Za tych co odeszli ['] - Strona 8

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Obserwator
Niereformowalny :/
Reputacja: 0

Re: Za tych co odeszli [']

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Obserwator » 02 lut 2012, 0:59

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy(komórkę, tablet, palmtop) i nad losem Szymborskiej podumaj przez chwilę...

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 02 lut 2012, 8:22

Łojezusmaria... człowiek loguje się rano na facebooka, a tam połowa ludzi wkleja wiersze Szymborskiej i przywdziewa czarne szaty na znak żałoby. Większość pewnie zna jedynie "Kota w pustym mieszkaniu" z liceum, ale skoro niemal wszyscy płaczą po noblistce, to dlaczego się nie przyłączyć :badziewie:

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 02 lut 2012, 10:58

To jednak wcale nie mam najgorszych znajomych :)

Chłopaczek, mogę nosić koszulkę "Nie płakałem po Szymborskiej"?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8708
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lut 2012, 11:01

Jakby zginęła w wieku 40 lat można byłoby dyskutować, a tak umarła ze starości, naturalna kolej rzeczy, nie pierwsza i nie ostatnia.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 02 lut 2012, 11:07

Ja nie wiem, co z wami jest nie tak.

Zmarla polska noblistka, ceniona na calym swiecie poetka.
Jak nie macie nic ciekawego do powiedzenia to nie mowcie.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 02 lut 2012, 11:29

Nie smuć się Emerald. Niech ból po utracie Wisławy ukoi jej poezja:

MŁODZIEŻY BUDUJĄCEJ NOWĄ HUTĘ

Kto dom zbudował, w którym mieszkam?
Kto kładł swą pracę na fundament?
Ów murarz, zdun i szklarz i cieśla
minięci są przez ludzką pamięć.

Klasa z pamięcią złą - umiera.
Wierniejszą pamięć wybiramy:
sama jak książka się otwiera
w miejscach najczęściej czytywanych.

Dziś dla was, przy was, młodzi,
miasta zaczyna się życiorys.
Pamięć imiona wasze co dzień
notuje słowem zdobytym w podziw,
notuje normy waszej poryw
i włącza w piękny plan obliczeń.
Bo to jest pamięć robotnicza
służąca klasie robotniczej.

Oglądając wczoraj TVN24 nieźle uśmiałem się widząc zapłakaną Kolende-Zalewską. Salon już płacze po swoim człowieku. No, ale jak ktoś powątpiewa i neguje kryształowe oblicze pani Wisławy to jest bandytą ! Nie można wymazać z życiorysu utworów wychwalających lenina i stalina, nie można wymazać popierania władzy komunistycznej, nie można także wymazać z życiorysu rezolucji literatów polskich z lat 50-tych broniącej stalinowskiej władzy. Orwell kiedyś napisał takie ładne zdanie o skurwieniu się. Kto zna może się zgodzić lub nie, ale moim zdaniem Orwell doskonale ujął istotę problemu. Cytatu nie będzie, bo to dosyć ostre słowa.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1546
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 02 lut 2012, 11:51

Emerald pisze:Ja nie wiem, co z wami jest nie tak.

Zmarla polska noblistka, ceniona na calym swiecie poetka.
Jak nie macie nic ciekawego do powiedzenia to nie mowcie.
W sumie racja. Ona za życia już dużo powiedziała, za dużo. O towarzyszu stalinie i leninie.

Edit. No tak przecież wg Nowickiej kto nie był za młodu komunistą ten nie będzie dobrym człowiekiem :rotfl4:
Ostatnio zmieniony 02 lut 2012, 11:53 przez NoName1989, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 02 lut 2012, 11:55

Marco_Van_Basten pisze:Nie można wymazać z życiorysu utworów wychwalających lenina i stalina, nie można wymazać popierania władzy komunistycznej, nie można także wymazać z życiorysu rezolucji literatów polskich z lat 50-tych broniącej stalinowskiej władzy.
Mozna tez na przyklad pomyslec w ten sposob, ze podobnie jak wielu intelektualistow po wojnie wierzyla w PRL, i podobnie jak wielu innych nie wstydzila sie tej wiary.

Nie mozna takze zapomniec, ze przestala wierzyc mniej wiecej w polowie lat 60tych, czyli na dlugo wczesniej niz to by sie mialo oplacac.

Pierwszy jej tomik nie zostal dopuszczony do druku poniewaz "nie spelnial wymagan wladzy" - jesli chciala drukowac to musiala owe wymagania spelniac.

Powiecie, ze mogla nie drukowac. Owszem. Podobnie jak Jaroslaw Kaczynsi mogl nie cytowac w swoim doktoracie Gomulki i mogl odmowic zdawania egzaminu doktorskiego z filozofii marksistowskiej. Natomiast swietej pamieci Lech Kaczynski mogl sobie darowac wychwalanie socjalistycznego systemu w swojej pracy...

Takie gowniane czasy.
Edit. No tak przecież wg Nowickiej kto nie był za młodu komunistą ten nie będzie dobrym człowiekiem
Po pierwsze to wedlug Pilsudskiego, a po drugie nie komunista tylko socjalista.

