Polscy kibice - Strona 220

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kibic idealny:

gardło i serce dla klubu
103
61%
klient fetujący w krawacie jest mniej awanturujący się
17
10%
JP, JP na 100%
17
10%
kibice w Polsce będą dopiero jak wyrzuci się kiboli mówiących wyrazy na K, P, J, C, S
23
14%
ogląda mecz tyłem do murawy
10
6%
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Re: Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 18 wrz 2012, 15:29

Bienias pisze:Ja caly czas czekam az te protesty przyniosa jakikolwiek protest
(zgaduje, ze chodziło Ci o efekt nie "protest, protest" :wink: )

Oświecę Cię - nie musisz już czekać... Ponieważ "te protesty" przyniosły już efekt i to bardzo wymierny :wink:

Wystarczył:
franz pisze:jeden lakoniczny komunikat grup kibicowskich na jednej stronie internetowej (zyleta.info), a na stadionie pustki absolutne i cisza
Podobnie mecz z "wielką i polską" BVB, gdzie nawet nie potrzeba było oficjalnych stanowisk, aby wykreować akcje "pusty stadion". Depozytariuszem dobrej frekwencji przy Ł3 są grupy kibicowskie - potwierdza, to przeszłość, teraźniejszość i miejmy nadzieje przyszłość :)
Bienias pisze:Piszesz o tym ze Legia boi sie strat finansowych spowodowanych zamknieciem zylety.... A skad to wiesz? Na podstawie aktualnego zazradzania, Iti raczej ma to w dupie. Zamieni zylete i tych "ohydnych kibicow" na tych za 15 zl lubiacych ogladac Tuskow i Durczokow. Fakty sa takie ze SKLW nie ma pomyslu ani chyba argumentow przeciwko Iti.
Skąd wiem? Z internetu :lol:

Dziury w budżecie ogromne, brak kasy na jakiekolwiek transfery - za to na sprzedaż są absolutnie wszyscy, nieudolne zarządzanie, kolejny "spadochroniarze" z koncernu ITI wstawiani na ciepłe i intratne posadki w Legii i zarząd mówiąc Twoim słownictwem "ma w dupie to", że może stracić na każdym meczu 10-12 tys kibiców, czyli tak lekko licząc 0,5 miliona złotych na mecz. Jasne po co im te pól banki, bogaci są! :) Zwłaszcza gdy interpretacja podatkowa w kwestii stadionu, będzie dla Legii niekorzystna i trzeba będzie zapłacić gruba kasę, wtedy może Rado trochę schudnie, bo pieniążków na jedzonko nie będzie :lol:

Zaś na podstawie "aktualnego zarządzania", a więc organizowania licznych spotkań, paneli dyskusyjnych, desperackich prób przekładania meczu i kwestii na linii zarząd - SKLW o których z oczywistych względów nie będę tu pisał - można wnioskować coś zupełnie innego niż Ty twierdzisz.

Bilety na trybunę dla "lubiących oglądać Tusków i Durczoków" kosztują kilka ładnych razy więcej niż 15 zl. Juz widzę jak te tłumy, że się tak wyrażę lemingów całymi stadami uderzają na super atrakcyjne i prestiżowe mecze Legia - Podbeskidzie, czy Legia - Piast Gliwice w naszej cudownej i cenionej w europie "ektra"klasie :lol: Pewnie dla mnie już biletu za stówkę nie będzie :cry: (Na dodatek sam koncern ITI (przez TVN i Onet) jaki i 90% mediów, kreowały kłamliwy wizerunek polskich stadionów i kibiców de facto wbrew własnemu interesowi. Ergo: tłumy na ligowych spotkaniach spodziewane już wkrótce :lol: )

Fakty są takie, że nie jesteś kompetentny w sprawach tego jakie SKLW ma "pomysły i argumenty", bo to nie Twoja bajka. Dla tego jeszcze raz zalecam powrótu do Twojej Katalońskiej rzeczywistość, zamiast nieudolnej analizy zdarzeń i spraw, które Cię nie dotyczą, bo po co tracić czas i energie na coś w czym się nie partycypuje? :)
Bienias pisze:wiedza bo kibice wykupil wszytkie bilety na zylete.
Wiedza tylko tyle, że kupili. Kupili zaś, bo taka była decyzja. Uzasadnieni tej decyzji jak na razie pozostaje do wiadomości członków NaSzych szeregów, nie zaś internetowych brukowców w stylu weszło :wink:

Do reszty posta, która zawierającą internetową napinke dotyczącą tego (cytują klasyka) "kto, co, był" się nie odnoszę. Przesyłam jednocześnie link do miejsca w którym z otwartymi ramionami powitają Cię jak dyskutanta w stylu "Legia uzywa sprzetu w walce na piesci". Łap: http://kibice.net/forum/

Z mojej strony to wszystko.
bartbuks pisze:Wytłumaczenie jest bardzo proste. Legia jest w stanie wyciągnąć kasę od miasta, a zresztą świadczą o tym pewne zapisy w umowie wynajmu stadionu.
W jaki sposob "Legia jest w stanie wyciagnąć kase od miasta". Sugerujesz, że ptywatna społka bedzie dostawała "pod stołem" pieniadze z miejskiej kasy. Z taką wiedzą powinnienies dla dobra publicznego zgłosić się do prokuratury :) Ciekawi mnie też o jakich to "zapisach" w umowie piszesz...
bartbuks pisze:Po prostu w trakcie derbowego meczu będą mogli spokojnie chodzić po Muranowie w swoich barwach, bo zapewne spadnie prawdopodobieństwo dostania za to w ryj
Niestety dnia "dobroci dla zwierząt" nie będzie :wink:

Z okazji 17 września zebraliśmy się konkretna bandą (1 Wisła Kraków. Krakowski debiut na oragnizowanych przez Legie uroczystościach :wink: :) ) przy pomniku Poległych i Pomordowanych na Wschodzie przy Muranowskiej. Zostały złożone wieńce, znicze, kwiaty itd. Niestety lewary z pod z znaku sierpa i młota nie mają respektu dla meczeństwa i smierci naszych rodaków na golgocie wschodu i musiały w swoim durnym stylu dokonać zniszczeń. Dziś Dyspololowcy wpuszczaja do neta jakieś bzdurne oświadczenia, pt "przepraszamy, trzeba uszanować pamięć ofiat itd", no ale już jest za pózno - kara musi być :bicz:

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 wrz 2012, 15:47

franz pisze:W jaki sposob "Legia jest w stanie wyciagnąć kase od miasta". Sugerujesz, że ptywatna społka bedzie dostawała "pod stołem" pieniadze z miejskiej kasy. Z taką wiedzą powinnienies dla dobra publicznego zgłosić się do prokuratury Ciekawi mnie też o jakich to "zapisach" w umowie piszesz...
Ktoś już próbował to zgłosić, ale niestety nie udało się. Sprawa prawie trafiła do Trybunały w Strasburgu, lecz Mariusz Błaszczak, ówczesny wnioskodawca, zorientował się, że początkowe podpisy pod projektem budowy stadionu są autorstwa Ś.P. Lecha Kaczyńskiego. Wniosek otrzymałem, po cichu, od byłego prezesa Legii, którego nazwiska nie wymienię. Już sama wycena zarobków jakie miał stadion przynosić, powinna być zrobiona przez miasto, lecz jego nie było na to stać. Kto wyłożył kasę i czemu to było bezprawne? Czyją własnością jest stadion, a kto czerpie z niego profity? Jaka jest cena dzierżawy i jak jest skonstruowana? Za takie rzeczy idzie się siedzieć, ale skoro PO rządzi, skoro ma ludzi w prokuraturze, w UMSW, w rządzie, to co? Cmoknijcie nas w pompkę.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 18 wrz 2012, 17:27

bartbuks pisze: franz napisał(a):W jaki sposob "Legia jest w stanie wyciagnąć kase od miasta". Sugerujesz, że ptywatna społka bedzie dostawała "pod stołem" pieniadze z miejskiej kasy. Z taką wiedzą powinnienies dla dobra publicznego zgłosić się do prokuratury Ciekawi mnie też o jakich to "zapisach" w umowie piszesz...

