Filmy - Strona 106

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior
Reputacja: 0

Re: Jakie filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 07 maja 2012, 1:01

Cement Twoja wypowiedź zabrzmiała tak jakby Morricone był kompozytorem muzyki do głównie filmów grozy. A tak nie jest. Nie zapominajmy o jego cudownej ścieżce (i chyba najlepszej w jego karierze) do filmu "Cinema Paradiso". A do tego takie produkcje jak "Misja" czy filmy o papieżu z Piotrem Adamczykiem. Bądź co bądź prze-genialny artysta, nie ważne czy jest to dramat czy horror. Zdecydowanie TOP5 jeśli chodzi o ludzi odpowiedzialnych za filmowe score'y.

Jeszcze mała wzmianka apropo Goblinów. Świetna ścieżka w "Suspirii" Argento i "Świcie żywych trupów" dziadka Romero.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 07 maja 2012, 1:08

Avengers z rekordem otwarcia. Film w ten weekend zarobił w USA aż 200 mln dolarów. Kosmiczny wynik.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2617
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 07 maja 2012, 1:08

Movieman pisze:Cement Twoja wypowiedź zabrzmiała tak jakby Morricone był kompozytorem muzyki do głównie filmów grozy.
Skąd taki wniosek, mówię o włoskich filmach grozy (bo o horrorach) i wymieniam głównych kompozytorów muzyki do nich (Morricone skomponował soundtracki min do "Black Belly of the Tarantula", "Lizard in a Woman's Skin", "My Dear Killer" i wielu innych horrorów z Italii) a nie kompozytorów i główne gatunki do jakich komponowali ;)
Movieman pisze: A tak nie jest. Nie zapominajmy o jego cudownej ścieżce (i chyba najlepszej w jego karierze) do filmu "Cinema Paradiso". A do tego takie produkcje jak "Misja" czy filmy o papieżu z Piotrem Adamczykiem. Bądź co bądź prze-genialny artysta, nie ważne czy jest to dramat czy horror. Zdecydowanie TOP5 jeśli chodzi o ludzi odpowiedzialnych za filmowe score'y.
Zarówno "Cinema Paradiso" jak i "Misję" ogromnie cenię, zwłaszcza, że "Misja" ma swoje odzwierciedlenie w wydarzeniach historycznych - ruiny jezuickich misji w Ameryce Południowej do dziś świadczą o dramatycznej historii tego wielkiego zakonu.
Movieman pisze:Jeszcze mała wzmianka apropo Goblinów. Świetna ścieżka w "Suspirii" Argento i "Świcie żywych trupów" dziadka Romero.
Do "Suspirii" w istocie genialny soundtrack, w przypadku "Dawn of the Dead" jednak znacznie poniżej tego co zaprezentowali w "Sleepless"

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 07 maja 2012, 1:13

Daaaamian pisze:Avengers z rekordem otwarcia. Film w ten weekend zarobił w USA aż 200 mln dolarów. Kosmiczny wynik.
To jest i tak dopiero przedsmak tego co nas czeka. Jestem gotów założyć się o... w sumie nie wiem o co, że "Dark Knight Rises" osiągnie magiczny wynik 2 miliardów. Jestem również gotowy zaryzykować i napisać, że będzie najbardziej dochodowym filmem roku wyprzedzając tym samym "Hobbita" i "Prometeusza".

Ogólnie ten rok szykuje się wyśmienicie jeśli chodzi o blockbustery. "Avengers", "Hobbit", "Amazing Spider-Man", "Men in Black III", "Prometeusz" czy "Dark Knight Rises". Piękny rok! A przecież dojdą do tego produkcje bardziej ambitne (o ile tak to można nazwać) jak chociażby nowy Tarantino, "Moonrise Kingdom" Wesa Andersona (polecam zwiastun, magia!) czy "Gangster Squad" z Ryanem Goslingiem i Emmą Stone <3.

Szykuje się wyśmienity rok, może nawet tak jak rok poprzedni.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 07 maja 2012, 1:28

Mam tylko nadzieje, że nie piszesz o 2 miliardach The Dark Knight Rises w kontekście jednego weekendu, tak jak w przypadku Avengers. :lol: Zapewne walka o tytuł króla światowego box office'u 2012 roku rozegra się właśnie między tymi filmami, ale ciężko będzie Nolanowi przebić wynik Whedona. Bilety na 3D są jednak droższe, więc dzieło Nolana musi obejrzeć znacznie więcej osób. Jest to możliwe, ale jednak wstrzymałbym się ze stwierdzeniem, że Batman przebije Avengersów.

Men in Black III jakoś nie ciągnie mnie do kina. Soundtrack Pitbulla skutecznie zniechęca. Zresztą nie jestem fanem tej serii. Zgadzam się odnośnie pozostałych tytułów.

Rok 2011 łatwo będzie przebić, co do tego nie mam żadnych wątpliwości.

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 07 maja 2012, 1:36

Nie, nie. Oczywiście chodzi mi ogólny wynik DKR. Zresztą wynik otwarcia "Avengers" też zostanie pobity raczej, ale mogę być nieobiektywny z racji tego, że jestem wielkim fanem Nolana. Warto w sumie dodać, że "Avengers" miał najbardziej oglądalne zwiastuny ze wszystkich.

