Ogólna dyskusja o polityce - Strona 219

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukinis131 » 02 mar 2012, 16:28

MGiggs pisze:

Masz swojego Bohatera. Na odłonięciu pomnika Kurasia był sam prezydent Kaczyński :jupi: . Też bym wyszedł z sali jakby była minuta ciszy ku chwale takiego delikwetna.
Bardzo fajnie w filmie jest pokazana rola kleru :lol: - wszystkie grzechy zostaną mu odpuszczone....ahh ta obłuda
"Ogień" jest postacią kontrowersyjną , tacy też byli . Nie twierdzę że każdy działający w AK czy WiN był dobry .Chociaż to że likwidował Żydów którzy po wojnie stanowili ostoję Urzędu Bezpieczeństwa , dla mnie osobiście nie jest rzeczą straszną. Zdecydowana większość jednak walczyła o słuszną sprawę i niestety zapłaciła za to najwyższą ceną . Mimo że sami zgłaszali się do UB dobrowolnie i składali broń . Dlatego należy im się hołd i uznanie .

Wielu komuchów czy podobnych zbrodniarzy też miało pogrzeb w kościele , dlatego nie wiem o co chodzi z rolą kościoła . Pogrzeb kościelny może mieć praktycznie każdy czy był wierzący czy nie .

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 02 mar 2012, 16:40

MGiggs pisze:nie popieraja tego co Wyklęci robili z ludzmi po wojcie i ich słynne wyrywanie obecęgami języków czy mordowanie małych dzieci których rodzice byli żydami. Zaiste należy się im minuta ciszy.
Zapomniałeś dodać, ze Ci reakcyjni bandyci zatruwali studnie, gwałcili małe dziewczynki i podpalili cale wsie (choć w szczególności nękali wzorowe PGR! Ot redakcyjno-faszystowskie nasienie)

Oj widać, ze nieuważnie czytales ostatnio Konsomolska Prawde, towarzysz Stalin nie byłby z Ciebie dumny.

Juz tak na poważnie, bo oczywiście powadzić polemiki z "tezami" przytoczonymi powyżej nie zamierzam. Po rezygnacji z czytania i udzielania się na forum jakiś czas temu, chciałem sprawdzić, czy dziś z okazji 1 marca ktoś o Nich wspomniał. Widok jaki zastałem w tym wątku - tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze moja pierwotna decyzja (o wyciszeniu swojej aktywności) była w pełni słuszna. Udzielanie się w jednym portalu z kimś (czymś?) takim... napawa mnie głębokim obrzydzeniem. Wręcz fizyczna niechęcią.
MGiggs pisze:Zródła podam jak znajde by nie być gołosłownym

Z ogromna ciekawością czekam na owe mityczne źródła (taka mała podpowiedz - filmiki z youtuba, to nie źródła! Podręczniki, monografie i opracowania stworzone przez naukowców owszem)

Od razu mowie, ze fantasmagorie wydawane w najczarniejszym okresie totalitarnego systemu i pisane pod dyktando moskiewskich apologetów tworzysz Stalina, w stylu "O zwalczaniu faszystowskich band", czy "Walka z reakcyjnym podziemiem 1944-1956" nie zasługują na najmniejsza wiarygodność. Choć cytat z MGiggs spokojnie mógłby znajdować się w tych panegirykach - sławiący odwagę i bohaterstwo bandytów z NKWD, czy rodzimych bestialskich "utrwalaczy władzy ludowej"

Aby nie zarzucać forum linkami wszystkim zainteresowanym tematem polecam:

http://merlin.pl/Zolnierze-wykleci_Jerz ... zAodWkhZ-Q

Moza wypożyczyć w wielu bibliotekach publicznych na terenie całego kraju. Wartościowe, rzeczowe i merytoryczne opracowanie, bez zbędnej rozwlekłości... na pewno może zainteresować laików.

+ w sprawie ognia (który rzeczywiście jest kontrowersyjna postacią - jednak to wyjątek pośród dowódców "wyklętych")

http://merlin.pl/Jozef-Kuras-Ogien-Podh ... A#fullinfo

"Józef Kuraś "Ogień". Podhalańska wojna 1939-1945"
Emerald pisze:Bylo sporo band zlozonych z bylych zolnierzy AK, ktore zajmowaly sie glownie rabunkiem... zwlaszcza na poludniowym wschodzie Polski (okolice Zamoscia).

