El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 229

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 11 gru 2011, 11:32

Przytkało mnie :] Naprawdę fajny mecz a wynik wprost zniewalający zważywszy na moje przedmeczowe oczekiwania. Zwycięstwem zaskoczony nie jestem, w ostatnich latach zrobiliśmy wystarczająco wiele, aby bezdyskusyjnie określić nas mianem najlepszej drużyny świata, ale po tak fatalnym początku (Valdes [']) trudno było uwierzyć w tak fantastyczny koniec. Pomógł niewątpliwie Real/Mourinho bo na widok Barcelony najwyraźniej wciąż są obsrani, ale to w sumie nie wzięło się znikąd. Inna sprawa, że w pierwszej połowie byliśmy gorsi i mogło się skończyć dużo gorzej niż na 1:1 (Alexis \o/), ale wynik nie odzwierciedlający przebiegu gry to w piłce nic nowego. Świetnie, że tym razem ta zależność była po naszej stronie. Druga połowa to już inna bajka, graliśmy dużo lepiej i generalnie pozamiataliśmy elegancko Real na Santiago Bernabeu :) Znowu. Ta drużyna, ten trener, doprawdy zasługują na nieograniczony kredyt zaufania. Na boisku najlepszy chyba Iniesta choć po pierwszej połowie narzekałem licząc na więcej z jego strony. W drugiej części meczu nadrobił wszystko z nawiązką :] Messi średniawka, hałas dla Alexisa za naprawdę dobrą grę i wspaniałego, arcyważnego gola :) Busquets jak zwykle bardzo dobrze. Cesc niespecjalnie mi się podobał, ale za gola również hałas :P

Kocham Pepa :) Gramy z naprawdę mocnym Realem na Santiago Bernabeu a ten przesuwa Puyola na prawo, Busquetsa do tyłu, Alvesa do przodu i jedziemy praktycznie 3-4-3 :) Magia. Lepszych czasów już nie będzie i to trochę smutne, ale z drugiej strony smucić się nie ma czym, można się tylko radować, jest wspaniale :)

Liga otwarta oczywiście, dla mnie Real pozostaje minimalnym faworytem do tytułu, ale i tak jesteśmy bezdyskusyjnie najlepsi. Teraz trzeba wygrać KMŚ.

fajnybartus
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fajnybartus » 11 gru 2011, 11:40

Chcialbym tylko dodac, iz w przeciagu pol roku dwa razy mozna bylo przed meczem zadac pytanie, jak nie teraz to kiedy ? Dzis i o Superpuchar Hiszpanii wg mnie Real byl faworytem, moze nie zdecydowanym ale jednak faworytem, ktory powinien sobie na swoim stadionie jak wczoraj poradzic. Komentatorzy mowili cos o 12 meczach wygranych pod rzad, kiedy Barcelona chyba od 2 albo 3 meczy wrocila na wlasciwy tor ale niewiadomo bylo czy to byla kwestia przypadku czy obnizka formy byla wciaz obecna.
Nie liczac postawy Mou, jak myslicie co musi sie wydarzyc by wreszcie Real Madryt zaczal osiagac wyniki jak rowny z rownym, nie mowie o jednej grze ale o tym by przed meczem byla niewiadoma kto wygra, by Real mogl przegrac u siebie 1:3 by za pol roku wygrac na Camp Nou 2:0 a kolejne sezony byly podobne ? Ronaldo z jajami i na twardych nogach ,a moze 65 milionowy rezerwowy na boisku w formie ( i nie mam na mysli przeblysku na jeden mecz ale rowny sezon ), nowe transfery ( Neymar, ale za kogo bo Igla przed kontuzja i Benzema z tego sezonu to bardzo wartosciowi zawodnicy, ktorzy mieliby pewne miejscie w 99,9% klubach na swiecie ), a moze powrot Raula, kogos kto jest przywiazany do klubu, kto podniesie i zagrzeje zespol jakby nie patrzec najemnikow jezeli mamy porownywac do tego skladu co byl wczoraj u Barcelony bo nie potrafie pomyslec, ze Real bedzie musial czekac, az tacy gracze jak Puyol Xavi a moze nawet Iniesta odejda na emeryture

