Studia - Strona 30

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Re: Studia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 23 maja 2012, 7:41

cru pisze:Przez 5 lat studiow palcem nie kiwnalem w kwestii pracy - mlodosc jest jedna, studentki trzeba wyrywac, itd. Prace znalazlem w ciagu tygodnia od daty obrony, wiec da sie, kwestia odpowiedniego sprzedania sie no i jednak cos wiedziec.
Jasna sprawa, ale żeby ta młodość była na jakimś poziomie, to pieniądze mieć trzeba. To już nawet pal licho to gromadzenie doświadczenia na przyszłość, ale gdybym podczas studiów nie pracował i miał się utrzymywać z jakiegoś stypendium czy kasy rodziców, to chyba bym nie wyżył. Potrzeby są spore, a od bezczynnego siedzenia (bo studia, bo dupy trzeba zarywać) chyba bym na głowę dostał.

Wszystko idzie połączyć. Można pracować, bawić się, zachlać w weekend, a do tego pałaszować jakieś dobre książki i się rozwijać. Doba ma 24 h, więc jak ktoś chcę, to na luzie wyrobi. No chyba, że będzie jak mój kumpel z WNSu, który wstawał dopiero po 12 i potem się dziwił, że dzień tak krótki i z niczym się już nie ogarnie :lol:

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 23 maja 2012, 8:41

Przy studiach dziennych wlasnie ciezko z ogarnieciem czasu na wszystko ;] podpadne pewnie niektorym, ale po mojemu to zasranym obowiazkiem rodzicow jest zapewnic potomkowi kase do momentu osiagniecia ostatecznego wyksztalcenia, i ch.. Sam sobie rowniez nie wyobrazam miec wlasnych dzieci i kazac im zapierdalac do roboty na 3 czy tam 4 roku studiow. Jak juz bedize inz czy tam mgr inz - jasne, wypad na swoje, koniec sponsorowania, ale nie wczesniej.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 23 maja 2012, 9:03

A ja powiem tak, wszystko zależy od tego co się studiuje, ile ma się wolnego czasu i jakie możliwości proponuje rynek pracy. Moi rodzice powiedzieli, że do końca mojej edukacji chcą wykładać kasę, bo marzą o tym by ich dzieci były dobrze wykształcone. Moim zdaniem podejście jak najbardziej słuszne, sam tak bd w przyszłości robił. Ja jestem na 3cim roku Zarządzania i Marketingu na Wydziale Nauk Ekonomicznych, studia dzienne oczywiście. Kierunek lajtowy, trochę nauki jest ale głównie w czasie sesji oraz tuż przed sesją, po za tym okresem na brak wolnego czasu nie mogę narzekać. W mieście gdzie studiuje mam opcję pracować w firmie która proponuje mi elastyczny grafik. Powiedziałbym bardzo elastyczny bo prawda jest taka abym miał te 70h miesięcznie przynajmniej i do pracy mogę przychodzić kiedy chcę, a dla studentów dziennych jest to bardzo ważne. Od razu podkreślam, że pracuję z własnej woli, a nie woli rodziców. Pracuję po to aby mieć więcej kasy w kieszeni, a nie opierdalać się siedzeniem aby cały czas przed kompem ;) Także rodzice wykładają mi na mieszkanie, a ja sobie dorabiam dla własnej kieszeni i żyje mi się dobrze, biedy nie klepię że tak powiem a i na studiach mi dobrze idzie :) Co prawda od 4go roku planuję się przenieść prawdopodobnie do Warszawy na UW na Finanse i Rachunkowość na dzienne, a jak się nie uda to zaoczne i wtedy będzie ciężej. Kierunek cięższy to i więcej czasu na naukę bd poświęcał a i w pracy już pewnie będzie trudniej o elastyczny grafik. Także mogę się teraz cieszyć prawdopodobnie ostatnim rokiem kiedy czuję jeszcze "życie studenckie" :P Natomiast jeszcze chciałem słówko odnośnie mojego brata. On dostał się na 1szy rok Budownictwa w Warszawie, na studia dzienne. Kierunek bardzo trudny, czasu nie ma pracować, rodzice wykładają na mieszkanie i jak skonczy ten kierunek to sądzę, na brak pracy narzekać nie będzie a rodzice będą dumni, że udało mu się te studia skończyć :) Rodzice są od tego aby pomagać swoim dzieciom, ale wszystko oczywiście powinno się mieścić w granicach rozsądku, nie chodzi o to aby "doić" swoich rodziców. Najważniejsze moim zdaniej, jest to, aby po studiach było zadowolone ich dziecko i oni sami :)

