LM: FC Barcelona - Chelsea FC - Strona 63

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1381
Kibicuję: AC Milan

Re: 1/2 finału LM: FC Barcelona - Chelsea Londyn

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 24 kwie 2012, 16:06

Barca to wygra...2-1 :P

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 24 kwie 2012, 16:22

Wszystko zależy do Barcy...no chyba że Chelsea zagra najlepszy mecz od paru sezonów a mianowicie od 2009 roku.

Do GD byłem pewny że Barca wygra spokojnie i wysoko ale w GD zobaczyłem wypalona , słabą fizycznie drużynę bez błysku- pytanie teraz czy to wypadek przy pracy czy jednak gracze Barca w obliczu ogromnej liczby meczy i fatalnego przygotowania do sezonu maja kryzys fizyczny- jeśli tak to będzie ciekawie i tutaj upatruje jakieś szanse Chelsea.

Co zagra Chelsea? Laga na Drogbe plus stałe fragmenty czy auty-nawet przy 2-0 nie licze na ich ataki, poprostu bedą upatrywali 1 szanse w meczu(tak jak u siebie).

Awatar użytkownika
Realista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista » 24 kwie 2012, 17:10

Do GD byłem pewny że Barca wygra spokojnie i wysoko ale w GD zobaczyłem wypalona , słabą fizycznie drużynę bez błysku- pytanie teraz czy to wypadek przy pracy czy jednak gracze Barca w obliczu ogromnej liczby meczy i fatalnego przygotowania do sezonu maja kryzys fizyczny- jeśli tak to będzie ciekawie i tutaj upatruje jakieś szanse Chelsea.
A czy z Chelsea wyglądało to lepiej? Oczywiście, Barcelona to Barcelona i jak na swoje normy grają słabo, bez blysku, to i tak są w stanie stworzyć z drużyną pokroju Chelsea 5 razy więcej bramkowych sytuacji, w tym dwukrotnie nie trafiając do niemal pustej bramki. To nie zarzut w stosunku do Londyńczyków - a po prostu pokazanie, że słaba forma Barcy to jednak coś innego niż słaba forma każdej innej drużyny. Oglądając te dwa ostatnia spotkania, to widzę problemy w praktycznie każdej formacji. Nie tylko w ataku, gdzie z wyłączonym z gry Messim ten wygląda ubogo ( ocw jak na warunki katalońskie), ale też w pomocy i w obronie. W ofensywie ich gra naprawdę wyglądała zaskakująco ... dziwnie jak na Barcelonę, z Realem bardzo dużo dośrodkowań, mało tic-taców i innych takich... Dlatego też myślę, że będą się męczyć z Chelsea. Ale w takim sposób murując bramkę Brytole nie awansują ( tym razem powinno to gorzej wyglądać, a Barca będzie "trochę" skuteczniejsza). Interowi się udało, ale to zupełnie inna para kaloszy. Co wcale nie znaczy, że nie będę im kibicować i wierzyć, że Barcelonę wypierdolą z tej Ligi Mistrzów :lol:

nicnowego
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nicnowego » 24 kwie 2012, 17:14

Interowi się udało bo bronili przez cały mecz jak im Mourinho nakazał. Byli niesamowicie cierpliwi i konsekwentni taktycznie. Byli ustawieni podręcznikowo.

Mnie ostatnio zaskoczyły zmiany samego Guardioli, który ściągnął Xaviego i wyrzucił Iniestę na lewą stronę. W tym przypadku jakość Barcy w środku straciła niesamowicie na jakości. Do tego Iniesta nie potrafi grać na boku, tak dobrze jak w środku.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 24 kwie 2012, 17:33

nicnowego pisze:owi się udało bo bronili przez cały mecz jak im Mourinho nakazał. Byli niesamowicie cierpliwi i konsekwentni taktycznie. Byli ustawieni podręcznikowo.

Mnie ostatnio zaskoczyły zmiany samego Guardioli, który ściągnął Xaviego i wyrzucił Iniestę na lewą stronę. W tym przypadku jakość Barcy w środku straciła niesamowicie na jakości. Do tego Iniesta nie potrafi grać na boku, tak dobrze jak w środku.
iniesta na boku gra od bardzo dawna i sobie tam zawsze swietnie radzi.
Natomiast Xavi schodzi bo nie jest w formie (w sumie podobnie jak Iniesta).

nicnowego
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nicnowego » 24 kwie 2012, 17:40

Ja nie mówię o wszystkich zmianach Guardioli. Chodzi mi o zmiany w meczu z Realem. Gdy Iniesta zszedł na lewą stronę, a Xavi zszedł z boiska, Barcelona straciła dużo. Do tego wejście Pedro, który nie robił nic więcej niż Alves wcześniej.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 24 kwie 2012, 18:00

Jakosc gry Barcy w srodku pola nie miala zadnego znaczenia w meczu na Camp Nou, podobnie jak nie miala znaczenia z Chelsea na SB, problem polega na tym, ze przy wylaczonym z gry Messim, skrzydla nie dzialaly.
A srodkiem, bez Messiego przy zmasowanej obronie (nie mowie o meczu z Realem tylko z Chelsea) nic nie wychodzilo.