Edit: A wlasciwie to szlo to tak: " Kto za mlodu nie byl socjalista, ten na starosc bedzie skurwysynem."
I jak widze wypowiedzi niektoych z Was to wypada mi tylko zachwycic sie madrascia marszalka.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 02 lut 2012, 12:07

Słowa które przytoczyłem były słowami Nowickiej.
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ ... em__16126/

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 02 lut 2012, 12:15

NoName1989 pisze:Słowa które przytoczyłem były słowami Nowickiej.
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ ... em__16126/
A Nowicka cytowala Pilsudskiego.
Zreszta uzywajac jednej z jego najbardziej znanych maksym. No i podobnie jak wiekszosc ludzi to cytujacych troche ugrzecznila i zastapila socjalizm komunizmem, poniewaz w czasach Pilsudskiego znaczenie tych slow bylo znacznie blizsze niz teraz.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 702

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 02 lut 2012, 13:15

Emerald, to na 100% jest z Piłusdzskiego? Nie dociekałem nigdy tego, a wiem, ze funkcjonuje jeszcze wersja przypisująca te słowa Bismarckowi. Zresztą jak dla mnie ta maksyma jest o tyle fałszywa, że wychodzi z mylnego założenia, ze jak ktoś mam dobre serce to musi być socjalistą, konserwatystya natomist musi byc bezdusznym skurwysynem.

Co do śp. Szymborskiej, to ten problem był juz obecny przy smierci Kołakowskiego i powróci gdy ten świat opouści Bauman. I teraz mam pytanie do Chłopaczka, bo są to autorytety mu najbliższe, z tego co wiem Bauman chyba nie czuje, ze coś robił w przeszłości źle, a czy Szymborska kiedys powiedziała "przepraszam"?
Nie chcialbym tez stawiac tak jednoznacznych sądów, mozna się zastanowić czy swoja poezja odkupiła winy z młodosci - dla wielu na pewno tak. Obrona za zasadzie "takie byly czasy" do mnie nie przemawia, mogłaby przemowic gdyby była mowa o szarym Kowalskim, ale gdy mowimy o Szymborskiej to mozna włascwie powiedzie "takie były czasy" i tym bardziej osoba która uwaza sie artyste powinna czuć szczególna odpowiedzialnośc za swoje słowa,za swoją postawe bo to często artyści w świadomosć ludzi kształtują, legitymizuja władze. Może własnie wtedy dochodzi do tego prawdziwego sprawdzianu, pisać do szuflady, czy sie podporządkować władzy? Chyba, że Szymborska, noblistke, chcemy zrównac do Maryli Rodowicz - jest poetka, to chce miec z tego kasie i tyle. Te wiersze, które były tu wklejane sa z czasów stalinowskich, to nie był "najweselszy barak" i karnawał solidarności. Pozwole sobie na jeszcze jeden cytat z Grossmana: "Tak, tak, życie Nikołaja Andriejewicza upłyneło w uwielbieniu, w wielkim poszłuszeństwie, w strachu przed głodem, torturami, syberyjską katorgą. Był jednak i inny, szczególnie podły strach - że zamiast czarnego kawioru dostanie czerowny. I tym podłym "kawiorowym strachom słuzyły młodzieńcze marzenia z czasów wojennego komunizmu - byle nie wąpić, byle głosować, podpisywac, nie rozglądac się naokoło!. Tak, tak: strach o własną skóre, by nie obdarto go z niej żywcem, i strach o utratę czarnego kawioru podsycały siłę przekonań"
Chce wierzyć, że min. Szymborską napędzała młodzieńcza naiwnośc, a nie ten "podły starach o utrare czarnego kawioru" i zycze nam wszystkim jak nawiecej artystów którzy bedą potrafić mu się oprzec.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 lut 2012, 13:35

Cris7 pisze:Chłopaczek, mogę nosić koszulkę "Nie płakałem po Szymborskiej"?
Nie potrafisz podejmowac wlasnych decyzji? Ja Ci pozwalam ale na wszelki wypadek spytaj jeszcze proboszcza tam u siebie.
Berele Lewartow pisze:Co do śp. Szymborskiej, to ten problem był juz obecny przy smierci Kołakowskiego i powróci gdy ten świat opouści Bauman. I teraz mam pytanie do Chłopaczka, bo są to autorytety mu najbliższe, z tego co wiem Bauman chyba nie czuje, ze coś robił w przeszłości źle, a czy Szymborska kiedys powiedziała "przepraszam"?

Od 4:40.

Czy przeprosila? Nie slyszalem.
Dla mnie nie musiala za to przepraszac nikomu krzywdy nie zrobila. Miala 20 lat byla marna poetka i byla glupia. W tym wieku masz prawo do bycia glupim z czego wiele osob korzysta bez ograniczen. Chocby tu na forum.
Do Ciebie argument "takie byly czasy" nie przemawia do mnie troche tak. Latwo jest pisac takie rzeczy w 2012 kiedy jedyne zagrozenie dla wolnosci to ACTA.
Czy naprawila to swoim pozniejszym zyciem? W zupelnosci i calkowicie.

Nie mam zamiaru wyklocac sie o Szymborska. Kazdy zapamieta ja jak chce. Dla jednych bedzie wierszem z lat piecdziesiatych ubieglego wieku dla innych wielka poetka do ktorej wierszy wraca sie z przyjemnoscia.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6647

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 lut 2012, 13:48

Jak mówiłem, oceniał jej nie będą ale takie słowa jak:
Dla mnie nie musiala za to przepraszac nikomu krzywdy nie zrobila.
Sobie chyba kpisz w tym momencie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezolucja_ ... akowskiego

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 lut 2012, 13:56

Boromir pisze:Jak mówiłem, oceniał jej nie będą ale takie słowa jak:
Dla mnie nie musiala za to przepraszac nikomu krzywdy nie zrobila.
Sobie chyba kpisz w tym momencie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezolucja_ ... akowskiego
Tak jej podpis w calej sprawie byl decydujacy.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 02 lut 2012, 13:58

Samo udzielenie poparcia dla takiej akcji jest kurestwem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”