Moj dziadek po wojnie mieszkal tam z rodzina i opowiadal, ze czasami bylo gorzej niz w czasie wojny... najpierw wpierdol i rabunek od AK, bo nie mieli (AK) co jesc, a potem wpierdol od SB za wspieranie band i nieudzielanie informacji...
Twierdzenie to jest nie zgodne z historia, podstawami wiedzy z zakresu militariów, wstrząsająco nielogiczne i nawet przy największych zdolnościach retorycznych - jest nie do obrony.

Mówiąc kolokwialnie - to się kupy nie trzyma,bo..

Jakim cudem w wybitnie niekorzystnym klimacie (barrrdzo srogie i długie zimy w Polsce) przy barku wsparcia jakiegokolwiek mocarstwa ościennego, bez zaplecza państwowego, magazynów żywności, wsparcia logistycznego, militarnego, sprzętowego itd zdołały się tak długo (to przecież cale lata!) utrzymać na terenie całego kraju zwarte i aktywne ugrupowania partyzanckie?! Zdołały utrzymać sie i to mimo tego, ze przeciw sobie miały wojsko, KBW, bezwzględnych katów z NKWD i UB, a na terenie Polski stacjonowały cale miliony potężnej Armii Czerwonej, która aktywni brała udział w potyczkach.

Ano udało im się to, bo miejscowa ludność z całego serca wspierała owe odziały: karmiła je, nie wydawała UB I NKWD, i dostarczała kwater (schronienia na zimę).

Dlaczego, owa ludność była tak przychylna wobec "żołnierzy wyklętych"? Bo znała ich z okresu partyzanckiej walki z okrutnym reżimem hitlerowskim, który partyzanci wykleci skutecznie zwalczali - przeprowadzając wiele spektakularnych akcji, bo ludność ta utożsamiać owych chłopców z niepodległością, wolnością, Polska, ta suwerenna i niepodległa, a nie totalitarna i stalinowska.

Oprócz tych szczytnych motywów, były tez bardziej prozaiczne. Dowódcy oddziałów zawsze dbali o należna zapłatę, nigdy nie pozwalano na grabieże i rabunki. Wiedzieli, ze to w poparciu społecznym tkwi ich klucz do przetrwania. Udokumentowano nawet przypadek, gdy trzej młodzi żołnierze po libacji, "nabroili" w pewnej wiosce - w ramach kary i trzymania dyscypliny zostali rozstrzelani!

UB zorientowała się, ze przyczyna ich porażek jest właśnie owo poparcie ludności dla wyklętych. Zaczęto tworzyć na wzór ugrupowań partyzanckich odziały UBckie. Często składające sie z bandytów, zwyrodnialców i kryminalistów. Bandy owe zostały wyposażone w umundurowanie mające imitować umundurowanie wyklętych. Za bron służyło im wyposażenie niemieckie, ponieważ takim sprzętem - głownie zdobycznym (jeszcze w czasach okupacji niemieckiej) posługiwali się wykleci. Materiały archiwalne, wspomnienia chłopów, funkcjonariuszy i korespondencja miedzy posterunkami UB - dostarczają nad wyraz wiele dowodów, obrazujących ogrom tego strasznego zjawiska.

Bandy owe - imitując wyklętych, napadały, rabowały, gwałciły. Dokonywały straszliwych zbrodni, na własnym narodzie, niewinnych ludziach... w imię brudnej walki. Walki, której celem było wymordowanie, wręcz fizyczna eksterminacja Polaków, którzy w 39r weszli do lasu i nie złożyli broni wobec następnej okupacji. Biorą pod uwagę perfidne bestialstwo, bezwzględność i bark człowieczeństwa, po stronie wrogów - nie możne dziwić fakt, ze wtedy walka została przegrana. Ważne, żeby dziś i w przyszłości została wygrana :)
Emerald pisze:To byly bardzo trudne i gowniane czasy, ocenianie ich jednoznacznie to blad.
Tak nasz historia jest okrutna, a ogrom cierpienia ludzi w tych czasach jest nie do wyobrażenia. Jednak tym bardziej - jest wiele zagadnień, które trzeba oceniać jednoznacznie. Wykleci to jedno z nich. Nie możemy pozwolić, żeby, PRL-owska propaganda, bzdury i pilotki brukały pamięć, tych którzy poświecili młodość, swe życie i dusze na walkę z dwoma najobrzydliwszymi tworami ludzkiej cywilizacji... totalitaryzmem narodowego socjalizmu i bolszewikami.
Emerald pisze:Wsrod AK rowniez byly bandy, ktore zajmowaly sie glownie rabunkiem i rozbojami, tak samo jak w SB/UB byli ludzie ktorzy nie zajmowali sie walka polityczna tylko walka z przestepczoscia...
Zdanie kuriozum.

