Filmy - Strona 88

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Re: Jakie filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lut 2012, 11:23

Wczoraj obejrzałem sobie Trainspotting. Słyszałem o tym filmie wiele pozytywnych opinii, aczkolwiek wiele nie czytałem o nim, jedynie dwa zdania, że o jakiś brytyjskich narkomanach. Tak wiem, zacofany jestem, w 2012 roku oglądać pierwszy raz hit z 96, ale wtedy miałem 10 lat, a jakoś wcześniej nie umiałem się zabrać za ten tytuł. Zresztą... może ze mną jest coś nie tak, ale zupełnie mi się nie spodobał. Scena jak kupa jest rozpierdalana po wszystkich ludziach w pokoju to raczej komediowa i średnio pasuje do całości, a film to dramat, no i... w sumie faktycznie kończy się dramatycznie, wyjebać kumpli - "szacun" :roftl3: Ale cóż można się spodziewać po ludziach, którzy mają mózg przećpany. Może ten film to miała być przestroga dla ludzi, żeby się nie bawić strzykawkami?

BTW, wiem, że to "dzieło'" powstało na podstawie książki

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 02 lut 2012, 11:29

cloner Twoja ocena nie jest obiektywna, bo nie przeczytałeś książki Walsha, na podstawie której powstał film. Ja też go oglądałem niedawno, jakiś rok temu, ale wcześniej zabrałem się za lekturę. Kniga miażdży, film nie oddaje wszystkiego co powinien. Dużo rzeczy po prostu brakuje, więc przyznam szczerze, że film mi też nie specjalnie podszedł. Polecam Ci książkę, bo wtedy zupełnie inaczej spojrzysz na ekranizację.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lut 2012, 11:42

No właśnie po tym, jak obejrzalem film chciałem wziąć się za poszukiwania książki, ale jak przeczytałem, że tam jest masa błędów ortograficznych (popełniona celowo) to mi się odechciewa. Nie potrafię czytać tekstów z błędami :P

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 02 lut 2012, 14:38

Obrazek

Filmweb zapowiadał ten film jako dwugodzinny orgazm. Cóż... Ja zdecydowanie nie doszedłem. Szpieg był jednym z tych filmów poprzedniego roku, na które naprawdę liczyłem (zresztą podobnie było z The Tree of Life Mallicka, które również mnie zawiodło). Materiał na film był naprawdę świetny - historia największego skandalu w historii MI6. Brzmi naprawdę interesująco. Niestety z kina wyszedłem zawiedziony. Film zbyt często nudzi i się dłuży, co utrudnia jego odbiór. Szpiega nie ratują ani zdjęcia, ani muzyka, ani gra aktorska, w której zdecydowanie prym wiedzie bardzo dobry Gary Oldman. Nominacja do Oscara zdecydowanie zasłużona, chociaż Pitt (nie wiem jak reszta nominowanych) był moim zdaniem lepszy i to on jest moim faworytem do zgarnięcia statuetki (chociaż nie od dziś wiadomo, że Akademia za nim nie przepada).

6/10

Jak to The Tree of Life mogło dostać nominację za najlepszy film?

Jak oceniacie szanse filmu W ciemności na Oscara? Widzieliście pozostałe nominowane filmy nieanglojęzyczne?

Hugo i The Artist są aż tak dobre, że mają kolejno 11 i 10 nominacji do Oscara?

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 02 lut 2012, 16:54

Ja od siebie moge powiedziec, ze Szpieg mi sie bardzo podobal.

Niepowtarzalny klimat, powoli prowadzona narracja, brak, zupelnie zbednego, efekciarstwa i prawdziwa rozgrywka.
Fantastyczna fabula.
Czuc, ze film brytyjski :)

Wczoraj ogladalem Dziewczyne z tatuazem, i rowniez moge z czystym sumieniem polecic. Nie czytalem ksiazki (zdecydowanie musze dodac JESZCZE bo film swietny wiec ksiazka musi byc niesamowita).
Jest kilka dosyc nieprzyjemnych scen, ale film jest bardzo wiarygodny i trzyma w napieciu. Niestety ja ogladalem go w multipleksie i za mnie siedziala jakas dwojka debili, ktorzy najbardziej oczywiste rzeczy sobie tlumaczyli, wiec troche klimat siadal... ale mimo wszystko bylo dobrze.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 03 lut 2012, 1:25

Efekciarstwo było zbędne, bo wiadomo, że to nie była kolejna historia Bonda. Nie zmienia to jednak faktu, że film był momentami najzwyczajniej w świecie nudny. Fabuła oczywiście była ciekawa, ale niestety nie została przedstawiona w należyty sposób. Tak jak powiedziałem - zmarnowali potencjał tego filmu.

Dziewczynę z tatuażem zobaczę jutro, także pewnie podzielę się wrażeniami. To będzie pewnie jeden z dłuższych filmów, jakie obejrzę w kinie.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 04 lut 2012, 23:45

Tinker, Tailor, Soldier, Spy - bardzo dobry film chociaż z początku pomału to się rozkręcało, ale jak już załapałem co i jak oglądałem dalej z zaciekawieniem. Jeśli ktoś się spodziewa coś ala James Bond to chyba niemiłosiernie się zawiedzie.