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 11 gru 2011, 11:50

Wczoraj przed meczem bałem się jak jeszcze nigdy. Myślałem, że będący w niesamowitej formie Real w końcu będzie potrafił stłamsić nieradzącą sobie na wyjazdach Barcę, ale gdzieś w głębi serca tliła się myśl, że to są końcu GD, że El Classico rządzą się zupełnie innymi prawami i obecna forma obu zespołów nie będzie miała absolutnie żadnego wpływu na przebieg meczu. Jednak pierwsze minuty, a może raczej nawet sekundy przygasiły i tę jedną iskrę. Obawiałem się najgorszego kiedy Ronaldo miał idealną okazję do podwyższenia prowadzenia. Ale po raz kolejny się spalił. Od tego momentu Barca zaczęła naciskać i przyszła nadzieja. Z minuty na minutę byłem spokojniejszy. Kiedy w końcu udało się strzelić bramkę wyrównującą byłem już niemal pewien że wywieziemy z Madrytu 3 punkty. Olbrzymia radość!

Dla mnie bohater tego meczu był tylko jeden. To serce Barcelony - Carles Puyol. Niesamowitym i wręcz niewytłumaczalnym jest to co potrafi zrobić z tym zawodnikiem motywacja, co robią z nim mecze z Realem. Osiąga poziom jakiego nie pamiętam u żadnego innego obrońcy, jest bezbłędny w defensywie, jest nie do przejścia dla żadnego Ronaldo na świecie. W takim meczu gra nie na 100, ale na 300% i tak olbrzymich możliwości. Najdobitniejszym przykładem są GD z wiosny zeszłego sezonu, gdzie kontuzjowany, uskarżający się na bóle kapitan nie gra praktycznie w żadnych innych spotkaniach, wychodzi tylko na El Classico i niszczy system. Wczoraj po raz kolejny pokazał olbrzymią klasę.
Po meczach takich jak ten mam olbrzymią ochotę spojrzeć z pogardą i szyderą w oczy wszystkim którzy przed sezonem przekreślali Carlesa. Mówili, że to może już ostatni sezon Puyola w barwach Blaugrana, że po kontuzji, operacji i rehabilitacji nie będzie już w stanie wskoczyć na wysoki poziom, że będzie grał ogony i nie podoła w najważniejszych meczach, a nawet, że nie pasuje do koncepcji footbolu totalnego Guardioli. Pytam się ich wszystkich, kto pasuje tam bardziej. Nie wyobrażałem sobie tego meczu bez naszego kapitana. I chociaż Mascherano jest naprawdę niesamowity, gra w tym sezonie w każdym meczu, nigdy nie zawodzi to wczoraj chciałem widzieć tylko i wyłącznie Puyola, wiedziałem że na pewno nie zawiedzie. Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić co musi przeżywać ten człowiek wychodząc na kolejną wojnę z Realem. To musi być ten poziom adrenaliny, dzięki któremu człowiek jest w stanie robić rzeczy fizycznie niewytłumaczalne. Podobno człowiek w obliczu wielkiego zagrożenia, kiedy chodzi np o najbliższe mu osoby jest w stanie robić rzeczy niemożliwe i tak jest w każdej Świętej Wojnie naszego Kapitana.
Na koniec muszę zmartwić wszystkich którzy w niego nie wierzyli, a przede wszystkim kibiców Realu - to nie były ostatnie Derby, które Puyol wygrywa. Póki on jest na boisku jestem pewien że Barca się przed Madrytem nie ugnie. PUYOL ! ! !

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8595
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 gru 2011, 12:43

Ja zapytam po mojemu: ilu było ludzi na stadionie i ilu było kibiców Barcelony w sektorze gości? Bo pokazywali często tę grupkę, ale... zbyt licznie to nie wyglądali.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 11 gru 2011, 12:45

Bodajże 701 kibiców Barcelony. Stadion pewnie pełny, ciężko o inną możliwość.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8595
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 gru 2011, 12:51

Daaaamian pisze:Bodajże 701 kibiców Barcelony
Nie orientuję się w hiszpańskich realiach, dlatego czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czemu tak mało? Stadion na ok 80tys chyba, w Polsce sektor gości musi mieć co najmniej 5% powierzchni całego stadionu, w europejskich pucharach jest chyba tak samo, a w Hiszpanii inaczej? Pytam z ciekawości, bo chyba mi nie powiecie, że FCB miała możliwość przyjechać w większej liczbie, ale nie dali rady :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 gru 2011, 12:52

Orłowski, czy tez ten drugi własnie mówił o 701. Ze wzgledów bezpieczeństwa Barca tak malo biletów dostała ?

