Piłka Ręczna - Strona 30

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6662

Re: Piłka Ręczna

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 kwie 2012, 21:18

Jak Tkaczyk dostał karę to wiedziałem, że tego nie wygramy. Dramat, tak tylko można określić naszą grę w ostatniej minucie meczu. Po kiego Jurecki rzucał to tylko on wie, sędziowie gry pasywnej nie sygnalizowali, do końca kilkanaście sekund spokojnie można popełnić grę pasywną i Serbowie mieliby najwyżej kilka sekund na akcję, którą bardzo łatwo byłoby przerwać faulem. A to tylko jedna z możliwych opcji, my wybraliśmy najgorszą.

Pewnie tak jak piszecie, Hiszpanie poradzą sobie z Algierią ale wątpię, żeby nam odpuścili. Trzeba będzie walczyć, a można było już dzielić się jajkiem i jutro zagrać treningowo. Ta drużyna jednak nie potrafi niczego zrobić normalnie :roll:

P.S. Dzisiaj awans na IO wywalczyli Chorwaci, Islandczycy, Szwedzi i Węgrzy (kosztem Macedonii). Jeszcze tylko nasza grupa nie jest w pełni rozstrzygnięta.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 07 kwie 2012, 21:23

Boromir pisze:Po kiego Jurecki rzucał to tylko on wie, sędziowie gry pasywnej nie sygnalizowali
Sygnalizowali obaj sędziowie i dlatego rzucał. To znaczy ciężko powiedzieć czy chodziło mu o rzut czy o wymuszenie faulu ale obaj sędziowie kilka sekund wcześniej podnieśli ręce na znak gry pasywnej.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 kwie 2012, 21:38

Naprawdę? Kurde, patrzyłem na sędziów i wydawało mi się, że żaden ręki nie podniósł ale już byłem tak nabuzowany po kartce Tkaczyka, że mogłem się przewidzieć. No nic, tak czy siak końcówkę zepsuli podręcznikowo i są sami sobie winni.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 830

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 07 kwie 2012, 21:41

Końcówkę zjebał Wenta :rozga:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 07 kwie 2012, 22:05

Boromir pisze:Naprawdę? Kurde, patrzyłem na sędziów i wydawało mi się, że żaden ręki nie podniósł ale już byłem tak nabuzowany po kartce Tkaczyka, że mogłem się przewidzieć.
Potem w Nce to analizowali i pokazali, że zaczęli sygnalizować grę pasywną 14 sekund przed końcem. Wenta potem się jakoś gęsto tłumaczył, że nie wziął czasu bo mieli inny wariant rozegrania i mieli wymusić faul, Bielecki miał rzucać zależnie od sytuacji w bramkę albo obok żeby zyskać na czasie. No i że nie brał czasu od razu bo bał się, że sędziowie od razu zasygnalizują pasywną a on chciał jeszcze zyskać kilka sekund i generalnie to Tkaczyk dał dupy tą karą, która wszystko skomplikowała.

Ktoś w studiu jeszcze sugerował, że Rosiński powinien przewrócić Nikcevica i złapać czerwo ale ten były trener powiedział, że za coś takiego sędziowie w takiej sytuacji przyznają rzut karny.

Hiszpania planowo łatwo ogoliła Algierczyków, już są pewni awansu choć nie wierzę, że się przed nami położą. W głowach jednak mogą mieć już ten awans i tu jest szansa dla nas.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 kwie 2012, 22:13

Mimo wszystko jesteśmy w lepszej sytuacji od Serbów - wszystko zależy od nas, Serbowie muszą liczyć na Hiszpanów. Chociaż z drugiej strony, jeśli nie potrafimy ograć Hiszpanów w meczu o naprawdę wysoką stawkę, to na IO pojedziemy dla samego wyjazdu, nie po medal.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 07 kwie 2012, 22:26

Spokojnie, najważniejsze to zakwalifikować się. Mecz meczowi nierówny. Turnieje w piłce ręcznej są bardzo specyficzne nawet w stosunku do innych gier zespołowych, stawka jest tu wyrównana jak nigdzie indziej i nawet jeden wygrany mecz może odmienić zupełnie oblicze drużyny a zarazem całego turnieju co pokazuje żeby daleko nie szukać przykład Danii z Euro, która potrzebowała cudu żeby przejść do półfinałów a na koniec sięgnęła po złoto. Albo Serbia, nawet pomijając to, że grała u siebie na Euro prezentowała się świetnie a dziś powinni już pakować walizki i kupować dekodery żeby oglądać Olimpiadę w domu.

