Ogólna dyskusja o polityce - Strona 222

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 07 kwie 2012, 14:23

piwus pisze: Porównując - twój minister nie wie gdzie jest Afryka, tylko prawdopodobnie ma od tego odpowiedniego fryzjera w resorcie.
Twoje porównanie jest grubo przesadzone,nie popadajmy w skrajności.
Rozmowa na temat Muchy zaczęła się moim stwierdzeniem
Muchy ja bym się nie czepiał.Ministrem sportu została w złym czasie.
i dalej to podtrzymuje,bo gdyby nie Euro i sprawa z Superpucharem to nikt by jej się nie czepiał a żaden dziennikarz nie wkręcał by jej w śmieszne prowokacje.Ja jej nie bronie,nie jestem jej zwolennikiem ani tym bardziej Tuska i PO-stwierdzam tylko fakt.Swoją drogą to jestem ciekaw jakich kompetencji wymaga rząd od takowego ministra sportu.Czy jest tam punkt odnośnie zasad rozgrywania jakichkolwiek zawodów sportowych,z naciskiem na Superpuchar Polski.
Podsumowując,bo znacznie odbiegliśmy od tematu to politykami gardzę i chyba już zawsze gardzić będę,bo to banda złodziei a to co uprawiają to nie polityka a zwykły kabaret,często mało zabawny.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 kwie 2012, 14:50

ryba_82 pisze:Swoją drogą to jestem ciekaw jakich kompetencji wymaga rząd od takowego ministra sportu.Czy jest tam punkt odnośnie zasad rozgrywania jakichkolwiek zawodów sportowych,z naciskiem na Superpuchar Polski.
Proponuję jeszcze ministra zdrowia, który nie wie co to jest transplantacja serca i ministra sprawiedliwości, który nie zna pojęcia wyroku w zawieszeniu. Nie ma jakiegoś szczególnego nacisku w wymaganiach jakichkolwiek kompetencji na te stanowiska. Moje propozycje:
minister sprawiedliwości - Dorota Rabczewska
minister spraw zagranicznych - Monika Richardson
minister spraw wewnętrznych - Monika Olejnik
minister do spraw równouprawnienia - Wojciech Cejrowski.
W końcu chodzi o to, by rząd był przyjemny wizualnie.
ryba_82 pisze:i dalej to podtrzymuje,bo gdyby nie Euro i sprawa z Superpucharem to nikt by jej się nie czepiał
Biedna kobieta, gdyby nie Euro, to mogłaby w spokoju być absurdalnie niekompetentną. I gdyby nie była kobietą, to seksisci by jej nie atakowali. Wiadomo, że nie musi się znać na czymkolwiek, może się nauczyć w trakcie. Czy kierowca MPK musi umieć prowadzić zanim dostanie autobus pełen pasażerów?

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 07 kwie 2012, 15:22

Czy kierowca MPK musi umieć prowadzić zanim dostanie autobus pełen pasażerów?
Pisałem już,ale mimo to powtórzę jeszcze raz:przesadzasz i dobrze o tym wiesz.
Swoją drogą to pamiętam taką historię gdy kierowca chyba PKS-u woził pasażerów przez ponad 20(?) lat bez prawa jazdy i przez całą swoją karierę nie dostał nawet mandatu.To tak w ramach ciekawostki :D
Kolejny już raz(znowu) napiszę,że nie popieram Muchy i wcale nie uważam iż swoje zadania wykonuje bardzo dobrze.Chciałbym tylko poznać Twoją odpowiedź(krótko TAK lub NIE) na jedno proste pytanie a mianowicie:
Czy krytyka Muchy byłaby na równie wysokim stopniu jak teraz gdyby nie Euro i akcja z Superpucharem?
EDIT:niech zgadnę,PiS-owiec?
Sorry,bo to już drugie pytanie. :D

