Siatkówka - Strona 171

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Re: Siatkówka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 07 maja 2012, 0:25

Grbic odpada, bo przedłuzyl o dwa lata (w jego wieku? dwa lata? sic!) kontrakt z Cuneo. Przy ubytkach Skry i predyspozyjach Wlazlego i Winiarskiego przypomnial mi sie Frank Depestele i to na niego zwrocilbym najwieksza uwage. Zobaczymy co zrobi Piechocki.

Ja mam nadzieje, ze kadra zenska w tym skladzie sie ie rozpadnie i panie beda mialy w tym skladzie chec powalczyc o nastepne IO w 2016. Naprawde fajnie graly.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 07 maja 2012, 0:57

De Cecco pewnie skusi się na pieniądze w Rosji. Jeżeli chodzi o rozgrywającego to coraz głośniej mówi się o Vinciciu z Bledu. Nie wiem czy jest to jednak zawodnik prezentujący taki poziom by myśleć o ewentualnym sukcesie w lidze polskiej czy lidze mistrzów.. Z drugiej strony jednak nie ma na rynku zbyt wielu rozgrywających o bardzo wysokim poziomie a zakładam, że tylko takich szuka Skra. Ricardinho z Włoch się nie wyciągnie, Bruno pewnie tak samo, Vermiglio zostanie w Kazaniu, może Żekow ewentualnie byłby w stanie zmienić klub ale nic się nie mówi o tym zawodniku w kontekście gry w Skrze.

Ciekawe kto zastąpi Kurka w Skrze. Na pewno będą musieli kogoś sprowadzić bo Bąkiewicz mimo wszystko to nie jest klasa światowa, a Cupković raczej nie pociągnie całego sezonu w pierwszym składzie, poza tym pewnie nie jest jeszcze na to gotowy. Agent Giby oferował jego usługi polskim klubom. Ciekawa sprawa i na prawdę świetnie byłoby zobaczyć tego zawodnika w polskiej lidze chociaż pewnie ma bardzo wysokie wymagania finansowe.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 07 maja 2012, 12:27

http://www.jastrzebskiwegiel.pl

Pierwsze konkrety u Jastrzebian. Łasko zostaje na dwa lata, Bartman i Rusek odchodza. Zibi chce grac wylacznie na ataku i rozwiazano z nim umowe za porozumieniem stron. Ciekawe kto bedzie libero JW? Wojtaszek?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 20 maja 2012, 10:27

Jastrzębie ma już rozgrywającego. Kędzierzyn trenera. Rzeszów komplet zawodników (poza rezerwowym atakującym). Reszta jest cicha.

Mnie interesuje co Babel sądzisz o pomyśle przeniesienia Wlazłego na przyjęcie. Dla mnie idea nie jest zła, Wlazły jest siatkarzem wybitnym, jeśli chodzi o umiejętności obawiam się tylko czy Nawrocki to trener, który jest w stanie przeprowadzić takie zmiany. Szkoda trochę jeśli Alex miałby stać w kwadracie. Śmieszy mnie też atakowanie Skry, że pozbyła się Falaski. Jak grał to mówili, że najsłabsze ogniwo, jak go już nie ma to, że nikogo lepszego nie znajdą.

Co do zwycięstwa nad Brazylią i przegranej z Finami. Fajnie, że pokonali podopiecznych Rezende, szkoda, że nie 3-0 bo to byłoby coś. Jeszcze bardziej szkoda przegranej z Finami, ale można to chyba zwalić na początkowy okres przygotowań do Igrzysk (obie niespodzianki, a nawet trzy jeśli wziąć pod uwagę, że Kanada ma komplet zwycięstw).

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 20 maja 2012, 11:15

Od razu przeprosze za ewentualne głupoty jakie powypisuje, ale przez ostatnie 3 dni spalem jakies 8 godzin łacznie. Teraz mam jeszcze duzo alkoholu we krwi wiec srednio sie czuje.