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 23 maja 2012, 12:34

Aker pisze: On dostał się na 1szy rok Budownictwa w Warszawie, na studia dzienne.
Pierwszy na lajcie jeszcze, tylko się wydaje że trudno :D U mnie na budownictwie właśnie inaczej to wygląda(względem tego co piszesz,że dotychczas czas był, ale od 4. roku będzie gorzej), do końca tego semestru jest z każdym semestrem ciężej, ale na 7. już jest lajt, praca inżynierska i 12h tygodniowo zajęć :D Wtedy dopiero coś pomyślę o pracy, bo dotychczas nie dałoby rady tego zrobić, tzn pewnie jakiś kozak by ogarnął i to i to, ale jeżeli sytuacja mnie nie zmuszała, to starałem się specjalnie dokładać sobie do i tak napiętego grafiku.

Awatar użytkownika
Adas07
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Adas07 » 26 maja 2012, 15:53

Witam, poszukuję książek, artykułów dotyczących prasy sportowej po roku 1989, czy ktoś kojarzy może jakieś tytuły? :wink:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 03 cze 2012, 16:44

POMOCY !
Alkany rozgałęzione

Tworząc nazwy alkanów rozgałęzionych należy kierować się określonymi regułami:
1. Należy znaleźć najdłuższy łańcuch węglowy – łańcuch główny.
2. Ponumerować atomy węgla w łańcuchu głównym, rozpoczynając od końca najbliższego rozgałęzienia. W przypadku usytuowania pierwszych rozgałęzień w równych odległościach od obydwu końców kierować się pozycją kolejnego rozgałęzienia.
3. Podać położenie i nazwę podstawników wymieniając je w kolejności alfabetycznej.
4. Dla identycznych podstawników podać krotność ich występowania za pomocą odpowiednich przedrostków: di-, tri-, tetra- itd.
5. Podstawnikom alkilowym nadać odpowiednie nazwy reszt węglowodorowych:
etylo-, metylo-, izopropylo-, itp.
Potrafiłby mi to ktoś na chłopski rozum wyjaśnić na jakimś przykładzie ? :pray:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8736
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 cze 2012, 16:47

sickstick pisze:Potrafiłby mi to ktoś na chłopski rozum wyjaśnić na jakimś przykładzie ?
sickstick, zapytaj Obraniaka lub Perquisa, tylko nie zapomnij, że najpierw musisz się francuskiego nauczyć.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 03 cze 2012, 16:48

cloner pisze:
sickstick pisze:Potrafiłby mi to ktoś na chłopski rozum wyjaśnić na jakimś przykładzie ?
sickstick, zapytaj Obraniaka lub Perquisa, tylko nie zapomnij, że najpierw musisz się francuskiego nauczyć.
Myślę ze tego nawet Messi nie ogarnia. W ogole nakierowanie na Polską kadrę jest w 101% chybione, bo ja potrzebuje kogoś z maturą... :boruta:

Awatar użytkownika
Scoooby
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scoooby » 03 cze 2012, 17:25

Obrazek

Moze nie wyraznie widac , ale powinnien wyczaic.