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 07 kwie 2012, 15:28

Nie jestem przekonany co do tego co napisał Piwus. Minister to stanowisko polityczne i administracyjne, z tym że wymiar polityczny wydaje się tutaj bardzo silny. To czynnik polityczny zdaje się w dużej mierze decydować o kierunkach reform, zmian etc. Poza tym chyba można sobie wyobrazić, że minister zdrowia nie potrafi przeszczepić serca i nie widzę w tym nic złego. Powinien wiedzieć jak kierować danym ministerstwem, w którym kierunku przeprowadzać zmiany oraz powinien potrafić odpowiednio zarządzać podległymi mu zasobami ludzkimi. Tak jak można wyobrazić sobie, że zamiast tradycyjnego rektora na uczelniach wyższych decyzje podejmuje menedżer, to samo może dotyczyć np. szpitali. Oczywiście, trzymając się Ministerstwa Zdrowia, lekarz na pewno lepiej zna specyfikę pracy lekarskiej i pewnie sam z doświadczenia wie po prostu co kuleje, ale ktoś kto lekarzem nie jest chyba też może zrobić prosty wywiad środowiskowy i po prostu zapytać lekarzy, czy pacjentów jakie mają problemy i co trzeba zrobić. Poza tym w samym ministerstwie pracują, lub przynajmniej powinni, pracować odpowiedni fachowcy, którzy znają się (lub znać powinni) na swojej robocie. Im niżej w hierarchii ministerstwa tym mniej polityczna kadra, a co za tym idzie profesjonalna i fachowa.

Nie forsuję wizji w której ministrami są - nie wiem jak to lepiej określić więc - 'menedżerowie', ale po prostu dopuszczam taką możliwość. Wcale nie uważam za konieczne, że Ministrem Zdrowia ma być lekarz, Ministerstwa Sprawiedliwości prawnik. Akurat zdaje się, że to co Gowin robi w ostatnim czasie jest bardzo potrzebne (otwarcie zawodów regulowanych). To absolutna konieczność, by zdecydowanie bardziej otworzyć się na rynek.

Co do samej Muchy... Jej nominacja jest czystym zabiegiem PR. To więcej niż oczywiste, że jest po prostu piękną mordką w Radzie Ministrów. To, że jest totalnie niekompetentna, przynajmniej na ten moment, to nie ulega najmniejszej wątpliwości.

Tak w ogóle to ile mieliśmy lekarzy jako ministrów zdrowia i co to dało? Chyba nawet nie trzeba odpowiadać.

Poza tym - to kim z wykształcenia miałby być Premier Rady Ministrów? Wszak to najważniejszy z członków Rady Ministrów i de facto steruje pracą całego rządu.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 kwie 2012, 15:42

ryba_82 pisze:Kolejny już raz(znowu) napiszę,że nie popieram Muchy i wcale nie uważam iż swoje zadania wykonuje bardzo dobrze.
Czyli nie popierasz, nie wykonuje dobrze zadania, ale nikt jej nie szanuje włącznie z premierem, bo w Polsce jest Euro? W Polsce paranoja na rynku pracy doszła do takiego punktu, że nawet by zostać magazynierem wymagane jest doświadczenie, chyba, ze ma się znajomości. W tej sytuacji osoba bez kompetencji zostaje ministrem i jeśli nie wykona zadania, bo pouśmiecha się i zrobi jogging wokół stadionu w ramach zadośćuczynienia.
ryba_82 pisze:Chciałbym tylko poznać Twoją odpowiedź(krótko TAK lub NIE) na jedno proste pytanie a mianowicie:
Czy krytyka Muchy byłaby na równie wysokim stopniu jak teraz gdyby nie Euro i akcja z Superpucharem?
Nie w Gazecie Wyborczej. Normalni ludzie wiedzieli jeszcze przed Superpucharem, Euro i zatrudnieniem fryzjera jaki poziom wiedzy i umiejętności w swojej aktualnej dziedzinie działania (hehehe) prezentuje sobą ministra Mucha. Mniej więcej to samo co minister Nowak. Postawić kropkę nad i Mucha postanowiła specjalnie dla reszty społeczeństwa.
Nie jestem przekonany co do tego co napisał Piwus. Minister to stanowisko polityczne i administracyjne, z tym że wymiar polityczny wydaje się tutaj bardzo silny. To czynnik polityczny zdaje się w dużej mierze decydować o kierunkach reform, zmian etc. Poza tym chyba można sobie wyobrazić, że minister zdrowia nie potrafi przeszczepić serca i nie widzę w tym nic złego. Powinien wiedzieć jak kierować danym ministerstwem, w którym kierunku przeprowadzać zmiany oraz powinien potrafić odpowiednio zarządzać podległymi mu zasobami ludzkimi. Tak jak można wyobrazić sobie, że zamiast tradycyjnego rektora na uczelniach wyższych decyzje podejmuje menedżer, to samo może dotyczyć np. szpitali.
Teoretycznie masz rację, ale nie napisałem, że nie potrafi przeprowadzić operacji. Ja napisałem, że nigdy nie słyszał o takim zabiegu. Nie ma pojęcia co to jest. Wszystko rozpatruję nie obiektywnie, tylko pod konkretny przypadek ministry Muchy. A swoją drogą w Polsce czysta menadżerka mija się z celem, kiedy cały jesteś narażony na kontakt z ludzmi pracującymi czynnie w zawodzie, związkami zawodowymi. Prezydent też nie musi się znać na gazie łupkowym, ale wypowiedziami o metodach odkrywkowych ośmiesza siebie i swój urząd, a najwyżsi urzędnicy państwowi powinni bazować na minimalnym chociaż szacunku społecznym. Gowinowi jakoś się udaje unikać publicznych upokorzeń, a miał takie same szanse na starcie jak Mucha.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 07 kwie 2012, 16:06