Rozumiem, ze Skra znalazła sie w trudnej sytuacji po odejsciu Kurka, ale tez jego odejscie (odejscie Falaski, mozliwe odejscie Możdżonka) to szansa na zmiane koncepcji i np. gra na dwójke przyjmujacych defensywnych (tak ich nazwijmy). Dlatego tez przypomnial mi sie Depestele i jego pilki na granicy rzucanych, to zawsze jakas alternatywa w razie niepowodzen w kwestii sprowadzenia przyjmujacego o paramatrach pozwalajacych na atak z wysoich pilek. Nie bardzo wiem jaka polityke prowadzi Skra, bo zadnych oficjalnych informacji nie mamy. Podejrzewam, ze dalej poluja na De Cecco (choc nie wiem czy finansowo maja atuty) wiec pewnie chcieliby rozgrywajacego, który by kreował zawodnikow i pewnie Wlazły wtedy pozostalby atakujacym. Przyznam, ze troche dziwna sytuacja, ze trener kadry z musu przestawia przyjmujacego na atak, a trener Skry z musu przestawia najlepszego polskiego atakujacego na przyjecie - absurd. Ja osobiscie wolałbym miec Wlazlego atakujacego i dwoch mniej ofensywnych przyjmujacych niz Wlazłego na przyjeciu. Co do Atanasijevicia to uwazam, ze ogolnie Nawrocki powinien czesciej korzystac z rezerwowych i ich budowac (ewentualne porazki w sezonie zasadniczym niewiele by znaczyly), powiem szczerze ze nie do konca rozumialem dlaczego taki Kooistra, Cupkovic, Alex nie dostawali za wielu szans w meczach przeciwko Olsztynom, Treflom czy innym Czestochowom, a Możdżonek, Plinski, Wlazły, Winiarski nie odpoczywali. Teoretycznie posiadanie dwóch dobrych atakujacych to nie problem a potencjalna przewaga.

Meczu z Finami nie obejrzałem, niestety nie moge zabrac głosu. Z Brazylia podobalo mi sie zaangazowanie i wola walki, to co staje sie znakiem charakterystycznym tej kadry. troche nie ogarniam ze mogli stracic punkty z Finami, ale trudno sie nie zgodzic z tym co napisales, ze nie wiadomo na jakim etapie jestesmy i jaki plan przygotowan ma AA.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 247

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 03 cze 2012, 21:24

Ależ mecz nasi grają,świetna atmosfera :roll: A trzeba iść do roboty i pomyśleć że tak będzie wyglądało prawie całe Euro :suicide:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 04 cze 2012, 11:43

Kapitalny mecz Polaków wczoraj. Niby to "tylko" LŚ ale wygranie po raz drugi w ciągu 2 tyg z Brazylią, która przez lata była dla nas nie do pokonania musi cieszyć i robić wrażenie. Przed IO takie wygrane mogą tylko podnieść i tak wysokie już morale w drużynie. Wczoraj świetne widowisko, lepsze niż to, które oglądaliśmy w Toronto. Brazylijczycy zagrali na wyższych obrotach i lepiej ale cieszy, że pokazaliśmy, że my też już jesteśmy na tym poziomie i czasy kiedy mogliśmy liczyć tylko na pomyłki Kanarków już minęły, teraz często to my potrafimy im narzucić naszą grę.

Bardzo podoba mi się Bartman. W przeszłości nie darzyłem sympatią tego gracza, byłem przeciwny jego obecności w kadrze ale teraz uwielbiam patrzeć na jego grę. To raczej nie będzie nigdy atakujący kalibru Michajłowa, Grozera czy Wlazłego ale patrząc na niego na boisku wiem, że chciałbym aby każdy z reprezentujących Polskę niezależnie w jakiej dyscyplinie robił to z równie wielkim zaangażowaniem. Widać, że dla kolesia to największy zaszczyt grać w kadrze i jest gotowy zabijać byleby dać tej drużynie jak najwięcej.

Świetni też Igła i Winiarski.