Zgadzam się, że jesteśmy w lepszej sytuacji niż Serbowie. Mamy przed sobą pewnych awansu Hiszpanów, z którymi nie możemy przegrać. Jeśli stanie się inaczej to możemy mieć pretensje tylko do siebie bo od początku wiedzieliśmy co trzeba zrobić żeby jechać na IO, a my poczynając od ledwo wygranego meczu otwarcia, w którym powinniśmy nabić bilans, przez dzisiejszy "prawie" wygrany mecz sami strasznie utrudniamy sobie życie i rzucamy kłody pod nogi. Powtórzę się, jeśli jutro nie będzie awansu to będzie klęska polskiej piłki ręcznej i być może koniec Wenty, oby nie ale o tym pogadamy dopiero jutro.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 08 kwie 2012, 21:22

Skandaliczny mecz Polaków. Ja już nie mam nerwów, żeby to oglądać.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6271
Kibicuję: 4rsenal

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 kwie 2012, 22:59

Były 2 podejścia - Euro i ten smieszny turniej - i skoro w obu się skompromitowaliśmy, to znaczy że na IO i tak byśmy nic nie ugrali, bo jesteśmy słabi.

Przegraliśmy ten awans w ostatniej minucie meczu z Serbią.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 08 kwie 2012, 23:10

Cóż...jestem zdruzgotany. To była do tej pory moja ulubiona kadra naszego kraju w grach zespołowych. Zdarzało jej się frajerstwo albo lekceważenie przeciwnika ale zawsze widziałem jak Ci goście wypruwali z siebie flaki reprezentując nasz kraj. Czasem nie szło, czasem rywale byli lepsi, czasem brakowało szczęścia ale zawsze były emocje i gra do końca. Ta grupa dała nam mnóstwo radości i pięknych chwil, o których będę mógł z dumą opowiadać dzieciom jak rzut Siódmiaka z Norwegami, pogoń za Szwedami czy półfinał z Danią w Niemczech. Wenta i Ci zawodnicy sprawili, że wspaniała gra dla twardzieli jaką jest piłka ręczna przestała w Polsce być anonimowa i za sukcesami przyszła też popularyzacja tego sportu i zainteresowanie rodaków. To dzięki nim w Wielkanoc były zapchane serwery przez Polaków pragnących oglądać jak nasza repra gra o Londyn. To tylko ich zasługa.

Dziś niestety skończyła się definitywnie pewna epoka. Ten rozdział trzeba zamknąć i otworzyć nowy jeśli piłka ręczna w Polsce ma nie umrzeć tak nagle jak pojawiła się w umysłach Polaków.

Postawiłem zarówno wczoraj jak i dzisiaj na Polaków pieniądze. Tak jak wczoraj jednak nie płakałem po przegranym kuponie tak dzisiejsza przegrana kasa boli mnie najbardziej ze wszystkich jakie kiedykolwiek postawiłem bo tu jeszcze doszedł czynnik emocjonalny i nigdy jeszcze tak nie zawiodłem się na drużynie, w którą wierzyłem.

Gdybyśmy przegrali po równej walce i zaangażowaniu do jakiego przywykłem ten mecz tak by nie bolał. Ale my dziś przegraliśmy ten mecz zanim się rozpoczął. W ogóle na niego nie wyszliśmy. A to było najważniejsze spotkanie dla tych graczy w ostatnich 4 latach, od kilku lat nikt się nie krył, że nadrzędnym celem jest medal na Olimpiadzie. Po to na Euro wzięliśmy słabszy skład i daliśmy się leczyć filarom. To temu turniejowi były podporządkowane wszystkie przygotowania, wyrzeczenia i powołania. A my w kluczowym momencie oddaliśmy mecz Hiszpanii grającej totalnie na luzie i na jakieś 70% bez żadnej walki.

Pierwszy raz widziałem ten zespół przez cały mecz niewierzący w sukces, niestarający się poderwać do walki i odmienić losów meczu. To bolało, bardzo bolało a ja jak głupi patrzyłem na to do ostatniej minuty licząc, że nawet jak dostawaliśmy 10 golami po tragicznej grze na 10 minut przed końcem, że ruszą, że poderwą się i sprawią, że chociaż będę miał świadomość, że dali z siebie wszystko. Ale nic takiego się nie stało...Cały mecz statystowaliśmy Hiszpanom, do przerwy było w dupę 9 bramkami, wyszliśmy na drugą połowę, na 30 minut, w których mogliśmy chociaż udawać, że chcemy zatrzymać grających na luzie Hiszpanów ale nie. My przez 60 minut dzisiaj tylko statystowaliśmy i to wyglądało jakbyśmy od pierwszej minuty czekali na koniec tego meczu... W najważniejszym meczu tej reprezentacji w ostatnich 4 latach. Nie pamiętam kiedy ostatnio jakaś drużyna mnie tak rozczarowała. I nie mówię tu o wyniku ale o zaangażowaniu. Bodajże 2 kary w całym meczu i żadnego wziętego czasu przez Wentę. To pokazuje jak dziś zdeterminowani żeby wygrać byli zawodnicy i trener.