Gowinowi jakoś się udaje unikać publicznych upokorzeń, a miał takie same szanse na starcie jak Mucha.
I właśnie o to mi chodzi,bo gdyby nie okoliczności takie jak Euro i Superpuchar to być może i Mucha nie dałaby tyłka tak jak Gowin o którym wspomniałeś.Tak ciężko to zrozumieć?
Nie w Gazecie Wyborczej. Normalni ludzie wiedzieli jeszcze przed Superpucharem, Euro i zatrudnieniem fryzjera jaki poziom wiedzy i umiejętności w swojej aktualnej dziedzinie działania (hehehe) prezentuje sobą ministra Mucha. Mniej więcej to samo co minister Nowak. Postawić kropkę nad i Mucha postanowiła specjalnie dla reszty społeczeństwa.
Miało być krótko TAK lub NIE :bicz: I tutaj się nie zgadzamy,bo tej nagonki by nie było a przynajmniej nie w takim stopniu jak jest obecnie.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 kwie 2012, 16:28

ryba_82 pisze: I właśnie o to mi chodzi,bo gdyby nie okoliczności takie jak Euro i Superpuchar to być może i Mucha nie dałaby tyłka tak jak Gowin o którym wspomniałeś.Tak ciężko to zrozumieć?
Nie bo Superpuchar i Euro, tylko Gowin nie jest idiotą i ma czymkolwiek pojęcie. W przypadku Muchy premier musiał się cofać do szóstej klasy szkoły podstawowej, bo czul się zmuszony, by wykazać jakikolwiek związek. W przypadku Muchy każda próba merytorycznej wypowiedzi budzi uśmiech politowania. Kiedy Gowin odgrzebał stary projekt PiS o uwalnianiu zawodów nikomu się nie chciało śmiać. Nawet taksówkarzom.
ryba_82 pisze:I tutaj się nie zgadzamy,bo tej nagonki by nie było a przynajmniej nie w takim stopniu jak jest obecnie.
Jesteś rodziną, że cię tak interesuje stopień nagonki? Uczepiłeś się najmniej istotnej kwestii. Poza tym jakiej nagonki, wszystko zostało już przykryte :lol:.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 07 kwie 2012, 17:01

Nie bo Superpuchar i Euro,
To Twoje zdanie i niekoniecznie masz rację.
Jesteś rodziną, że cię tak interesuje stopień nagonki?
Sorry,ale nie za bardzo wiem o co chodzi,że niby ja jestem rodziną Muchy?
Uczepiłeś się najmniej istotnej kwestii.
A jak mam się nie uczepiać skoro o tym chyba mówimy?Ja próbuje wytłumaczyć Ci,że to zły czas był dla Muchy i tyle,Ty natomiast twierdzisz,że jest ona idiotką i nieważne kiedy i gdzie a i tak efekt byłby mizerny.Chyba,że jest inaczej a wtedy pozostaje mi jedno :suicide:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 kwie 2012, 21:47

