Temat historyczny - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Re: Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 14 sty 2012, 18:28

całymi latami zapewne dziennikarze będą mogli zajmować się Smoleńskiem, w tym czasie zapewne generał Błasik kilkunastokrotnie zdąży wejść i wyjść do kabiny pilotów - wszystkim tym będzie pasjonował się widz. O tym, że nie jest to dobra droga rozwoju gdzieś w drugim rzędzie będzie przekonywał nas poseł Palikot. Nie można przecież w tym wszystkim się zatracić i zapominać o prawach gejów i lesbijek, a także facetów, którym źle z siusiakiem oraz pań, które marzą o tym, aby móc pobawić się własnym siusiakiem.
Degrengolada na całego.
Chciałeś kolego zabłysnąć, a sam pokazałeś swoją degrenladę. Narzekasz an to, że ludzie nie wiedzą co się stało 30 lat temu, a jednoczeńśnie wyśmiewasz tych którzy próbują dojść do prawdy z katastrofy która zdarzyła się półtora roku temu. Wg. Ciebie niewyjaśniona śmierć Prezdyenta RP i 95 innych ważnych osób i zajmowanie się tym to jest degrendolada tak? Śledztwo, raport MAK i raport Millera, wobec ostatnich doniesień to jest jakiś żart. Że już nie wspomnieć o manipulacjach mediów i bezczelnych insynuacji o naciskach czy to Prezydenta RP czy to gen. Błasika na lądowanie. Wszystko okazuje się być inaczej niż to podawały media. Nie lądowali, podchodzili do lądowania, gen. Błasika nie było w kabinie pilotów, że już nie wspomne o tym, że nadal nie mamy orginałów czarnych skrzynek oraz wraku, wiec tak naprawdę to gówno mamy. Ale dla Ciebie zajmowanie się tym w jakich okolicznościach zginął Prezydent RP tym, tym co wyprawiał rząd Polski przed katastrofą gra z obcym mocarstwem przeciwko swojemu przydentowi, tym jak zachował się po katastrofie oddając całe śledztwo w ręce Rosjan, i zachowując się jak jakiś kolonialny kraj, o tych setkach kłamstw w stylu pani Marszałek, cały teren został przekopany, gdy po paru tyg. znajdowano tam szczątki ludzkich ciał i tak można pisać i pisać o skandalicznych haniebnych zachowania które śmiało można nazwać podobonie jak Kłamstwo Katyńskie, Kłamstwem Smoleńskim dla Ciebie za przeproszeniem zajmowanie się tym [k****] mać to degrendolada? To się potem nie dziwić, że niektóre matoły nie wiedzą co to było WRON i czym był stan wojenny. No bo przecież po co się tym zajmować? Przecież w tle rosną podatki...

Awatar użytkownika
joedoe
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: joedoe » 14 sty 2012, 18:45

Zauważ, że ostatnie moje zdanie odnosi się do całego posta, a szerzej do oceny tego co się aktualnie dzieje w kraju.
Jeśli przeczytasz też uważnie mój post, to może skumasz, że nie nazywam degrengoladą śledztwa w sprawie katastrofy, a sam fakt, że temat ten jest numerem jeden na polskiej scenie politycznej oraz w naszych mediach od ostatnich kilkunastu miesięcy. Uważasz, że to normalna sytuacja? Dla mnie jest to sytuacja patologiczna - politycy powinni w głównej mierze zajmować się rządzeniem, a nie urządzać sobie igrzyska na naszych oczach i za nasze pieniądze. Zapewne gdyby była to normalna sytuacja to do dzisiaj tematem numer jeden w amerykańskich mediach byłby atak na WTC, nie wydaje mi się jednak, żeby tak było. Śledztwo to jedno, a teraźniejszość i jej problemy to drugie. Jeśli Ciebie rajcuje cała ta medialna otoczka, igrzyska wokół Smoleńska to Twoja sprawa, ja uważam, że całe to polityczne zamieszanie w żadnym przypadku nie przybliża nas do prawdy, za to oddala od innych tematów.
Pokaż mi gdzie naśmiewam się z tych, którzy próbują dojść prawdy :?:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 14 sty 2012, 18:45

Kamil232 na przyszłość ewentualna polemikę dotyczącą bieżących wydarzeń umieszczaj w temacie o polityce.

joedoe ewentualna odpowiedz zamieść proszę w polityce właśnie.

