Dokładnie to samo można powiedzieć o każdym (!) napastniku kadry poza Cassano. Przy okazji - Diamanti z tej piątki rozegrał najgorszy sezon, znów - poza Cassano....ze doskonale czuje sie w kontrataku,jest swietny technicznie,a co za tym idzie bardzo ciezko jest mu zabrac pilke,lubi potrzymac pilke przy nodze,zyskac kilka sekund dla druzyny co w dzisiejszej sytuacji bylo bezcenne.
No i trochę za bardzo się w nim rozkochałeś. Doskonale czuje się w kontrataku Di Natale, świetny technicznie to jest Cassano, ciężko zabrać piłkę Balotelliemu. Diamanti to średniak, nawet na warunki Serie A. I jako takiego należy go traktować, to naprawdę nie jest przypadek, że w takim wieku gra w Bologni. I na niego tak patrzę - jego powołanie zostało skrytykowane, teraz jest skrytykowana jego gra. Jego by nawet nie było na turnieju, gdyby nie Rossi, a tutaj dostaje więcej szans od dwójki wybijających się napastników ligi. Absurd? Nie, włoskie realia.
I nie, nie wyskakuj mi ze specyfiką włoskiego snajpera, bo napastnicy, którzy to pokazują (Di Natale, Borriello dla przykładu), są sto lat świetlnych przed Diamantim.
Nie o to chodziło. Po prostu w ofensywie Włosi mogli wystawić kogokolwiek, Diamanti tam nie zrobił kompletnie nic. Co dostawał piłkę, to ją źle przyjmował lub się wywracał. Pozostali napastnicy więc nie mogli zagrać gorzej, bo on poza niezbędnym minimum (proste odegrania do najbliższego kolegi) nie wyróżnił się tym razem niczym. Diamanti nie rozczarował - bo nie mógł. Pozostali by zrobili to samo.Nie przesadzaj. To byl polfinal EURO,Niemcy to nie ogorki,w momencie kiedy Diamanti wchodzil na boisko wszystko tak naprawde moglo sie jeszcze zdarzyc.
Zresztą ze strony Prandelliego takie traktowanie Giovinco jest krótkowzroczne. Chłopak z turniejem się nie otrzaska z ławki.
No właśnie, kurde, nie. Ale do tego sprowadza się większość rozmów o wyborach personalnych zawsze i wszędzie. Dopóki większość kibiców jest idealistami i jest przekonana, że wybory trenera są absolutnie obiektywne i kierowane tylko potrzebami drużyny i formą, tak długo takie rozmowy nie mają sensu.Prandelli ma tych zawodnikow codziennie. Na pewno widzi,ze Diamanti zapiernicza na treningach,bo czyms go musi przekonywac,czyz nie ?
A wiesz, zabawne jest to, że we Włoszech o wyborach cholernie często decydują właśnie względy personalne, a nie przydatność boiskowa. Nie nam realiów wszystkich krajów, ale kiedy jeszcze interesowałem się piłką 24/7, to miałem wrażenie, że to właśnie w Serie A najczęściej decyduje sympatia.
Także wiesz. Możesz albo jak Sammyy podchodzić naiwnie i idealistycznie do sytuacji, siląc się co najwyżej na cienką ripostę, albo spojrzeć na sytuację szerzej. Przede wszystkim to nie jest tak, że jeśli ktoś wygrał mecz, to znaczy, że zrobił wszystko perfekcyjnie (dziś akurat Loew dał Prandelliemu spory handicup paroma swoimi błędami o większym znaczeniu).
Zwycięzców niby się nie sądzi, ale ja nie twierdzę, że Prandelli jest zły, au contrair. Twierdzę jednak, że w swoich wyborach na tym turnieju parę razy ograniczył zespół pojedynczymi zespołami. Stracili na tym Włosi z Hiszpanią i Chorwacją, dziś nie stracili, bo pomyłka w ataku w sytuacji, gdy się wyprowadza kontry i głównie muruje to żadne ryzyko w porównaniu do pomyłek na bokach w meczu z mocnymi na skrzydłach ekipami.
A wychodzenie z dziecinnym argumentem "on jest na euro, a Ty przed monitorem, więc nie krytykuj" sprowadza to forum do pola do wystawiania laurek, bo nawet przy najbardziej oczywistych błędach (a wiesz, są takie mecze, gdy błędy gigantów trenerki wynajdzie nawet mój chodzący do podstawówki syn) nie można się odezwać. Wiesz, po Sammyym można się spodziewać czegoś takiego, ale Ty Dr.Football1 nie idź tą drogą.
Nie czytałeś, że Abate nie wyzdrowiał po urazie z meczu z Anglikami?No i fakt, że na prawej wyszedł Balzaretti a nie Abate mocno zaskakujący. Cesare aż tak nie ufa Ignazio? No, ale nie ważne.
Dla Prandelliego to zresztą szczęśliwy zbieg okoliczności - Balzaretti jako prawy obrońca wypadł lepiej od Maggio i Abate. Maggio to w ogóle katastrofa, ale Abate z Anglikami zawiódł, mam nadzieję, że to było spowodowane tym urazem właśnie.