Metal \M/ - Strona 4

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: Metal \M/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 wrz 2012, 2:07

judasow nie lubie zbytnio. ogolnie nie lubie tego typu metalu

pierwsza plyta the kovenant jest bardzo mila dla ucha. choc to strasznie wtorne granie to nigdy sie nie nudzi. wole ich pozniejsze dokoanania juz po zmianie nazwy czyli np

ten cover

ale i ich druga plyta wydaje sie niczym ambitnym i swiezym przy dokoananiach:

wg mnie to najlepsze co wydala norwegia w dziedzinie muzyki

dwia mniej znane zespoly (jeden z norwegii a drugi z finlandii)

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 14 wrz 2012, 2:19

Nexus Polaris nie jest pierwsza płytą Covenant. Jest nią In Time Before the Light. Trzecią z kolei jest Animatronic.

In the Woods kojarze bardzo dobrze. Mam tą płyte.

Jeżli juz wspominasz o tym co najlepszego wydała norwegia to mam taką propozycje:

Arcydzieło! Zadziwiające jest też jak Ulver na przestrzeni lat zmieniał się stylistycznie, bo zaczynali tak:

Wygrzebałem jeszcze coś takiego:

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 wrz 2012, 2:33

bylem przekonany ze to demo a nie oficjalna plyta :) faktycznie masz racje. mam ja nawet i przez tyle lat nie traktowalem jej jako pelnprawnego wydawnictwa

ulver to ciekawe zjawisko. cos jak dawid bowie sceny black. ale nie naleza do moich ulubiencow. slucham czasem ale wole ich blackowe plyty a z muzyki ktora zaczeli grac pozniej wole inne zespoly - szczegolnie te z wytworni cold meat industry

np mz412

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 14 wrz 2012, 2:48

Do twórczości typu mz412 nie przekonam sie chyba nigdy.

Kiedyś za to po zakupie tego albumu nie moglem go zwyczajnie zniesć. Dopiero po dziesiatkach przesłuchań stwierdziłem, że ta płyta jest najzwyczajniej w świecie GENIALNA:

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 wrz 2012, 2:54

mayhem po powrocie na scene zaczal grac troche inna muzyke niz na plycie z ktorej utwor juz ktos wkleil. deathcrush nie licze bo chlopcy jeszcze nie umieli wtedy grac

a to znasz ?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 14 wrz 2012, 3:11

De Mysteriis Dom Sathanas to klasyka, która ja wkleiłem. W momencie kiedy Varg zarżnął Euro wydawało sie, że juz po zespole, ale wrócili z EP Wolfs Lair Abyss i kolejnym albumem, który przed chwila wkleiłem. Później była Chimaira i Ordo ad Chao! Wszystkie cenie.

Christ Agony wklejałem juz wczesniej i to chyba ten sam numer! Zajebista płyta. Wklejałem także Lux Occulte, ale moze przypomne:

Pomysleć, że ja to wszystko miałem na kasetach. Teraz skrupulatnie zbieram płyty! Dobrnąłem do 150, a kaset miałem ponad 500.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 wrz 2012, 3:40

ja mialem kaset ok 2000 ale sie ich pozbylem. przerzucenie sie na plyty bylo kosztowne i wymagalo ostrej selekcji

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 14 wrz 2012, 11:22

To miales pewnie sporo tych slynnych polskich "orginalow" z poczatku lat 90-tych. Ja jestem troche za mlody wiec juz moje kolekcjonowanie zaczelo sie od normalnie licencjonowanych. Pamietam jak kazdy grosz odkladalem tylko po to, aby cos kupic. Pozniej zaczalem zdobywac je na Allegro, az pewnego dnia je sprzedalem. Teraz zaluje, bo fajnie byloby je jednak miec. A mialem w swojej kolekcji pierwsze kasety Graveland, demowki i pierwsze plyty Behemoth, pierwszy album polskiego Infernum, czy dema Gorgoroth fakt za fajna kase to swego czasu poszlo, ale teraz po uplywie lat uwazam, ze popelnilem blad. Stad tez uparcie kupuje CD.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 wrz 2012, 18:34

kupowalem wylacznie oryginaly

metal mind , morbid noizz , mystic , carnage records i wydawane wlasnym sumptem

zadnych wynalazkow z poczatkow lat 90-tych typu takt (ktory pozniej robil kasety dla metal mind). nie oplacalo sie zbytnio piratowac np pierwszej plyty samaela

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 17 wrz 2012, 0:15

Tym wiekszy szacun.

Ostatnio sprezentowałem sobie to. Miłałem kiedyś na kasecie, a teraz wyje do Księżyca przy dźwieku cyfrowym:

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 321

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 17 wrz 2012, 18:30

A mi sie z ciezszych klimatow (ale nie bardzo ciezkich) tego bardzo dobrze slucha:

https://www.youtube.com/watch?v=o34uAj6lmXw
http://www.youtube.com/watch?v=8MYyqytFNP4
http://www.youtube.com/watch?v=U8MJFsanLS4
http://www.youtube.com/watch?v=kdEPnGUPc5s

Linki od Was obczaje jak w koncu normalny net mi zaloza.

Edit: I to jeszcze bardzo przyjemne, szczegolnie koncowka: http://www.youtube.com/watch?v=PgOIW59cvzk

Edit2: A to chyba malo znane, a tez ciekawe, musze reszte tworczosci obczaic http://www.youtube.com/watch?v=nQf-mJxyXW4

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 20 wrz 2012, 20:39

Watain to klasa. Mam ich wszystkie płyty. Lubie black metal przez nich szyty. Co do Satyricon to wszystko co Satyr z Frostem zrobili po Rebel Extravaganza jest dla mnie nie do przełknięcia. Jeżlei jednak chodzi o Entombed to ich 3 pierwsze plyty są fenomenalne. Wrecz klasyka szwedzkiego death metalu. Z poźniejszych wydawnictw podszedł mi jeszcze album Inferno, ale to death'n'roll. Zapodałeś Death. I co tu dużo pisać? Jednym slowem mistrzostwo, kapitalna płyta zresztą jak cala ich dyskografia, która nie ma słabych punktów.

Disiplin nie mam w swojej kolekcji, ale znam ten album. Z drugiej strony do moich pierwszych wyborów nie należy. Ancient Rites tez znam, ale tylko pobieżnie, bo jakoś nigdy nie należeli do moich ulubieńców.

Ja za to czekam na ich nowy album:

EDIT: Tego jeszcze nie było:

I perełka:

I jeszcze jedno. Ogarnia ktos, że to tylko jeden utwór? Bardzo dobra płyta. Nawiasem mówiąc musze sobie to kupić.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 20 wrz 2012, 23:46

Troszkę inne klimaty, ale znacie Persuader? Niszowy zespół power metalowy ze Szwecji. Usłyszałem przypadkowo w radiu last.fm i zapuściłem sobie cały ich debiutancki album z 2000 roku i mi się bardzo spodobali.

Persuader - Escape

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 21 wrz 2012, 2:27

Nie znam, aczkolwiek fajnje sie tego slucha!

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 321

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 24 wrz 2012, 14:58

Wokal w Persuader momentami mocno przypomina Hansiego z Blind Guardian, klimaty muzyczne widze tez podobne - nie znalem zespolu, ciekawe. Skojarzylo mi sie:

http://www.youtube.com/watch?v=kVNh_1vEgJI

Ostatnio troche innej muzy slucham, ale kiedys sporo rzeczy z klimatu Power/Thrash sluchalem, moze troche ciezszych / bardziej progresywnych:

Nevermore
Communic
Forbidden
Coroner

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”