El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 223

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 09 gru 2011, 13:49

Mi też się nie podoba skład bez Puyola. Moim zdaniem powinien też zagrać Alexis zamiast Cesca, ale rozumiem, że wystawienie Fabregasa też ma swoje plusy.

Messiego trzeba przykleić do prawej linii bocznej boiska to David może wreszcie będzie miał wystarczająco miejsca po lewej:

Obrazek

Obrazek

:lol:

Messi w 15 meczach przeciwko Realowi zdobył 13 bramek z czego 7 na Santiago Bernabeu.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 09 gru 2011, 14:30

Wielki mecz się szykuje. Cieżko jest przewidzieć zwycięzcę, bo obie drużyny to najwyzszy poziom w Europie, do którego przedstawiciele innych lig doskoczyć narazie nie potrafią. Ciekawym natomiast jest fakt, że pierwszy raz od kiku sezonów to właśnie Real jest faworytem najbliższego pojedynku, choć nie chce tu umniejszac klasy Barcelony, bo tak naprawde wynik może paść każdy. Mam jednak takie odczucie, że gra Barcy nie uległa znaczącej zmianie w porównaniu z niesamowitym poprzednim sezonem. Nie odnotowali postepu, chociaż czy w ich przypadku postęp jest jeszcze możliwy? Wydaje mi się, że już nie, bo natępny poziom przewiduje tylko telepotracje na boisku. Warto wspomnieć, że rywale nauczyli się troche jak grać z Barceloną i stąd też Guardiola odswieżył 3-4-3, które jednak narazie nie do końca sie sprawdza. Tak czy inaczej są zespołem unikalnym, ale jutro przyjdzie sie im zmierzyć Realem, który progres wzgledem lat poprzednich napewno odnotował. Gra Realu zyskała na jakośći we wszystkich formacjach. Dodatkowo pilkrzy cechuje pewność, że obecnie nikogo na czele z Barceloną nie muszą się obawiać. Real w swojej filozofii gry udoskonalił się, stał sie bardziej kompletnym zespołem mającym mnóstwo wariantów personalnych. Mają także konfort punktowej przewagi w lidze, czego nie było od wieków.

Będzie to także pojedynek dwóch piłkrzy. Pierwszy Messi, który swoją grą w momencie gdy Brcelonie nie idzie potrafi jedną akcją odminic losy meczu a takze nastawienie swoich kompanów z zespołu. Kreauje, asystuje, zdobywa gole - piłkarz kompletny w ofensywie. Na przeciw niego stanie ten drugi, który według mnie jest najlepszą wersją siebie samego jaką mamy okazje oglądać. Sposób gry jaki reprezentuje Ronaldo nie zmianił sie w jego przygotowaniu atletycznym, w ilości zdobywanych bramek oraz w jakości dokonywanych drybliongów. Te atymspekty stały i stoją do tej pory na najwyższym poziomie. Zmiana zaszła natomiast w bardzo istotnym elemncie gry. Ronaldo już nie jest tym egoistycznym dupkiem, który w minionym sezonie wolał sam wykończyć akcję zamiast podać do lepiej ustawionego kolegi. Czesto podejmował dacyzje dobre dle niego, ale już nie tak korzystne dla zespołu. Trzeba wspomnieć też o tym, że przez jego egoizm Real odchodził z niczym zamiast gola. Teraz sytuacja sie zmieniła, bo Crisiano zaczął stawieć na grę zespołową i cześciej dostrzega partnerów z drużyny co ma większy pożytek dla obu stron. Zaczął robić to co Messi robił od dawna i to uczyniło go piłkarzem jeszcze lepszym. Zeby uzyskać miano najlepszego na świecie musi dokonać jeszcze jednej ostatniej rzeczy, w której to jak narazie Argentyńczyk go przewyższa. Musi udowodnić, że w pretiżowym meczu na najwyższym poziomie potrafi jako lider wyjść na pierwszy plan oraz zrobić po przez kreacje, asysty i gole różnicę na tle obu drużyn grających jutrzejszego wieczoru. Czy jest na to gotów? Przekonamy sie niebawem.