ryba_82 pisze:Ja próbuje wytłumaczyć Ci,że to zły czas był dla Muchy i tyle,Ty natomiast twierdzisz,że jest ona idiotką i nieważne kiedy i gdzie a i tak efekt byłby mizerny.
Po prostu trochę poszerzyłem twoją analizę, bo masz absolutnie rację, ale to tylko wycinek stanu rzeczywistego. Całościowym podejściem byłoby stwierdzenie, ze na takie osoby nigdy czas nie jest dobry. Z tego co się orientuję, to pani ministra chwali się jakimś doktoratem, a swoją niekompetencją ośmieszyła się do tego stopnia, że wygląda jakby hostessa została ministrem (ą). I udałoby jej się to w każdym rządzie, tak samo jak w każdych strukturach Grzegorz Lato byłby tym prostakiem-nieukiem. Nawet na tle Andrzeja Leppera.
ryba_82 pisze:EDIT:niech zgadnę,PiS-owiec?
Niech zgadnę, Palikotowiec? Twoje wolnościowe poglądy odnośnie kompetencji na to wskazują.
Dziękuję, dobranoc.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 07 kwie 2012, 21:55

I udałoby jej się to w każdym rządzie, tak samo jak w każdych strukturach Grzegorz Lato byłbym tym prostakiem-nieukiem, nawet na tle Andrzeja Leppera.
Każdy ma prawo do swojego zdania.
Niech zgadnę, Palikotowiec?
Pomyłka,nie sympatyzuje z żadną partią.
Dziękuję, dobranoc.
Ja również.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 07 kwie 2012, 22:32

,Na wp.pl pisza ze katastrofa samolotu w smolensku to byl na pewno zamach, ze byly ladunki wybuchowe w samolocie, ze ta sprawe badali najlepsi polscy eksperci i ze raport bedzie za 2 tygodnie. Rozmawialem o tej katastrofie dosc duzo z moim przyjacielem miesiac temu i powiem wam ze juz wtedy uznalismy ze to musial byc zamach i tylko taki rzad mamy ktory mydli oczy ludziom, kto wie czy sam tusk nie maczal w tym palcow, aby swojego bronka miec jako prezydenta i ograniczyc opozycje do minimum. Z niecierpliwoscia czekam na opublicznienie tego raportu za 2 tygodnie.

http://niezalezna.pl/26468-macierewicz- ... na-wybuchy

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 07 kwie 2012, 22:45

Aker pisze:,Na wp.pl pisza ze katastrofa samolotu w smolensku to byl na pewno zamach, ze byly ladunki wybuchowe w samolocie, ze ta sprawe badali najlepsi polscy eksperci i ze raport bedzie za 2 tygodnie. Rozmawialem o tej katastrofie dosc duzo z moim przyjacielem miesiac temu i powiem wam ze juz wtedy uznalismy ze to musial byc zamach i tylko taki rzad mamy ktory mydli oczy ludziom, kto wie czy sam tusk nie maczal w tym palcow, aby swojego bronka miec jako prezydenta i ograniczyc opozycje do minimum. Z niecierpliwoscia czekam na opublicznienie tego raportu za 2 tygodnie.
A myślałem,że prima aprilis już był...Z tym Tuskiem to rozjebałeś system :roftl3:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 kwie 2012, 22:48

Ale zdajecie sobie sprawę, że od gadania o Smoleńsku i coraz to nowych teorii spiskowych ludziom zbiera się już na wymioty?

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 07 kwie 2012, 22:51

Chyba ludziom z lewej strony barykady.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 07 kwie 2012, 22:52

Aker jak Cię to interesujące to tutaj masz prezentację i symulacje ostatnich sekund lotu Polskiego eksperta zajmującego się wybuchami z Australii dr inż. Grzegorza Szuladzińskiego http://vod.gazetapolska.pl/1465-wybuch- ... katastrofy

Niezależnie od tego czy był to zamach czy nie. To Tusk swoją postawą przed i po katastrofie na stałe zapisał się w kartach historii Polskich obok tak "zacnych" postaci Szczęsny Potocki i reszta postaci z Targowicy i tego typu panów. To tylko kwestia czasu kiedy to stanie się oczywiste dla wszystkich.
Ale zdajecie sobie sprawę, że od gadania o Smoleńsku i coraz to nowych teorii spiskowych ludziom zbiera się już na wymioty?
Masz rację. Ale wszystkie teorie spiskowe już zostały obalone, o naciskach Prezydenta, gen. Blasiku w kokpicie, "jak nie wylądujemy to nas zabije" itd. itp. Teraz czas na poważne analizy poważnych naukowców z USA czy Australii.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”