Pytania Techniczne - Strona 129

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Re: Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 19 wrz 2012, 19:17

Tylko za cyfrę+ czy nkę płaci się abonament, a ta naziemna jest darmowa (ok 25programów nie wiem nawet jakich :lol:) do tego mam jeszcze satelitę. A ja tak jakby nie robie tego dla siebie, bo prawie do tv nie podchodzę, a zostałem oddelegowany przez rodzinkę ;) Mieszkam w domku jednorodzinnym, z oddzielną dobudówką i musze to tak jakby rozprowadzić na dwa mieszkania. Sąsiedzi w innych domkach też płacili około tysiąca ale jakoś trudno mi uwierzyć, że to wszystko tyle kosztuje... :?

Fieldy, wg montera, anteny muszą być dwie, bo w Bstoku są dwa nadajniki, znajdujące się w różnych kierunkach (Krynice- 7programów i Cieszyńska- kilkanaście pozostałych). Na Krynice jest luz, wystarczy zwykła antena za 50zł, ale kierunek Cieszyńska jest zasłonięty... przez kościół :lol: który znajduje się jakieś 150m od mojego domu. Potrzebna jest więc silniejsza, a więc droższa antena + wzmacniacz. Do tego jakiś sumator, który ma zsumować sygnał z dwóch anten (35zł). Złączki podliczył na ok 30zł.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 19 wrz 2012, 19:26

maestro ale naprawdę potrzebny Ci do tego monter? Stary, to jest tak banalne, że głowa mała. Kabel, zamawiasz rolkę ekranowanego na allegro, co będziesz miał z kilkadziesiąt metrów. Ile dekoderów? 3? Mogę CI polecic ten
http://allegro.pl/dekoder-stb-tuner-dvb ... 72914.html

Kupiłem go tacie. HD, ma HDMI, ma wejście USB, fajnie się przez niego ogląda filmy, do tego możesz podłączyć sobie dysk i zrobić PVR. No problem. Zagadujesz do gościa na allegro, jak weźmiesz 3 szt, to wyśle Ci gratis, a może da jakiś rabacik. Złączki to grosze. Anten też poszukaj na Allegro. Zaoszczędzisz spokojnie ze 400zł, jak sam to zrobisz.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 250

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 19 wrz 2012, 19:27

maestro pisze:Mam pytanie do kogoś w temacie naziemnej telewizji cyfrowej. Nie bardzo się na tym znam, a chcę/muszę zmienić telewizję analogową na cyfrową. Zawołałem wczoraj montera i obliczył koszt takiego manewru na 1100zł :shock: 3dekodery (do 3odbiorników ok 135zl/szt), antena (2szt jedna 50zl, druga 110 + wzmacniacz), maszt (ponad 100zl), jakieś złączki, kabel (ok 40m - 2zł/m) i robocizna (200zł). I teraz pytanie do Was. Dużo to czy mało? Lekko mnie ta kwota zaskoczyła. Może ktoś robił sobie coś takiego? Ile kosztowało? Może ktoś podpowie czy i jak można zrobić to taniej ;) Czy jeśli sam kupie dekoder i podłączę do niego zwykłą pokojową antenę, będzie działać?
1100 zł :shock: Zdecydowanie za dużo :) Jeśli masz telewizor wbudowany z MPEG4 to koszt nie powinnien wynieść więcej niż 200 zł(nie wiem jak z kablem)....

Przyznam że nie jestem jakiś wielkim znawcą bardziej z punktu obserwatora ale aby posiadać TV Cyfrową wystarczy kupić dekoder lub antenę pokoju ale nie taką za 40-50 zł gdzie jak lekko obrócisz w lewo bądź prawo to tracisz sygnał i masz zero programów lub też nie masz jednego z multipleksu(obecnie są 2 przynajmniej w Bytomiu u mojej babci z tąd też mój punkt obserwatora :lol: )...
Moja babka obecnie ma jakąś tanią antenę pokojową i zależy jak obróci to ma 8 kanałów

PULS 2,Polsat,Polsat Sport News,TVN,TVN 7,i cosik jeszcze a jak inaczej się ją ustawi to ma inny multipleks