pasza
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pasza » 09 gru 2011, 15:04

Na środek obrony Puyol z Mascherano, to najlepszy układ obecnie. Mimo wymuszenia przez Pique żółtej by Mascherano musiał grac z Levante, ten ostatni nie dał sobie wcisnąć kartki i może grac. Boki standardowe.
Dalej dałbym Busquetsa, Xaviego i Iniestę i Sancheza, Villę i Messiego, co do Villi i Sancheza się nie upieram. Pep zdecyduje kto mu bardziej pasuje do planu. Jest w czym wybierać, Fabregas, Villa, Pedro, Sanchez, a może nawet Cuenca.

To czego należy się najbardziej obawiać w obronie to szybkie skrzydła Madrytu i wrzucanie długich lub prostopadłych piłek za obronę na boki. Także Alvesa nie ustawiałbym wysoko. Plus drybling Ronaldo i Di Marii.
Poza tym obawiać zdecydowanie należy się polowania na nogi. Głównym zagrożeniem jak zawsze będzie 'rzeźnik' Pepe, dzielnie wspierać go będą 'drwal' Ramos, 'nie mam pomysłu na ksywę' Marcelo i 'komandos' Khedira. Nie można zapominać też o Alonso. Będzie ciężko.

Nie wiem jak zagra Madryt, czy jak zawsze bojaźliwie, czy jednak podniosło im trochę morale. Jak to drugie to ciekawym będzie jak Barca poradzi sobie z pressingiem, z czym miała ostatnio problemy.

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 09 gru 2011, 17:01

Pique i Villa powinni rozpocząć mecz na ławie. Forma obu panów w tym sezonie jest średnia i o ile co do absencji Pique można mieć wątpliwości ze względu na jego wzrost, tak w ataku oprócz pewniaka Messiego widziałbym Alexisa i Cesca, potem ewentualnie Pedro a na samym końcu Villę. Ciekawe jak to rozegra Pep.

Jeśli chodzi o gospodarzy, to wydaje mi się, że oddadzą nam inicjatywę, ustawią trivote i przechwytami będą próbować grać na pałę do przodu. dawno nie przegraliśmy meczu ligowego, więc chyba czas najwyższy.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 gru 2011, 0:23

stary rupieć pisze:dawno nie przegraliśmy meczu ligowego, więc chyba czas najwyższy.
Szybko zapomniałeś o Getafe. Pozazdrościć bo mi to przychodzi jednak trudniej.

Widzę, że niewiele się dzieje w temacie :P Po meczu na pewno będzie znacznie goręcej. Jutro najprawdopodobniej nie będę miał czasu się włączyć do ewentualnej dyskusji, ale jakiegoś przedmeczowego posta zapewne zechcę wrzucić.

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 10 gru 2011, 9:20

Mentor pisze: Szybko zapomniałeś o Getafe. Pozazdrościć bo mi to przychodzi jednak trudniej.
Dawno nie przegraliśmy meczu ligowego z Realem ;) to miałem na myśli

W temacie nic sie nie dzieje, bo Gran Derby to mecz na poziomie Celtic-Rangers. Na pewno będzie się działo po meczu jak wszyscy wytrzeźwieją, na razie możemy przyjmować zakłady komu co i gdzie tym razem wsadzi Special Five.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 gru 2011, 9:36

stary rupieć pisze:Na pewno będzie się działo po meczu jak wszyscy wytrzeźwieją
Ja będę oglądał na trzeźwo w domu :P

