. Wśród Norwegów byli tacy kozacy jak Bredesen, Ottesen, poźniej nawet Brenden, Roar, Inegenbrigsten, Romoren, Finowie prócz wspomnianych wyżej Ahonen, Soinien, Japończycy Kasai, Harada, Funaki. Widhoelz, Hoolwearth, Hongacher, nawet Schwancerberger. Można rzucać nazwiskami i nazwiskami ciekawych skoczów połowy, końca lat 90-tych czy początku 21 wieku. Z wielu krajów, a teraz co się ostało? Poziom Japończyków jest żałosny, Norwegowie sorry jak patrze w klasyfikacje i taki Bardal jest ich liderem to jest jakiś śmieszny zart, a już w ogóle kabratem jest patrząc na finów gdzie jak widzę najwięcej punktów ma Koivoranta(to ten typ co uprawiał kombinacje norweską? :lol: ) Niemcy też taki Freitag to przy Thomie, Hanavaldzie czy Schmicie by nawet w latach 90 tych nie piernął.

Obecny poziom skoków jest żałosny w porównaniu do tego sprzed 10-15 lat coś jak waga cieżka w boksie zawodowym, gdzie kiedyś były takie kozaki jak Holyfield, Lewis, Tyson, Bowe, Gołota, a teraz są tylko nudni Kliczkowie.
Ostali się tylko Austriacy którzy całkowicie zdominowali tą konkurencje, a reszta którzy słyneli z tej konkruwencji jak Norwegowie, Finowie, Japończycy są w ciemnej dupie, Niemcy podobnie dla mnie nawet ten Freund przy tych kozakach ich z przeszłości jest obrazem upadku tej dyscypliny. I wcale to nie jest żadna nostalgia do lat młodości, teraz jest zdecydowanie mniej zawodników klasowych co widać gołym okiem.

Co do tekstu wklejonego przez Maćka również pełna zgoda z niemal wszystkimi tezami. Jak tak dalej pójdzie to ta konkurencja całkowicie upadanie i będą ją śledzić tylko maniacy.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 05 gru 2011, 20:39

Prawie wszyscy czołowi zawodnicy z końca lat 90 i początku 21 wieku już zakończyli karierę...Przez co ta dyscyplina znacznie utraciła na atrakcyjności..Każdy ściga się w nowinkach technicznych jak w F1...A ten kombinezon cieńszy w pasie tamten w kolaniea a ten ma węższą nartę od drugiego,ten ma inne wiązania(pamiętamy Ammann i IO w Vancouver 2010) itd..
No i jak wiadomo $$$ Hofer tak rządzi tymi skokami kto da więcej ten ma konkurs...
Teraz opracowali system wiatru ale i tak jeszcze nie jest doskonały przez co kibice się odwracają...

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 gru 2011, 20:53

Później może się ustosunkuję do sentymentów i obecnego poziomu skoków ale teraz takie krótkie pytanie. Jak wam się podoba "nowy" system punktowania włączający do ogólnej noty warunki powietrzne i jak waszym zdaniem wpłynęło/wpływa to na skoki? Moim zdaniem to co opisujecie ma też dość istotny związek z tym o co pytam bo może to tylko moje wrażenie ale odkąd mamy nowy system punktowania to emocji jakby mniej, przynajmniej w moim wypadku :)

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 05 gru 2011, 23:10

Moim zdaniem nowy system dużego sensu nie ma, bo i tak uprzywilejowany jest ten kto ma wiatr pod narty nawet kosztem odjęcia kilku punktów.Z kolei przy złym wietrze żaden bonus nie rekompensuje słabej długości skoku.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 gru 2011, 23:24

Ja nie mam problemu z nowym systemem,a czy jest on sprawiedliwy to szczerze mowiac nie mam pojecia.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 gru 2011, 23:33

Skoczkowie go zaakceptowali, więc chyba najgorszy nie jest.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”