Liga macedońska

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Liga macedońska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 25 maja 2012, 17:20

Sezon 2011/2012 dobiega końca, w Macedonii po raz szósty po mistrzowski tytuł sięgnął Vardar Skopje. Piłkarze tego popularnego macedońskiego klubu mają dwóch wielkich rywali - Rabotnickiego Skopje (dzielą z nim stadion, pojedynki tych dwóch drużyn są znane jako wieczne derby Skopje) oraz Pelister Bitola z południa kraju. Wszystkie trzy wymienione drużyny należą do najsilniejszych kibicowsko w Macedonii - Vardar wspierają "Komiti", Rabotnickiego "Romanticari", a Pelister "Ckembari". Do niedawna ważną siłą była też Pobeda Prilep (dwukrotny mistrz Macedonii, z tym że w sezonie 2003/2004 zdobyli tytuł po jawnym przekręcie w meczu na szczycie z Sileksem), ale zostali zdegradowani za korupcję i wykluczeni na 8 lat z rozgrywek europejskich - obecnie grają w 2. lidze jako Pobeda Junior i są średniakiem. Smutny los spotkał kilka zasłużonych macedońskich klubów - moja Cementarnica 55 jest bliska spadku do 4. ligi, Belasica Strumica (dwukrotny wicemistrz kraju, klub znany ze świetnej szkółki juniorskiej) właśnie spadła do 3. ligi. W ligach regionalnych wegetują też tak zasłużone drużyny jak Sasa Makedonska Kamenica czy najstarszy klub Macedonii - Ljuboten Tetovo.

Warto napisać też o albańskich klubach w Macedonii - najważniejszym z nich jest Skendija Tetovo. Tetovo to miasto w 80 % zamieszkane przez Albańczyków, a kibice Skendiji, Ballisti, są znani z chuligańskich wybryków (min.pobicie graczy Rabotnickiego w przerwie meczu parę sezonów temu). Najgorsze są mecze z Teteksem Tetovo, macedońskim klubem w Tetovie - starcia Vojvodich (kibiców Teteksu) z Ballisti na kamienie i kije bejsbolowe to już klasyka.

Vardar i Rabotnicki grają na największym w Macedonii stadionie, przemianowanym niedawno z Gradskiego Stadionu na Stadion Filipa II Macedońskiego, co oburzyło oczywiście Greków. Oto i owa arena:

Obrazek

Do najlepszych graczy w lidze macedońskiej należą obecnie znany z polskich boisk Filip Ivanovski (23 gole dla Vardaru w tym sezonie), bardzo doświadczony napastnik Metalurga Skopje Bazhe Iljoski (były gracz Rabotnickiego), obrońca Skendiji Tetovo Ardian Cuculi, pomocnik/napastnik Sileksu Kratovo Aleksandar Temelkov i Genc Hyseni, którego transfer do Bregalnicy Stip okazał się strzałem w dziesiątkę.

Co do Cementarnicy - niestety, wegetujemy, spadek do 4. ligi jest blisko, ale nie może być inaczej grając praktycznie tylko juniorami :(. I tak ogromnie cenię chłopaków, bo odnieśli w tym sezonie kilka wysokich zwycięstw (5:1 z Marino, 4:0 z Ilinden Skopje, 3:0 z wiceliderem Kadino).

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Liga macedońska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 25 maja 2012, 19:55

To jest ta sama Cementarnica, która kilka lat temu pojechała GKS w LE?

tommyscouser
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tommyscouser » 25 maja 2012, 20:10

Ebi pisze:To jest ta sama Cementarnica, która kilka lat temu pojechała GKS w LE?
Tak to chyba ta sama drużyna. Dodam tylko,że Gieksa straciła bramkę po przewrotce. Był to ostatni występ GKSu w pucharach.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 25 maja 2012, 21:13

Tak jest, niedługo później zaczęły się problemy finansowe, w sezonie 2005/2006 spadliśmy do 2. ligi, potem ekspresowy powrót, ale tylko na rok. Obecnie 3. liga bez szans na awans, a blisko spadku do 4. :(

A bramka przeciw GKS wyborna, nigdy nie zapomnę tej wrzutki Naumova i nożyc Bajramovskiego :)

tommyscouser
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tommyscouser » 25 maja 2012, 21:14

A Ty w Macedonii mieszkasz,że tak się znasz na tamtejszych realiach?