"Hobbit" też będzie miał więcej niż 200 mln w weekend otwarcia, jestem pewien tego.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 07 maja 2012, 1:51

Również jestem wielkim fanem Nolana. Nie zmienia to jednak faktu, że wstrzymałbym się z takim osądem.

W kontekście filmów wychodzących w tym roku warto jeszcze wspomnieć o drugiej części Niezniszczalnych, nowym Bondzie czy Bournie bez Bourne'a.

Jak już o Niezniszczalnych wspomniałem - widzieliście pierwszy trailer? Schwarzenegger rozwala. :lol:

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 07 maja 2012, 12:36

No wiadomo. "Niezniszczalni" zniszczą, najmocniejszy Chuck Norris:
http://www.filmweb.pl/news/FOTO%3A+Wszy ... tach-84683

:D

Teraz tak obczaiłem to "Avengers" mają już zarobione ponad 600 mln na całym świecie. Czyli tutaj miliard pęknie na bank i będzie to pewnie 3 albo 4 najbardziej dochodowy film w historii. Przynajmniej do wakacji i zimy.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 07 maja 2012, 15:12

Dokładnie 641,8 mln dolarów w 12 dni wyświetlania.

Prometeusz z wiekową kategorią R. Oznacza to dwie rzeczy - mniejsze wpływy i lepszy film. Dla mnie rewelacja.

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 07 maja 2012, 17:13

Dokładnie. Szacunek dla Scotta, że zdecydował się na tak "drastyczną" decyzję :D

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 912

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 07 maja 2012, 20:10

janop pisze:
Zapowiedzi wyglądają dobrze, ale po bezpłciowym "Robin Hoodzie", który był chyba najsłabszym obok "Królestwa Niebieskiego" filmem Scotta mam lekkie obawy.
No jeśli uważasz Królestwo Niebieskie za słaby film, to... hmm są gusta i guściki.
Ale polecam obejrzeć wersję reżyserską na dobrym sprzęcie i wtedy ocenić raz jeszcze.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 07 maja 2012, 20:21

Obrazek

Obejrzałem wczoraj reżyserski debiut Andrzeja Bartkowiaka - Romeo Must Die z Jetem Li w roli głównej. W oczy rażą do bólu przerysowane sceny walk i fabuła, która jest momentami po prostu idiotyczna. Nikomu nie polecam. Słaby film.

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 07 maja 2012, 23:16

Nebula RN pisze:
janop pisze:
Zapowiedzi wyglądają dobrze, ale po bezpłciowym "Robin Hoodzie", który był chyba najsłabszym obok "Królestwa Niebieskiego" filmem Scotta mam lekkie obawy.
No jeśli uważasz Królestwo Niebieskie za słaby film, to... hmm są gusta i guściki.
Ale polecam obejrzeć wersję reżyserską na dobrym sprzęcie i wtedy ocenić raz jeszcze.
Dokładnie. Muzyka, w ogóle dźwięk w tym filmie powalający. Pamiętam, że dwa razy byłem w kinie na tym, drugi raz specjalnie właśnie dla efektów dźwiękowych. "Robin Hood" faktycznie nieudany. "Prometeusz" udać się musi, po prostu musi. No i ta osada, wiadomo hoollywoodzko, ale Charlize Theron ( :oops: :oops: :oops: ), Fassbender czy Rapace, no kurff. Jaram się :D

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 08 maja 2012, 19:33

Daaaamian pisze:Men in Black III jakoś nie ciągnie mnie do kina. Soundtrack Pitbulla skutecznie zniechęca.
Pocieszyć Cię :?: Podobno w następnej części ma grać Justi Bieber i Lady Gaga :roftl3:

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 10 maja 2012, 2:25

a właśnie, propo notatnika śmierci, widziałem jeden film - walki "L" z Kirą i finałem tej rywalizacji, ale słyszałem, że filmów na bazie Death Note jest więcej... Jeden z nich poświęcony L'owi a inny związany jakoś fabularnie z animacją, nie jako kontynuacja - chodzi o epizody z Nearem ?
Fajnie by było, jak by ktoś to przybliżył
Na postawie anime powstały trzy filmy fabularne. "Death Note - Notatnik śmierci" oraz "Death Note: Ostatnie imię" opisują wydarzenia zaprezentowane w anime. Są po prostu podzielone na dwie części, aczkolwiek w tej drugiej "Ostatnie imię" sporo pozmieniali. Jeśli chodzi o "L: Change the World" jest to bardziej spin off nie mający fabularnie większych powiązań z anime.
Filmy nie tak dobre oczywiście jak oryginał, ale mimo wszystko warto obejrzeć. Jeśli jesteś jednak zagorzałym fanem anime to możesz się trochę wkurzyć, szczególnie na ostatnią część.

PS Na plus zdecydowanie aktor grający L, idealnie go dobrali. Trochę gorzej z Lightem, który moim zdaniem kompletnie nie pasuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”