Jednak proszę o źródła odnośnie: "band AK, które zajmowały się głownie rabunkiem i rozbojami"

Możesz wywołać prawdziwa rewolucje w świecie historii. Działaj :)

Jesli chodzi o druga cześć zdania, to nie życzę Tobie, ani nikomu żeby trafił choćby na 24h do kazamatów UB, w ramach owej "walki z przestępczością".

Tak już na koniec, bo to temat polityczny w końcu...

SLD dziś po raz kolejny potwierdziło, ze nie wyrzeka się korzeni wywodzących się wprost z komuny.

Z opresyjnego totalitarnego systemu, który wojskowymi buciorami deptał podstawowe prawa i wolności, praworządność, demokracje i prawa człowieka. Berman, Bierut, Miler... ciekawa ciągłość. Nie ma w Polsce wrażliwej społecznie, patriotycznej lewicy. Tym bardzie musi, to obrażać pamięć tych sposrod wyklętych, którzy mieli lewicowe poglądy, byli społecznie uwrażliwieni (a byli tacy - choć w mniejszość) i nie zgadzali się na krwawy stalinowski terror.

Jednak moralna nędza obecnej lewicy (może bardzie post-komuny jednak) to nie mój problem. Niech się kisza w swoim bagnie.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 02 mar 2012, 16:51

Ciesz sie, ze taki jestes elokwetny.

Ja nie bede przytaczal zrodel, bo co bym nie przytoczyl to bys stwierdzil, ze to propaganda PRL. Napisalem co mi opowiadal dziadek, ktory jak sie skonczyla wojna mial 11 lat.

Wiec nie pierdol mi tutaj co sie trzyma kupy a co nie bo twoje nadete i bezdennie glupie wypociny czlowieka, ktory zycie zna tylko z propagandowych broszurek mnie bawia.

Tak wyprany z wszelkich watpliwosci moze byc tylko fanatyk albo bezmozg. Obojetnie, ktora z tych opcji tyczy sie Ciebie, nie warto marnowac czasu na jakakolwiek dyskusje z Toba.
franz pisze:Jesli chodzi o druga cześć zdania, to nie życzę Tobie, ani nikomu żeby trafił choćby na 24h do kazamatów UB, w ramach owej "walki z przestępczością".
Po pierwsze to w przeszlosc sie nikt nie cofnie, zeby trafic a po drugie to czuc ciezkie doswiadczenia z tych wypowiedzi... faktycznie przez 44 lata od konca wojny do okraglego stolu nie bylo w polsce organizacji walczacej z przestepczoscia.

Awatar użytkownika
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukinis131 » 02 mar 2012, 16:56

Franz , przecież Emerald nie napisał że wszyscy byli bandytami . Być może na dom jego dziadka napadła banda która nie była wcale partyzantką którejś z organizacji niepodległościowych , tylko po prostu zwykłą bandą która się nawet mogła pod nich podszywać . Po wojnie jak i w jej czasie działało wiele band które grabiły nie winnych ludzi . Dlatego najeżdżanie w tej sytuacji na Emeralda jest całkowicie nie uzasadnione i nie potrzebne .

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 02 mar 2012, 17:36

Emerald pisze:Ciesz sie, ze taki jestes elokwetny
Dziękuję.

Jesli będziesz dużo czytał, Ty tez masz szanse.
Emerald pisze:Ja nie bede przytaczal zrodel, bo co bym nie przytoczyl to bys stwierdzil, ze to propaganda PRL.
Czekam na źródła.