Ja wiem, że wczoraj zabrakło 5 sekund żeby znaleźć się w Londynie i wyeliminować Serbów. Zawsze to my byliśmy tą drużyną, która obdzierała rywali z marzeń po szalonych końcówkach. Wczoraj role się odwróciły i okazało się, że Polacy zamiast sportowej złości na wakacyjnych Hiszpanów mogą wystawić tylko bezradność a to chyba nie powinno tak działać.

Jestem rozgoryczony, dlatego ten post jest tak długi. Nie mam zamiaru wieszać kogoś indywidualnie bo dziś i w całym turnieju dupy dała cała drużyna. I zawodnicy, i Wenta. Mieliśmy 3 najważniejsze mecze w roku, o których głośno mówili wszyscy a okazało się, że na serio wyszliśmy tylko na spotkanie z Serbią. Za nonszalancję z Algierą zapłaciliśmy bilansem bramkowym, który był gwoździem do trumny. To, że od Hiszpanów jesteśmy słabsi było wiadomo przed turniejem ale dzisiejszy mecz nie dał odpowiedzi jak bardzo bo zwyczajnie na niego nie wyszliśmy jako reprezentacja Polski tylko zlepek graczy z człowiekiem, który trenerem był tylko w protokole.

Czas na zmiany i widzą to chyba wszyscy. Gdzieś uciekła ta chemia. Nie wiem czy to już koniec Wenty czy jest on w stanie coś jeszcze tchnąć w tę drużynę. Nie wiem czy ta partnerska relacja nie zaszła za daleko, nie powstało towarzystwo wzajemnej adoracji i autorytet trenera nie jest tak duży jak wtedy gdy były sukcesy. Z pewnością czas najwyższy pożegnać się z kilkoma graczami. To fajni kolesie ale jeśli piłka ręczna ma mieć w Polsce jakąś przyszłość to muszą pojawić się następcy bo z tej grupy wykrzesano już chyba wszystko co się dało. Jeśli Wenta nie ma jaj na przebudowę to czas oddać to komuś innemu. Może i brak nam nowych talentów i takiego pokolenia jak obecne ale wiecznie Lijewiskimi i Jureckimi grać nie możemy, potrzeba świeżej krwi.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie jesteśmy tak słabi jak pokazuje ten wynik a w Londynie przy dobrych wiatrach mielibyśmy szansę bić się o medal. Przegraliśmy ten turniej nie poziomem sportowym a w głowach i to każdy z tych 3 meczów niezależnie od wyników. Niestety Serbowie, którzy traktowali nas z przymrużeniem oka przed turniejem w Alicante spokojnie mogą dalej tak twierdzić.

Fizycznie i sportowo może i nie ale mentalnie ta kadra i Wenta potwierdzili, że ich miejsce podczas Igrzysk jest przed telewizorem a nie na boisku. Niestety.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 250

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 08 kwie 2012, 23:47

Ja niestety a może stety nie oglądałem całego meczu ba nawet nie dotrwałem do końca - zobaczyłem wynik 29-19 51 lub 52 minuta bodajże i sobie myślę pozamiatane ale nic patrzę jak widziałem statystów w obronie a w ataku gra na chaos jak u Świerczewskiego a Wenta non stop się łapał za głowę stwierdziłem - nie ma sensu :roll:

Moim zdaniem Wenta nie tyle co powinnien ale ba musi zostać...Wyciągnie wnioski i zrezygnuje zawodników takich jak Jurasik,M.Lijewski,którzy już dawno powinni kończyć karierę reprezentacyjną...Ja rozumiem jest Christiansen z Danii,który gra na dobrym poziomie ale Jurasik to może mu ręcznik nieść - facet który gra taką padakę w obronie,popełnia tyle fauli,że dawno bym go wypierdzielił....Zastanowiłbym się nad Bieleckim oraz Tkaczykiem,którzy jak mają dni to mogą naprawdę rozmontować każdą obronę i pokonywać bramkarza ale wystarczy 1-2 słabe zagrania i siadają psychicznie :(