Radio Eska,POLO,ATM Rozrywka,TVP 1 HD,TVP 2,TVP Katowice i pewnie jeszcze kilka o których zapomniałem łącznie jakoś ma 15-16 kanałów lecz ma w sumie 24 ale pokazuje się że pogram jest niedostępny(pewnie tu zależy właśnie o 3 Multipleksie który ma być nadawany od któregoś tam dnia w przyszłym roku) w każdym razie tam są kanały takie jak Cinemax,Nickeledon,Polsat Sport,Extra SD jak i HD i jeszcze pare innych kanałów :)

Dobra antena pokojowa do TV wbudowanego z MPEG-4 narazie powinna wystarczyć...Teraz jest wielki szum aby każdy kupował odbiorniki itd bo nic nie będzie mógł widzieć przecież telewizor to okno na świat i wogóle ale jak to wszystko powoli wprowadzą to minie z przynajmniej 1-1,5 rok czasu....

A najlepiej zaopatrzyć się w jakiegoś dostawcę Cyfra+,N-ka bądź Cyfrowy Polsat....
Ostatnio znajomy przy zakupie Cyfrowego Polsatu zapłacił jakieś 50 zł gdzie w umowie ma przez 6 miesięcy za darmo a potem będzie płacił 45 lub 55 zł miesięcznie ale w zależności od pakietu(pakiet sportowy 10 zł bodajże) bo on za sportem nie przepada :roll:

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 19 wrz 2012, 19:34

ddemon pisze:MPEG4
dla mnie musisz prościej :p to wbudowany dekoder? Nie mam. Posiadam 3 dosyć stare telewizory, do których trzeba dokupić zewnętrzne dekodery :>

Widzisz, raczej nie potrzebuję polsatów, enek itp. Przez większą część roku mieszkam sam, na dole babcia, która koniecznie musi mieć TVN :lol: Ani ona nie będzie płacić abonamentu, ani ja, bo zwyczajnie nie oglądam tv. Więc zależy mi żeby jak najtańszym kosztem było te kilka podstawowych programów i nic ponad to :)

maestro pisze:na dole babcia, która koniecznie musi mieć TVN :lol:

Leming? :P

pogodę lubi tam oglądać :P

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 19 wrz 2012, 19:45

maestro pisze:
ddemon pisze:MPEG4
dla mnie musisz prościej :p to wbudowany dekoder? Nie mam. Posiadam 3 dosyć stare telewizory, do których trzeba dokupić zewnętrzne dekodery :>
Chodzi mi o telewizor tzw. "bez dupy" :lol: Te nowsze nie kineskopowe ;)

Skoro masz dosyć stare telewizory to obraz będzie w nim jakby powiększony, - powiedzmy jak masz program TVP Katowice czy TVN 24 to obraz będzie jakby w zoomie i nie wszystko na pasku przeczytasz...

Ja mam telewizor również z dupą i telewizje cyfrową z UPC jak mam np kanał TVP 1 to widze napis TV a P już mam lekko ucięte z racji starego telewizora...To tak aby zobrazować :) Jak będzie potrzeba zrobię zdjęcie :)

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 19 wrz 2012, 19:52

bartbuks pisze:maestro ale naprawdę potrzebny Ci do tego monter? Stary, to jest tak banalne, że głowa mała. Kabel, zamawiasz rolkę ekranowanego na allegro, co będziesz miał z kilkadziesiąt metrów. Ile dekoderów? 3? Mogę CI polecic ten
http://allegro.pl/dekoder-stb-tuner-dvb ... 72914.html

Kupiłem go tacie. HD, ma HDMI, ma wejście USB, fajnie się przez niego ogląda filmy, do tego możesz podłączyć sobie dysk i zrobić PVR. No problem. Zagadujesz do gościa na allegro, jak weźmiesz 3 szt, to wyśle Ci gratis, a może da jakiś rabacik. Złączki to grosze. Anten też poszukaj na Allegro. Zaoszczędzisz spokojnie ze 400zł, jak sam to zrobisz.
Jako żem zielony, wziąłem montera, żeby się zorientować i tak mi wytłumaczył. Że trzeba na dachu znaleźć punkt, maszt postawić, ustawić, jakieś wzmacniacze pomontować itp. Nie wiem czy sam kupie odpowiedni sprzęt, anteny, złączki jakieś, sumatory, dla mnie to jest ciemna magia po prostu ale może masz rację, spróbuję coś jeszcze poszperać w necie, zaraz przyjedzie wujaszek z kumplem na naradę i może coś bedziemy próbować na własną rekę ;) choć wiem, że monter przyjedzie, w 2godz zrobi na cacy, ustawi i zapomnę. No ale za to właśnie sie płaci...
ddemon pisze:Chodzi mi o telewizor tzw. "bez dupy" :lol: Te nowsze nie kineskopowe ;)
3 dupy mam :P