Jako założyciel tego tematu czuje się w obowiązku pilnować tu porządku.

(Nie zdążyłem :( )

Zapraszam:

http://www.pilka.pl/forum/kultura-polit ... -3195.html

Awatar użytkownika
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukinis131 » 14 sty 2012, 19:06

franz pisze:Kamil232 na przyszłość ewentualna polemikę dotyczącą bieżących wydarzeń umieszczaj w temacie o polityce.

joedoe ewentualna odpowiedz zamieść proszę w polityce właśnie.

Jako założyciel tego tematu czuje się w obowiązku pilnować tu porządku.

(Nie zdążyłem :( )

Zapraszam:

http://www.pilka.pl/forum/kultura-polit ... -3195.html
Katastrofa Smoleńska miała miejsce już prawie 2 lata temu , czyli to już jest historia .

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 14 sty 2012, 19:16

Zapewne gdyby była to normalna sytuacja to do dzisiaj tematem numer jeden w amerykańskich mediach byłby atak na WTC, nie wydaje mi się jednak, żeby tak było.
Może dlatego do jasnej cholery, że tam nie było tych setek kłamstw, że tam Amerykański rząd wziął sprawy w swoje ręce i wyjaśnił wszystko jak trzeba nie pozostawiając wątpliwości, że zabezpieczono teren wokół katastrofy, że miano czarne skrzynki z samolotów, że miano nagrania z lotnisk, na których widać wsiadających do samolotu Arabów, że miał nagrania telefoniczne z porwanych samolotów, w skrócie MIAŁ w swoich rękach wszystkie najważniejsze dowody by wyciągnać wnioski?

A nie jak tutaj po półtora roku śledztwa okazuje się, ze wszystko jest inaczej niż przedstawino w tym paszkwilu MAK czy raprocie Millera? Że nie było gen. Błasika w kabinie pilotów, że nie lądowali a podchodzili do lądowania, że wykonali prawidłowo odejście od podejścia i że w końcu silniki pokładowe przestały działać nad ZIEMIĄ i nad pancerną Brzozą od zderzenia z którą rzekomo odpadło skrzydło. Że tak naprawdę po półtora roku nic nadal nie jest jasne co tam się stało? Że nie mamy najważniejszych dowodów na podstawie których można by wyciągnać wnioski...? Widzisz rożnicę czy nadal nie?
Jeśli przeczytasz też uważnie mój post, to może skumasz, że nie nazywam degrengoladą śledztwa w sprawie katastrofy, a sam fakt, że temat ten jest numerem jeden na polskiej scenie politycznej oraz w naszych mediach od ostatnich kilkunastu miesięcy. Uważasz, że to normalna sytuacja?
Nie bardzo wiem gdzie ty widzisz, żeby to był temat numer 1. Już po miesiącu czy dwóch po katastrofie starano się w mediach całą tą katastrofę sprowdzić i umniejszyć jej rozmiar do włamania do garażu na jakimś osiedlowym blokowisku. I tak uważam, ze tak katastrofa i to co się działo przed i po powinno i mam nadzieję, ze będzie jeszcze przez wiele lat, wpływało na życie publiczne w Polsce, zresztą nawet nie mam wątpliwośći, ze się na stałe zapisze w historii. To była największa katastrofa w historii Polski po drugiej wojnie światwoej. Jakieś tam podwyżki podatków wobec tego to jest jakiś żart. Jeśli dla Ciebie to powinien być jakiś temat poboczny to tylko pogratulować. Jeśli kraj nie potrafi wyjaśnić okoliczności w jakich zginęła jego głowa, to tylko mówi samo przez siebie. 100 lat za Murzynami to zbyt małe określenie. Co może być gorszego w historii narodu niż to jak giną jego najwybitniejsi przedstawicie, głowa państwa. Jeśli do jasnej cholery państwo nie potrafi zapewnić bezpieczeństwa swojemu najwyższemu przedstawicielowi to co dopiero powiedziećo szarym obywatelu?
Tak cała ta sprawa jak i kłamstwo Smoleńskie na stałe zapisze się w historii Polski,na równi ze stanem wojennym czy innymi waznymi wydarzeniami. I głęboko wierzę w to, że haniebne zachowania piłkarzyków którzy są u władzy ich seriwlistyczna postawa wobec Rosjan, brak chęci wyjaśnienia tej katastrofy, a nawet tuszowanie prawdy, maniuplowanie dla bieżących celów z haniebnymi insynuacjami wobec nacisków Prezydenta na stałe zapiszę się w historii Polski obok takich "zacnych" postaci jak Szczesny Potocki czy Wojciech Jaruzelski.

