Polska kadra na Euro - Strona 7

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Polska kadra na Euro

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 cze 2012, 16:01

Wilmore, man, nawet CIę lubię, ale nie rób tego... I nie jestem ksenofobem. Po prostu nie dla mnie polskość nie jest przedmiotem handlu.
Oh, come on. Albo za dużo spędzasz tutaj czasu na czytaniu tych bredni o lepszych i gorszych Polakach i nie dociera do Ciebie to, co tu prezentujesz, albo gdzieś tam podświadomie to wiesz, ale stosujesz wyparcie dowcipkując o jakimś handlu. Tak czy owak - te wszystkie brednie z tego forum "Polska dla Polaków" Ci się za bardzo rzuciły na mózg. Odstaw to.
Dajcie spokój - po to w Polsce jest prawo krwi, by tacy Obraniakowie czy Polańscy mogli mieć polskie obywatelstwo. Działacie z klasycznym intelektualnym opóźnieniem prawicowców - to wynalazek sprzed kilkuset lat, a teraz podnosicie krzyk przeciwko tej zasadzie. Ba, więcej - intelektualni przodkowie obecnych ksenofobów wprowadzili tę zasadę, by chronić swój naród, nawet gdy jego członkowie znajdą się na obczyźnie. U niektórych użytkowników tego forum choroba nienawiści do obcych tak się na mózg jednak rzuciła, że tego nie rozumieją. Pewnie zmienią zdanie, gdy jeszcze więcej Polaków będzie się rodzić na zachodzie, co w ich odczuciu będzie ich pozbawiać prawa do narodowości polskiej.
A że te "farbowane lisy" nie wychowywali się w Polsce? Jako dla fanów piłki to powinna być dla was radość- w Polsce nie doszliby do takiego poziomu, jak na zachodzie.
Bartbuks, piszę do Ciebie, bo z trójki ostatnich przeciwników tych reprezentantów, którzy się tutaj wypowiadali, jako jedyny sprawiasz wrażenie zdrowego psychicznie - czas zrozumieć, że to są tacy sami Polacy jak Błaszczykowski, nie ich wina, że się urodzili gdzie indziej. Jeśli faktycznie byłeś kiedyś blisko kadry, to powinieneś doskonale wiedzieć, że większość kadrowiczów traktowała reprezentację czysto instrumentalnie, jako trampolinę na zachód - a jednak ich polsko brzmiące nazwiska i miejsce urodzenia dają im wolność od krytyki ze strony oszołomów.

Jeśli Polański po euro faktycznie zacznie wymigiwać się od kadry, to czym się będzie różnił od Jelenia?
Tak naprawdę tylko miejscem urodzenia. I tylko ten czynnik spowoduje, że Jeleń jest cacy, tylko szkoda, że kontuzjowany, a Polański będzie złym Helmutem.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8789
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 cze 2012, 16:03

Wilmore pisze:nie ich wina, że się urodzili gdzie indziej.
A gdzie się urodzili? Sebastian Boenisch w Gliwicach a Eugen Polanski w Sosnowcu. Oni wybrali Polskę dopiero, gdy się zorientowali że są za słabi na kadrę Niemiec.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 cze 2012, 16:06

Czyli dobrze mówię - Polański urodził się za granicą. :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 cze 2012, 16:08

Wilmore pisze:Czyli dobrze mówię - Polański urodził się za granicą. :wink:
Jak brak Ci argumentu to obracasz wypowiedź w żart. Nie wiem kto tu jest "zdrowy psychicznie".

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 03 cze 2012, 16:10

No dobra. Czyli wg. Ciebie Wilmore, aby być Polakiem wystarczy mieć papiery tzn. paszport. Nie liczy się dla Ciebie tożsamość narodowa, znajomość historii kraju którego barwy się reprezentuje czy też znajomość hymnu ? A mówienie, że Boenisch to taki sam Polak jak Błaszczykowski jest lekką przesadą.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 cze 2012, 16:15

Nie jest brak argumentu - gdzie się urodzili tak samo krytykowani Perquis i Obraniak?

Dla mnie liczy się tylko to, czy ktoś ma prawo do uzyskania obywatelstwa bez wprowadzania specjalnych wyjątków i jego wola. Rogera akceptowałem, choć jego przypadek to granica mojej akceptacji, bo sporo czasu w Polsce spędził, przy Obraniaku, Perquisie czy dwójce z Niemiec nie widzę żadnego problemu, tak samo jak nie widzę problemu z powoływaniem do kadry Jelenia.
Sęk w tym, że wydajecie wyroki mając zerowe pojęcie o tym, o kim piszecie. Jeleń jest ok, bo się urodził w Cieszynie i uczył piłki w Polsce. Polański już nie jest ok. A jednak gdy trzeba było, to Polański dawał zespołowi przed euro więcej, a Jeleń od wyjazdu do Francji kadrę olewa. Macie w reprezentacji piłkarzy o wiele gorszych od tych, którzy do niej dołączyli otrzymując obywatelstwo w ciągu ostatnich paru lat, ale oni wam nie przeszkadzają, bo wychowywali się w odpowiednim kraju.
W sumie nie powinno mnie to dziwić - paru kadrowiczów to tacy krętacze i kołtuni, że godnie reprezentują polską mentalność. :wink:
Ostatnio zmieniony 03 cze 2012, 16:16 przez Wilmore, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 03 cze 2012, 16:15

jak ci sie wilmore podobało wczoraj na marszu równosci?