Na plus też wczoraj zmiany, Kubiak i Kosok po wejściu grali lepiej od Kurka i Możdżonka. Było widowisko na wysokim poziomie, była dobra gra Polaków, była dramaturgia, świetna atmosfera, wreszcie, był też happy end i oby jak najwięcej takich spotkań w naszym wykonaniu na IO.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 04 cze 2012, 12:53

Ja mam nadzieje, ze Kurek, Winiarski, Kubiak i Możdżonek beda grali równiej w ataku, bo wydaje mi sie, ze do rozbicia Brazylii w trzech setach (tez w niepełnym skladzie dodajmy) brakowało tylko siły ataku. Bartman i Jarosz juz sa w naprawde wysokiej formie (choć w sumie po Jaroszu ciezko stwierdzic, ale za nim swietny sezon w Serie A trudno przypuszczac zeby grał gorzej niz rok temu), a Nowakowski atak ma jakby naturalnie na wysokim poziomie. Wiadomo, kazdy element pewnie moze ulec poprawie i pewnie wraz ze wzrostem formy tak sie stanie, ale powiem szczerze, ze z taka determinacja, organizacja i wyszkoleniem technicznym naprawde ciezko nie wierzyc w medal na IO, wlasnie przy załozeniu, ze w formie mamy takie armaty jak Kurek, Bartman, Nowakowski, a wspomagac ich beda Winiarski, Kubiak, Jarosz, Mozdzonek czy Kosok.

Oby tylko AA trafil z forma na Londyn, choc mysle ze final LS to tez jest wazny cel. Przypominajac sobie jak bylo 4 lata temu to Amerykanie wygrali final LS a pozniej wygrali turniej na IO. Owszem mozna przegrac jeden mecz i po medalu i oczywiscie moze sie tak wydarzyc, ale mysle tez ze przed ta grupa trzeba stawiac wysokie cele i oni sami sobie takie stawiaja, wiec po co kurtuazja ze zobaczymy jak bedzie, ze przeciwnicy tez samo mocni? Ok, bo sa mocni, pokora jest wazna, ale realnie ta grupa jest gotowa wygrywac. To jest ich czas, kadra generalnie jest młoda, wiec niech wygrywaja!

Naprawde coraz bardziej podoba mi sie Bartman na ataku. Zreszta sam juz powiedzial, ze przyjmujacy Bartman nie istnieje. Nie wiem czy to ten element przyjecia go tak blokował w klubie czy wczesniej, ale w JW nie miał chyba polowy tej mocy ataku co w kadrze. Pamietam go jeszcze jak wchodzil do seniorskiej siatkowki, nigdy sie nie bal atakowac, ryzykowac z najtrudniejszych pozycji i ten Bartman wraca. Jeszcze jakby zazebiala sie jego zagrywka z która tez mial sporo problemow w sezonie ligowym, a kiedys strzelał seriami. Tak odwaznie grajacy Bartman to bedzie niesamowite odciazenie dla Kurka, który w koncu bedzie musial kilka meczów sam pociagnac :P . No i walka to druga wazna kwestia poza sila ataku w kwestii odnoszenia sukcesow w tym roku. Anastasi ponoc powtarza, ze moga grac gorzej od przeciwnika, ale nie moga przestac walczyc, bo bede mieli wtedy do czynienia z lwem a nie trenerem. Chyba to dziala, bo chłopcy walcza i nie odpuszczaja nigdy :P . To jeszcze dwie wypowiedzi mi sie przypomnialy w tym tonie. Dante kiedys powiedzial, ze prawdziwa sile, atmosfere i chemie druzyny mozna poznac po tym jak walcza w obronie, a Ivan Miljkovic rzekł, ze atakiem wygrywa sie mecze a obrona turnieje. Cos w tym chyba jest.