No a co zrobic jesli Pedro kopie sie w czolo, Tello a do tego poziomu jeszcze nie dorasta podobnie jak Cuenca. Pozostaje grac Inieste na skrzydle, bo on potrafi minac przeciwnika i narobic zamieszania.

Wlasnie to jest klucz do sukcesu dzisiaj. Gra skrzydlami. I mam nadzieje, ze zobaczymy tam Alexisa i Inieste a nie Fabregasa, Tello czy Pedro.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 24 kwie 2012, 18:09

Kluczem w tym meczu IMO byłby strzały z dystansu. Ale takiego geniuszu u nas teraz próżno szukać

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 24 kwie 2012, 18:15

Masz geniusza i z dystansu i bedzie na boisku :D

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 24 kwie 2012, 18:22

To był strzał życia Iniesty. Ile strzelamy bramek z dystansu? Kilka w sezonie. W dodatku typu "jak mi najdzie dobrze to strzelę" bo tak to lecą na parking za stadionem.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 24 kwie 2012, 18:24

Professor Chaos pisze:W dodatku typu "jak mi najdzie dobrze to strzelę" bo tak to lecą na parking za stadionem.
No z tym sie nie zgodze...

Co do losci to faktycznie jest ich niewiele... ale sprzed pola karnego Messi lubi strzelic.

Nie przesadzaj z tym defetyzmem :)

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 24 kwie 2012, 18:26

To jest mi sie wydaje charakterystyczne dla Barcelony, ze czesto wchodzicie z pilka do bramki, a mniej goli pada z dystansu od czasu do czasu moze Messi cos strzeli ewentualnie Dani Alves kropnie z wolnego, czy uderzy zza pola karnego

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 24 kwie 2012, 18:48

Zajrzyjcie na whoscored.com ile Barca strzeliła goli w tym sezonie zza pola karnego :wink: Faktycznie większość z goli strzelają z bliska lub jak nie idzie to z 11 metra.

Messi biegnie wzdłuż pola karnego i ładuje gola z lewej. Bardzo często mu się to zdarza. Kiedyś pytałem się i nie doczekałem się odpowiedzi. Ile ma goli z wolnego :?: Bo osobiście nie widziałem żadnego, a ciągle podchodzi do wolnych. Tak jak Alves, też z niego żaden spec od dead ballów.

Nie ma gdybać o strzałach z dystansu. Jedno zagapienie w polu karnym i już mają lipę, a ich ofensywa w ogóle Mnie nie przekonywuje. Jak dla Mnie Barca awansuje. Nie wierzę w drugą z rzędu murarkę.

Mam nadzieję, że Chelsea awansuje i że El Nino wejdzie na boisko.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, 19:51 przez Slim91, łącznie zmieniany 1 raz.

nicnowego
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: nicnowego » 24 kwie 2012, 19:01

Emerald pisze:Jakosc gry Barcy w srodku pola nie miala zadnego znaczenia w meczu na Camp Nou, podobnie jak nie miala znaczenia z Chelsea na SB, problem polega na tym, ze przy wylaczonym z gry Messim, skrzydla nie dzialaly.
A srodkiem, bez Messiego przy zmasowanej obronie (nie mowie o meczu z Realem tylko z Chelsea) nic nie wychodzilo.

No a co zrobic jesli Pedro kopie sie w czolo, Tello a do tego poziomu jeszcze nie dorasta podobnie jak Cuenca. Pozostaje grac Inieste na skrzydle, bo on potrafi minac przeciwnika i narobic zamieszania.

Wlasnie to jest klucz do sukcesu dzisiaj. Gra skrzydlami. I mam nadzieje, ze zobaczymy tam Alexisa i Inieste a nie Fabregasa, Tello czy Pedro.
O dziwo to właśnie jedyna zdobyta bramka, to akcja po podaniu Thiago ze środka pola. Tello powinien to wykorzystać. Właśnie to w grze środkiem pola Barcelona powinna upatrywać zwycięstwa, bo dużo piłek na skrzydła jest posyłana przez środkowych pomocników.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 24 kwie 2012, 19:47

Barcelona: Valdés, Puyol, Mascherano, Piqué, Sergio, Xavi, Iniesta, Cesc, Alexis, Messi, Cuenca.

Rezerwowi: Pinto, Alves, Thiago, Keita, Pedro, Adriano, Tello.

Chelsea: Cech; Ivanovic, Cahill, Terry, Cole; Meireles, Mikel, Lampard; Ramires, Drogba, Mata.
Nie ma Alvesa :roll: i 3-4-3 na szybkie kontry Chelsea.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”