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 19 wrz 2012, 19:55

maestro jakbym mieszkał bliżej, kupiłbyś flaszkę, zrobilibysmy TV, potem zrobilibysmy flaszke i po sprawie ;)

wierzę, mistrzu i doceniam :beer:

a i dzięki wszystkim za porady :)

Awatar użytkownika
aQer
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: aQer » 21 wrz 2012, 18:39

Witam, ostatnio na moim już strasznie starym kompie zaczęło mi brakować miejsca na dysku a mam ogromną fazę na masowe ściąganie seriali, filmów etc. Jak na razie na kupno nowego sprzętu się nie zapowiada a jeśli nawet to nie chciałbym bym od razu go zapychać. Więc podjąłem decyzję o kupnie dysku przenośnego. I dlatego prosiłbym o pomoc w wyborze takiego sprzętu. Nie potrzebuje niczego super coś około 1TB bo mniejszych się chyba nie opłaca kupować. W miarę normalnej firmy, nie zależy mi jakoś bardzo na szybkości transferu. Do wydania mam coś około 250 zł, jeśli będzie taka potrzeba dodatkowe fundusze się znajdą.
Z góry dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 21 wrz 2012, 18:58

W przenośny bym się nie bawił i normalnego 1TB WD Blue kupił :wink:

Awatar użytkownika
aQer
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: aQer » 21 wrz 2012, 19:02

No tak ale mi właśnie nie chodzi o zwykły dysk twardy bo che żeby był mobilny, zresztą nie chcę mi się bawić teraz w przełączki itp. bo do tego rzęcha nic nie podłącze. A czemu nie polecasz przenośnych?

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 21 wrz 2012, 19:08

Mają słabą prędkość zapisu (nie wiem jak najnowsze). Ja np. mając dysk Toshiba 320 GB, ściągając prosto na niego filmy, miałem problem z prędkością ściągania gdyż szybciej mi się ściągały filmy niż zapisywały się na dysku, co powodowało nie wykorzystywanie pełnej prędkości ściągania :wink:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6707

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 wrz 2012, 14:51

Korzystając z obecności j1mmy'ego.

Mam problem z drukarką, komp stacjonarny jej nie wykrywa, chociaż wszystko było w porządku wcześniej. Na laptopie za to wszystko jest ok, sprzęt jest więc sprawny. Sprawdziłem stery od drukarki, od USB i wszystko działa, a nadal jest brak łączności. Masz może jakiś pomysł na ten problem? Kumpel mówił, że to może kabel, ale skoro działa na jednym kompie, to powinno trybić i na drugim, czy nie?

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 25 wrz 2012, 15:09

Znaczy tak , drukarka działała X czasu a później przestała działać ? Czy widzisz ja w menu drukarek na windozie ? CZy jak podłączysz pod ten port usb coś innego to jest ok ?

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 25 wrz 2012, 15:22

j1mmy

Dzisiaj będziesz coś zarobiony ale niespieszy mi się :P

Nie wiem czy to jest wina przeglądarki(Opera) czy serwera(ostatnio szwankował) ale na jednym z warezów jak wchodzę w jakiś dział-opcja szukaj itp.. to mnie z tego forum wylogowuje - na FF wszystko działa....
Przeinstalowałem Opere,wyrzuciłem wszystko dosłownie wszystko z dysku C,zresetowałem zainstalowałem 12 i dalej to samo :shock: Usunięcie regularnie ciasteczek również nie pomaga

Przez jakiś czas było ono wyłączone z przyczyn technicznych....Może być to wina serwera? Czy raczej ja gdzieś mam coś poblokowane o czym nawet nie mam pojęcia :lol:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 25 wrz 2012, 15:24

Raczej jest to wina na zgodności strony z przeglądarką i chyba nic z tym nie zrobisz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”