Ktoś już próbował to zgłosić, ale niestety nie udało się. Sprawa prawie trafiła do Trybunały w Strasburgu, lecz Mariusz Błaszczak, ówczesny wnioskodawca, zorientował się, że początkowe podpisy pod projektem budowy stadionu są autorstwa Ś.P. Lecha Kaczyńskiego. Wniosek otrzymałem, po cichu, od byłego prezesa Legii, którego nazwiska nie wymienię. Już sama wycena zarobków jakie miał stadion przynosić, powinna być zrobiona przez miasto, lecz jego nie było na to stać. Kto wyłożył kasę i czemu to było bezprawne? Czyją własnością jest stadion, a kto czerpie z niego profity? Jaka jest cena dzierżawy i jak jest skonstruowana? Za takie rzeczy idzie się siedzieć, ale skoro PO rządzi, skoro ma ludzi w prokuraturze, w UMSW, w rządzie, to co? Cmoknijcie nas w pompkę.
Po pierwsze nie deprecjonuje znaczenia sieci zależności pomiędzy obecną władzą (PO) a koncernem ITI, zarówno na szczeblu krajowym jak i w Warszawie. Geneza takiej sytuacji to odrębna kwestia i to nie jest przedmiotem dyskusji. Stanu faktycznego, który Ty przedstawiłeś w ten sposób: "skoro PO rządzi, skoro ma ludzi w prokuraturze, w UMSW, w rządzie," - nie neguje. Jednak jest w Twojej wypowiedzi wiele nieścisłości, a nawet rażących błędów - które należy wyjaśnić. Tak więc zabieram się do roboty bez powoli tradycyjnych na tym forum (niestety) przepychanek personalnych.

1. "Ktoś już próbował to zgłosić, ale niestety nie udało się." Po takiej nieudanej probie pozostałyby ślady w postaci odmowy wszczęcia śledztwa - nic mi o tym nie wiadomo, więc jeśli masz jakieś linki, albo chociaż garść bardziej precyzyjnych faktów. Proszę o podzielenie się nimi, gdyż wydawało mi się, że w tej kwestii "siedzę dość głęboko". :wink:

2. "Sprawa prawie trafiła do Trybunały w Strasburgu, lecz Mariusz Błaszczak, ówczesny wnioskodawca, zorientował się, że początkowe podpisy pod projektem budowy stadionu są autorstwa Ś.P. Lecha Kaczyńskiego."

Jaka sprawa? O jaki trybunał chodzi (Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej? czy Europejski Trybunał Praw Człowieka?) Gdzie wyczerpania drogi krajowej przy poszukiwaniu ochrony prawnej? Podaj jakieś uprzednie wyroki z tego zakresu, linki cokolwiek... Zresztą w kompetencji tych trybunałów nie mogła by się mieścić w jakikolwiek sprawie dotyczącej warunków dzierżawy stadionu od miasta. Np. ETS zajmuje się kontrolą legalność aktów prawnych Unii Europejskiej i czuwa na wykonywaniem przez państwa członkowskie obowiązków wynikających z traktatów i dokonuje wykładni prawa UE. Gdzie tu powiązanie z wykryciem i ukaraniem ewentualnych nieprawidłowości finansowych na linii iti-miasto stołeczne?! Słowem absurd! Zresztą co do tej sprawy mają domniemane podpisy Ś. P. Lech Kaczyńskiego? Zresztą napisałeś po pierwsze o "początkowych podpisach", a po drugie przedmiotem dyskusji jest wyciąganie od miasta kasy dla ITI/Legii - więc co ma do tego projekt budowy ( :!: )

No trochę dużo tego jest - jak sam widzisz :)

