Legia Cudzoziemska - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Re: Legia Cudzoziemska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 lip 2012, 16:27

Zajebistą masz postawę. Mimo iż nogi odmawiają posłuszeństwa nie poddajesz się i cały czas ćwiczysz. Do tego boks i piłka jeszcze. Brawa wielkie. Mam nadzieję że przejdziesz komisję, do niczego się nie przypierdolą :)

To idź do Wojska Polskiego i pokaż reszcie na czym polega wzorowa służba!

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 06 lip 2012, 16:35

Ale chwilkę, jak Ty w ogóle funkcjonujesz z zerwanymi więzadłami? :shock: Chirurgiem nie jestem, ale zerwanie więzadeł krzyżowych wiąże się z operacjami i długą rehabilitacją. W przypadku znanych sportowców, którym kluby opłacają najlepszych światowych specjalistów szanse na powrót do pełnej sprawności fizycznej są spore, ale to kosztuje majątek. Może napisz coś więcej o swojej przypadłości, jak sobie radzisz i jak rzutuje to na Twoją ogólną sprawność fizyczną?

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 16:50

Lekarz który wycinał mi łąkotki i wykrył mi te więzadła, też złapał się za głowę i nie mógł uwierzyć, jak ja mogę grać w piłkę i cokolwiek robić.. W wieku 15 lat rozwaliłem lewe kolano, a 3 lata pózniej drugie. Na początku bawiłem się ze stabilizatorami, ale dałem sobie z nimi spokój, bo mi przeszkadzały. Funkjconuję chyba normalnie, albo już zapomniałem jak funkjconuje człowiek ze zdrowymi więzadłami :) latają mi trochę nogi i czuć tą niestabilność, ale wydaje mi się, że jestem sprawny. Nawet mnie nie bolą. No.. prawe jeszcze trochę czuje, bo w marcu miałem dopiero wyciętą łąkotkę, ale myślę, że będzie coraz lepiej. I nie wiem czy brać się za te rekonstrukcję, czy próbować z zerwanymi. I nie wiem jak zrobią takiemu szarakowi tą rekonstrukcję, bo gwiazdą sportu nie jestem, zeby grubą kase na moje leczenie wydawać.

PS: Dziękuję Dudek za miłe słowa. Na pewno spróbuję :)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 06 lip 2012, 17:14

Według mnie strasznie igrasz z ogniem :? W dodatku obciążasz pozbawione stabilizacji (jakie dają im więzadła krzyżowe) kolana czynnie uprawiając sport. Mówiąc wprost ryzykujesz trwałym kalectwem. Nie lekceważ czegoś takiego, w wojsku jest się poddawanym dużym obciążeniom organizmu, a w Twoim przypadku zabójczy może być nawet wielokilometrowy przemarsz z pełnym rynsztunkiem (który potrafi sporo ważyć) nie mówiąc już o regularnie przeprowadzanych testach wydolnościowych i sprawnościowych. Musisz doprowadzić swoje nogi do porządku jeśli marzysz o karierze wojskowej. Bałbym się jednak na Twoim miejscu iść na chirurgię w tym kraju, w grę wchodziłby niestety ale kosztowny wyjazd za granicę.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 06 lip 2012, 17:20

Zgadzam sie z Salasem.
Taki uraz to nie zabawa, a Ty mowisz, ze w marcu miales operacje a juz grasz w pilke?!?!

Kumpel mial problemy ze wiezadlami i mial operacje prywatnie. Wyjazd za granice nie jest konieczny, ale skorzystanie z prywatnej sluzby zdrowia juz tak.

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 17:25

Masz rację, ale postaw się na moim miejscu. Zrezygnowal byś w wieku 18 lat z marzeń? Więzadla miałem mieć niby robione w Rudnej Małej obok Rzeszo, gdzie podobno jest jeden z lepszych chirurgów w naszym kraju, ale tego nie potwierdzę. Możliwe, że ryzykuję wiele, ale jeszcze więcej tracę rezygnując teraz z tego wszystkiego. I tak źle i tak.. Nie chcę się użalać tutaj na forum, bo też nie o to mi chodziło, ale na prawdę nie wiem teraz co dalej robić.. Stracić minimum 3 lata na leczenie obu nóg, czy spróbować z zerwanymi. Nikt za mnie decyzji nie podejmie, ale samemu też o to trudno :) Możliwe, że do końca pozostanie mi zyć marzeniami ^^

Awansowaliśmy w tym sezonie do 2 ligi. Ciężko sobie odmówić w ostatnim sezonie gry :P
Ale jeśli będzię taka konieczność, to wiadomo, że zrezygnuje.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 06 lip 2012, 17:29

Czlowieku.

Ziobacz alternatywy.
Mozesz albo poczekac te 2-3 lata w miedzyczasie robiac co w Twojej mocy, zeby nie zatracic sprawnosci fizycznej albo postawic na jedna karte i za rok wyladowac na wozku (nie mowie, ze tak sie na bank stanie, ale jest spore ryzyko).
I co bedziesz, przez 40 lat siedzenia na wozku sie cieszyl rokiem w Legii?? Nie wydaje mi sie.

Jasne, ze musisz sam podjac decyzje, ale musisz sobie zdawac sprawe z konsekwencji...