Mimo wszystko. Daj mi i innym (a nawet całemu światu!) szanse zapoznania się z choćby jedna monografia w, której rzeczowo udowodnione sa tezy o:
Emerald pisze:AK rowniez byly bandy, ktore zajmowaly sie glownie rabunkiem i rozbojami
(Cytat kuriozalny - nie tylko z powodu absurdalnej treści, ale tez rażącej sprzeczności z historia - poczytaj sobie kiedy i w jakich okolicznościach rozwiązano Armie Krajowa. Niby tylko kwestia nazewnictwa, ale w rzetelnej dyspucie - faktów nie należny pomijać)

Mailem w dłoniach jakieś 80 - 90% procent publikacji na temat wyklętych, które ukazały się w języku polskim, jak widać istotna cześć (ta pejoratywna dla wyklętych) musiałem przeoczyć. Jestem autentycznie zafascynowany Twoimi źródłami.

W imieniu wszystkich katedr powojennej historii polski... Publicznie ponawiam zapytanie o źródło, choćby źródełko :)

Czekam.
Emerald pisze: Napisalem co mi opowiadal dziadek, ktory jak sie skonczyla wojna mial 11 lat.
I tu widać pomiędzy nami różnice. Barierę nie do przekroczenia.

Ty jako źródło podajesz mglista opowieść Twojego dziadka, który był małym dzieckiem. Niewinna, małą istota niezdolna do stwierdzenia, kto krzywdzi jego i jego bliskich. Czy sa to: "bandy AK zajmujące się głownie rabunkiem i rozbojami" czy może podszywające sie pod wyklętych bandy UB, których działanie zostało rzetelnie udowodnione.

Ja proponuje dwie merytoryczne pozycje "książkowe". Na Twoje życzenie mogę Ci zaproponować cala gamę, innych popartych naukowym autorytetem publikacji. Widza nic nie kosztuje, warto czasem trochę poczytać. :wink:

Jeden z moich dziadków po wojnie był dużo straszy od Twojego. Wiele pamięta i tez mi wiele opowiadał. Ja jednak nie posługuje sie tymi opowieściami, w polemice - bo od tego sa źródła. Trzeba być poważnym, aby traktowano Cie poważnie.

Nie posługuje się tymi wspomnieniami, choć zawsze będę z Nich dumny i będę miał je, jak i dziadka w sercu, a forum pilka.pl to nie miejsce na ich przywoływanie. Na pewno przekaże je moim potomkom i ma nadzieje, ze oni zrobią to samo, przekazując je dalej :)
Emerald pisze:Wiec nie pierdol mi tutaj co sie trzyma kupy a co nie bo twoje nadete i bezdennie glupie wypociny czlowieka, ktory zycie zna tylko z propagandowych broszurek mnie bawia.

Tak wyprany z wszelkich watpliwosci moze byc tylko fanatyk albo bezmozg. Obojetnie, ktora z tych opcji tyczy sie Ciebie, nie warto marnowac czasu na jakakolwiek dyskusje z Toba.
"pierdol, nadęte, głupie, wypociny, bezmozg itd"... Żałosny atak w stylu argumentum ad personam, choć szczerze mówiąc nie liczyłem, na to ze merytorycznie odniesiesz się do choćby jednego zdania. Mimo tego jak i Twojego furiackiego ataku nie mam poczucia straconego czasu. Oni zasługują na każde sekunde poświęcona na Ich obronę.

Duzo nienawiści, wulgarności i zwyczajnego prostactwa bije z Twoich zdań. Inwektywy, są argumentem tych którzy nie maja argumentów. Żałuje, ze nie mogę Ci odwzajemnić komplementu na temat Twojej elokwencji (trudno komplementować coś czego nie ma) ale w zamian za to zalecam trochę spokoju. Nerwy szkodzą zdrowiu i mogą powodować nadciśnienie, wrzody żołądka i miażdżycę, tak wiec daj na luz :)

Mimo wszystko, czekam na tytuły publikacji o AK-owskich bandach, które zajmowały sie głownie rabunkiem i grabieżą. Jak dorzucisz
MGiggs pisze:ich słynne wyrywanie obecęgami języków czy mordowanie małych dzieci
tez będzie milo :)

Pozdrawiam i wracam do czytania partyjnych broszurek, będących źródłem mojej elokwencji i wiedzy o życiu :lol:

PS:
Emerald pisze:faktycznie przez 44 lata od konca wojny do okraglego stolu nie bylo w polsce organizacji walczacej z przestepczoscia.
Była!