Korzystanie z forum, wypowiedzi:
c) zabrania się "nabijania postów", czyli pisania krótkich wypowiedzi, które nic nie wnoszą do tematu
d) zabrania się pisania tzw. "off-topiców", czyli postów niezwiązanych z tematem, w którym się wypowiadamy

//maestro

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 03 cze 2012, 16:19

Ja zarzucam Perquisowi, Obraniakowi, Polanskiemu i Boenischowi głównie jedno. Skoro tak się czują i czuli Polakami to dlaczego grali dla Francji i Niemiec w kadrach młodzieżowych? I to nie w takich U-14, czy 15 gdzie jeszcze zrozumiały jest brak wyboru, ale w kadrach U-21. W tym wieku swojej tożsamości narodowej powinno się już być pewnym. Czemu już wtedy nie zdecydowali się grać dla Polski?
Mimo wszystko zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądać po Euro. Jeśli potraktuję kadrę jako okno wystawowe na Euro, gdzie mogą się wypromować i potem się wypną na Polskę to będzie już wszystko jasne. Jeśli nie odsuną się od reprezentacji i będą jej wierni na lata, to jestem w stanie ich zaakceptować, choć oczywiście nie w pełni.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 cze 2012, 16:20

Wilmore: załóżmy że mam już niemiecki paszport - bo naprawdę mogę go zdobyć, papiery na to są. I mimo że wychowałem się tutaj w Polsce to jednak w zawodach - jakichkolwiek w jakiejkolwiek dyscyplinie - będę reprezentował Niemcy. A że jestem lepszy od młodych 'lepszych ode mnie' Niemców to zabieram im miejsce w kadrze. Wg ciebie to jest postępowanie okey?

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 794

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 03 cze 2012, 16:21

Wilmore - zobaczymy jak kadrowicze będą reagowac na powołania po EURO, bo przyznasz, że fakt, że nie zlewają na kadrę przed takim turniejem jak EURO szału nie robi. Zobaczymy co będzie potem jak będzie trzeba wyjechac w trakcie sezonu na mecz eliminacyjny do Azerbejdżanu itd.

Osobiście będę kadrze kibicowac, ale nie ukrywam, że nie podoba sposób tworzenia tego zespołu.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6352
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 03 cze 2012, 16:22

Polański, Obraniak, Perquis, Boenish nie bo nie-Polacy.
Brożek, Sobiech, Fabiański, Sandomierski, Tytoń, Matuszczyk nie, bo słabi.
Smuda nie, bo ma słabą kadrę.
Kibice nie, bo piknik.

:badziewie:
A gdyby przyszła wojna, to pogardzilbyście F16 bo z ameryki i napieprzali z procy, bo wyprodukowana w Polsce ?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 cze 2012, 16:24

sickstick pisze:A gdyby przyszła wojna,
Gdyby przyszła wojna to na front wyszliby pikniki którzy wczoraj tak wspaniale dopingowali reprezentację. Prawdziwi patrioci.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 03 cze 2012, 16:27

Tylko, że jak kadra skompromituje się na Euro to taki Perquis, Boenisch i Obraniak dadzą sobie spokój z reprezentacją Polski i zapomną o temacie. A piłkarze typu Brożek, Sandomierski i Tytoń będą musieli przyjąć wszystko na klatę i zmierzyć się z krajową opinią publiczną. Natomiast farbowane lisy wrócą do swoich ojczyzn i będą mieli wszystko w głębokim poważaniu. Dlatego wolałbym przegrać z rodzimymi piłkarzami niż francuzami i niemcami.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 03 cze 2012, 16:33