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 06 lip 2012, 17:37

Nikt nie karze Ci rezygnować z marzeń. Masz 18 lat jeśli dobrze zrozumiałem, jeśli naprawdę chcesz iść do armii, zrób to jak się należy, czyli ZDROWY. W tym wieku organizm jest na tyle silny, by szybciej regenerować się po odniesieniu kontuzji i operacjach. Okres rehabilitacji też bardzo Ci pomoże w dojściu do pełnej sprawności. Nie możesz tego olać. Nawet jeśli poświęcisz 2 - 3 lata, to w pełni zdrów będziesz w wieku ledwie 21 lat i armia wciąż będzie stała dla Ciebie otworem. Ale co ważniejsze nie będziesz ryzykował pogorszeniem stanu kolan i jak już pisałem wcześniej kalectwem, co definitywnie przekreśliłoby Twoje marzenia. Sam więc odpowiedz sobie na pytanie, czy warto? Na komisji wojskowej też mogą Ci powiedzieć - idź chłopie zrobić porządek z nogami i wróc jak będziesz zdrowy. Jesteś młody, masz czas. Nie działaj pochopnie, bo może się to dla Ciebie źle skończyć :wink:

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 17:44

I na takie odpowiedzi czekałem :)
Dziękuję Panowie, ale jest jeszcze kwestia taka.. A mianowicie, jeśli zrobie te rekonstrukcję, to czy wtedy mój uszczerbek na zdrowiu pozwoli mi dostać się do wojska? wezmą kogoś takiego, kto miał rekonstrukcję więzadeł w dwóch kolanach? To jest najważniejsza kwestia. A ja za sobą mam już prostowanie przegrody nosowej i altroskopie obu kolan.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 06 lip 2012, 17:58

Nie mam pojęcia jak wygląda komisja wojskowa w tym momencie :? Ja byłem na niej osiem lat temu i okazało się to być zwykłą formalnością. Bardziej skupiali się na wizualnych uszczerbkach (skrzywienia kręgosłupa, płaskostopie itp) Będzie też jedno badanie, które na pewno Ci się nie spodoba :P Tu jednak mowa o chęci wstąpienia do zawodowej armii, więc kryteria mogą być zaostrzone, badania dokładniejsze... No i na pewno (jeśli przebrniesz pozytywnie przez komisję) będziesz miał testy sprawnościowe, ale skoro prowadzisz sportowy tryb życia i dużo ćwiczysz, nie powinieneś mieć z nimi problemu :wink:

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 18:05

Testów sprawnościowych nijak się nie boję. A teraz to mówisz o komisji w której przyznają kategorię. Tak mi się wydaje :) Bo ta póżniejsza na zawodowego jest bardzo ciężka i dokładna. Mojemu koledze, który był super sprawny fizycznie, wykryli, że ma krzywe palce u nóg i będzie mu to przeszkadzało w bieganiu. Więc łatwo się domyślić, że skoro jemu takie gówno wykryli, to moje więzadła już są zgubione. I nie wiem jak to jest po rekonstrukcji. Czy wtedy mam szansę, czy też nie. To by jakiegoś lekarza wojskowego zapytać, albo kogoś, kto miał z tym jakąś styczność :)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 06 lip 2012, 18:18

Na innych nie byłem :P Dlatego napisałem, że nie mam pojęcia jak to jest w przypadku komisji do zawodowej armii. Krzywe palce raczej rzucają się w oczy, żeby wiedzieli o problemach z więzadłami musieliby zajrzeć Ci w papiery. I tu też pewności nie ma żadnej, że się do tego nie przypieprzą... Ale lepiej, byś zasięgnął opinii kogoś, kto jest bardziej obeznany w temacie komisji i ich kryteriów. Może trafisz na jakieś forum tematyczne. Tak czy inaczej powodzenia, oby Ci się udało :wink:

I najpierw na stół, potem do woja :won:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 lip 2012, 18:19

Salas11 pisze:Będzie też jedno badanie, które na pewno Ci się nie spodoba
Niekoniecznie. Mam znajomego, który zarzekał się, że tego badania nie miał i był bardzo zdziwiony, gdy mu wszyscy powiedzieli, że oni mieli.

Do autora: na 99,9 % nie przejdziesz testów. Pierwszy link w googlach:

http://legia.cudzoziemska.free.fr/artic ... y_medyczne
Chirurgiczne:

Każda operacja, która pozostawiła stałe niewydolności organizmu.
Na przykład:
uszkodzenia stawów
wiotkość kolana
całkowita utrata palca
nawracające zwichnięcie rzepki kolanowej
operacja przepukliny z powikłaniami…
Myślę, że zerwane więzadła w obu kolanach się kwalifikują.

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 20:37

No to po co robi się tą operacje? Nie żeby wrócić do pełnej sprawności? I jak oni mi to udowodnią, że miałem zerwane więzadła? Przecież nie będę się tym chwalił, a w książeczce zdrowia na pewno nie będe miał tego wpisanego. Przecież czuję się świetnie..

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 lip 2012, 21:26

-Kaski- pisze: I jak oni mi to udowodnią, że miałem zerwane więzadła?
U Twojego kolegi znaleźli krzywe palce, ludziom sprawdzają ilość ubytków w jamie ustnej, zaglądają do przegrody nosowej, a rozwalonych dwóch kolan u Ciebie nie znajdą? Trochę optymistyczne myślenie. W ogóle piszesz, że masz mieć zabieg, masz mieć komisję o inwalidztwo, to lekarze nic Ci na ten temat nie mówią? Kumpel przy złamanej rzepce dowiedział się, że jak chce chodzić w przyszłości to lepiej niech nie gra w piłkę, a Ty przy dwóch zerwanych więzadłach do wojska chcesz iść? Jesteś pewny, że to więzadła? Coś mi tu nie pasuje.
-Kaski- pisze: Przecież nie będę się tym chwalił, a w książeczce zdrowia na pewno nie będe miał tego wpisanego.
Zatajenie informacji o przebytych operacjach zalatuje mi dużym smrodem jak się wyda, a wyda się na pewno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”