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2866

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 11 gru 2011, 12:56

cloner pisze:Ja zapytam po mojemu: ilu było ludzi na stadionie i ilu było kibiców Barcelony w sektorze gości? Bo pokazywali często tę grupkę, ale... zbyt licznie to nie wyglądali.
Kiedyś czytałem o wyjazdach klubów w Hiszpanii, bardzo słabo to wygląda.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 11 gru 2011, 13:21

Na górze mamy pean dla Puyola, słuszny swoją drogą bo dla mnie to był gracz meczu ale ja zwrócę uwagę na Mesuta. Z każdym kolejnym meczem utwierdzam się w przekonaniu, że prędzej zobaczę 4 gwiazdkę w Angry Birds niż Oezila w formie.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2351

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 11 gru 2011, 13:54

Rezus pisze:
cloner pisze:Ja zapytam po mojemu: ilu było ludzi na stadionie i ilu było kibiców Barcelony w sektorze gości? Bo pokazywali często tę grupkę, ale... zbyt licznie to nie wyglądali.
sugerujesz, ze fani barcy mieli szanse pojawic sie w wiekszej grupie na KLASYKU Z REALEM, ale im sie nie chcialo? :lol:

mourinho pierwszym trenerem w historii realu madryt, ktory nie wygral zadnego z pierwszych czterech meczow z barcelona u siebie

bilans guardioli z realem w lidze: 7 meczow, 6 zwyciestw, 1 remis (praktycznie zapewniajacy mistrzostwo w zeszlym sezonie), 20 bramek zdobytych, 4 stracone

milo, milo :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 14:06 przez moody, łącznie zmieniany 1 raz.

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 11 gru 2011, 13:56

moody90 pisze:20 bramek zdobytych, 4 stracone
23/5
Dobrze mówię? Chyba że policzyłem z CL :roll:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2351

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 11 gru 2011, 14:05

08/09: 2-0, 6-2
09/10: 1-0, 2-0
10/11: 5-0, 1-1
11/12: 3-1

a liczach wszystkie rozgrywki, no to jest jeszcze porazka po dogrywce w pucharze hiszpanii 1-0, wygrane polfinaly ligi mistrzow 2-0 i 1-1 oraz wygrany superpuchar hiszpanii 2-2, 3-2. ogolem jako trener barcelony przeciwko realowi: 12 meczow, 8 zwyciestw, 3 remisy, 1 porazka, 28-10 w bramkach. zyjaca legenda

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 11 gru 2011, 14:07

A teraz ciekawostka odnośnie postów wcześniej, samej ligi:
6-1-0
6 zwycięstw daje 18 punktów różnicy.

W zeszłym sezonie przewaga FCB wynosiła na koniec 4 punkty.

Zakładając że Real wygra zaległy mecz tego sezonu, będzie miał obecnie 3 punkty przewagi.

Jeżeli tak się stanie, z bilansu analizowanego okresu punktowego bezpośrednich gier (18 pkt. :!: ) jaki FCB zdobyła na Realu zrobi się zaledwie... 1 punkt

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 11 gru 2011, 14:23

cloner pisze:
Daaaamian pisze:Bodajże 701 kibiców Barcelony
Nie orientuję się w hiszpańskich realiach, dlatego czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czemu tak mało? Stadion na ok 80tys chyba, w Polsce sektor gości musi mieć co najmniej 5% powierzchni całego stadionu, w europejskich pucharach jest chyba tak samo, a w Hiszpanii inaczej? Pytam z ciekawości, bo chyba mi nie powiecie, że FCB miała możliwość przyjechać w większej liczbie, ale nie dali rady :wink:
Kiedys Barca z Realem sie dogadywaly ze wola na meczach u siebie wiecej swoich kibicow. Tak dziala liga. Na LM juz jest normalnie.

Dla Cru :*
Wiem od kumpla ktory byl wczoraj wsrod tych "701" ze dosc czesto potrafili poniesc doping ze byl slyszalny nawet u faszystow ultras sur. Fakt ze to tylko TV ale kibice Barcy byli slyszalni nawet w transmisji.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2866

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 11 gru 2011, 14:28

moody90 pisze:
Rezus pisze:
sugerujesz, ze fani barcy mieli szanse pojawic sie w wiekszej grupie na KLASYKU Z REALEM, ale im sie nie chcialo? :lol:
Przed napisaniem czegoś zastanów się czy to ma sens.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”