Milicja obywatelska, mówi Ci to coś? Zwalczali drobnych złodziejaszków, ale tez seryjnych morderców, zas 99% aktywności UB/SB stanowiły wiadome zajęcia. Pielili ogródek i wypiekali ciasta.

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 13 mar 2012, 20:16

franz wielkie dzięki za obronę żołnierzy wyklętych :beer: Niestety propaganda pewnych mediów jak widać ciągle odciska silne piętno i na siłę z bohaterów robi się bandytów, a autorytetami są osoby pokroju Szymborskiej.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 15 mar 2012, 23:25

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1541
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 16 mar 2012, 11:10

2 marca na szczycie w Brukseli oprócz podpisania traktatu fiskalnego Donald Tusk bez akceptacji rządu zgodził się na dodatkowe uzgodnienia. Regulują procedury postępowania przed Trybunałem Sprawiedliwości przeciw państwom, które naruszą reguły paktu. „Rz" dotarła do korespondencji rządowej, z której wynika, że Rada Ministrów, upoważniając premiera do podpisania paktu, nie znała treści dodatkowych uzgodnień. Ministrowie poznali je dwa dni przed szczytem. Dokumentów w ogóle nie dostała Sejmowa Komisja ds. UE, która w trybie konsultacji wyraziła swoje stanowisko w sprawie paktu.

Wywołało to kontrowersje w rządzie. „Są to daleko idące zobowiązania wykraczające poza formułę dokumentu towarzyszącego podpisaniu traktatu" – pisał dzień przed szczytem wiceminister gospodarki Andrzej Dycha do sekretarza Rady Ministrów Macieja Berka.

Oburzenia nie kryją posłowie PiS. – To kolejny skandal związany z przyjmowaniem paktu. Premier Tusk, informując o jego podpisaniu, ani słowem się nie zająknął, że zgodził się na jakieś dodatkowe uzgodnienia – mówi „Rz" poseł PiS Krzysztof Szczerski z Komisji ds. UE. – Tak do końca nie wiemy, na co się zgodziliśmy przy okazji paktu.

MSZ bagatelizuje problem. Tłumaczy, że treści uzgodnień nie przekazano posłom, a na ostatnią chwilę przesłano ministrom, gdyż dopiero 28 lutego Polska otrzymała ich ostateczną wersję z Sekretariatu Generalnego Rady UE. – Uzgodnienia nie są częścią traktatu i jako takie nie podlegają ratyfikacji przez państwa-sygnatariuszy. Tym samym mogą zostać zmienione w każdej chwili, również w formie uzgodnień politycznych – tłumaczy rzecznik MSZ Marcin Bosacki. Przypomina też, że ich treść będzie obowiązywała Polskę dopiero po przystąpieniu do strefy euro.

Jednak posła Szczerskiego to nie przekonuje. – Do tej pory nie znamy treści dokumentu, w którym Rada Ministrów wyraża upoważnienie do jego podpisania – podkreśla i zapowiada, że będzie domagał się zwołania nadzwyczajnego posiedzenia Komisji ds. UE. Nie wyklucza przygotowania wniosku o powołanie komisji śledczej, która zajmie się wyjaśnieniem okoliczności wyrażenia przez Polskę zgody na podpisanie paktu.

Zwłaszcza że okazało się też, iż do paktu fiskalnego kraje UE mogły zgłaszać zastrzeżenia. Zrobiły to Belgia i Bułgaria. – Polska tego nie zrobiła. Nie było nad tym nawet żadnej dyskusji. Dlaczego? – pyta Szczerski.
Demokracja według Platformy

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 16 mar 2012, 16:37

Ach te czarnuchy,nie dość,że 100% to złodzieje a 50% to zboczeńcy i pedofile to jeszcze za grosz wstydu.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 17 mar 2012, 23:21

Obrazek

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 17 mar 2012, 23:24

Pewnie Komorowski redagował.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 17 mar 2012, 23:33

Cholera mogli się chociaż postarać i photoshopa dać "obserwujących" itp. :roll:
Faktycznie, przepraszam :lol2: / p.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1541
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 23 mar 2012, 9:14

:brawo:

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 23 mar 2012, 10:59

NoName1989 pisze:
:brawo:
Mądrze prawi,ale czy to przypadkiem kiełbasa wyborcza nie jest?

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”