Powoli.
Po pierwsze, słowa agenta Teveza dotyczyły sytuacji z PSG, gdyby pozostał w City do lata. Znów w tłumaczeniu zostało całkowicie zmienione znaczenie wypowiedzi - znamy ten zabieg już po manipulowaniu słowami Moggiego na temat Pato.
Po drugie, Sky informuje, że Milan nadal czeka na odpowiedź z City, choć jak dotąd wiadomo tyle, że żaden z klubów zainteresowanych nie złożył oferty satysfakcjonującej City (też mi nowość), PSG wycofało się z wyścigu kontraktując Alexa - nie znam przepisów francuskich, ale podobno już nie mają miejsca dla gracza spoza UE.
Po trzecie, media informują, że Galliani będzie ciągnął tę sprawę do końca stycznia, próbując zakontraktować Teveza za wszelką cenę. Jakkolwiek zgadzam się ze stwierdzeniem Pastorelli (brak transferu to będzie porażka wszystkich stron - City, Teveza i Milanu), to cały czas ściskam kciuki, że PSG dogada się z City na temat letniego transferu. Uważam, że to rozwiązanie jest najlepsze dla Rossonerich.
Przy czym trzeba wziąć pod uwagę to, o czym na śmierć zapomniałem, a o czym pisał mete - miejsce dla gracza spoza Unii. Jeśli nie przyjdzie Tevez, to ktoś przyjdzie na pewno, żeby nie zmarnować tego miejsca, tylko... Galliani chyba nigdy nie wykonał dobrego ruchu w ostatniej minucie poszukując gracza spoza Unii. Pamiętamy Viudeza - Adiyiah przynajmniej miał dorobek, był na rynku rozchwytywany i obserwowany przez Milan dłuższy czas - Urugwajczyk trafił do nas właśnie tylko dlatego, że pod sam koniec sierpnia jakiś tam transfer się rypnął i trzeba było kogoś ściągać na ostatni moment. Obawiam się, że teraz też tak będzie.
Tematu transferu Guarina (poza źródłami Mediasetu, które jako jedyne podawały o naszym zainteresowaniu nim) nie ma i nie będzie. Porto jest gotowe sprzedać go byle gdzie za niższą kwotę od tej, którą zaoferuje Milan. Sytuacja z City jest rozwojowa, pewne jest jednak to, że Porto to jedyny klub w Europie, który z Gallianim współpracować nie będzie.
Pozostaje czekać na ostatnie chwile okienka. W swoich rozważaniach na temat duetu Maxi-Montolivo nie wziąłem pod uwagę sprawy paszportu, więc pewnie przyjdzie zamiast Montolivo ktoś spoza Unii, a Riccardo trafi do nas w lipcu.
Transfer dobrego pomocnika (Montolivo czy ktoś klasy Guarina, a więc wybijający się w słabszej lidze) i Maxi Lopeza to moim zdaniem zdecydowanie lepszy scenariusz od przyjścia Teveza.