Przykładowo Inter też prezentuje się lamersko, ale kadrowo bije nas na głowę (z Atletico oczywiście ta różnicy jest niewielka). Co innego zawodnicy, a co innego zespół. Nasza przewaga nad tymi drużynami jest taka, że mamy to drugie (mniej więcej), a w pewnym stopniu jest to ważniejsze. Jak dojdzie do dealu z Van Der Wielem, kimś do ofensywnej pomocy i zmianie trenejro (tutaj jednak mam nieco mieszane uczucia) to imo będzie super, szczególnie że obrona powinna wyglądać bardzo dobrze.
EDIT:
Porównuję zdrową kadrę, jako całość, a nie to co jest obecnie.
Silvio bije naszych prawych na głowę, Rami gra dobrze ale Ruiz ma sporo kiepskich momentów, dla mnie jest to porównywalna jakość do Domingueza z Godinem. Mathieu i Alba bronią słabo, w ofensywie są nieźli, ale z tyłu jako tako. Przewagą ich nad Filipe czy Lopezem jest ofensywa, a nie za to ja cenię obrońców, oni przede wszystkim mają być pewni z tyłu. Jeżeli chodzi o środek pomocy to u nas jest tak, że Albelda gra nieźle, Banega potrafi zagrać bardzo dobry mecz by potem cieniować, Coście wyjdzie jeden mecz na trzy, a Topala nie lubię bo gra z nim jest mniej płynna i robi o wiele mniej akcji z przodu... naprawdę nie widzę tu stabilności, niemal analogiczna sytuacja do tej w Atletico. W ofensywie mamy tylko Soldado godnego uwagi, reszta to trampkarze.
Teoretycznie więc można napisać tak, bramkarze na równi, obrona mniej więcej na równi, środek pomocy mniej więcej na równi, ofensywną pomoc mają lepszą, podobnie jak atak. Oczywiście patrząc przez pryzmat indywidualnych możliwości poszczególnych zawodników. Jako drużyna, ogółem, Valencia na chwilę obecną jest lepsza.