To tyle luznych uwag, bo w samej grze bylo jeszcze sporo mankamentow, a juz szczegolnie duzo w pierwszych dwóch spotkaniach z Kanada i Finalandia. Wiadoma na Brazylie musieli sie sprezyc, ale pierwsze dwa mecze turnieju byly slabe, choc wygralismy bez straty seta wiec nie mozna narzekac. Wiadomo, przygotowania, teraz mieli prawie 2 tygodnie pracy w Polsce i pewnie dostali solidny wycisk w Spale i nie byli w super formie fizycznej. Np. taki Winiar to wturniej dopeiro wszeł na dwa ostatnie pilki 3 seta i dwa ostatnie sety z Brazylia :) . Mecz z Brazylia pokazuje jednak, ze to wszystko chyba idzie naturalnym torem i nasi jak graja słabiej to nie dlatego, ze zapomnieli jak sie gra w siatkowe, ale dlatego ze nie proznuja i przygotowuja forme na najwazniejszy momenty sezonu.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 11 cze 2012, 14:14

skla grupowy na IO
Turniej rozpocznie się 29 lipca i potrwa do 12 sierpnia.

Grupa A: Wielka Brytania, Włochy, Polska, Argentyna, Bułgaria, Australia

Grupa B: Brazylia, Rosja, Stany Zjednoczone, Serbia, Niemcy, Tunezja
Trzeba przyznac ze trafilismy do latwiejszej grupy... Bulagrzy to juz nie ten sam kaliber co kilka sezonow temu, oglaajac uch na tych turniejach kwalifikacyjnych to sa w lekkim kryzysie. Nie ulega watpliwosci, ze pozostaje nam walka o 1msc w grupie z wlochami ale faworytem to my jestesmy

W grupie B wszytsko może się wydarzyć chociaz wiadomo awansuja 4zespoly, wiec pewnie Tunezja oraz USA lub Serbia.... w naszej gospodarze oraz Australia.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 11 cze 2012, 20:03

czeher pisze:Bulagrzy to juz nie ten sam kaliber co kilka sezonow temu
http://www.plusliga.pl/news/id/5851

Teraz to chyba Bułgaria to chyba jakis pistolet na wode. Troche sie dziwie, ze nie podjeli wyzwania aby wytrwac do IO, ale o konflikcie trener - zwiazek i jego ewentualnych skutkach mowilo sie juz od dawna.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 18 cze 2012, 0:10

Nic o siatkarzach? Dziś ładnie ograliśmy Brazylię. Po raz kolejny. Aż dziwne, że przez 10 lat nie potrafiliśmy pokonać Kanarków. Teraz to oni mogą mieć kompleks naszych, na 4 mecze wygraliśmy 3, przegraliśmy tylko w Brazylii. Jest bezpośrednia kwalifikacja do finału Ligi Światowej i przed Olimpiadą to wszystko idzie w dobrym kierunku. Nie ma się co czarować, do Londynu pojedziemy jako jeden z głównych faworytów do złota i brak medalu mimo wyrównanej czołówki będzie rozczarowaniem. Po drodze jednak finał LŚ i tam też fajnie byłoby podbudować morale.

Z innych newsów, ciekawy ruch Resovii ze ściągnięciem Bartmana. Akurat tego się nie spodziewałem, wyglądało na to, że będzie Schoeps, dołożą do tego Janeczka i jakoś to będzie funkcjonowało po odejściu Grozera a tu ściągnęli Zbyszka. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce ale rywalizacja Bartmana z Niemcem zapowiada się ciekawie.

Awatar użytkownika
LaLoca
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LaLoca » 04 lip 2012, 19:20

Już dziś otwieramy Ligę Światową Final-Six . Damy siebie wszystko .

Awatar użytkownika
Falbor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Falbor » 05 lip 2012, 19:19

Brazylia - Polska 2:3 (25:23, 23:25, 25:23, 17:25, 10:15) :jupi:

Bardzo dobry prognostyk przed IO :D

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6604

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 lip 2012, 19:43

Do bardziej ogarniętych: czemu w pierwszym secie, w końcówce, przy akcji przy siatce sędzia zamiast odgwizdać punkt Polakom zarządził akcję bez punktu i nakazał jeszcze raz serwować Brazylijczykom? Bo komentator też był bardzo zdziwiony...

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 146

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 05 lip 2012, 20:50

To chyba nie był pierwszy set , a wg. mnie z tego powodu że nie zauważył , że piłka przeszła po stronie Brazylii. Drugi też nie widział i tak wyszło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”