Sorry Franz, ale dla mnie to jest zabawne, że ktoś narzeka czy wyśmiewa ludzi którzy nie wiedzą co się stało 30 lat temu, którzy nie wiedzą czym był stan wojenny, a jednocześnie uważa, że niewyjaśniona śmierć Prezydenta RP i 95 ważnych przedstawicieli narodu Polskie to temat niezbyt godny uwagi :lol: No tak dla niektórych kiedyś Katyń i pewnie nadal też nie jest tematem godnym uwagi, oj tam zabito ich czy to ważne czy to zrobili Niemcy czy Rosjanie, jakie to w ogóle znaczenia ma? To i tak im życia nie zwróci.

Tylko podpisać się pod tym artykułem, który bodaj już wklejał Piwus.

http://www.rp.pl/artykul/9133,788044-Zy ... wicza.html

Awatar użytkownika
joedoe
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: joedoe » 14 sty 2012, 19:22

Sorry Franz, ale dla mnie to jest zabawne, że ktoś narzeka czy wyśmiewa ludzi którzy nie wiedzą co się stało 30 lat temu, którzy nie wiedzą czym był stan wojenny, a jednocześnie uważa, że niewyjaśniona śmierć Prezydenta RP i 95 ważnych przedstawicieli narodu Polskie to temat niezbyt godny uwagi :lol: No tak dla niektórych kiedyś Katyń i pewnie nadal też nie jest tematem godnym uwagi, oj tam zabito ich czy to ważne czy to zrobili Niemcy czy Rosjanie, jakie to w ogóle znaczenia ma? To i tak im życia nie zwróci.
Sory kolego, ale prosiłem Cię o uważne przeczytanie mojego posta, pisałem również, że nie naśmiewam się z nikogo. Jeśli trudno Ci to zrozumieć, to nie widzę specjalnie potrzeby dyskusji z Tobą. Na przyszłość czytaj uważniej i wyhamuj z daleko idącymi wnioskami, bo zwyczajnie w świecie obrażasz mnie.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 18 sty 2012, 11:44

"Towarzysz generał idzie na wojnę"

Polecam.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 18 sty 2012, 12:45

Ja tylko dodam, że dokument Grzegorza Brauna można obejrzeć również na kanale Planete:

http://www.planete.pl/dokument-towarzys ... ojne_37183

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 10 lut 2012, 10:52

Przewodniczący Lwowskiej Rady Obwodowej Ołeh Pańkewycz z nacjonalistycznej partii „Swoboda” spotkał się z konsulem generalnym Ukrainy w Lublinie Władysławem Kaniewskim z okazji uroczystości poświęconych upamiętnieniu Ukraińców pochowanych na terenie Polski.
Jak informuje służba prasowa Lwowskiej Rady Obwodowej - Kaniewski podkreślił, że w przeciągu następnego miesiąca ma otrzymać rejestr wszystkich miejsc pamięci na terenie jego konsulskiego okręgu (obejmuje on trzy województwa – Lubelskie, Podlaskie i Podkarpackie), w szczególności ukraińskich wojskowych pochówków. Według Władysława Kaniewskiego, wszystkie te miejsca mają być należycie uporządkowane i uszanowane.

Ołeh Pańkewycz z kolei zaznaczył, że Lwowska Rada Obwodowa podtrzymuje od strony finansowej zorganizowanie uroczystości i uporządkowanie ukraińskich pochówków w RP oraz uszanowania pamięci Ukraińców pochowanych na terenach Polski.

Światosław Szeremeta, szef przedsiębiorstwa komunalnego Lwowskiej Rady Obwodowej „Dola” powiedział, iż w ciągu najbliższego czasu staraniem Lwowskiej Rady Obwodowej w polskim Łańcucie zostanie postawiony pomnik na cmentarzu bojowników Ukraińskiej Powstańczej Armii (UPA) oraz Ukraińskiej Armii Galicyjskiej (UHA).

