Puchar Narodów Afryki (zbiorczy) - Strona 36

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Re: African Nations Cup

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 31 gru 2011, 11:01

Pojawiła się już kadra Gwinei. Nawet Bobo Balde się załapał mimo skończonych w październiku 36 lat.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 31 gru 2011, 11:29

Pascal Feindouno na PNA 2008 zagrał dwa świetne mecze. Zdążył strzelić dwa gole i zaliczyć dwie asysty zanim czerwona kartka i związana z nią dyskwalifikacja pozbawiła go dalszych występów. Na pewno miało to pewien wpływ na ówczesne odpadnięcie Gwinei, bo Pascal był mózgiem tego zespołu. Cztery lata wcześniej też zresztą zanotował świetne statystyki, ale tych rozgrywek sobie nie przypominam.

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 31 gru 2011, 19:10

Bobo Balde z tego co pamiętam to grał wspólnie z Arturem i Żurawiem w Celticu, gdzie prezentował się nieźle.Feindounu natomiast świetnie prezentował się w Saint-Etienne.Bangourę kojarzę z nazwiska, lecz nie pamiętam gdzie grał, lecz będę obserwował tę drużynę.Emdżej mecze których zespołów polecasz do obejrzenia najbardziej?

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 248

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 01 sty 2012, 23:54

Nakoulma pojedzie na PNA po interwencji prezydenta kraju!

Prejuce Nakoulma został w ostatniej chwili przed Pucharem Narodów Afryki powołany do reprezentacji Burkina Faso. Interweniował podobno Blaise Compaore, prezydent kraju.
Compaore od lat jest wielkim fanem futbolu, nigdy nie żałował pieniędzy dla narodowej jedenastki. Prezydent śledzi występy graczy Burkina Faso występujących w zagranicznych ligach, wie o dobrych meczach Prejuce Nakoulmy w Górniku Zabrze. - Prejuce nie było na liście ogłoszonej przez selekcjonera, ale prezydent Burkina Faso poprosił, żeby Prejuce wziął jednak udział w zgrupowaniu. Federacja i trener wyrazili zgodę, dlatego ostatecznie został powołany do reprezentacji! - mówi dla "Gazety" Renata Papurzyńska, narzeczona piłkarza.
Prejuce już w poniedziałek z reprezentacją trenera Paulo Duarte wyjedzie na zgrupowanie do Kamerunu. 21 stycznia na boiskach Gabonu i Gwinei Równikowej początek Pucharu Narodów Afryki, najbardziej prestiżowej imprezy kontynentu.

źródło: Gazeta Wyborcza
:jupi: Mam nadzieję że Górnik go wykupi do kwietnia,teraz promocja i w lecie sprzedaż min za 700 tysięcy euro :P Bo kwota 2 mln euro jest marzeniem tylko Jędrycha i innych członków zarządu by przykryć swoje machlojki :/

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 02 sty 2012, 1:22

Fajnie,ze bedzie Nakoulma :)

Ja w tym roku bede trzymal kciuki za Gwinee Rownikowa w ktorej jest sporo zawodnikow grajacych na codzien w Hiszpanii. Co prawda w nizszych ligach,ale zawsze ;) Najbardziej rozpoznawalnymi pilkarzami tej reprezentacji sa oczywiscie Javier Balboa oraz weteran Rodolfo Bodipo. Mam nadzieje,ze jakims cudem uda im sie awansowac chociazby do cwiercwinalow :)

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 02 sty 2012, 11:20

Prezes jedzie? Fantastyczna wiadomość! W związku z tym Hyypia123 polecam oczywiście oglądanie spotkań Burkina Faso, gdzie zagra aż dwóch przedstawicieli naszej Ekstraklasy. Ale poza tym na poprzednim turnieju bardzo podobała mi się gra Gabonu, a w lidze francuskiej wpadł mi w oko Eric Mouloungui i chcę mu się przyjrzeć w reprezentacji. Oczywiście ciekawą piłkę gra naszpikowane gwiazdami Wybrzeże Kości Słoniowej. Senegal ma taką pakę w ataku, że ich mecze mogą obfitować w bramki (Cisse, Ba, Sow), podobnie zresztą jak WKS (jeszcze nie ma kadry, ale wystarczy wspomnieć o ataku Drogba, Kalou, Gervinho). Warto popatrzeć na Ghanę w związku z wysoką formą braci Ayew, zwłaszcza starszego z nich - Andre. Osobiście ciekawi mnie postawa Botswany, która opierając się głównie na piłkarzach grających w rodzimej lidze wygrała swoją grupę eliminacyjną wyprzedzając Tunezję i Togo(choć ci bez Adebayora to już kompletnie nie ta sama ekipa).