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 10 gru 2011, 11:13

cloner pisze:a będę oglądał na trzeźwo w domu :P
Wyjątek potwierdza regułę :D
stary rupieć pisze: dawno nie przegraliśmy meczu ligowego
A może jednak byśmy to jeszcze odwlekli, co? ;p Niedawno pisałem jeszcze, że się boję tego meczu, ale im jest do niego bliżej, tym czuję się pewniejszy. Nie ma na to wytłumaczenia logicznego, ale jakoś tak samo przyszło :D Co do tego Puyola, to ja też oczywiście lubię jak kapitan gra i wolałbym, żeby tak było, ale musimy mieć kogoś wysokiego na Real w polu karnym. Masche i Puyi są zajebiści, ale chyba jednak Pique się bardziej nada do tego zadania, a na dodatek Javier jest w lepszej formie od kapitana i to jak dla mnie przekreśla występ Puyola od początku w tym spotkaniu.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 10 gru 2011, 13:51

A ja nie wiem co sie dzieje, do meczu 8h a u mnie zero spiny, nawet tego nie czuje. Moze za duzo tych GD bylo ostatnio, moze tez za duzo emocji im towarzyszlo, a moze to kwestia przewagi w tabeli, nie wiem. Ale pewnie jak juz bedzie 30min przed i zacznie sie napinka z Lokim, to sie zacznie :lol:

No i na 80% przeczuwam jednak trivote dzisiaj, tym bardziej przy kiepskiej formie Ozila.

pasza
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pasza » 10 gru 2011, 15:20

Zawsze są obawy przed Madrytem, tym bardziej teraz jak mówi się, że to najsilniejszy Madryt w erze Guardioli, a Barca też lekko spuchła. Przed finałami z MU też były obawy. Przed meczami porównuje się drużyny, mocne i słabe strony, pierdu pierdu, wychodzi, że nie ma zdecydowanego faworyta zaczyna się mecz i... i wszystko to trafia szlag, okazuje się, że obawy były nieuzasadnione, a różnica między Barcą a Madrytem, czy MU jest kolosalna. Teraz pewnie będzie podobnie. Niby Madryt gra świetnie, niby faworyt, ale będzie jak zawsze, Barca ich zdominuje i kolejny raz udowodni, że król jest jeden

Awatar użytkownika
toporow
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: toporow » 10 gru 2011, 15:44

Zapowiada się ciekawy mecz. Wydaje mi się, że aktualnie w Europie jest teraz tylko jeden klub, który może ogrywać regularnie Barcelonę. Jest nim Real pod wodzą Mourinho. Bo jak nie "Królewscy" to kto? Słaba Chelsea? Borykający się z osłabieniami kadrowymi Arsenal? Milan, który już pokazał, że nie daje rady? Barcelona gra futbol nieziemski, ale na pewno są do pokonania, co pokazują wyniki w lidze. Mam nadzieję, że dzisiaj będzie ciekawe widowisko i padnie kilka ładnych bramek - nie tylko dla Katalończyków.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 10 gru 2011, 15:51

Oho, zaczyna się delikatna napinka :twisted:

Real po raz pierwszy od dawna przystępuje do tego meczu w roli, niewielkiego ale jednak, faworyta. Remis dla Królewskich będzie dużo lepszym wynikiem niż dla Barcelony, pozwoli utrzymać bezpieczny dystans i to nad Barcą, którą czekają jeszcze KMŚ, będzie ciążyła dużo większa presja w meczach ligowych. W przypadku wygranej podopiecznych Mou przewaga potencjalnie wzrośnie do 9 pkt a w La Liga to już naprawdę pokaźny kapitał. Innymi słowy porażka może dla Barcelony być brzemienna w skutkach i dzisiaj to oni nie mogą przegrać.