Oprócz tego, w planach jest też uporządkowanie ukraińskich cmentarzy w Przemyślu, we wsi Dubyna na Podlasiu oraz w okolicy Lubaczowa.

Uczestnicy spotkania omówili również sprawę 65 rocznicy operacji "Wisła", w szczególności uroczystości, które odbędą się w Polsce i na Ukrainie.

Na podstawie: Galinfo.com.ua
Mam nadzieję, że zostanie zablokowane powstanie pomnika tej zbrodniczej organizacji, a jeżeli już powstanie to szybko zostanie zniszczony :twisted:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 lut 2012, 12:50

Mam nadzieję, że współpraca polaków chcących uczcić miejsca polskich ofiar na Ukrainie również będzie się tak kwitnąco rozwijać :roll:

A co do pomnika to, jeśli powstanie, powinniśmy wziąć wzór z ukraińskich nacjonalistów i zrobić dokładnie to samo, co zrobili z popiersiem Stalina :twisted:
Producent filmu "Ukraiński rapsod" o zbrodniach na Wołyniu, który miał premierę we wtorek we Wrocławiu, chce, by pokazywano go w liceach. Miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie, bo to obraz nieuczciwy, szkodliwy i prostacki.

Z pewnością był, ale wypada też spróbować odpowiedzieć na pytanie, na jakiej glebie wyrósł? Czego był efektem? Czy abyśmy tej gleby przez wieki sami nie uprawiali? Czy polityka wobec narodu bez państwa, jakim byli Ukraińcy, tak w czasach I Rzeczypospolitej, jaki i w dwudziestoleciu międzywojennym, była właściwa, skoro nie nadała im podmiotowości?
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3577 ... lisci.html

Próbowałem cytować co lepsze kwiatki ale było ich tak dużo, że lepiej samemu przeczytać te wypociny. W zbrodniach UPA musimy szukać własnej winy, brawo.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 10 lut 2012, 14:47

Pisałem prace magisterską o OUN i UPA. Niestety działalność ukraińskich nacjonalistów była w dużej mierze wynikiem fatalnej polityki narodowościowej prowadzonej przez państwo polskie. I to mówię ja - zaciekły obrońca Dmowskiego i endeków.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 mar 2012, 14:36

MvB pisze:Niestety działalność ukraińskich nacjonalistów była w dużej mierze wynikiem fatalnej polityki narodowościowej prowadzonej przez państwo polskie.
Miałem prosić wcześniej, żebyś rozwinął swoją wypowiedź, ale czas sesji nie jest zbyt wdzięczny, dlatego proszę teraz :wink:

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 01 mar 2012, 15:17

Dziś obchodzimy dzień pamięci Żołnierzy Wyklętych.
http://www.zolnierzewykleci.pl/?cat=13 Tu można poczytać o nich, naprawdę wielcy bohaterowie którzy walczyli o wolną Polskę i nie poddali się stalinowskiemu reżimowi, szkalowani cały okres PRL przez komunistów. Ale mimo starań czerwonej hołoty pamięć o Nich nie zginie.
Cześć i chwała Bohaterom !

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 02 mar 2012, 17:49

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 03 mar 2012, 9:06

Wielkiego wzmożenia dostała „Gazeta Wyborcza” na wieść, że będzie obchodzony Dzień Żołnierzy Wyklętych. Najpierw napisała, że to oszołomskie prawicowe święto, potem – piórem bodaj jednego z wicenaczelnych – że obchody są niepotrzebne (bo „nie wiadomo komu służą”). Potem kolejny pracownik koncernu z Czerskiej pisał, że Żołnierze Wyklęcie wcale święci nie byli, bo to i tamto.

Cały ten cykl tekstów pisany jest jak zwykle w takich sytuacjach zgodnie z gazetowyborczym stylebookiem: że prawica nie rozumie, że IPN jednostronnie, że to mity. A najprawdziwszą prawdę o historii – bez mitów, ze zrozumieniem i bez polityki historycznej – zna tylko „Gazeta Wyborcza”.

