Puchar Narodów Afryki (zbiorczy) - Strona 38

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: African Nations Cup

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 20 sty 2012, 13:11

Zapowiadają sie ciekawe mistrzostwa, ale jak może być inaczej kiedy nie ma Kamerunu, Nigeirii, Egiptu, Algierii, RPA... dzięki temu mamy wiele egzotycznych dla nas druzyn, które mogą zaskoczyć. Kto? Może Zambia, Gwinea (ale nie ta Równikowa), może Libia? Jestem ciekawy jak zaprezentuje się Gabon, Botswana. Głównych faworytów jest dwóch - WYbrzeże i Ghana, a jak się ułozy turniej zobaczymy od jutra w Eurosporcie!! :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6613

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 sty 2012, 20:27

Gwinea Równikowa to czerwoni czy biali? :lol:

Bo tunezyjski komentarz nie pomaga w rozszyfrowaniu zagadki...

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 21 sty 2012, 21:03

hehe czerwoni.

Miejscowy Katar nieźle sobie nawet radzi. Tam graja prawie sami przebierańcy, a w tym milionym kraju wybudowali im stadion na 45 tys. widzów.

Piłkarze Gwinei Równikowej otrzymają milion dolarów do podziału, jeżeli wygrają sobotni mecz z Libią na otwarcie Pucharu Narodów Afryki.

Nagrodę ufunduje z własnych pieniędzy syn długoletniego prezydenta Gwinei Równikowej Teodoro Obianga Nguema

PS. Sędzia gola nie uznał, więc jemu nic nie dali. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 21 sty 2012, 21:26

Unista pisze:Nagrodę ufunduje z własnych pieniędzy syn długoletniego prezydenta Gwinei Równikowej Teodoro Obianga Nguema
Słowa "z własnych pieniędzy" akurat nie są tu wskazane, bo prezydent Gwinei ma na koncie prywatnym publiczne pieniądze tak naprawdę, które pochodzą głównie z wydobycia ropy.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 sty 2012, 18:54

Wyjątkowo mizerny początek tego turnieju, poza drugą połową meczu Senegal - Zambia, to niewiele się dzieje. WKS planowo wygrywa, ale szału nie zrobili.

Wyjątkowo mizernie też z transmisjami, nie wiem czemu, w poprzednich latach nie było z tym problemu...

Awatar użytkownika
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukinis131 » 22 sty 2012, 19:02

Boromir pisze:Wyjątkowo mizerny początek tego turnieju, poza drugą połową meczu Senegal - Zambia, to niewiele się dzieje. WKS planowo wygrywa, ale szału nie zrobili.

Wyjątkowo mizernie też z transmisjami, nie wiem czemu, w poprzednich latach nie było z tym problemu...
Mecz Burkiny Faso na Eurosporcie 2 , jak by nie mogli na normalnym dać :/

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 248

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 22 sty 2012, 19:03

Boromir pisze:Wyjątkowo mizerny początek tego turnieju, poza drugą połową meczu Senegal - Zambia, to niewiele się dzieje. WKS planowo wygrywa, ale szału nie zrobili.

Dziś się będzie działo :D Oby po meczu można byłoby zaśpiewać:

8)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 sty 2012, 19:07

W necie to tylko jakieś rumuńskie eurosporty które nie działają i tunezyjskie kanały o słabej jakości... Bida.

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 22 sty 2012, 21:19

nastepne w tygodniu juz beda na eurosporcie.

Oglądałem mecz Wybrzeża z Sudanem i Sudan w moim odczuciu zaprezentował się godnie. Wiadomo, że WKS był lepszy technicznie, szybkościowo ale wcale nie musieli tego wygrać.

Teraz dopiero włączyłem i patrze gol Angoli, na trybunach wreszcie orkiestra. I to lubie w Afryce, a nie chinskie gówno wciśnięte do RPA.

edit.

o piekna brameczka z wolnego. 1-1. :D

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 23 sty 2012, 15:55

jednak to Angola wygrała 2-1.

Tradycyjnie...

Wsobote rozpoczał sie piłkarski turniej o Puchar Narodów Afryki. W inauguracyjnymmeczu, w grupie A, współgospodarz imprezy Gwinea Równikowa pokonał Libie 1–0. Przed spotkaniem, rozgrywanym w miescie Bata, doszło do zamieszek. Podczas wejscia kibiców na stadion, słuzby porzadkowe i ochrona poczatkowo wpuszczały kazdego z fanów osobno, po sprawdzeniu biletu.Napór tłumu był jednak tak duży, ze wydarzenia wymkneły sie spod kontroli. Policja uzyła gazu łzawiacego. Organizatorzy, aby uniknac tragedii, zdecydowali sie wpuscic wielu kibiców bez kontroli.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 23 sty 2012, 22:05

Na + w Maroku, Kharja (bral ciezar gry na siebie w koncowce i strzelil gola) i Basser (pewna gra w obronie i znakomite rajdy po prawej stronie)

Na - , Chamakh, Hadji i Taarabt (dwaj pierwsi super nieskuteczni, a Chamakh dodatkowo malo widoczny) (Taarabt za duzo gry pod siebie, praktycznie zadnego ciekawego podania)

W Tunezji na + gra obrony i defensywnych pomocnikow oraz bardzo ciekawy zawodnik Msakni (piekny gol)

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 23 sty 2012, 22:15

Jak spisywał się Gabon w drugiej połowie meczu? Niestety miałem możliwość obejrzenia tylko do przerwy. Sądząc po tym jak w pierwszej odsłonie gry Gabon dominował na boisku to z utrzymania się wyniku sprzed przerwy wnioskuję, że drugą połowę zagrali już na luzie. Mam rację? Cieszy mnie ta wygrana, bo to jeden z trzech zespołów, za które najmocniej trzymam kciuki.
Maroko - Tunezja też niestety nie oglądałem, ale z tego co piszecie widzę, że marokańskie gwiazdy zawiodły i nie miał kto pociągnąć zespołu.
P.S. Jutrzejsze spotkania już na szczęście spokojnie zdołam obejrzeć. Naprzód Gwinea!

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 23 sty 2012, 22:32

Na dobre sędziowanie w Afryce to bym nie liczył.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 23 sty 2012, 22:33

Niger ma bardzo slaba defensywe, takich bledow to ciezko sie dopatrzec w 2 lidze polskiej, bramkarz tez glupie wyjscia z brami :p W Gabonie najlepszy Abumeyang, Moulungi malo widoczny, Abumeyang troche zbyt pod siebie gra ale to cecha wszystkich napastnikow w Afryce :)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 491

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 24 sty 2012, 18:57

Oglądnąłem mój pierwszy mecz na PNA, był pojedynek Ghany z Botswaną. Bez fajerwerków. Ghana wygrała 1:0 grając ok 30 minut w 10. Gola strzelili przy szczęściu. Dobrych okazji nie mieli. Wybili piłkę praktycznie z lini po strzale rywala. Sędziowanie bez pomyłki.

Oczywiście meczyk zagrałem u buka. Drugi raz się porządnie zastanowię czy grać coś z tego pucharu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”