Ja zarzucam Perquisowi, Obraniakowi, Polanskiemu i Boenischowi głównie jedno. Skoro tak się czują i czuli Polakami to dlaczego grali dla Francji i Niemiec w kadrach młodzieżowych? I to nie w takich U-14, czy 15 gdzie jeszcze zrozumiały jest brak wyboru, ale w kadrach U-21. W tym wieku swojej tożsamości narodowej powinno się już być pewnym. Czemu już wtedy nie zdecydowali się grać dla Polski?
I znów ktoś coś pisze nie mając pojęcia, jak wyglądała sytuacja.
Masz 100% pewność, że po całą czwórkę chodzili trenerzy młodzieżówek? Bo ja bardzo dobrze pamiętam czasy, gdy ci goście podpadali pod wiek młodzieżówek, i wiem, na jakich zasadach powołuje się zawodników do kadry. Mało który selekcjoner ma ochotę za niewielką kasę, jaką otrzymuje, latać po Europie i wyszukiwać młodych z polskimi paszportami. Taka komórka w PZPN działa od niedawna, bo jeszcze za czasów Leo wysyłane przez kibiców listy do PZPN z nazwiskami takich Perquisów były ignorowane.
Nie zdziwiłbym się, gdyby po całą czwórkę nikt nie uderzał, gdy mieli szanse, zgłosili się po nich wpierw Francuzi. I bardzo dobrze ich rozumiem, że grali w kadrach młodzieżowych tamtych krajów. To nie ich wina, że PZPN słysząc o utalentowanym Podolskim potrzebuje roku czasu i eksplozji jego talentu, by po niego sięgnąć ręką.
Zresztą historia Podolskiego dobrze oddaje kolejną cechę Polaków - absolutne zakochanie w sobie. Ludzie z PZPN o Podolskim wiedzieli, ale nie chciało im się starać o "młodego, zdolnego", bo a nuż się okaże niewypałem? Przecież w Polsce nie brak takich talentów, po co sięgać po Niemca. A gdy młody-zdolny okazał się gwiazdą Bundesligi, to było już za późno, bo Podolski zgodnie ze zdrowym rozsądkiem wybrał reprezentację tego kraju, który o niego zabiegał dłużej i dawał gwarancję wysokiego poziomu.

Wszystkie te złe cechy psychiczne, które tutaj wytyka się "farbowanym lisom" można wytknąć innym kadrowiczom, których plusem jest jednak to, że urodzili się i wychowali w Polsce. Nikogo nie interesuje fakt, że kraj i kadrę całkowicie ignorują, biegają dla autopromocji - ważne, że urodzili się między Odrą a Bugiem.
Wg ciebie to jest postępowanie okey?
Całkowicie. Takim samym kretynem byłby Niemiec wytykający innemu Niemcowi pochodzenie, jak Polak wytykający to Polakowi.
Brożek, Sobiech, Fabiański, Sandomierski, Tytoń, Matuszczyk nie, bo słabi.
Matuszczyk chyba też nie, bo też jest obcy. Choć kto tych ksenofobów wie - staram się nie wczuwać w uczucia osób wykrzykujących "Polska dla Polaków" na forum, cenię sobie zdrowie psychiczne.
Wilmore - zobaczymy jak kadrowicze będą reagowac na powołania po EURO, bo przyznasz, że fakt, że nie zlewają na kadrę przed takim turniejem jak EURO szału nie robi. Zobaczymy co będzie potem jak będzie trzeba wyjechac w trakcie sezonu na mecz eliminacyjny do Azerbejdżanu itd.
No tak, to jest istotna uwaga. Dlatego pisałem wcześniej - w kadrze są ludzie z takim samym nastawieniem, którzy nie mają obcego paszportu i mogą grać tylko dla reprezentacji. Niczym dla mnie nie będzie się różnił Polański od Jelenia, jeśli zacznie ignorować powołania i wykręcać się od zgrupowań.
W Twoich oczach wychowanie Polańskiego robi z niego gorszego człowieka od Jelenia?

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 03 cze 2012, 16:34

League napiszę to także jeszcze w 3473451346990 tematach, na 34624534857348 forach i wiesz co? ____ mnie obchodzi Twoje zdanie na ten temat :lol: rozumiesz kontekst?
KajoFC pisze:To nie ich wina, że rodzice wyjechali za lepszym życiem.
Obraniaka znam osobiście i wiem, że to była trudna dla niego decyzja. Co prawda jestem też świadom tego, że gdyby wstrzymał się z decyzją o grze w naszej kadrze i znalazł potem w kręgu zaintaresowań Lorą Blą, to z Orzełkiem by nie biegał. Nie dla Polanskiego, za jego opowiadania o spełnianiu marzeń w grze z Orzełkiem, ale czarnym. Sorry, ale w jego przypadku nie ma odwrotu. Perquis gra dla nas, bo jest zbyt cienki i ma za dużą konkurencję na DC we Francji. Matuszczyk to inna bajka - on po prostu jest [ch**]. Sportowo nie zasługuje na grę w kadrze.

Reasumując. Obraniak - nie byłem na nie na początku, ale wiem i widzę, że od debiutu nie zrobil nic aby stać się bardziej polski! Polanski to dwulicowa szwabska świna, co by swoją matkę oddała za kontrakt w Realu Madryt, więc nie wypier... tzn spada gdzie raki zimują. A Perquis i Lenox Lewis są po prostu ciency jak dupa węża (ok, Francuz ma umiejętności, może przesadzam).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”