Narracja „GW” o tym, że święto jest niepotrzebne, złe i szkodliwe skończyła się, gdy okazało się, że cała Polska uczciła je bardzo godnie. Zważywszy, że jest to dzień pamięci, który na dodatek obchodzony jest raptem drugi raz, skala obchodów była przyjemnym zaskoczeniem. Tym bardziej, że udało się na kołku zawiesić w tym jednym momencie nasz nadwiślański wariant konfliktu Hutu – Tutsi, czyli wojnę PO z PiS-em. Z wielkim uznaniem trzeba odnotować zaangażowanie się prezydenta Bronisława Komorowskiego i uchwałę Sejmu.

W tej sytuacji „GW” przestała kopać się z koniem. Postanowiła urobić święto na swój obraz i podobieństwo. Można byłoby się śmiać z jej różnych mniej czy bardziej groteskowych wygibasów, ale nie w tym momencie. Kolejny raz poddawani jesteśmy socjotechnicznej operacji, której celem jest wtłoczenie wszystkim obowiązującej wizji dziejów Polski.

W tej wersji nie ma Żołnierzy Wyklętych, ale wojna domowa, gdzie jedni „polscy chłopi mordowali innych polskich chłopów”. Gdzie nie było patriotów i zdrajców, lecz starły się dwie równie pozytywne wizje przyszłej Polski. Tak, tak. WiN i KBW. Według autorów „GW” nie ma w zasadzie moralnej różnicy między nimi. Witold Pilecki i Mieczysław Moczar – dwaj patrioci, którzy nie potrafili się dostatecznie pięknie różnić. Ot, taka polska tragedia. Podobnie Mikołajczyk i Bierut, czy Brystygierowa i Fieldorf.

„W polskiej wojnie domowej z lat 1945-48 walczyli gorący patrioci, zwykli ludzie próbujący jakoś ocalić życie i godność. Byli też szubrawcy, łajdacy czy wręcz zwykli bandyci mordujący niewinnych ludzi. Pamięć tych pierwszych zawsze warto uczcić. Tych drugich nie wolno wybielać. Niezależnie od tego, po której stronie walczyli” – czytamy w kolejnym tekście z owej serii. Jego autor marzy o tym, że za jakiś czas ktoś w Polsce powie, iż „nie chce nikogo osądzać, lecz tylko uszanować pamięć ludzi walczących po obu stronach”.

Celebrujmy więc następną rocznicę na rogu ulic Stefana Michnika i Andrzeja Czaykowskiego (bohatera skazanego na śmierć przez tego pierwszego. Sędzia Michnik asystował w egzekucji). Tam składajmy kwiaty i głośmy przemowy na temat dramatu owej rzekomej wojny domowej.

Ów autor „GW” podpiera się Pawłem Jasienicą, który też był Żołnierzem Wyklętym. Cytuje jego książkę o wojnie domowej w Wandei: „Wiedza o historii, szacunek i sentyment dla niej zaliczają się do naczelnych czynników spajających narody. Rolę tę odgrywają jednak tylko wtedy, gdy nikt nie próbuje amputować wiedzy, tłumić jednych umiłowań, by sztucznie hodować inne. Jeśli się nie spełnia tych warunków, sprawa fałszowanej historii dzieli ludzi, wytwarza między nimi przepaście”.

Ten cytat dedykuje IPN-owi, aby wykuł sobie na ścianach. Prawdę powiedziawszy, winien widnieć na gmachu przy ul. Czerskiej. Ale nie będzie widniał. Dlaczego? Odpowiedzmy cytatem z Jasienicy, z tej samej książki: „Dyktatorskie rządzenie wiedzą o przeszłości zalicza się do znanych i w gorzej niż smutny sposób skutecznych środków kierowania teraźniejszością”.

I o to w tym wszystkim chodzi. „GW” próbuje kolejny raz coś nam wmówić. Coś zupełnie nieprawdziwego. Lepiej by jednak było, gdyby „GW” odpieprzyła się od Żołnierzy Wyklętych. I w ogóle historii Polski. A sama niech głosi chwałę KPP, generałów Jaruzelskiego, Kiszczaka, Nenny O`Bretenny czy innych im podobnych ludzi honoru.
:brawo:

Genza takiej, a nie innej - zmanipulowanej postawy myslowej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”