A wiec najpierw szukasz najdluzszego lancucha( zaznaczony). W tym wypadku jest to oktan- lancuch 8 weglowy. Dluzszego nie da sie znalezc
Nastepnie musisz zaczac tak numerowac ten 8weglowy lancuch , aby rozgalezienia mialy najnizszy numer. W tym przypadku zaczalem numerowac od lewej strony i rozgalezienia maja numery: 3,4 i 6. Natomiast jeslibym zaczal od prawej to podstawniki mialyby numer:3,5,6. Roznica jest choc nieduza. Jak juz mamy dobrze ponumerowane to zaczynamy pisac nazwe zwiazku. Rozgalezienia podajemy w kolejnosci alfabetycznej a, nie numerycznej! I tak na przyklad przy 4 weglu mamy podstawnik metylowy, a przy 6 weglu ammy podstawnik etylowy to i tak najpierw w nazwie bedzie etylowy gdyz literka "e" jest przed"m"!. Kolejna sprawa jezeli sa 2 takie same rozgalezienia( tu mamy 2 etylowe podaje) to dajemy przedrostek -di, jakby byly 3 o -tri itd. W nazwach oczywiscie podajmy polozenie rozgalezien, a wiec nazwa bedzie brzmiec:

3,6-dietylo-4-metylooktan

jak cos nie rozumiesz to pisz

pzdr

Edit: Jesli sa 2 lancuchy o tej samej dlugosci to wybierasz ten ktory ma wiecej rozgalezien.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 03 cze 2012, 17:37

Już rozumiem w 100%, dzięki wielkie :) Jestem twoim dłużnikiem :beer:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8736
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 cze 2012, 18:33

Pamiętam że w liceum mialem alkany, alkeny i alkiny, te głupie wzory, reakcje typu spalanie, no tragedia :lol:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 03 cze 2012, 18:38

sickstick, co studiujesz, że potrzebne Ci takie podstawy z chemii organicznej?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 03 cze 2012, 18:59

cloner pisze:Pamiętam że w liceum mialem alkany, alkeny i alkiny, te głupie wzory, reakcje typu spalanie, no tragedia :lol:
Ja w techniku elektronicznym właściwie nie miałem chemii, oceny dostawaliśmy za komplementowanie nauczycielki, z której zresztą była niezła sucz, 4 lata w stacz rzuciła męża dla jednego ucznia (wtedy już absolwenta). Niestety na studiach widać u mnie braki baaardzo zauważalnie.
Daaaamian pisze:sickstick, co studiujesz, że potrzebne Ci takie podstawy z chemii organicznej?
Mechanika i Budowa Maszyn :)

axp
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: axp » 03 cze 2012, 19:05

A propos chemii, to mam takie pytanie, czy ktoś wie jak zrobić takie zadania:
1. Jak zmieni się stężenie jonów hydroniowych w roztworze kwasu mrówkowego o stężeniu 0,2500 mol/dm3, jeżeli do roztworu wprowadzi się taką ilość mrówczanu sodu, że stężenie soli wynosi 0,5000 mol/dm3. Stała dysocjacji kwasu mrówkowego wynosi 1,76·10-4, stopień dysocjacji mrówczanu sodu wynosi 78%.
2. Jaką objętością 0,10-molowego roztworu szczawianu amonu należy dopełnić nasycony roztwór szczawianu wapnia do objętości 1 dm3, aby w roztworze pozostała zaledwie 0,10 mg CaC2O4? Iloczyn rozpuszczalności szczawianu wapnia wynosi 2,1·10-9.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 22 cze 2012, 15:01

Tak a propos studiów to dziś złożyłem wniosek o miejsce w domu studenckim. Nic ciekawego, ale jak sobie pomyślę że wniosek + wszystkie wymagane załączniki liczył sobie ponad 30 stron! Nie dziwię się, że ludzie w tym kraju mają problemy z założeniem firmy, skoro w tym kraju panuje tak silny kult biurokracji i to nawet w takich błahych sprawach.

:angry2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”