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 02 sty 2012, 15:59

Super, że Nakoulma jedzie, będę oglądał Burkinę, ciężko liczyć, że odegrają jakąś poważniejszą rolę na tym turnieju ale fajnie by było gdyby Prejuce pojechał nie tylko w charakterze turysty ale pokazał się szerszemu gronu na tle lepszych zawodników. Sam byłem ciekawy jak grał w Zamościu i było widać różnicę kilku klas między nim a rywalami jakby to wyglądało gdyby przyszło mu stanąć przeciwko jakimś gwiazdom a tu proszę, może dane mu będzie nękać Kolo Toure :D Kilka zespołów ma fajne paczki ale zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce i na jakim poziomie będzie stał sam turniej. Liczę, że uda się wypatrzyć kilka perełek 8)

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 02 sty 2012, 21:46

Ja się trochę obawiam, że "Prezes" nie powącha murawy na turnieju. Skoro selekcjoner go nie zabrał i dopiero ktoś mu narzucił powołanie Nakoulmy, to dlaczego teraz miałby go wystawiać do gry skoro nawet nie chciał go zabrać do Gwinei Równikowej? Ale oczywiście życzę mu jak najlepiej. A jeśli chodzi o samą Burkinę Faso to moim zdaniem walka o drugie miejsce premiowane awansem (WKS uważam za pewniaka do wyjścia z grupy) rozegra się w ich spotkaniu z Angolą, czyli już w pierwszej kolejce. Sudan trudno oceniać bo wyszli ze stosunkowo łatwiej grupy. Poza Ghaną, która ją wygrała Sudan grał w eliminacjach ze słabiutkim Kongo i fatalnym Suazi. Ale myślę, że dla nich zarezerwowane będzie ostatnie miejsce. Choć z drugiej strony Burkina Faso miała jeszcze łatwiej występując w grupie, w której znalazły się tylko trzy zespoły. Oprócz nich jeszcze Gambia i Namibia.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 03 sty 2012, 13:41

Wybaczcie jeden post pod drugim.

Podano kadrę Tunezji, ale nie będę się o niej rozpisywał. Szału nie ma. Gdyby mogli zagrać wszyscy Francuzi i Holendrzy marokańskiego pochodzenia to by pewnie znaleźli się wśród faworytów. Całość tutaj http://www.eurofutbol.pl/news/410825-Ka ... ow-Afryki/
Czy trener Sami Trabelsi jest spokrewniony z Hatemem Trabelsi czy to tylko zbieżność nazwisk?

P.S. Adidas zaprezentował oficjalną piłkę na PNA2012 o nazwie "Comoequa".

Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 13:47 przez emdżej, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 03 sty 2012, 13:44

Czy trener Sami Trabelsi jest spokrewniony z Hatemem Trabelsi czy to tylko zbieżność nazwisk?
Nie. Zreszta jeden jest bialy,a drugi czarny :wink:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 03 sty 2012, 17:12

janop pisze:Mam nadzieję, że sprawi niespodziankę.
Ja jednak przeczuwam, że Gabon i Maroko pokaże im miejsce w szeregu. Liczę głównie na Gabon, bo przyznaję, że faworyzuję tzw. czarną część Afryki. Ale dobrze poczytać co nieco o tunezyjskich piłkarzach. Dobra robota janop

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 03 sty 2012, 17:35

janop pisze:może być rekordowo mało z Europy
Za to mamy już przedstawiciel ligi...koreańskiej, chińskiej i indyjskiej (zespół Churchill Borthers :D ), więc piłkarze zjadą się przynajmniej z czterech kontynentów: Ameryka Północna, Azja, Europa i oczywiście sama Afryka.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 04 sty 2012, 10:11

janop pisze:w ligach arabskich gra kilku ciekawych graczy z Afryki: Niang, El-Arabi, Yattara czy Bangoura.
Nie wierzę, że zapomniałeś o takim graczu jak Asamoah Gyan, który przecież gra w Emiratach.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 05 sty 2012, 18:24

W kadrze Angoli znalazł się nawet bramkarz będący bez zatrudnienia. Już raz w turnieju taki grał (nawet jako podstawowy bramkarz), ale nie mogę sobie przypomnieć w jakiej reprezentacji. Pamiętasz może janop?

Awatar użytkownika
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukinis131 » 05 sty 2012, 20:16

Pytanie tylko po co trener WKS bierze na turniej 4 bramkarzy . Kadra mocna , WKS powinien w końcu wygrać te mistrzostwa .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”