Muzyka Filmowa - Strona 6

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Muzyka Filmowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 09 maja 2012, 23:54

Raczej nie mówimy o tym samym filmie. :wink:

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 10 maja 2012, 0:04

Ebi pisze:
Movieman pisze:Ceni ktoś tu Hansa Zimmera?

:oops:
Movieman daruj sobie te swoje pseudofilmoznawcze przemyślenia. To jest forum piłkarskie. A wrzucanie popularnego kina z cyklu hamburgerykańsko-zmakdonaldyzowanej Ameryki nie czyni z Ciebie konesera czy znawcy dobrego kina.
Jaki napinacz. Takim jak Ty polecam tylko: :suicide: ostatnich słów Twojego wywodu rodem z rynsztoka nawet nie skomentuje bo nie wiesz co piszesz :pijemy:

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 10 maja 2012, 0:10

Movieman pisze:
Ebi pisze:
Movieman pisze:Ceni ktoś tu Hansa Zimmera?

:oops:
Movieman daruj sobie te swoje pseudofilmoznawcze przemyślenia. To jest forum piłkarskie. A wrzucanie popularnego kina z cyklu hamburgerykańsko-zmakdonaldyzowanej Ameryki nie czyni z Ciebie konesera czy znawcy dobrego kina.
Jaki napinacz. Takim jak Ty polecam tylko: :suicide: ostatnich słów Twojego wywodu rodem z rynsztoka nawet nie skomentuje bo nie wiesz co piszesz :pijemy:
:rotfl4:

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 10 maja 2012, 0:16

Ebi pisze: Movieman daruj sobie te swoje pseudofilmoznawcze przemyślenia. To jest forum piłkarskie. A wrzucanie popularnego kina z cyklu hamburgerykańsko-zmakdonaldyzowanej Ameryki nie czyni z Ciebie konesera czy znawcy dobrego kina.

Akurat użytkownik Movieman może się pochwalić dużą wiedzą o futbolu. Sam widziałem :o . Ataku na niego zresztą nie rozumiem. Rozpoczął jakąś napinkę? Czy po prostu atakujecie go, bo jest na forum świeży?

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 10 maja 2012, 0:22

Pawel875 pisze:
Ebi pisze: Movieman daruj sobie te swoje pseudofilmoznawcze przemyślenia. To jest forum piłkarskie. A wrzucanie popularnego kina z cyklu hamburgerykańsko-zmakdonaldyzowanej Ameryki nie czyni z Ciebie konesera czy znawcy dobrego kina.

Akurat użytkownik Movieman może się pochwalić dużą wiedzą o futbolu. Sam widziałem :o . Ataku na niego zresztą nie rozumiem. Rozpoczął jakąś napinkę? Czy po prostu atakujecie go, bo jest na forum świeży?
Ja go tam nie atakuję, ale czy nie są dla Was irytujące teksty "Czy ktoś ceni Zimmera" i wrzucanie muzyki z jednego z najbardziej już "ogranych" filmów? Zabrzmiało jakby był on jakimś mesjaszem muzyki filmowej, szczególnie dla smakoszy. A przecież to taka popkultura (co nie znaczy, że to złe).

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 10 maja 2012, 0:28

Jezu, o co Ci chodzi? Na forum jestem od niedawna, nie znam jego reali. Polecał je Doktor, polecał Paweł i Cement, więc stwierdziłem "czemu by się nie zarejestrować". W moim poście nie było ani krzty jakiegoś tonu, który mówiłby, że jestem
mesjaszem muzyki filmowej, szczególnie dla smakoszy
.
Akurat słuchałem muzyki z "Mrocznego rycerza" więc z ciekawości napisałem a Ty zacząłeś od razu od napinki. Więc luzik, kończe offtopic :wink:

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 10 maja 2012, 0:30

Movieman pisze:Jezu, o co Ci chodzi? Na forum jestem od niedawna, nie znam jego reali. Polecał je Doktor, polecał Paweł i Cement, więc stwierdziłem "czemu by się nie zarejestrować". W moim poście nie było ani krzty jakiegoś tonu, który mówiłby, że jestem
mesjaszem muzyki filmowej, szczególnie dla smakoszy
.
Akurat słuchałem muzyki z "Mrocznego rycerza" więc z ciekawości napisałem a Ty zacząłeś od razu od napinki. Więc luzik, kończe offtopic :wink:
No i jazda biała gwiazda. Wszystko gra.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 10 maja 2012, 7:51

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 13 cze 2012, 13:53

Na poprzedniej stronie tematu wspomniałem o muzyce do trailerów filmowych czy filmów dokumentalnych czy gier - m.in nawiązując do takich grup jak X-Ray Dog czy E.S Posthumus czy też Audiomachine, Marka Petrie oraz Bergersena... Zapomniałem jednak o jednym z moich ulubionych... Future World Music :

Tutaj kilka ich utworów :

- Ten motyw mi świetnie pasuje do "Mostu Terabithii" - słuchając tego utworu w głowie miałem sceny z tego filmu... Fajne odczucia.

z resztą masa tego, polecam się zapoznać, bo to miód dla uszu.