3. Owszem podjęliśmy (przy pomocy opozycji w radzie miasta) działa na rzecz zwiększenia obciążeń finansowych jakie KP Legia musi ponosić w związku z użytkowaniem stadionu przy Ł3. Jednak to wszystko ze się tak kolokwialnie wyrażę odbywało sie na szczeblu miasta i w Polsce, o żadnym trybunale nie było mowy. Marketingowcy ITI i tzw. "itioci" prowadzili przeciwko nam internetowa wojnę podjazdowa pod zarzutem, ze działamy na niekorzyść naszego klubu, lecz nasze działania były przemyślane i miały racjonalne umotywowanie:

- po pierwsze dobrze wiedzieliśmy, ze zaoszczędzone pieniądze trafią "do kieszeni" ITI, a nie będą przeznaczone na rozwój klubu. Nasze twierdzenia potwierdziła rzeczywistość i aktualna polityka finansowo/transferowa zarządu Legii.

- po drugie chcieliśmy uniknąć omawianej właśnie sytuacji, tezy której bronisz Ty i Bienias. ITI jest wszechmocne, może niszczyć ruch kibicowski przy L3, być demiurgiem trybun, sprawca wielkiej zmiany na Ł3. Właśnie z powodu bardzo korzystnych warunków finansowych użytkowania stadionu.

- Po trzecie dobra publiczne i odpowiedzialność za regionalna wspólnotę nakazuje, aby piętnować przypadki "blatowania się" władzy z wielkim biznesem.

Swoje cele udało nam się osiągnąć. :wink:

4.
bartbuks pisze:Wniosek otrzymałem, po cichu, od byłego prezesa Legii, którego nazwiska nie wymienię.
Nazwiska prezesów Legii i czas ich "urzędowania" są powszechnie znane. Twoje milczenie nie jest dużą stratą :)

5.
bartbuks pisze:Czyją własnością jest stadion, a kto czerpie z niego profity? Jaka jest cena dzierżawy i jak jest skonstruowana?
Stadion jest własnością miasta, zaś profity czerpie Legia, ale... tylko gdy trybuny są pełne, o tym zaś decydują Ci o hasła "Legia to MY!" I TAK POZOSTANIE :)

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 wrz 2012, 17:46

franz pisze:2. "Sprawa prawie trafiła do Trybunały w Strasburgu, lecz Mariusz Błaszczak, ówczesny wnioskodawca, zorientował się, że początkowe podpisy pod projektem budowy stadionu są autorstwa Ś.P. Lecha Kaczyńskiego."
Wybacz, mój błąd, po prostu napisałem z rozpędu Trybunał w Strasburgu. A chodziło mi o Komisję Europejską. Błaszczak złożył skargę, gdyż wyniuchał nieprawidłowości w budowie stadionu. Podstawowa kwestia. Firma Deloitte powinna pracować na zlecenie miasta, a robiła to na zlecenia ITI, które oficjalnie nie wiedziało nic o tym, tak jak miasto oficjalnie umywało od tego ręce i udawało głupich. Chcieli stadion, nie mieli kasy, więc ITI im pomogło. Budżet nie uwzględniał opłacania firmy Deloitte.

Poszła skarga, miasto zostało wezwane przez Urząd Ochrony Konsumentów do zajęcia stanowiska w tej sprawie. Wysłali dokumenty, stanowiska, ale w lipcu 2009 roku okazało się, że Komisja Europejska wyśmiała wyjaśnienia ze strony miasta i "robi się gnój" (cyt z jednego z urzędników, który miał pomagać wykaraskać się z opresji).

franz chętnie bym Ci to wyjaśnił, ale forum to nie jest miejsce na takie rzeczy. Powiem Ci tylko tyle, że mam pełną dokumentację ów sprawy, nagrania rozmów, prawie 2h spowiedzi jednego z głównych dowodzących całą akcją, ale jakby to powiedzieć. Nikt nie miał ani ochoty, ani odwagi tego upublicznić. Za dużo osób (PO, PiS, UM, WOSiR) dostałoby za to po dupie.