Pisze się o najmocniejszym Realu od dawna. To prawda, 2 sezon Mourinho, klocki zostały poukładane i od tej drużyny już nie tylko można ale trzeba wymagać. Praktycznie dzisiaj powinniśmy zobaczyć finalny produkt, który miał stworzyć Mourinho przychodząc do Madrytu. Real konsekwentny, efektywny i efektowny. Jako, że w zeszłym roku Portugalczyk i Królewscy wiele wycierpieli ze strony Barcelony dochodzi jeszcze żądza rewanżu więc powinni nam zafundować dobre widowisko, w którym postarają się udowodnić, że z Barceloną nie trzeba się tylko bronić. Jedyne pytanie to jak ta ekipa wypadnie na tle TAKIEGO przeciwnika. Real w ostatnich miesiącach, od czasu zażegnanego już, małego kryzysu błyszczy. Gra skutecznie, mądrze i ładnie. Żadna z ekip, którą Real pokonał nie może się jednak równać z Barceloną. Valencia, Lyon, Ajax, Villareal i Atletico to drużyny dobre bądź niezłe ale to także zupełnie inny rozmiar kapelusza i świetna postawa ekipy Mourinho na tle tych przeciwników wcale nie musi przełożyć się na grę z drużyną, która zdominowała europejską piłkę w ostatnich latach.

No właśnie, Barcelona. Przed sezonem na papierze ciężko było kogokolwiek porównywać do tej drużyny i po transferach Sancheza, Fabregasa a także włączeniu na dobre do składu Thiago wydawało się, że ta drużyna będzie jeszcze potężniejsza niż ktokolwiek jest w stanie sobie wyobrazić. Mimo pewnego awansu do następnej fazy LM i niezłej postawy w La Liga coś jednak nie trybi. Może to tylko przesycenie sukcesami i dziś znowu Barcelona wskoczy na swój właściwy bieg i zagra tak jak nas do tego przyzwyczaiła a może powoli ta drużyna zaczyna słabnąć. Ciężko zdefiniować co się dzieje, gdy oglądam mecze Barcelony w tym sezonie czasami nadal widzę ten błysk a innym razem nie poznaję tej drużyny. Dzisiejszy mecz oczywiście jednoznacznie ani nie zagwarantuje Barcelonie tytułu ani nie przekreśli jej szans na triumfy we wszystkich rozgrywkach, w których startuje ale przynajmniej powinien dać odpowiedź w jakiej naprawdę dyspozycji jest ta drużyna w tym momencie bo mecze z Levante czy Rayo takowej mi nie dają.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 gru 2011, 15:59

Do meczu jeszcze 6 godzin, dlatego napinki brak. Ja napiszę, jako antyfan Barcelony, że liczę na 2-0 dla gospodarzy, a w kontekście całego sezonu na zwycięstwo Realu w PD, w CL też mają największe szanse, w końcu ich trenerem jest Mourinho (choć osobiście wolałbym Inter). Mam tylko nadzieję, że arbiter, ktokolwiek nim będzie - i tak ich nie znam - będzie dawał pograć w piłkę. To jest futbol, a nie balet, żeby każde delikatne dotknięcie przerywać gwizdkiem. Oczywiście za nadmiar symulek niech wyrzuca z boiska.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 10 gru 2011, 16:54

Ja liczę na dobre widowisko. Mam nadzieję, że odbędzie się bez wałów sędziowskich, przede wszystkim bez tych płaczów, latanie do arbitra i symulek. Mam nadzieję, że arbiter da pograć w piłkę, ale w brutalnych faulach nie bedzie wachał się machnąć kartką, i że będzie rozdawał kartki za każdą bezczelną symulkę czy próbę wpłynięcia na jego decyzje. Jak taki Valdes będzie smigał przez całę boisko by powiedzieć coś sędziemu to zanim dobiegnie do sędziego powinien dostać kartkę, drugi taki raz to wyjazd z boisko i to wszystko. Trzeba od razu ukrucić takie zachowania przy pierwszej możliwej próbie jakiejkolwiek presji. Jeśli bez tego się obędzie to powinno być w porzo, klasa obu zespołów i pontecjał jest bajeczny.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 10 gru 2011, 17:00

Ja rowniez mam nadzieje,ze sedziowie nie dadza pretekstu dla naszych forumowych "spinaczy" do trzytygodniowej dyskusji pelnej oskarzen,wypominania i obowiazkowego jadu.

Licze,ze po meczu mojego Sokola znajde szybko jakis bar,zeby obejrzec ww.

A bede za Realem. Niestety :(
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, 17:08 przez Dr.Football1, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”