Zarówno Bielecki jak młodszy Lijewski wracają teraz do Polski i dlatego dałbym Wencie szansę - prawie całą pierwszą 6 będzie miał w VIVE Szmal-Jachlewski?,Bielecki,Tkaczyk,Lijewski, a Kuchczyński odchodzi moim zdaniem to jest błąd właśnie Jurasik powinnien odejść :/ wtedy mogliby w naszej lidze wypracować parę nowych schematów bo nie ukrywajmy piłka cały czas idzie do przodu a my schematami typu Francja czy inny kraj może nam się odbić czkawką :/

Do tej kadry jeszcze śmiało można zaliczyć Tłuczyńskiego jego jako jedynego bym nie skreślał ze starszych graczy bo facet jeszcze jako jedyny może tej reprezentacji coś dać - są też młodzi Orzechowski,Wiśniewski,Syprzak czy też nawet Zaremba...

Rzadko oglądam polską ligę nawet jak gra POWEN Zabrze ale jak coś się zdarzy to widać w naszej lidze progres - owszem ktoś powie że nadal dominacja VIVE bądź Wisły ale zdarzają się w tej lidze niespodzianki,drużyna VIVE nie wszystkie mecze wygrywa +5 bramkami dlatego Wenta musi się otworzyć na nowych zawodników i zakończyć pewien etap bo jeśli tego nie zrobi niestety pozostaniemy wtyle :/

RyszardWrona
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RyszardWrona » 19 kwie 2012, 16:20

Pan Bogdan Wenta podał się do dymisji. Czy dobrze zrobił? Domyślam się że jest to smutne następstwo ostatniej porażki ale co w takim razie będzie dalej z naszymi szczypiornistami? Kto zastąpi P.Bogdana?

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 19 kwie 2012, 16:32

Ani słowa o Wencie?

Skończyła się pewna epoka, oby nie poszła na marne i następcy równie owocnie kontynuowali pracę byłego już trenera. Wenta to ambitny i honorowy gość, wiedział, że w poniedziałek jest zjazd Związku i że pewnie pojawi się wniosek o jego dymisję więc zamiast zostać zwolnionym zwołał konferencję i sam zrezygnował. Wielki szacunek dla tego człowieka za to co zrobił z polską drużyną, rozpropagował piłkę ręczną w naszym kraju i uczynił ją ze sportu dla Polaków zupełnie anonimowego jednym z ulubionych.

Wenta niezależnie od dalszej kariery już jest legendą za życia. W ostatnich latach ta maszyna jaką był nasz team troszkę zaczęła rdzewieć a podzespoły już tak dobrze nie współgrały, sam Bogdan też chyba trochę zmiękł i stracił nieco tego szaleństwa, które cechowało go wcześniej ale dokonał rzeczy wielkich. Stworzył w zasadzie z niczego drużynę nie tylko świetną sportowo ale i chyba najbardziej charakterną ze wszystkich jakie mieliśmy. Śledząc mecze Polaków byliśmy świadkami wszystkiego co najpiękniejsze w sporcie, dyscypliny, konsekwencji, finezji, współpracy i gry drużynowej ale przede wszystkim walki do samego końca. Medale z Niemiec i Chorwacji, szalony mecz z Norwegami a także wiele, wiele innych spotkań są dla mnie równie ważnymi momentami w historii polskiego sportu jak zwycięstwa Małysza, medale siatkarzy czy MŚ '74 kadry Górskiego.

Mnóstwo pięknych, sportowych emocji i zwycięstw dała nam ta ekipa i łza się w oku kręci kiedy pomyśli się, że zamykamy ten piękny rozdział w taki nieco smutny sposób bo wszyscy jednak spodziewali się happy endu w postaci medalu w Londynie. Cóż, trzeba iść dalej a Wencie podziękować za wspaniałą pracę i oddać, że jest najlepszym polskim trenerem w grach zespołowych ostatniej dekady.

Propozycja związku pewnie będzie taka żeby kadrę w dwumeczu o eliminacje z Litwą trenował Waszkiewicz a w najbliższym czasie związek poszuka zapewne zagranicznego trenera.

Awatar użytkownika
dexter12
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dexter12 » 19 kwie 2012, 16:38

Morrow pisze:Propozycja związku pewnie będzie taka żeby kadrę w dwumeczu o eliminacje z Litwą trenował Waszkiewicz a w najbliższym czasie związek poszuka zapewne zagranicznego trenera.
Chodziły plotki, że Wleklak miałby zostać trenerem, ale to tylko plotki. Będzie pewnie tak jak mówisz, że trener będzie zagraniczny.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 02 wrz 2012, 2:57

http://atleticopoland.com/news/Pilkarze ... wiata-3175

Ostatnio cos obrodzilo sukcesami Rojiblancos :beer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”