The Rum Diary - klimat tego filmu pasował mi jak nigdy :) i byłem zdziwiony tak niską oceną tego filmu, ale myślę, że większość ludzi oczekiwała kontynuacji Fear and Loathing in Las Vegas i się im chyba nie spodobało... Amber Heard była w tym filmie nadzwyczaj urodziwa :D widziałem kilka innych filmów z nią, ale nigdy przedtem nie zaimponowała mi tak urodą (dobrym make up'em)

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 05 lut 2012, 2:18

Kolejny zawód - Dziewczyna z tatuażem. Niemiłosiernie skopana końcówka. Skopana i wbita w ziemię. Do tego za dużo niezgodności z książką. Na plus na pewno Craig (moim zdaniem lepszy niż nominowana do Oscara Mara), muzyka (świetne intro) i zdjęcia, które przebijają chyba tylko te z Drzewa życia.

Ale ta końcówka... :suicide:

5/10

Odnośnie tego co napisał Kajo - nie liczyłem na Bonda. Liczyłem na Smiley'a i się przeliczyłem.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 05 lut 2012, 3:04

A mnie się dziewczyna z tatuażem podobała, chociaż książki nie czytałem.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 05 lut 2012, 12:45

No właśnie jak ktoś nie czytał książki, to mogło mu się podobać. Szwedzka wersja filmu lepsza.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 05 lut 2012, 13:30

Daaaamian pisze:Odnośnie tego co napisał Kajo - nie liczyłem na Bonda. Liczyłem na Smiley'a i się przeliczyłem.
Mi się film podobał bo nie był to typowy film szpiegowski typu zabijanie z tłumikiem, super gadżety itd. było pokazane jak naprawdę wygląda szpiegostwo. Chociaż gra niektórych osobników nie była zbyt porywająca dalej uważam ten film za dość dobry. Co do Tree of Life to totalna porażka ten film wg. mnie nie dotrwałem nawet do połowy filmu co mi się chyba nigdy przedtem nie zdarzyło.

United States of Leland - starszy film z 2003 roku z Ryan Gosling'iem w roli głównej. Film opowiada historię nastolatka Lelanda który morduję autystycznego chłopca noże poprzez pchnięcie go 20 razy. Film psychologiczny, ale moim zdaniem świetny i warty polecenia.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford - świetny film o śmierci i jej okolicznościach sławnego bandyty Jesse'ego Jamesa. Gra B. Pitta a bardzo wysokim poziomie jak i młodego Afflecka niczego sobie :)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 lut 2012, 14:40

"Immortals" - spodziewalem sie zacnego filmu,a dostalem sredniaka. Kilka scen tak niesamowicie durnych,ze az oczy bolaly. Daje zawyzone 6/10 za efekty i Mickey Rourke'a.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 06 lut 2012, 11:48

Oby nie spieprzyli tego filmu. :pray:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 06 lut 2012, 12:12

Nie zauważyłem w temacie by ktoś pisał, a byłem na Rzezi Polańskiego. A film jest naprawdę przedni. Widać, że na podstawie sztuki teatralnej. Trochę więc i bardziej wymagający i z całą pewnością "gadany", ale to naprawdę czysta rozrywka. Chyba najmocniej idący w komedię film Polańskiego i ja się na nim naprawdę uśmiałem. Zresztą nie tylko ja, bo cała sala kinowa wybuchała śmiechem ładnych kilka razy. Na pewno częściej niż na typowych amerykańskich komediach czy tym bardziej na"polskich komediach roku". Jedyna jego wada to, to że bardzo szybko schodzi od pewnego momentu, a że nie jest długi (75 minut jakieś) to gdy się kończy masz ochotę na więcej.

No i doskonała gra aktorska. Christoph Waltz tu podobał mi się nie mniej niż w Bękartach wojny, Kate Winslet i Jodie Foster też świetne (w szczególności ta druga). Widać, że dobrze się dogadywali na planie, że było twórczo podczas obgadywania scen. Jest sporo takich małych zachowań, spojrzeń, gestów, które naprawdę składają się w super całość w ich grze. No i sam scenariusz jest bardzo dobry. Naprawdę niebanalny film!
8/10

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 06 lut 2012, 12:34

KajoFC pisze:The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford - świetny film o śmierci i jej okolicznościach sławnego bandyty Jesse'ego Jamesa. Gra B. Pitta a bardzo wysokim poziomie jak i młodego Afflecka niczego sobie :)
A mnie sie ten film ni cholery nie podobal... Tzn. faktycznie Brad Pitt swietny, ale to chyba nie jest jeszcze argument, bo Brad pitt zawsze jest swietny, natomiast sam film straszliwie dluuuugi i bez klimatu :/

Natomiast ostatnio przypomnialem sobie o filmie, ktory na mnie kiedys zrobil dobre wrazenie: Session 9.
Kojarzyta?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”