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 25 maja 2012, 21:49

Nie mieszkam, natomiast byłem wielokrotnie w Macedonii na meczach Cementarnicy, mam nadzieję że uda mi się we wrześniu wybrać się na któryś z meczów w nowym sezonie (oby nie w 4. lidze :()

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 maja 2012, 22:04

Ale coś więcej musi Cię łączyć z Macedonią, prawda? :> To niezbyt częsty widok (a przynajmniej nie na tym forum) by ktoś tak dobrze znał się na tak egzotycznej lidze.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 26 maja 2012, 0:02

Salas11 pisze:Ale coś więcej musi Cię łączyć z Macedonią, prawda? :> To niezbyt częsty widok (a przynajmniej nie na tym forum) by ktoś tak dobrze znał się na tak egzotycznej lidze.
Z tego co wiem nie. Po prostu zakochal sie w tym klubie ogladajac jego heroiczne boje z Gieksa :) Ja tez tak zaczalem sympatyzowanie z Atleti - 96 rok,mecze z Widzewem w LM,Kiko,Caminero,Molina... I tak mi zostalo do dzisiaj ;)

O lidze macedonskiej wiem bardzo malo,ale licze,ze moje dwa talenciki - Darko Velkovski & Stojance Nasevski - beda rozwijaly sie harmonijnie :)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 26 maja 2012, 0:11

Tak, w Cementarnicy zakochałem się oglądając ich potyczki z GKS, natomiast moja fascynacja Macedonią jest znacznie głębsza - czuję się bardzo mocno związany z tym krajem, uczę się języka, interesuję się też historią (zarówno starożytnej, jak i współczesnej Macedonii) oraz kulturą macedońską.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 03 cze 2012, 16:03

Wspomniane przeze mnie albańsko-macedońskie derby Tetova w Prvej Lidze były zagrożone, ale Teteks Tetovo jednak utrzymał się pokonując w barażu po rzutach karnych FK Skopje. Jako jedyny karnego nie wykorzystał Alen Jasarovski... wychowanek Cementarnicy. Natomiast sama Cementarnica gra dziś mecz o życie ze Slaviją Skopje, sąsiadem z tabeli. Jeśli nie wygramy, to 4. liga po raz pierwszy w historii klubu [*]

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 03 cze 2012, 16:28

Skąd wzięły się aż tak poważne kłopoty finansowe Cementarnicy, że z drużyny grającej w pucharach obsunęli się aż tak nisko?

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 03 cze 2012, 16:33

Niestety, wszystkich sponsorów i kibiców przyciągają dwa największe kluby w Skopje - Rabotnicki i Vardar, ostatnio także Metalurg. Cementarnica praktycznie nie ma kibiców, sponsorzy, nawet jeśli się pojawiali (Rosjanie, kompania bukmacherska Meridian), to bardzo szybko odchodzili. Gdyby nie nasz prezes Dragan Tomovski to wszystko to już dawno by się rozsypało. Od dawna nie mamy pieniędzy na zatrudnianie graczy z wyższych lig, w związku z czym kadra oparta jest na wychowankach. Dziś doszło do absurdalnej sytuacji - jeden z piłkarzy Cementarnicy napisał mi na facebooku, że muszą rozdzielić najsilniejszy skład na dwie części, bo mecz ligowy i mecz ekstraklasy juniorów są o tej samej godzinie (juniorzy to jednocześnie trzon naszego seniorskiego składu). A przecież MUSIMY wygrać ze Slaviją :suicide:

Awatar użytkownika
Biały
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 27

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biały » 03 cze 2012, 17:09

Cement pisze: Natomiast sama Cementarnica gra dziś mecz o życie ze Slaviją Skopje

Da radę gdzieś złapać streama? Jestem ciekaw jak wygląda poziom gry w 3 lidze macedońskiej :D

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 03 cze 2012, 17:18

Biały pisze:
Cement pisze: Natomiast sama Cementarnica gra dziś mecz o życie ze Slaviją Skopje

Da radę gdzieś złapać streama? Jestem ciekaw jak wygląda poziom gry w 3 lidze macedońskiej :D
Streamy niestety tylko od 2. ligi wzwyż i to rzadko :(

tutaj prawie cały mecz Euromilk Gorno Lisice - Cementarnica (jeszcze w 2. lidze) ;)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 03 cze 2012, 20:18

Slavija - Cementarnica 1:0

Ta porażka w połączeniu z niekorzystnymi wynikami w innych meczach degraduje nas do 4. ligi. Ciężko mi znaleźć słowa oddające moją rozpacz, tak że na tym poprzestanę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”