Matiiii13
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matiiii13 » 18 wrz 2012, 23:10

Czy istniej jakaś mapa podziału kibiców w naszym kraju? Jeżeli tak to mógłby ktoś mnie na taką naprowadzić.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6624

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 wrz 2012, 23:28

Ciężko znaleźć dokładne mapki, zawsze znajdą się jakieś wątpliwości co do tego kto rządzi w danym regionie. Moim zdaniem zrobienie takiej mapki, która by idealnie odwzorowywała sytuację jest niemożliwe. Ja kojarzę dwie, z czego pierwsza jest po prostu zła, a druga to już zależy od województwa (patrząc na DŚ całkiem spoko, chociaż na pewno dałoby się to zrobić lepiej).

http://desmond.imageshack.us/Himg827/sc ... es=landing

http://naforum.zapodaj.net/ad3c27d1ffec.jpg.html

Matiiii13
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matiiii13 » 18 wrz 2012, 23:30

O takie coś mi chodziło. Jestem twoim dłużnikiem.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 wrz 2012, 23:37

Tylko tak jak mówiłem, traktuj z przymrużeniem oka i jako bazę do dalszych badań, bo jak chcesz przed kimś zaszpanować wiedzą kibicowską to się srogo przejedziesz (vel Piast Gliwice w okolicach Głogowa - jeden, nieoficjalny FC założony przez księdza, nawet swoją flagę mieli :lol: ).

Matiiii13
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matiiii13 » 18 wrz 2012, 23:40

Kierowałem się przy szukaniu tego czystą ciekawością. Zacząłem, gdy przypomniałem sobie o pewnym artykule, mówiącym o badaniach przeprowadzanych na ten temat we Francji.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1530
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 21 wrz 2012, 13:20

Zawisza ukarany 10miesięcznym zakazem wyjazdowym za mecz Stomil-Zawisza :shock:
Stomil 3 mecze bez publiczności.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 wrz 2012, 15:16

ŁKS, Cracovia, Stróże, Grudziądz, Świnoujście, Tychy, Brzesko, Katowice, Ząbki, Warta Poznań, Łęczna, Nieciecza, Bytom. Takie ma Zawisza wyjazdy do końca sezonu, pojadą na 3 ostatnie. Do Łęcznej w maju :lol: Gruba kara.

Chrobry 3 tys. za piro.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 21 wrz 2012, 15:31

Chora kara. Natomiast w Przemyslu policja wykazała się nadzwyczajną inteligencją i przełożyła sobotni mecz derbowy Polonia II - Czuwaj na środę, z powodu takiego że w środę będzie mniejsze zainteresowanie meczem i przyjdzie mniej ludzi niż w weekend.. Dobrze, że policja mysli o wszystkim i dzięki niej w sobote kibice Wisły nie będą mieli problemu z wyborem czy iść na Wisła - Lechia czy wspierać Polonie na derbach. Dzięki tej decyzji przemyskiej policji na pewno paredziesiąt(a może więcej?) osób więcej z Krakowa wpadnie na mecz z Czuwajem by dać wsparcie Polonii ;)

I jeszcze ciekawy artykuł na weszlo:
http://www.weszlo.com/news/11940-Szwedz ... onstytucja

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 21 wrz 2012, 21:23

NoName1989 pisze:Zawisza ukarany 10miesięcznym zakazem wyjazdowym za mecz Stomil-Zawisza :shock:
Stomil 3 mecze bez publiczności.
Kara chora, ale nie widzę specjalnego problemu. Zawisza Bydgoszcz już na kilku wyjazdach był gościnnie, czy to zakaz wyjazdowy, czy to brak sektora gości i wpuszczenie przed gospodarzy do siebie. Żyjemy w chorym systemie i wyrozumiałość fanów wobec siebie jest na dużym poziomie.

Awatar użytkownika
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukinis131 » 21 wrz 2012, 23:41

Najlepsze jest to , że mecz z Flotą klub chciał jeszcze zorganizować a kara miała obowiązywać od przyszłych spotkań . Niestety , mądry pan wojewoda na wniosek komendanta głównego postanowił zepsuć mecz z liderem i zamknął stadion . Przez kibiców Zawiszy , którzy praktycznie sami narobili zdecydowaną większość szkód ( wyrwali 70 krzesełek i rozwalili bramę . Gospodarze rozwalili tylko bramę ) .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”