Kolejne jakie chętnie polecę to oczywiście Immediate Music - też na próbę kilka utworów :

- Nie ukrywam, że jeden z mych ulubionych utworów - budzi do życia.

Warto przy okazji Immediate Music wspomnieć o grupie muzycznej - Globus - Można podziwiać ich współpracę m.in swego czasu dali wspaniały koncert na Wembely - tylko ciary przechodziły...

Tutaj taka próbka kompozycji Immediate Music i klimatyczne Serenata Immortale -

a tutaj Globus - Preliator - na żywo z koncertu na Wembley - - Ile bym dał by tam być... radzę przesłuchać całość, bo wrażenia niesamowite. Taką muzykę powinni Polskim piłkarzom przed meczem puścić a już przed Ruskimi to zdecydowanie wskazane, bo to jak wojna - POLECAM ! - Jak was nie zamuruje z wrażenia, to jesteście głusi :P

No i na koniec jeszcze inna grupa muzyczna - Two Steps from Hell i ich próbka :

-w komentarzach widzę, że owy utwór ma jakieś powiązania z Euro 2012 - ciekawe... dopiero teraz o tym usłyszałem, ale szkoda, że nie słyszę tego utworu na Euro - to był by klimat... łaaaaaa....

Ogólnie grupa specjalizuje się w epickich utworach w pełni tego słowa znaczeniu, jest to jedna z najpopularniejszych grup muzycznych tworząca muzykę do trailerów filmowych, filmów, filmów dokumentalnych czy animacji... Jeśli jej nie znacie, to wstyd ! i natychmiast trzeba się zapoznać !

Ktoś tu wspomniał o Hansie Zimmerze, jak człowiek pomyśli o muzyce filmowej to właśnie on wychodzi na pierwszy plan obok np. Ennio Morricone - przy tym człowieku odrazu wracam pamięcią i odzywa się sentyment do tak wspaniałych utworów jak Chi Mai czy La Califfa

- Uwielbiam słuchać jak mam doła ;p bo to mnie jeszcze bardziej dołuje :wink: ale przywołuje fajne wspomnienia.

No ale myślę, że Ci ludzie i wielu innych zapiszę się na zawsze historii, ale pojawia się coraz więcej kompozytorów którzy naprawdę nakreślają pewną nową epokę...
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 14:08 przez Kesz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 13 cze 2012, 13:58

Przy wejściu drużyn na boisko jest to kawałek grany.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 13 cze 2012, 14:01

Kesz pisze: -w komentarzach widzę, że owy utwór ma jakieś powiązania z Euro 2012 - ciekawe... dopiero teraz o tym usłyszałem, ale szkoda, że nie słyszę tego utworu na Euro - to był by klimat... łaaaaaa....
Jak wspomniał maciek_88 - przy wejściu na murawę.
Two Steps From Hell to genialna ekipa, zresztą jak przytoczone przez Ciebie pozostałe - również często ich słucham.
Nie mniej od jakiegoś miesiąca wciąż słucham właśnie Globus
:chill:
E: chociaż z TSFH najbardziej podoba mi sie:
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 14:04 przez MENDEZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 13 cze 2012, 14:03

To jeszcze raz w takim razie polecam Les Friction - spadkobiercy Posthumusa (ale w wersji instrumentalnej)

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 13 cze 2012, 14:27

Co do samych filmów polecam obejrzeć "Okuribito" - jest to Japońska produkcja, nagrodzona oscarem za najlepszy film nieanglojęzyczny ... Fabuła sama w sobie opowiada o człowieku jaki porzucił grę w orkiestrze symfonicznej i wyjechał do rodzinnego miasteczka aby zacząć nowe życie ze swoją żoną. Jednak miał problemy ze znalezieniem pracy, w końcu znalazł zatrudnienie w dość niewdzięcznym zawodzie - przygotowywania ceremonii pogrzebowej i balsamowanie ciał zmarłych w przygotowaniu do kremacji i ostatniego spotkania z rodzinami zmarłych. Film w którym fantastycznie jest ukazana wartość życia ludzkiego a w to wszystko pięknie wpleciona muzyka klasyczna, że trudno pozbyć się "szklanego oka" - jeden z najpiękniejszych filmów jakie widziałem i jakie zapadły mi w pamięć z cudną muzyką w tle.

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 19 cze 2012, 21:49

Nie wiem, czy było, ale wrzucam:
Muzyka kapitalna, film co najwyżej średni.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 31 sie 2012, 13:38

Dziś obejrzałem The Town i niejako wątkiem przewodnim była ta melodia:

Bardzo ładna.

ODPOWIEDZ